Jak postupovat při šedé zóně NT screeningu?
Ahoj holky, jdu si tady pro radu. Je mi čerstvě 35 let, čekám své třetí dítě a dnes na 1.screeningu mi doktor řekl, že dítě se mu jeví úplně normální, nosní kůstka přítomna, šíjové projasnění 1,6 mm, žádné anomálie nenalezeny. Teď večer se dívám na zprávu z krve a mám tam, že screening je negativní, ale dodatek, že jsem v šedé zóně - Kombinované riziko Downa 1/506, přičemž, ženy mého věku mají běžně 1/261, doporučují genetiku. Já byla u prvního dítka v roce 2015 na odběr plodové vody, dopadlo vše dobře a dcerka byla zcela zdravá. Ale ten odběr byl až někdy ve 20 tt, po tom II.screeningu. No a teď nevím, jít na NIPT test za 13.000 Kč, které prostě nechci dát za něco co není 100%, anebo jít na odběr plodové vody (mě to nebolelo, vše bylo ok)? Platila by mi pojišťovna vůbec ten odběr plodovky, když jsem šedá zóna a nemám pozitivní screening? Chtěla bych mít jistotu, že je vše ok co nejdřív, nechci čekat až do II.screeningu, přece jen, pak to rozhodování v půlce těhotenství, kdy už člověk cítí pohyby je horší než v tom 13 tt. - Vím, že postižené dítě si nechat nechci, mám dvě zdravé a prostě nechci veškerý čas pak věnovat tomu třetímu na úkor těm dvoum. Má někdo podobné zkušenosti? Klidně i stačí názor? Děkuji moc.
@bereni ja mam 41,kvuli veku jsem mela pozitivni 1.srceening 1:299,byly jsme na genetice,pani nam nabidla taky NIPT testy za 12000kc...na UZV bylo vse v poradku,dalsi UZV jsme mely v 17tt,kde taky vse v poradku a 2.screening vcera a dopadl na vybornou,odber plodovky taky nabizeli po 16tt...ale proste jsem verila,ze je vse v poradku.....a tak jsme do dalsich testu nesly....
Já jsem byla v šedé zóně po screeningu minulý rok v srpnu, doktorka mi doporučila NIPT test. Test jsem neplatila, hradila ho pojišťovna. Výsledky byly v pořádku - dcera je zdravá, bylo jí ted 9 měsíců 🙂
Já jsem byla v šedé zóně po screeningu minulý rok v srpnu, doktorka mi doporučila NIPT test. Test jsem neplatila, hradila ho pojišťovna. Výsledky byly v pořádku - dcera je zdravá, bylo jí ted 9 měsíců 🙂
@eeevee A muzu se zeptat co bylo duvodem, ze to jednou plati pacient a jindy pojišťovna?
Jsi "stará matka". Kdybys měla "průměrně vypadající plod", budeš mít pozitivní screening jen proto, kolik je tobě roků. To malé, co v tobě roste, se ale vyvíjí tak dobře, že jste se z pozitivního sreeningu dostali do šedé zóny. A přesně to je to, co ti řekla ta doktorka: mimi vypadá vlastně naprosto v pohodě. Ano, tabulky vás sráží blízko k hranici pozitivity testu ale jen kvůli tvému věku - ne proto, jak vypadá plod.
Takže v tomhle případě mi další vyšetření přijde zbytečné.
Jsi "stará matka". Kdybys měla "průměrně vypadající plod", budeš mít pozitivní screening jen proto, kolik je tobě roků. To malé, co v tobě roste, se ale vyvíjí tak dobře, že jste se z pozitivního sreeningu dostali do šedé zóny. A přesně to je to, co ti řekla ta doktorka: mimi vypadá vlastně naprosto v pohodě. Ano, tabulky vás sráží blízko k hranici pozitivity testu ale jen kvůli tvému věku - ne proto, jak vypadá plod.
Takže v tomhle případě mi další vyšetření přijde zbytečné.
@cilkat dekuji 🙂 takhle to i chapu, ze jediny problem je vek, coz mi prijde v dnesni dobe hodne smesny, protoze jsou prvorodicky i 43+. Pristi tyden jdu na genetickou konzultaci a uvidim co mi reknou. Neni mi lito penez, ale bytostne nemam rada byznys zalozeny na strachu a jen tak pro jistotku.
@cilkat dekuji 🙂 takhle to i chapu, ze jediny problem je vek, coz mi prijde v dnesni dobe hodne smesny, protoze jsou prvorodicky i 43+. Pristi tyden jdu na genetickou konzultaci a uvidim co mi reknou. Neni mi lito penez, ale bytostne nemam rada byznys zalozeny na strachu a jen tak pro jistotku.
@bereni Chápu. Manžel tyhle screeniky dělá... občas přijde s povzdechem, jako že pro padesátiletou matku už fakt nemají tabulky... Nebo že čtyřicetiletou matku už mimo "pozitivní screenik" prakticky nelze dostat. ... A právě pak jsou ty ženy vyděšené úplně zbytečně. Ale holt tam je nějaký výpočetní algoritmus, který ve většině případů funguje slušně, no. A na lepší není, jak ty čísla "vyrobit".
