icon

Čekáme dvojčata

chiwule
3. bře 2008

Ahoj holky, protože jsem tu nikde na českém koníkovi nenašla podobnou diskuzi, rozhodla jsem se jí založit sama. Doufám, že jsem špatně nehledala 🙂
Jinak já jsem po 1. IVF, už 7. den od ET jsem měla //, minulý týden na UTZ potvrzeny dvě bublinky, dneska jsem 5tt+4 a už se do ničeho nevejdu - mám dojem, že s dvojčátkama bude všechno mnohem intenzivnější a rychlejší 😀
Tak jestli máte nějaká také stejné pocity a jste na stejné lodi, budu ráda, když se přidáte do téhle diskuze, mám spoustu otázek
zatím zdravím, páček 😉 😎 😀

kaczenka2
2. únor 2017

@kanka80 K tomu kojení, já jsem měla kluky po prvé u prsu až po 6-ti dnech...sice jsem je viděla hned po porodu,ale jen jsem si mohla sáhnout (ruce mi mravenčeli ze spinálu, takže nic moc) a pak jsem je viděla až druhý den večer na chvilku..
Mléka jsem měla už ze začátku málo, a dělala jsem to tak, že jsem je "nakojila" pak dokrmila umělou výživou a pak jsem odstříkávala mléko, dělala jsem to tak necelé 3 týdny.. Teď už jen odstříkávám a krmím, většinu dne jsou na UV, protože za celý den odstříkám tak na 2 flašky po 60ml takže mají jednu flašku mateřského mléka na den, jsem z toho už psychicky unavená, protože jsem taky chtěla kojit půl roku ať něco mají... Podpora dětské lékařky, to je jasné, že neukojíte oba..
Tak proč někteří ano a někeří ne? Teď už mám poslední 2 dny období, že odstříkám 20 ml za celý den, takže u nás už jsme pomalu jen na UV....
Snad budete na tom lépe 😉

kanka80
2. únor 2017

@petacejk Ahojky, díky moc za optání. Nechali si mě v nemocnici kvůli tlaku 150/100, ale dnes mě naštěstí pustili domů 🙂 a jsem stále 3v1. Dopegyt beru 4x2 a tlak klesl. Další kontrolu mám v úterý. Průtoky jsou v pořádku. Kluk měl v úterý odhad váhy 2250g a holka 2150g 😉

petacejk
2. únor 2017

@kanka80 Bezva 🙂 Tedy, tlak i hospitalizace blbý, ale je fajn, jak jsi to pěkně zvládla. Drž se dál 😉

bilbery
3. únor 2017

Dobré ráno,mohla bych vás poprosit o informaci,jak velké byly plody cca v 7-9 týdnu? Byly mezi nimi velké rozdíly? Děkuji. Mám nález dvoj.dvojčat v 7+6tt, jedno 1.6mm a druhé 2,8mm.to menší ještě nemá srd.akci.

kaczenka2
3. únor 2017

@bilbery Ahoj, já mám dvojvaječná dvojčata a kolem toho 7 tt. když jsem šla poprvé na gynekologii, tak jsme měli 2,3 a 2,9mm. A oba měli srdeční akci, ale neděs se, může to být způsobeno tím, že je trošku menší a příště už mu bude také bít srdíčko o závod 🙂
Ono některá dvojčátka jsou více od sebe, my jsme měli to "štěstí" že kluci celé těhotenství byli téměř stejní 🙂

kure18
4. únor 2017

@kaczenka2 Tak to je mi líto. Věřím, že každá matka chce kojit. Tak to jsem na tom dobře. Brala jsem to zpočátku, že to je špatné, že musím po kojení, nebo odstříkání a krmení mým mlékem dávat ještě příkrm. Ale v nemocnici mě ujistili, že málo která matka dvojčat ukojí oba. Teď mi ještě mléka přibylo, tak jsem ráda. Odstříkám z každého tak 70 ml co 3 hodiny. Ale praktické doktorce jsem zatím neříkala, že přikrmuji, protože nemusím pokaždé. A ona to nechápe. Také jí neříkám, že dávám své mléko přes flašku. Ale máme problém z moučnivkou v pusince, tak bojujeme. Ale už se to hojí. Také jsem měla bolavé jedno prso a tak se to zhoršilo, že jsem muselo z toho jednoho přestat kojit a jen odstříkávat a snažím se mazat, aby se hojilo. No pořád je něco. Jen se upínám k naději, že po 6 týdnech se krmení urychlí. Jen mě mrzí, že se mi ještě nepodařilo kojit oba najednou. Jeden se přisaje, druhý se kroutí a řve.

