Dát dítě k adopci?
Ahoj lidi, jsem těhotná je mi teprve 16 let a jsem v 20 tydny, moje rodiče mi zakazali jít na potrat, já s dítětem asi nezvládnu se starat a s přítelem jsme mladé a nemáme peníze, prostě nechci vychovat dítě jsem moc mladá, každý den přemyslím o tom co budu dělat s dítětem, můj přítel jeho rodiče nam zakazali že nemůžeme spolu byt.. S přítelem jsme mluvili že asi bysme dítě dali k adpoci nebo ne, co vaše názor? Prosím napište děkuji moc.
Ma kolegyne v praci byla taky tehotna v 16 ti dite si nechala, rodice se ji o dceru starali aby ona sama mohla dodelat skolu a nelitovala. Dnes zije dcera u ni a kolegyne je rada, ze ji rodice tolik pomohli. Mozna by jsi se mela se svymi rodici sednout a promluvit si o moznostech
Holky, nejsem si jistá, že nekrmíte trolla, skoro to vypadá, jako kdyby to psala Skyler z Ulice, gramaticky, jazykově, stylisticky, asi se někdo nudí...
@jujatko Pokud je dítě právně volné, majoritního etnika a zdravé, tak se do kojeňáku ani nedostane. Ti žadatelé musí vyplňovat dost podrobné dotazníky, kde popisují, jaké dítko jsou schopní přijmout a jaké už ne. A týká se to třeba zdravotní stránky - například problém je žloutenka. Žadatelům nedělá problém vzít si dítě s rozštěpem, srdeční vadou. Většina dětí, jdoucích do adopcí má původ u matky, závislé, kouřící. To taky problém není. Problém je skutečně to jiné etnikum. Vzhledem k tomu, že to dítě by mělo i vizuálně zapadat do své adoptivní rodiny. To dítě toho má za sebou mnoho a není v tomhle ohledu žádoucí, aby bylo konfrontováno nejen s tím, že je adoptované, ale i svou vizuální odlišností. Jsou lidé, kteří romské děti přijmou a ti sami jsou ještě zvlášť školení, protože u těchto dětí bývá problematická puberta, kdy začnou vyhledávat své etnikum. To je bohužel často nepřijme, protože bydlí u "gádžů" a to dítě se dostává do dost svízelné psychické situace. Není to jednoduché a ta cesta skutečně není pro každého.
@dyslovka Zcela vážně se mě ptáš proč? Zdá se, že psychologii si měla možná na základní škole, jinak opravdu nevím, jak se můžeš ptát. Nevím, proč tomu tak bylo. Nevím, proč někdo dítě miluje už od soulože a někdo si to tvrdě vydře. Mám pár teorií, ale jsou to jen doměnky, navíc, u jiných by to třeba nebyl důvod k tomu, aby to cítily stejně jako já. Prostě to tak bylo, pyšná na to nejsem, ale všechno zlé je pro něco dobré a dostala jsem lekci, vím, že nic není černobílý a hodně věcí díky tomu zvládám pochopit. Třeba i to, že někdo zvládne dát dítě k adopci aniž by se složil a nemusí to být nutně bestie z pekla.
@werumka Já chápu, co tím myslíte. Jen si prostě myslím, že dětí k adopci je relativně hodně, ale právě, že ne každý je schopen přijmout romské dítě atd. A nemyslím si právě, že by bylo nějakým řešením a spásou, kdyby všechny ženy, které chodí na interepci, porodili a dítě daly k adopci.
@werumka Je to hrozne zacarovany kruh ☹.
Preji vsem, at pokud mozno nemusi resit toto tezke rozhodnuti a pokud uz resit musi, at se rozhodnou spravne a sveho rozhodnuti nikdy nelituji - at uz se rozhodnout jakkoli.
A pokud bych mela odpovedet na dotaz zakladatelky diskuze - necetla jsem komenty - zalezi dle meho hodne na zazemi v rodine. Pokud je tam silne zazemi (i kdyz mozna nyni hodne rozbourene atd.), tak bych zvazila ponechani miminka. Ale pokud zazemi v rodine chybi, priklanela bych se spise k adopci. Ale nikdy jsem nic takove resit nemusela, takze dle meho nedokazi objektivne posoudit.
@caverina Pravdepodobnost, ze splodi dite pri jednom nechranenem styku je minimalni. Takze kolik krat soulozili na ostro? Navic jsou oba neplnoleti. Co delali jejich rodice pri aktu? Vedeli, co dela jejich dite? Kde na souloz nasli prostor? V parku, lese, diskotece, verejne zachodky? Na druhe strane, mela zakazane jit na potrat. Tak snad jeji rodice vedi, proc ji to zakazali. A nic ve zlem, ale odpovednost v tomhletom je take na strane jejich rodicu. Protoze maji taky svuj podil viny. Na druhe strane, abychom nebyla za tu spatnou nakonec ja. Je mi lito toho ditete. Lito proto, ze se narodi mame, ktera ani neumi poradne psat a nejak lepe se vyjadrovat. Lito proto, ze se asi narodi jenom do rodiny, pro kterou bude zajimave jenom kuli financnim prispevkum (viz rodice) a lito take proto, ze zrejme bude bez taty. (Protoze tata ma zakazane se s maminkou stykat - taky reseni, jak se zbavit zodpovednosti). Nevim, ja tak nejak nenosim ruzove bryle na nose. U holky to stejne rozhodnou jeji rodice, takze vlastne cela tahle diskuze je zbytecna....
