icon

Doktor. Můžu v průběhu těhu přejít k jinému?

zuzibuzi
17. čer 2020

Holky muzu v prubehu tehotenstvi prejit k jinemu doktorovi kdyz jsem nespokojena.. Volala jsem jednomu a sestra rikala ze to nejde ze tam budu muset dochodit..

Strana
z2
ahyt
17. čer 2020

@zizlikova1987 aha, tak takhle se tedy musi na ty doktory? Lhat a nerikat pravdu Fakt dobry . A samozrejme naopak toho pacienta nevezme.Protoze zamlčel závažné okolnosti o svem zdravotním stavu.A stiznost v tomto pripade??? Kdo myslite , ze " vyhraje? ".Hezky den a podvodům zdar.Des , stydela bych se byt Vami za takovou radu.

zizlikova1987
17. čer 2020

@ahyt A odmítnout na základě toho že je těhotná je v pořádku? To snad ne?
kdyby to ti doktoři takto neobcházeli, nemusel by to nikdo řešit.
A pokud odmítne kvůli kapacitě, není přece žádný problém to dát písemně, což i tak je jeho povinnost.

ruzova_pastelka
17. čer 2020

@ahyt Takže pokud doktor lže a tvrdí, že jí nemůže přijmout těhotnou, případně zamlčuje informace o tom, že pacienta lze odmítnout pouze ze zákonem daných důvodů, tak je to ok? Zamlčovat těhotenství samozřejmě v pořádku není, ale když doktoři porušují zákon, tak jiná obrana bohužel neexistuje a postup, co popsala @zizlikova1987 je zcela na místě. Nebo vás napadá lepší řešení?

zizlikova1987
17. čer 2020

@ruzova_pastelka jo přesně tak to je. Doktor může všechno, ale chraň bůh jak se pacient bude bránit. Nebo si dovolí proti bohu v bílém plášti podat stížnost.
To že oni nerespektují zákony, LZPS, a další je v pohodě.
Prostě si budou muset zvyknout že pokud nejednají fér tak se lidi ozvou.

1772
17. čer 2020

@zizlikova1987 Lékař jí neodmítl proto, že je těhotná, ale proto, že už si péči minimálně na celý jeden trimestr vykázal jiný lékař. Dá se to možná žešit přes pojišťovnu, popř. si sama péči uhradit a pak žádat pojišťovnu o proplacení a ta zase bude vymáhat ne původním doktorovi... No nedivte se, ale tento nepružný způsob hrazení péče o těhotnou je celkem nový a lékaři jím nadšení nejsou.

1772
17. čer 2020

@ruzova_pastelka Je to tak, jak jsem psala @zizlikova1987. Jak si chcete vybudovat přímý vztah s doktorem, kterého plánujete podfouknout hned zkraje?

zizlikova1987
17. čer 2020

@1772 No to záleží proč ji skutečně odmítl. ono by stačilo jí říct že ji může vzít až od 2. trimestru. Ne ji říct po té, co oznámí že je těhotná že ji nevezme.
A ani kvůli tomu že by mu to poj. nezaplatila ji nemůže odmítnout. To může jen ze zákonných důvodů, a tím peníze fakt nejsou. A pochybuji že ji nabídl možnost přímé úhrady. To by tady asi nepsala že ji odmítl.

Není to jednoduché, to nepopírám. Ale prostě pokud budou někteří porušovat zákony, tak musí počítat s tím že se jim to vrátí. Když budou jednat fér, nemusí se bát ničeho přece?

1772
17. čer 2020

@zizlikova1987 Tohle není porušení zákona. Paní není v ohrožení života, není zde akutní potřeba zásahu, takže odmítnout z kapacitních důvodů(např.) může. A docela jistě bych už nechtěla chodit k lékaři, který by mě z jakéhékoliv důvodu odmítl.

1772
17. čer 2020

A docela mě děsí, kolik lidí tady rádo dává rady typu: nahlaste, udejte, upozorněte...a ještě mají pocit, že vykonávají spravdlnost.

zizlikova1987
17. čer 2020

@1772 Ano z kapacitních důvodů může. A v tom případě jí musí dát písemně, ten důvod odmítnutí. A to přece nemůže být problém ne?
Zde ale o kapacitní důvody na 99% nejde, a víme to obě dvě.