kaczenka2
4. únor 2017

@kure18 Tak to je dobře 😉 drzim palečky ať kojis čím jak nejdéle 🙂
Já už nemám mléko vůbec, ale kluci jsou zdraví a pribivaji,tak super i jsou aktivní jak blázen 🙂 tak aspoň tak 🙂

kanka80
5. únor 2017

@kure18 Tak to já odstříkala při malé 100ml z obou prs co 3hodiny 😕 tak to dvojčátkům určitě stačit nebude ☹ ale když jsem prsa nahřála na sluníčku, tak jsem odstříkala z každého 100ml 🙂 ale na sluníčko si budeme muset ještě pár měsíců počkat 🙄

milovnikkoni
6. únor 2017

Ahoj holky. Je to tady v nemocnici dost těžké. Za miminky na jip můžu jen omezeně, vždy jen rychle přebalit a přiložit. Kojim vždy jen jedno na přeskáčku. Prý je sání moc vysiluje,tak se vynechává. Nemůžu je chovat a být s nimi, dost tím trpím, na pokoji si po brečím a nemůže se mi pořádně spustit laktace :'(

broucziyk
6. únor 2017

@milovnikkoni Držím pěsti ať jste doma co nejdříve!!!! Moc dobře vím jak vám je já takhle trpěla s klukama v nemocnici taky, sestry jen peskovaly, děti přikládali jak se jim chtělo, jeden byl spavější tak ho rovnou odpískali a řekli že to nemá cenu ani a druhej by sál o sto šest ale neměl co si vytáhnout protože díky jejich útokům psychickým jsem neměla mlíko....návštěvy taky jen omezeně než mi oba dali na poslední dva dny pobytu na pokoj a to jsem je stejně musela chodit dokrmovat takže pořád cesta pro mlíka-prostě utrpení a nevíte jak moc při vás stojím abyste mohla být s prckama co nejdříve doma....já nakonec musela podepsat na sebe reverse jak jsem byla tlakově na tom špatně....a doma? Ze dne na den pohoda, první týdny těžší, ale až si najedet na režim tak je to super , nebojte,....kojit jsem sice nezačala, protože jsem na prcky byla od začátku sama, manžel nedostal volno takže se dvěmi miminky to krmení bylo síla...do tří kil jsem musela vážit, takže svlíkat, zvážit, snažit se kojit - to mi nešlo najednou takže každého zvlášť, pak zase zvážit a případně dokrmit a potom zas odstříkávat, no táhla jsem to takhle necelé dva měsíce a nakonec přešla úplně na umělé a děti přestali úplně plakat a já jsem byla najednou spokojená a uvolněná a prckové to neskutečně rychle pocítili...držím pěsti, myslím na vás!

kaczenka2
6. únor 2017

@broucziyk tak mi to taky dělali, kluky mi "přiložili" po 6-ti dnech a to jsem se ještě já domáhala že chci.. 🙂 a dokrmovala jsem přes stříkačku s cumlem,a to taky ten menší pil i hodinu než to utahl,potřeboval svůj čas a sestra když to neměl vypité do 20 minut tak mu to dávala přes sondu.
.Takže zlenivel a jak jsem ho měla pak u sebe tak mu to trvalo už hodinu a půl,ale nic jsem sestrám neříkala dělali jsme to tak a teď v pohodě 🙂 přes flašku pijou oba o 100/6 🙂

broucziyk
6. únor 2017

@kaczenka2 koukám všude stejně :( já celou porodnici jen ořvala a pak se doma trápila že nemůžu kojit...já se divím že ty sestry nechápou že když jsou dříve narozené děti tak to potřebují dospat a ty matky potřebují taky trochu pomoci se dvěmi dětmi....mě by stačil jen lidský přístup....chápala jsem že ony mají nějaké povinnosti jako v každé práci, ale jak to bylo u vás - pokud jsem doslova nenarvala to UM prckovi stříkačkou tak mi ho hnedka napojili a tvrdili že nechce jíst a jak je to s ním na nic že když nebude jíst tak tady bude ležet apod....a přitom stačilo dát mu o hodinku víc spánku a papal by sám - hnedka doma jsem to odzkoušela a krásně se pomalu zlepšoval....teď baští taky o sto šest už papáme krásně příkrmy a vše supr