@blecha94 : prosim? Ja z psychologie maturovala a dost uspesne, abys vedela 😉 nerikam, ze teorie je praxe, to rozhodne ne, ale taky nerikam, ze je normalni, aby matka nemela vuci svemu diteti cit. To opravdu dle me normalni neni a nemyslim si, ze jsem jedina, kdo si tohle mysli. Jen proto, ze ty jsi ke svemu diteti necitila to, co jsi mela, to neznamena, ze je to normalni. Je to hnusne, ale je to tak. To uz vic chapu to, co mi vysvetlila werumka, nez tve obhajovani vlastni chyby? Da se rict? A to, ze nekdo vymeni dite za drogy se da pochopit vic, nez to, ze matka k diteti neciti to, co by mela. V protidrogovce jsem delala taky 😉 takze jim vidim do hlavy vic nez radoby matkam 😉
@dyslovka tak evidentně jste u maturity měli jen teoretickou část, nikoliv práci s potenciálním klientem... Jako přijít k jakékoliv sociální pracovnici, sdělit jí svůj problém a dozvědět se "to jako vážně, to já nechápu, co jste to za člověka", to fakt pomůže naprosto každýmu k uvědomění. To je jako ta typka, co tu nějaký holce s poporodní depresí a sklony sebevraždě poradila, že si má vážit toho, co má, a návdavkem jí vynadala- teda pokud jsi to nebyla přímo ty.
@vineta : ne to jsem urcite nebyla ja 😉 a ano, praktickou cast jsem mela ze zdravotniho telocviku, hudebky a vytvarky, nikoli psychologie a taky jsem se nezminila o tom, ze bych studovala praci socialni pracovnice 😉 takze mi tu laskave netlac praxi toho, ze bych mela uklidnovat nejakou matku, co ma problem 😉 dekuji, budes moc laskava 🙂
@dyslovka Tak to jsme z psychologie maturovaly dvě, já na výbornou, co ty? 😀
Devče, žen, co to měly jako já, jsou tucty. Jen o tom nemluví otevřeně, především kvůli chytrolínám, jako jsi ty.
No nic, pevně doufám, že se svými skvělými znalostmi v oblasti psychologie nepůjdeš pracovat někam, kde tenhle obor bude potřeba k výkonu povolání. Mě za zrůdu klidně označuj, já jsem s tím jak to bylo vyrovnaná - a rozhodně si nebudu brát k srdci slova člověka, co si neprožil ani pohodový těhotenství, natož aby oblékl můj kabát - ale někoho, kdo tím prochází by to mohlo zlomit.
@werumka To hlavně! Psychologie střední školy je pár blbejch řečí do několika knížek. Rozhodně bych kvůli tomu ze sebe nědělala vědátorku... 😀 Stejně si myslím, že tenhle obor je hodně o praxi a hlavně - člověk se proto musí narodit, porozumění lidský duši se člověk prostě nenaučí.
@blecha94
@vineta
@nikinnna :
Najednou tu kazdy maturoval z psychologie, jak humorne 🙂 ja tu prvne napsala jen svuj nazor a pote se zastala slecen, do kterych jste se pustily, jak stado slepic. Klidle se tu do mne dale navazejte, ani jedna z vas mi trauma ani zadny pocit menecennosti, nebo urazeni neprivede, takze klidne se tu vyjadrete, jak jen chcete 🙂 uz v predeslejch prispevcich jsem zminila, ze teorie neni praxe, ale vy asi neumite cist, jedina, kdo me tu pochopil byla @werumka a ja pochopila ji. Ale zbytek je skoda slov a ztrata casu, protoze vy se chcete ocividne hadat 🙂 coz ja neznam, protoze ziju absolutne spokojenym zivotem, ve kterem neznam hadky apod. Nejste s necim nespokojene, ze musite takto rypave reagovat? A na vetu typu: ty pises hnusne/ ci podobne vety, budu reagovat strucne...jak ty ke mne, tak ja k tobe.... timto s vami ukoncuji debatu. Ja mam soucit a citeni az az, to kdybyste vedely, hubu by jste drzely. Ale jen proto, ze jsem tady napsala autorce, at se pro priste chrani a zastala se slecen stejneho nazoru a postupne tu porozumnela @werumka, tak za to se nestydim. Ja urcite ne 🙂 a ze jsem se v praxi nepotkala se zenou, ktera by nemela ke svemu diteti ani kousek citu, z toho duvodu pro to nemam pochopeni, protoze to vuuuubec neznam, to ze mne taky nedela spatneho cloveka 😉 dela snad z malire NEmalire to, ze treba nezna vodove barvy, jinak vsechno ostatni zvlada?ne, ale na to treba casem prijdete 😉 nebo vlastne vy jste dokonale a vsechno mate v malicku 🙂 gratuluji vam 🙂 klanim se 🙂

@werumka Ja bych spise rekla, ze se nestretava nabidka deti k adopci s poptavkou - respektive ty deti, ktere jsou volni nevyhovuji pozadavkum zadatelu .... Sousedka mi rovnou rekla, ze chteli deti bile, v zadnem pripade nechteli dite romskeho puvodu atd. Obe deti jsou blondaci ....