@bereni Chápu. Manžel tyhle screeniky dělá... občas přijde s povzdechem, jako že pro padesátiletou matku už fakt nemají tabulky... Nebo že čtyřicetiletou matku už mimo "pozitivní screenik" prakticky nelze dostat. ... A právě pak jsou ty ženy vyděšené úplně zbytečně. Ale holt tam je nějaký výpočetní algoritmus, který ve většině případů funguje slušně, no. A na lepší není, jak ty čísla "vyrobit".
@cilkat dekuji. Hodne jsi me uklidnila.
@bereni no asi bych to primarne resila s lekari - ja nejak nepochopila,jestli ti tedy vysetreni doporucili,nebo ne? To riziko ti v prumeru vyslo preci nizsi,ne? Vetsinou lekar mrkne na tu krev, udela vysetreni a rozhodne...
@bereni no asi bych to primarne resila s lekari - ja nejak nepochopila,jestli ti tedy vysetreni doporucili,nebo ne? To riziko ti v prumeru vyslo preci nizsi,ne? Vetsinou lekar mrkne na tu krev, udela vysetreni a rozhodne...
@fifinka2020 To samozřejmě resim, nicmene na genetickou konzultaci jdu az pristi tyden a prozatim po telefonu mi bylo sdeleno, ze jsem v sede zone, predbezne mi rekli at popremyslim nad NIPT testem ktery by to doplnil, nebo invazivni test-plodovka. Rada bych znala zkusenosti jinych (to mi lekari nereknou) a sla pripravena na tu konzultaci, abych vystrasena na prvni dobrou neodkyvala kazdou vec co mi nacpou.
Riziko máš nižší než ženy v tvém věku, takže bych byla v klidu. Rizika u odběru plodovky jsou vzhledem k tvé situaci zbytečně vysoká, takže na to bych se určitě vykašlala. A nipt, pokud jsi nervák a potřebuješ se uklidnit, tak klidně běž ale stejně nikdy nic není 100%.
@eeevee A muzu se zeptat co bylo duvodem, ze to jednou plati pacient a jindy pojišťovna?
@bereni á mám pocit, že zmiňovala právě to, jak vyjde to riziko - snad od 1:200 do 1:500 to hradí pojišťovna? Plus měla jsem přímo ve zprávě ze screeningu, že doporučuje NIPT test. Šla jsem tehdy do Fakultní nemocnice Ostrava. Já jsem měla horší viditelnost na utz, plus lehce nižší Pap hodnotu, doktorka sama říkala, že si na 99% mysli, že je to v pořádku. Na testy jsem šla bez rozmyšlení, je to jen odběr krve a konzultace s lékařem, výsledky byly za 10 dní. Chtěla jsem mít větší jistotu. Kdyby ten test vyšel pozitivně, tak potom stejně ještě posílají na invazivní test.
Jsi si jistá, že rozumíš těm číslům? Riziko 1:500 znamená, že z 500 dětí se stejnými výsledky bude jedno pozitivní. Takže pokud podle věku máš riziko 1:261, tak tvoje kombinované riziko je poloviční. Čím vyšší to číslo je, tím lepší. Já byla těhotná ve 33, 35 a 38 a čísla jsem měla podstatně horší. A mně teda říkali, že pozitivní test je pod 1:100, šedá zóna je do 1:200, při hodně opatrném přístupu do 1:500. Ale ty máš to riziko ještě nižší. Každopádně, ve všech třech těhotenstvích jsem ten placený test z krve odmítla a ve všech třech případech mi hned po odmítnutí řekli, že mi ho ale pojišťovna zaplatí...
Jsi si jistá, že rozumíš těm číslům? Riziko 1:500 znamená, že z 500 dětí se stejnými výsledky bude jedno pozitivní. Takže pokud podle věku máš riziko 1:261, tak tvoje kombinované riziko je poloviční. Čím vyšší to číslo je, tím lepší. Já byla těhotná ve 33, 35 a 38 a čísla jsem měla podstatně horší. A mně teda říkali, že pozitivní test je pod 1:100, šedá zóna je do 1:200, při hodně opatrném přístupu do 1:500. Ale ty máš to riziko ještě nižší. Každopádně, ve všech třech těhotenstvích jsem ten placený test z krve odmítla a ve všech třech případech mi hned po odmítnutí řekli, že mi ho ale pojišťovna zaplatí...
