icon

Čekáme dvojčata

chiwule
3. bře 2008

Ahoj holky, protože jsem tu nikde na českém koníkovi nenašla podobnou diskuzi, rozhodla jsem se jí založit sama. Doufám, že jsem špatně nehledala 🙂
Jinak já jsem po 1. IVF, už 7. den od ET jsem měla //, minulý týden na UTZ potvrzeny dvě bublinky, dneska jsem 5tt+4 a už se do ničeho nevejdu - mám dojem, že s dvojčátkama bude všechno mnohem intenzivnější a rychlejší 😀
Tak jestli máte nějaká také stejné pocity a jste na stejné lodi, budu ráda, když se přidáte do téhle diskuze, mám spoustu otázek
zatím zdravím, páček 😉 😎 😀

myshoun
7. únor 2017

@milovnikkoni tohle jsou neskutečně intenzivní zážitky, i dneska si vybavím, která sestra mě učila koupat, datum prvního klokánkování... za chvíli tam budete jak "doma". Nám na odd. radili psát si deník, zaznamenat úspěchy, zážitky, jak roste váha. To mi také pomohlo. 50-60 ml je krása, moje maximum bylo 30ml a to jen proto, že jsem dva dny neodsála, jinak to bylo s bídou 10ml. Tak jen tak dál 🙂

petacejk
8. únor 2017

@klarape Asi neporadím, prostě musíme zatnout zuby a vydržet ... Mám holky také každou na jedné straně a naštěstí mě na boku ležet nechají, jako kopnou si, to ano, ale otočit mě tím nedonutí 🙂 Spíš mám problém s tím, že jakmile se otočím na pravý bok nebo na záda, téměř okamžitě se ozve reflux. Jen uprostřed noci ho většinou nějak zaspím. Krom toho mě v noci opravdu hodně bolí kyčle, pomalu až do křeče, musím měnit polohu hlavně kvůli nim, ne že by to moc pomohlo ☹
Co mě ale nejvíc dostává, že i když v noci jakž takž spím, tak tělo už cca 14 vyžaduje alespoň hodinový spánek skoro po každém jídle, připadám si jak zombík 😀

klarape
8. únor 2017

@ petacejk no jo máš pravdu musíme vydržet ... zítra mám další kontrolu tak jsem zvědavá kolik kluci přibrali .... čím vím se blížíme těm dvou kilčum sem klidnější 🙂

petacejk
8. únor 2017

@klarape Budu držet palce 😉

tanapa1
9. únor 2017

@petacejk Jj, Holky držte se už se blíží konec. Já rodila 34+4tt. a holky měli obě 2100g. V nemocnici jsme byli 11dní.

odvarkova
9. únor 2017

@milovnikkoni kočko, na bolavou bradavku to chce hlavně správnou techniku kojení a na bepanthen se vykašli. Ať ti dají vzoreček Purelanu, je to lanolín, nevadí dětem když ho ocumlají a hojí zázračně rychle 😉

mosquito
9. únor 2017

@milovnikkoni hlavně to s tím kojením nevzdávej. Mně taky chvíli trvalo, než jsem měla mlíko pro oba a nakonec bych mohla i rozdávat 🙂 Jednou to sice polevilo, že mi už na víkend v nemocnici dali do lednice nutriton (či jak se to jmenovalo ta výživa pro předčasňátka), ale nakonec to byl jen jeden den a kojím stále - klukům už bylo 8 měsíců 🙂 Bradavky mě taky strašně bolely, obzvlášť pak když se přisáli kluci a teď už se mi zdá, že je mám jak z ocele 😀 Jak to popisuješ, úplně se mi vybavují naše začátky. Na jednu stranu hrozně dávno, na druhou jako by to bylo včera. Každý malý posun byl pro nás velké štěstí. Držím palce 🙂

mosquito
9. únor 2017

@kaczenka2 Kačko, kojení je super, ale jsou i jiné důležité věci. Když to nejde, tak to prostě nejde a nemá smysl se tím stresovat. Udělala si maximum a i tak budeš ta nejlepší máma 😉

kaczenka2
9. únor 2017

@mosquito Děkuji moc za podporu, no ještě stále se snažím, v pondělí bude klukům 5 týdnů tak, nevím jestli ještě bojovat, nebo to už vzdát... protože mi příjde, že mám mléka čím dál méně, prsa nalitá nemám jsou měké jak nevím co.. Takže těžko říci, vzdávat se mi to moc nechce, ale síly na věčné odstříkávání ničeho už asi nemám... 🙂

petapal
9. únor 2017

@kaczenka2 hlavně buď v klidu buď bude mlíčko nebo ne .