Ad. stěžování. Jak jinak je ,,donutit" aby dodržovali co mají, a nevytírali si s neinformovaným pacientem zadek? Když po ,,dobrém" to nejde a prosba nestačí?
Někteří si prostě budou muset uvědomit že lékař je placená služba z našich daní, a pacient je klient který si poskytovatele vybírá. Ne že doktor si vybírá klienta.

1772
17. čer 2020

Ale u soukromého lékaře, což většinou gynekologové v nestátním zdrav. zařízení jsou, je skutečně celkem dost omezena měsíční platba pojišťoven, takže není problém vykázat překročení limitů. Stížnost je vhodná, je-li zanedbána zdravotní péče, což se v tomto případě nejspíš nestalo. A věřte, že se lékařů nezastávám, protože v oboru dělám. Spíš z většiny příspěvků je cítit neznalost věci a neobeznámenost s povinnnostmi a právy pacienta.

nazka
17. čer 2020

@zuzibuzi byla jsem u mého gynekologa a hrozně dlouho jsem tam čekala.. Říkal, že to celé udržela těhotná paní, co k němu přešla. Vzal ji, ale vůbec nadšený nebyl..

j.a.n.i
17. čer 2020

@tulikiss Tak zavolám znovu a řeknu, že jsem z Brna, nějak nevím, kde je problém.

tulikiss
17. čer 2020

@j.a.n.i hele kdyz sem posledne hledala gyndu tak jsme zkusila neric ze sem z Brna a pri vyplnovani vstupnich papiru me poslala domu ze dle trvaleho nejsem z Brna

ruzova_pastelka
17. čer 2020

@1772 Že je to s platbou od pojišťovny blbý to chápu a uznávám, ale bohužel to není problém pacienta. Systém je v mnoha ohledech nastavený špatně, ale to se nevyřeší tím, že se tomu všichni přizpůsobí a budou jen tvrdit, že je to na houby. Chápu, že pro lékaře je to velmi nepříjemné, ale právě jenom cesta stížností a domáhání se práv může pohnout s celým nastavením, což pak dost výrazně usnadní život nejenom pacientům, ale hlavně těm lékařům.

Pokud si lékař, i v soukromé ordinaci, vykáže překročení limitů, tak už nemůže vykazovat žádné další nové pacienty, to kvůli jedné těhotné navíc nikdo neudělá, protože by prodělal gatě.

A pokud jde o vztah lékaŕ- pacient, tak vzhledem k tomu, že mám podobných stížností za sebou už několik, tak musím s velkým respektem uznat, že to nebyl nikdy problém, všichni lékaři se ke mně chovali vždy velmi korektně a bohužel často i o dost lépe, než před stížností. Že si o mně v sesterně vypráví, jaká jsem kráva, to je mi celkem jedno.

Já nejsem jenom teoretik, hodně dlouho jsem ve zdravotnictví pracovala a dost věcí viděla. A právě proto vím, že stížností se člověk domůže mnohem víc než úsměvem. Je to na blbý, ale funguje to... A když je stížností víc, tak se začnou dít i velké změny. Pokud víš o jiné cestě, jak s nefunkčními prvky zdravotního systému bojovat, tak sem s ní, ale já jsem zatím jinou neobjevila.

j.a.n.i
17. čer 2020

@tulikiss Ale to uz je problem, ze ses nechala, neb neni povinnosti zit v miste trvaleho bydliste.

tulikiss
17. čer 2020

@j.a.n.i jako jasne ze sem sla, ono totiz nechat se lecit doktorem co je nasr.nej, ze te musel prijmout i kdyz nechtel je vzdy fajn.

ahyt
18. čer 2020

@zizlikova1987 pokud by tehotna k lékaři sla" nově ", jako tehotna, tak nereknu.Ale přebírat těhotnou, ktera uz nekam chodi a je dispenzarizovana uz jako gravidni, tak to zamlcet je podvod.Prebirat pacienta jiz v teto situaci je jen jeho dobra vule Stejně tak nemusí praktik prebirat rozleceneho pacienta v PN od jineho PL.To je obrovsky rozdil .Neznate predpisy a podminky lekaru, ale ja ano jako lekarka