@rebe Vcera mi geneticka rikala, ze pozitivni test je 1:100, pro ne jako lekare a genetiky je 1:500 seda zona, ta je podle ni az do 1:1000. Jeji subjektivni nazor je, ze u sede zony nemam jistotu nikdy. Placeny test mit bohuzel nebudu, to mi rekla hned… taky mi rikala, ze NT Screening ma spolehlivost 90%, kdyz pridame integrovany test tak 98% a ten NIPT 99,99%. Plodovka 100%. Kvuli 1,9% penize za placeny test nedam - navic mo vysvetlila, ze je to porad a porad jen screening. Diagnostika jedine plodovka. Ja doma mam zdrave deti, nemuzu si uz kvuli nim dovolit mit doma downa, kde by byla pece jinde - s manzelem jsme rozhodli, ze uvidime jak dopadne ten test a jak zmeni vysledky screeningu. Kdyz blbe, pujdu na plodovku i kdyz mam strach.
@rebe Vcera mi geneticka rikala, ze pozitivni test je 1:100, pro ne jako lekare a genetiky je 1:500 seda zona, ta je podle ni az do 1:1000. Jeji subjektivni nazor je, ze u sede zony nemam jistotu nikdy. Placeny test mit bohuzel nebudu, to mi rekla hned… taky mi rikala, ze NT Screening ma spolehlivost 90%, kdyz pridame integrovany test tak 98% a ten NIPT 99,99%. Plodovka 100%. Kvuli 1,9% penize za placeny test nedam - navic mo vysvetlila, ze je to porad a porad jen screening. Diagnostika jedine plodovka. Ja doma mam zdrave deti, nemuzu si uz kvuli nim dovolit mit doma downa, kde by byla pece jinde - s manzelem jsme rozhodli, ze uvidime jak dopadne ten test a jak zmeni vysledky screeningu. Kdyz blbe, pujdu na plodovku i kdyz mam strach.
@bereni Bohužel, ani plodovka ti nedá jistotu, že dítě bude zdravé. Ano, vyloučí to downa, ale jsou i další vrozená postižení či onemocnění, vyžadující intenzivní péči, která se v těhotenství nezjistí ani díky amniocentéze.
@cilkat Hele a můžu mít dotaz, když máš doma manžela odborníka 🙂? Když mi teoreticky ten integrovaný test ještě sníží riziko, od jakého čísla se odpíchnout tak, že bych se vyprdla na AMC? 1:700, 1:800, 1:1000 a výš? Genetička se semnou fakt moc nebavila na toto téma, prý je pro ni riziko i 0,02% a nezájem.
@cilkat Hele a můžu mít dotaz, když máš doma manžela odborníka 🙂? Když mi teoreticky ten integrovaný test ještě sníží riziko, od jakého čísla se odpíchnout tak, že bych se vyprdla na AMC? 1:700, 1:800, 1:1000 a výš? Genetička se semnou fakt moc nebavila na toto téma, prý je pro ni riziko i 0,02% a nezájem.
@bereni myslím, že nad zhruba 1:800 už nikdo test jsko pozitivni nebere. Ono zo číslo se pak "rozplizava", neroste úplně lineárně, ale asi tak. ... jako ano, jistotu nemáš nikdy, ale... v životě jistá jen smrt a možná ani ta ne, no.
Jen taková aktualitka - dnes po integrovaném testu kleslo riziko M.Down na 1.3700 - čili jsem mimo šedou zónu a už nic nemusím podstupovat 🙂.
Další aktualitka, pro maminky co tady jednou budou hledat podobný případ. Takže po NT screeningu riziko 1:506 (věk 35+), po integraci 1:3700 s tím, že UTZ dopadlo opět na jedničku, no a pro klid duše nakonec Trisomy Complete - výsledek na vše negativní.
Další aktualitka, pro maminky co tady jednou budou hledat podobný případ. Takže po NT screeningu riziko 1:506 (věk 35+), po integraci 1:3700 s tím, že UTZ dopadlo opět na jedničku, no a pro klid duše nakonec Trisomy Complete - výsledek na vše negativní.
@bereni Skvělé zprávy. Pamatuju, jak mi špatné testy vzaly radost z těhotenství a těšení se, věřím, že teď už jsi klidná a můžeš si naplno užívat těšení. Přeju moře štěstí a zdraví!
@bereni Skvělé zprávy. Pamatuju, jak mi špatné testy vzaly radost z těhotenství a těšení se, věřím, že teď už jsi klidná a můžeš si naplno užívat těšení. Přeju moře štěstí a zdraví!
@rebe Děkuji moc! Ano, přesně tak, doteď jsem se netěšila, bála jsem se, teď už jsem klidnější. Já vím, že se ledacos může podělat i u porodu, nebo, že trisomy má 99,9%, ale už se mi to zdá jako to nejmenší riziko.

Mám 32 let, čekám třetí miminko. Taky šedá zóna, riziko downova syndromu cca 1:325 (teď nevím přesně tu hodnotu). Doktorka nabídla testy NIPT s tím, že v případě šedé zóny dělají kontrolní screening v 17.týdnu a až podle toho případě plodovka. My jsme se rozhodli do NIPT nejít čekali jsme na ten kontrolní utz. Podle toho taky vypadalo vše v pořádku, takže jsme se rozhodli další testy nepodstoupit. Termín mám v lednu a věřím že je vše v pořádku. Druhý screening byl taky v pořádku.