klarape
10. únor 2017

ahoj tak po včerejší kontrole mám z kluků opět velkou radost oba sou v pořádku akorát místa jim začíná pomaloučku ubývat ... odhad váhy máme 2kg a 2,3 kg takže paráda a podle dr. půjdou nejpozději za 4 týdny ven ....takže dokoupíme poslední věcičky a už se budem jenom těšit 🙂

zuzaplav
11. únor 2017

Ahoj, jsem ve 12ém týdnu. Hned na první kontrole nám řekli že máme dvojčátka(dost velké překvapen,í máme v rodině hodně dětí a ani z jedné strany žádná dojčata). Vím že se ještě může stát hodně věcí a já nemusím obě donosit ale o tom to případě vůbec neuvažuji. Kdy a jak jste rodily? Jak dlouho jste po porodu plně fungovaly? Ptám se kvůli nástupu na mateřskou(ráda bych pracovala co nejdéle) a hlavně mi syn jde od září do první třídy. A chtěla bych ho tam poprvé doprovodit a nepřijít o to. Termín zatim určený nemám, podle prvního ultrazvuku to vychází na začátek září.

odvarkova
11. únor 2017

@zuzaplav tak nejdřív gratuluji ☺ rodila jsem 35+4 císařem. Bohužel, ale holky byly příčně, tak se nedalo nic dělat. Plně funkční jsem byla až cca 3-4 den po tom. A asi tě nepotěším, ale jestli ti bude TP vycházet na začátek září, tak to celá asi bohužel nevydržíš. Spíš bych řekla, že už budeš s dvojčátkama doma 😉 a doprovodíte synka do první třídy všichni 😊

mamka37
11. únor 2017

@zuzaplav tak to moc gratuluji ☺ taky jsem se to dozvěděla na první kontrole a taky mám doma predskolaka 👦

kaczenka2
11. únor 2017

@petapal Děkuji za podporu 🙂

kaczenka2
11. únor 2017

@zuzaplav Já jsem měla termín porodu 17.2.2017 a rodila jsem 9.1. 2017 (34+3 tt) akutním císařem, první kluk byl konec pánevní a druhý ve vzpříčené poloze, takže mi bylo řečeno, že bych je přirozeně neporodila, ani kdybych se po.... vtipálci ti doktoři 😀
Plně funkční jsem byla třetí den po císaři, ale jinak bych fungovala už 2, kdybych neměla tlak 80/50 😀 nebyla jsem pomalu schopná dojít na WC abych se nezkácela.. 🙂
Já jsem šla ten 3tí den po porodu domů a kluci šli 9 dní po porodu domů 🙂
Jinak já si také myslím, že do první třídy půjdete už všichni 😉

milovnikkoni
11. únor 2017

Ahojky maminky. Tak jsme spolu. Konečně! Přesně 14 dní po porodu. Jsem zvědavá na první společnou noc. Pořád na ně koukám a poslouchám je 🙂

milovnikkoni
11. únor 2017

@zuzaplav já jsem rodila císařským řezem 33+1. Sice oba hlavičkou dolů, ale vzhledem ke stáří miminek dle doktorů bylo riskantní rodit přirozeně, protože byli moc malí a křehcí. Dnes jsem ráda, protože ve zprávě bylo, že měl mladší Víteček pupeční šňůru kolem krku. Jinak druhý den po císaři už tě ženou do koupelny, třetí den už se pohybuješ po oddělení ale tašku si asi ještě neodneseš 🙂

zuzaplav
12. únor 2017

@odvarkova Jde mi o to zda vydržím v práci až do mateřské. Pracuji jako barmanka ale beru si víceméně ty šichty kdy vím že tu nikdo nebude. 10 hodin prosedím a dvě někdy ani to ne prochodím. Nerada bych si zbytečně hledala předčasně náhradu ale naopak je tu v tom nechci nechat z ničeho nic. Do školy doufám že půjdeme už všichni :D

zuzaplav
12. únor 2017

@kaczenka2 já mám tlak 90/50 tak snad to po porodu ještě neklesne🙂 Byl nějaký důvod předčasného porodu?

zuzaplav
12. únor 2017

@milovnikkoni Stihla jste vůbec odejít na mateřskou?