ahyt
19. čer 2020

@ruzova_pastelka jen ke stížnostem Lekar ma lecit , vzdělávat se a ne resit pres pojišťovnu ci LK stiznosti na nej.Ano je spatne system, ale " vydirat" lekare tim, ze si budu na nej stěžovat, je spatne Kazda stiznost, i kdyz opravnena/ na spatne zavedena pravidla od ZP/ lekare zdrzuje, psychicky vyčerpáva a nastvavava.To neni ta cesta Vim o cem mluvim jako lekarka.A ja naopak pacientovi, ktery si na me stezoval/ nemyslim na spatnou lecbu, ale na chybu systemovou/ nemam duveru a odmitam lecit. Vzal mi muj drahocenny cas, ktery jsrm mohla venovat jinym pacientum, studiu atd.Protoze kazda stiznost je na dlouhe lokte, spiusta papirovani, telefonu a i stresu, protoze nikdy nevite, co bude.Takze temito stiznostmi se system nezmeni, jen se tresta ten doktor, kterej za to nemuze

zizlikova1987
19. čer 2020

@ahyt to myslíš vážně? Že pacienta který si stěžuje odmítneš léčit??!!
Tak přesně kvůli takovým jako ty, jsou ty stížnosti potřeba. Fakt nemám slov.

ahyt
19. čer 2020

@zizlikova1987 ano odmitam, vzhledem k tomu, ze je mozna moje zaujatost a neobjektivnost v dalsi peci o nej./pokud je samozrejme stiznost neopodstatnena./.A pokud by byla stiznost opodstatnena, / NIKDY se mi to nestalo/ tak pokud by pacient neodesel sam , tak bych se obrátila na LK, ze takoveho pacienta nebudu lecit,protože si nejsem jista svou nezaujatosti.Kolegyni se to stalo a ihned vse bylo vyreseno s obrovským pochopením a bez problem. Nebudu lecit cloveka, který si na me neopostatnene stezuje.Nejsem sebevrah a cvok.Mimochodem, kdyby vsichni lekari byli jako ja, tak by nebyl duvod stiznosti.Budete ss divit , ale ja nikdy nemela s nikym konflikt, vzdy jsme si v klidu event. vyrikali a pacienti me maji radi.😊😊

rezusesmichy
19. čer 2020

@ahyt přesně tak, já osobně bych nemohla chodit k lékaři se kterým bych měla konflikt. Ať už by pravda byla na jeho nebo me straně. Neměl by moji důvěru

ruzova_pastelka
21. čer 2020

@ahyt V tom se asi shodneme, ono na lékaře, který opravdu léčí, vzdělává se a komunikuje s pacientem moc stížností nebude. Problém je v tom, že lékaři se snaží chyby v tom systému záplatovat, občas na svůj úkor, občas na pacientův. Ale to je prostě blbě. Ideálně by měl být lékař a pacient na jedné straně. Lékaři toho vydrží strašně moc a nechávají si sami dost kálet na hlavu (od služebně starších kolegů, primáře, ředitele zařízení, pojišťovny) a pak si to dost často vylévají právě na pacientovi, který je poslední článek řetězce. V tom vidím hlavní problém. Kdyby lékaři trvali na tom, aby se dodržovala jejich vlastní práva, nemuselo by jim tolik vadit, když chce to samé i pacient. Ale to je, opakuju, problém lékaře, ne pacienta, který trvá na dodržení svých práv. Lékař je ten, co má moc to změnit. Pacientovou hlavní možností jsou právě ty stížnosti.

Jestli dodržujete zákon, nemáte se při pacientově stížnosti čeho obávat. Pokud ho porušujete, i když s dobrým úmyslem, i když kvůli tomu, že vás to tak naučili a dělají to všichni a jinak by to nefungovalo apod., v tom případě je stížnost oprávněná a opodstatněná.

Lékařů, kteří umí uznat svou chybu, přiznat, že nejsou neomylní a třeba se i omluvit, když je to na místě, si velmi vážím. Těch, co trvají na svém navzdory tomu, že je stížnosti rozhodnuta v jejich neprospěch, už podstatně méně.

j.a.n.i
21. čer 2020

@ruzova_pastelka Vystihla si to naprosto přesně, k tomu není co dodat.

alilali
29. čer 2020

U gynekologa zkušenost nemám, ale u zubaře ano, přecházela jsem k jinému a sestra řekla, že mě vezmou, ale že tři měsíce nesmím jít k tomu původnímu, jinak by mi péči u nich pojišťovna nehradila. Tak asi tak.

Strana
z2