kure18
6. únor 2017

Holky, tak u mě to bylo jinak. Nemůžu si na naši nemocnici vůbec stěžovat. Po císaři nechávají jen hodinu na JIP a když je vše O. K. tak hned na normální pokoj. Hned třetí den se ptali, jestli zkusíme kojit a pomáhaly sestry, jak se dalo. A když zjistily, že jsou dost spaví, tak navrhly, že se bude jeden kojit, druhý se přikrmí hned z flašky, aby více vypil a pak příště obráceně. Taky jsem chodila pokaždé zvážit. ale většinou jsem jim je jen dala a ony už se postaraly i o ten příkrm. Pak jsem po kojení odsála a dalo se jim to příště. A opravdu to pomohlo, že jsem to zpočátku doma také tak dělala. Podporovaly mě i psychicky, takže jsem většinou bylo v klidu. Opravdu je moc chválím.

kure18
6. únor 2017

@kaczenka2 Netrap se tím. Hlavně, abys byla ty spokojená, jak píše broucziyk. A když pěkně přibývají a jsou zdraví, tak se určitě cítíš lépe. Tak se drž

kaczenka2
6. únor 2017

@broucziyk Chápu 🙂 Tak kluci taky už papají pěkně, sice nekojím, ale z flašky jsou napapaní oba do 20 minut a to je krmím postupně 🙂 Já jsem to obrečela strašně moc, ale přes ty 3 týdny jsem se snažila to mléko rozjet a nerozjelo se to, teď nedělám s prsy už nic, když zkusím zmáčknou, nějáká kapka ještě vyteče, ale pochybuji už o tom, že by se rozkojily, když už stagnují takovou dobu.. Akorát manžel se tomu snaží rozumět, ale nechápe to, když mi stále vykládá, že je ještě budu kojit.. Nejsem na této optimistické vlně 🙂 Ale hlavně, že jsou kluci zdraví a přibývají, zbytek mi může být fuk, no tak místo nějákých blbostí pro nás koupíme klukům papání 🙂

kaczenka2
6. únor 2017

@kure18 Tak já jsem byla nadšená na porodním sále, ležela jsem tam 2 týdny a super, byla tam jedna úžasná sestřička, která mi přirostla k srdci a stále na ni myslím 🙂 Dokonce šla se mnou i na sál při císaři, krásně nám to vyšlo 🙂
Na Jip se to dalo 🙂 Po vstávání jsem říkala, že nechci nic od bolesti a tak jsem dostala do žíly od bolesti se slovy, že propláchnou hadičku, ano jsem tak blbá, že to nevím 😀 a ještě jsem je slyšela, ale pak jsem už od bolesti nabrala nic 🙂
No a v pondělí jsem rodila a ve čtvrtek dopoledne jsem šla domů 🙂
V sobotu jsem nastoupila na Intramediár ke klukům, abych se o ně naučila starat a tak byly jako hodné sestřičky, ale každá jiná, jako jsme i my 🙂
Jedna tam byla úžasná, ale ta za nás měla jen noční a učila mě jen koupat, takže nic víc 🙂
Jako neztěžuju si, ale to kojení mě mrzí 🙂

kaczenka2
6. únor 2017

Jo a ještě jedna věc 🙂 "vysoký" tlak se mi snižoval tak, že kdybych byla "blbá" a neupravila si medikaci sama, tak by mě pěkně resuscitovali 🙂 Pokud by na to včas přišli.. 🙂 Teď mi to příjde vtipné, ale zvláštní představa, že bych už tu třeba nebyla 😀 Nebo bych skončila zpátky někde na JIPu 🙂

klarape
7. únor 2017

ahoj holky chtěla jsme se zeptat jak to mate v noci se spaním ? já už sem z toho uplně hotová na zádech nevydržím na břicho nemužu a a kluci se mi zabydleli každej v jednom boku, takže se jim nelibi když si zrovna na ten jejich bok lehnu takže už nevim co dělat nemáte nějakou radu ?