kaczenka2
13. únor 2017

@zuzaplav Já jsem jela 28.12. 2016 ráno do nemocnice s podezřením na slepé střevo, od 1 v noci jsem měla šílené bolesti břicha, naprosto celého, nemohla jsem sedět, ležet nic, ani se ho dotknout... Kdybych neměla strach o kluky, tak to přežiju 🙂 Ale nikdy jsem snat takovou bolest nezažila, teda myslela jsem si to 😀
No v nemocnici mi vzali krev, zjistili, že děti jsou v pořádku, ale měla jsem vyšší leukocyty a mám u slepého střeva nějáké malé "výrostky" tak, že to může dráždit.. no a tak mě z Třince poslali do Ostravy, že kdyby náhodou jsem ten slepák fakt měla, tak ať jsou děti v dobrých rukách (byla jsem 31 + něco 🙂
No a tak jsme jeli do Ostravy, a tam slepák neřešili, ale zjistili mi vysoký tlak - 180/130 a že pokud furt bude takový, tak na sál hned, což mě šokovalo...
Ale dobré, pak byl o něco nižší, ale hospitalizovali mě... Pak mi brali krev, moč a všechno, v krvi zjistili vysoké jaterní testy a že ty by škodily dětem, moč byla taky pozitivní a tak jsem si tam ležela 😀 Jaterní testy po lécích klesly a tlak mi neklesal, měla jsem všechny léky na tlak co šly, ale i tak to bylo vysoké.. Ve čtvrtek 5. ledna jsem měla mít kontrolní odběry a jestli to nekleslo, tak že půjdu hned na sál, v úterý mi pro jistotu píchli první dávku kortikoidů (klukům na vyvinutí plic).
No a ve čtvrtek mi doktorka řekla že jsem v šedé zóně, že jaterky klesají - ty co ohrožují děti, ale ty další se mi zvyšují 😀 Tak, si mě tam nechali...
No a tak to šlo dál, tlaky vysoké, když řekli, že pokud i ten další tlak bude vysoký jdu na sál, tak se záhadně o něco snížil 😀 No a nakonec v pondělí mě pro tlak brali 😀

No a to snížení toho tlaku, celou noc na jipce mi dávali infůze na snížení tlaku, měla jsem ho kolem 150/90 celou dobu, pak mě převezli na šestinedělí, tak v pohodě celý den, tabletka od tlaku max 1 😀 v poledne po převozu od tlaku žádná a v pohodě všechno, ráno mi sestřička změřila tlak a měla jsem 135/80 a donesla mi 2 tabletky od tlaku, si říkám, však to je můj normální tlak, sestra, že to tam mám psané, že si to mám vzít, tak jsem ji kašlala a vzala jsem si jen jednu (zase ať nezasahuji jim do toho, že a co já vím, třeba by se mi tlak zvýšil..) No a pak kolem 7 mi sestra měřila tlak a nic neřekla,
kolem 11 jsem měla jít za ní, že ho přeměří... To jsem se pomalu doplazila, protože mi bylo fakt hrozně... jsem měla pocit, že někde zůstanu ležet 😀 A tak mi ho změřila znovu a říkala, že se jí to hned ráno nezdálo, a tak jsem jí říkala, že jo, že mi je blbě, tak mě doprovodila na pokoj, došel doktor, měla jsem nízký pulz, tak hned litr infůze mi skapal za hodinu, kafe mi pak doktor nabídl a tak..
Takže jsem si domyslela, jak by mě křísili, kdybych si vzala obě tabletky 😀

K večeru to už bylo lepší, ale sranda je v tom, že druhý den ráno, mi sestra měřila tlak a měla jsem 130/70 a co se nestalo, donesla mi jednu tabletku na tlak.. Ji říkám, že to nemyslí vážně, že včera jsem měla taky podobný tlak a jak jsem dopadla a ona mi říká, no jo, to jste měla ale dvě tabletky (kdyby věděla, že ne 😀 ) tak jsem si nic nevzala pak došel doktor na vizitu a říká, vidím, že máte hezký tlak, žádné léky jste nebrala, že? A já jsem mu řekla, ne nic jsem si nevzala 😀 Ať to třeba mají odfajfkované, ale já tam nebudu ležet dalších 14 dní s tlakem 😀

KOnečná věta doktora zněla, tak rychle jsme preklampsii ještě u nikoho nevyléčili 😀

kure18
13. únor 2017

@zuzaplav Ahoj, já jsem rodila císařem 34+5. Kluci chtěli sami ven. Byla jsem otevřená na 6 cm, tak rychle na sál. A to jsem tam šla už den předem kvůli bolesti a snažili se zastavit porod.

Záleží, jak se budeš cítit a jestli budeš mít nějaké komplikace. Já jsem krvácela ve 13. týdnu, tak sem se pak bála dělat těžší práce doma. Bála jsem se i potratu, který může být i ve 20. týdnu. Kdybych nebyla ještě na mateřské, tak by mi doktor napsal nemocenskou. A konec těhotenství byl pro mě utrpení. Od 29. týdne jsem měla bolesti a to dost silné. Ale to bylo i tím, že to bylo moje třetí těhotenství. Říká se, že co těhotenství, tím je to horší.

mosquito
13. únor 2017

@zuzaplav gratuluji k dvojčátkům 🙂 Já rodila ve 32plus5 císařem. Tři dny předem mi odtekla voda. To byl můj první den mateřské, takže jak si ze mě kolegové dělali srandu, že budu pracovat až do porodu, vyšlo to 😀
Byla jsem necelý měsíc s klukama na neonatologii. O to jsem to měla jednodušší. 6 dní jsem docházela na JIP, sedmý den jsem dostala Tobiho na pokoj a pár dní na to i Šimiho. Řekla bych, že ale od toho třetího dne už by to šlo se o kluky nějak postarat. Byli mrňaví...... Ale s větším prckem už doma to musí být daleko náročnější....

milovnikkoni
13. únor 2017

@zuzaplav no stihla, šla jsem totiž osm týdnů před termínem. Mateřskou jsem nastoupila v pátek a v pondělí jsem si lehla do nemocnice.

petacejk
14. únor 2017

Z dnešní kontroly jdu nadšená - tedy pominu-li, že jsem v nemocnici strávila pomalu celé dopoledne - holky rostou jako z vody (cca 2,4 a 2,2 kg), průtoky jsou ok a moje tělo se zatím prý rodit taky nechystá 🙂 Ale subjektivně je mi tedy už dost těsno, mám pocit, že prasknu a bude to, žádný řešení, zda vaginálně nebo císařem 😀 Jsem zvědavá, jak dlouho ještě vydržíme, ráda bych 2 týdny, podle doktorky týdny max., ale to si moc nedovedu představit ...

petacejk
14. únor 2017

nějak mi v poslední větě vypadla čtyřka, to pak moc smysl nedává 😀

klarape
14. únor 2017

@petacejk je vidět že nám to prorokuji tak nějak stejně ja jdu na kontrolu ve čtvrtek tak uvidíme co nám řeknou ...jinak gratuluji ke krásným váhám je vidět že se holkám daří 🙂

milovnikkoni
15. únor 2017

Ahoj maminky. Jdu si pro radu ke zkušeným. Už mám tak nějak pocit,ze stojíme na mrtvém bodě a musím se rozhodnout,jak dál. Do teď jsme měli nastavený doktorkou doporučený režim jednou kojit jednoho,tohi dokrmit sondou a druhý celá davka sondou. Ale děti si ode me vezmou stále v průměru 12ml/38. Zbytek odstrčikam a dostanou sondou. Na jednu dávku denně mi mliko nestačí a mají umělou. mně se ale zdá, že už by ten nekojemy taky chtěl něco do papulky. Navíc s tímhle režimem domu jít nemůžeme. Doktorka řekla, že mi dají flašku, ať ten nekojeny sosá. Jak to nakombinovat tak,abych to mohla praktikovat i doma? Chtěla bych kojit. Ale když si to nevytahnou? Děkuji za rady

kaczenka2
15. únor 2017

@milovnikkoni Sice to bylo časově náročné, ale uvařit, něco uklidit a tak se u toho dalo, aktivity na víc se moc nekonaly 🙂
Ale já jsem prvně se pokusila nakojit jednoho, pak jsem ho dokrmila, pak jsem nakojila druhého, toho jsem pak taky dokrmila (váhu máme doma, takže před po vážení ať vím kolik spapají 🙂 )No a pak jsem je uložila, ze začátku spali hned a odstříkávala jsem.. 🙂
Dokrmování bylo buď mateřským, nebo umělým mlíčkem, podle toho kolik jsem mléka měla 🙂
Kluci se mi budili postupně, takže jsem klidně půlhodinu jednomu i druhému pak obětovat mohla 🙂
Teď jsme na umělé výživě, protože od začátku jsem moc mléka neměla, takže kluky přikládám na prázdno.. 🙂 Odstříkám tak 2 ml z obou a to skoro za celý den.. 🙂