pavlapavlapavlapavla
7. únor 2017

@klarape zkus si bok na kterem lezis hodne podlozit. Polstarem, dekou cimkoliv. Ja toto teda neznam. Taky byly holky kazda na jedne strane, ale nevadilo jim kdyz jsem byla na boku. To spis ja mela blbej pocit ze jednu stlacuju 😊. A tak jsem cele tehu spavala na zadech a dobry. DikY bohu mi to nijak nevadilo.

klarape
7. únor 2017

@pavlapavlapavlapavla kluci mi teda dávali dost najevo ze jim to vadi a pěkně do me kopou pritom mi doktorka porad vyklada kolik tam maji mista tak nevim ... jinak díky za radu určitě vyzkouším a snad to zabere 🙂

kure18
7. únor 2017

@kaczenka2 Nebrala jsem to od tebe jako stěžování. Taky by mě to mrzelo, kdybych to zažila. Jak to popisuješ, tak jsem teď hodně ráda, že jsem skončila v tom Třinci. Do Ostravy se mi nechtělo a jsem ráda, že to tak dopadlo. A nedivím se ti, že jsi to kojení obrečela. Já jsem druhého syna musela odstavit ze dne na den a taky jsem to obrečela, i když měl už 6,5 měsíce. Asi jsi to už zkoušela a četla všechno možné. Ale myslím, že laktační poradkyně chodí i domu. Aspoň jedna paní, co ji trochu znám přišla ke švagrové domu. Ale další věc je, že to je opravdu časově náročné i psychicky to rozjet, tak nevím, jestli by se to dalo zvládnout. Já osobně hodně času věnuji kojení, odsávání a následně krmení z lahve. A když nepijí pěkně za sebou ať mám aspoň 1,5 hod. klid, tak to fakt jde už na mozek. A jsem ráda, že mi pomáhá manžel, když je doma a moje mamka.

kaczenka2
7. únor 2017

@kure18 Tak já jsem to tak také dělala, ale teď poslední týden už jen krmím z láhve a to co ještě odstříkám tak jim dám, ale je to už tak 10 - 20 ml za den, ale tak říkám si, aspoň něco, k prsu už nechtějí, takže s tím nenadělám nic, takže je nakrmím, pak odstříkám co jde a mám "volno" 🙂 Jinak já jsem na ně takhle sama, muž odjíždí v 5 ráno do práce a vrací se jak kdy, ale od doby co jsou kluci doma, tak se vracívá kolem 6,7 večer... Teď mají moc práce po Novém roce, bydlíme u tchýně s tchánem, ale tak tchán je doma ve 3, k nám nechodí a tchýně se vrací taky kolem 6.. Pak mi manžel pomůže jednoho kolem té 9 nakrmit, abych mohla okoupat druhého a jde se do postele, manžel spí já si čtu a pak jdu spát, v noci krmím a vstávám sama, když jde do práce, nechci ho otravovat.. No a pak na novo.. o víkendu je buď celý den obskakuju já, nebo mi manžel jednoho nakrmí.. Přebalování, oblékání vše je na mě, i když někam jedeme, tak si je postupně obleču a do sedaček dávám sama, manžel jen čeká až budeme hotovi.. 😀 Jako unavená už jsem jak blázen, ale znát to nedám 😀 kromě kruhů pod očima žiju 😀
A do toho mám milión aktivit, které se snažím mít, takže spím tak 5 hodin denně, někdy méně a zjistila jsem, že se začínám šidit v jídle a pití, takže se musím hlídat.. 🙂

kure18
7. únor 2017

@kaczenka2 Tu únavu tu věřím. Já spím taky max. 5 hod v noci, spíš i méně. A po obědě jsem ráda, kdy si můžu lehnout, protože pak jsem jak praštěná. Ale nejde to vždy. Ráno bych spala, ale mladší syn vstává kolem 6 i dřív. Mám ještě starosti i s dvěma staršími dětmi. Možná, že se tvůj manžel bojí oblékat a nosit tak malé děti. Můj manžel také vstává v 5 ale vstává se mnou i v noci. Dokrmuje z láhve, přebaluje, udělá mléko nebo sehřeje odstříkané. Staráme se oba. Bydlíme sami. Moje mamka přijíždí, když může na 2 nebo 3 dny. To je super pomoc i v domácnosti.

markel
7. únor 2017

Holky, dvojčata nemám, ale kojit je lze... Je to jen o tom, jestli kojit chcete vy! Prsa maji nabidku jaka je poptavka. Chce to kvalitni laktacni poradkyni, ci alespon ctete na mamila.sk nebo kojeni.net. Vase deti nemusi byt na umele vyzive! Muzete ji postupne omezit. Hodne odsavat a prikladat, pokud se deti neprisavaji, tak pomuze ta pani laktacni. Ja si uzila sve a kojim doted (rok a ctvrt). Dcera byla pet mesicu kojena s pomoci suplementoru... Vydrzela jsem a stoji to za to.

myshoun
7. únor 2017

@milovnikkoni koníku, bude brzo lip, JiP fakt neni přívětivý prostředí. Ono az budou na nedonosencich v postýlce bude mnohem lip. Se synem jsem byla v nemocnici skoro tři mesice a na psychiku to byl očistec. Pokud tam je nějaká sympatická mamka, zkuste se skamaradit, hrozně to pomáhá mít někoho ve stejny situaci. Spousta maminek nedonosenych děti proste mliko nema/ neudrží , já se stavěla na hlavu a nevydojila jsem krom par ml fakt nic. Dobre je, ze můžete klokanit a zapojit se do pece. Moje spolubojovnice se rozkojila az v klidu domova.... držím vám i dvojčatům palce. 👍

kaczenka2
7. únor 2017

@myshoun Klokánkování je super, s klukama to děláme a baví nás to 🙂
Ale já jsem se třeba ani doma nerozkojila, i když jsme byli doma po 9-ti dnech...
Klukům jsou 4 týdny a já každý den, když je krmím brečím, že jim nedám svoje, jako jo, nějáké mléko ještě mám, za celý den nadojím tak 10 - 20 ml, takže těch 10 každý třeba dostane za den... říkám si lepší jak nic, ale řeči typu, kojíš a tak mi třeba nepomáhají...
Všichni říkali, jak musím kojit a budu kojit, o to více mě teď trápí, že nekojím i sama jsem si říkala, do půl roku minimálně mít mléko musím o to větší je to pro mě zklamání, jedinou "útěchu" jsem zatím slyšela od dětské doktorky co mi řekla, že chápe, že neukojím obě a po tom císaři a tak, že se to stát může, gor když jsem kluky poprvé měla u prsa až skoro po týdnu... Ale tak něják stále doufám, že se to ještě rozkojí, piju co můžu na podporu... tak v tom by byl zakopaný pes aby něco nezabralo...

luckamb
7. únor 2017

Holky, tak nějaké dvojceci i nedvojceci oblečení co zbylo jsem dala sen na bazarek. Tak můžete mrknout.
A držte se.

myshoun
7. únor 2017

@kaczenka2 kvůli kojení jsem se taky dost natrapila, odsavala jsem pravidelně i v noci, homeopatika užívala, čaje, přikládat bohužel neslo. taky jsem si říkala, ze když se narodil brzo, tak mu dat to nejlepší. Holt nebylo co. Koupil se Nutrilon nenatal a frcelo se dal, přišly další starosti... vim, ze jsem tomu dala maximum, ale líto mi to bylo docela dlouho. Hlavní je, jestli vám mimca prospívají a vse je jak ma byt!

nukyna
7. únor 2017

@klarape Ahoj, měla jsem to úplně stejně. Na zádech se mi dělalo mdlo a na boku se ten spodní vždycky zlobil. Pomohlo vypodložit břicho abych ležela něco mezi (ani na zádech ani na boku) a mezi nohy ještě srulovat deku nebo kojící polštář. A nebo jsem se vypodložila, že jsem byla napůl v sedě. Vždycky když jsem šla spát předcházelo velké hnízdění než jsem našla pro ten večer tu správnou polohu😀.

milovnikkoni
7. únor 2017

@myshoun mně dnes dovolili poprvé koupat, byla jsem nadšená. Snažím se využít každou chvilku k péči o ně nebo k mazlení. Sestřičky vždy musim rychlé předběhnout, aby mi je neprebalily. Po každém kojení, při kterém prckove dají tak průměrné 8 ml, tak odstrikam 50, už jsem dala i 60ml. Ostrikavam 7x denně. Kdyby bylo jen o trochu víc mlika, ukrmila bych je oba. Třeba ještě máme šanci na nějaký progres.nevzdavam ti, i když se snažím nenervovat. Už si tu začínám zvykat, vím, kde co je. je to snazší. Ale jedni bradavku mám hrozně bolavou,porad mazu bepanthenem,ale u kojení se musím zapřít.