icon

Jak vybrat české jméno k příjmení Hiršl-Bojčák?

27. čer 2025

Dobrý den, napadají vás nějaká jména hodící se k dvajjakému příjmení Hiršl - Bojčák či Hiršl- Bojčáková?
Žijeme v zahraničí a chceme spojené příjmení pro nás i děti. Případně Hiršl neoficiálně pouze jako zkratku H.
Jméno chceme české, klidně i staročeské,/slovanské, ale klidně i nevšední. Nejsme úplně pro amerikanismy či výrazně biblická jména.
Zatím nás napadl Kryštof, Matyáš, Emil, Prokop, Václav, Alois, Antonín, Kajetán, Vilém, Vít...
Nebo Míla, Lada, Milada, Anežka, Vendula, Antonie, Hedvika, Ida.
U klučičích jmen nám to s příjmením Jakš takš pasuje, ale u holčičíjo zatím žádné. Zatím jsme nenarazili na to pravé ani I klučičího ani u holčičího jména, třeba nám tu někdo pomůže 🙏🙂 Jinak samozřejmě vím, že to není s těmi příjmeními ideální kombinace a nepasují k sobě.

Strana
z2
chumlee71
28. čer 2025
@monny3

@chumlee71 tak jestli nenarážíte na situace, kdy se jména používají v "občanské" podobě, tak věřím, že to nevadí 😉 Třeba u syna na závodech (což je co 2 týdny 🙈 ) se prostě čtou jména v oficiální podobě, tak jak jsou děti registrované atd. takže bychom to řešili často 🙃

@monny3 tak zrovna syn byl na závodech cca měsíc odzadu a četli jeho nickname a ne celé jméno. Ale já říkám u nás to neřeší, samozřejmě ofiko třeba letenky,pás atd musí mít celé své jméno

monny3
28. čer 2025
@chumlee71

@monny3 tak zrovna syn byl na závodech cca měsíc odzadu a četli jeho nickname a ne celé jméno. Ale já říkám u nás to neřeší, samozřejmě ofiko třeba letenky,pás atd musí mít celé své jméno

@chumlee71 jasně, když jsou to závody třeba v rámci školy, kde je pod nickname známý, je to jiné než na oficiálních akcích 😉

chumlee71
28. čer 2025
@monny3

@chumlee71 jasně, když jsou to závody třeba v rámci školy, kde je pod nickname známý, je to jiné než na oficiálních akcích 😉

@monnyne to nebyly závody jen ve škole. To je jedno.....

piggy123
29. čer 2025

Žiju v zahraničí. Synovi jsme dali jednoduché mezinárodní jméno.

K tak složitému a navíc dvojitému příjmení se hodí něco krátkého. Já jsem zastánce mezinárodních jmen u dětí narozených v zahraničí. Skoro všude to lidé znají a nekomolí. Například Martin, Alex, Adam, David, Leo, Marie, Zoe, Martina, Alice, Erik, Benedikt, Albert, Theodor, Viktorie, Antonie, Stella, Diana, Ester, Valerie atd….

Představovat se svým křestním jménem v anglické podobě (nebo jinou místní řečí) je dle mě úplná blbost. Úplně vidím bráchu, jak dělal před lety to samé a všichni se divili, že jako Čech má typicky francouzské křestní jméno 🙈🤣 Měl z toho pak akorát ostudu, když musel pak vysvětlovat, že se tak ve skutečnosti nejmenuje 😃

veronicka89
29. čer 2025
@piggy123

Žiju v zahraničí. Synovi jsme dali jednoduché mezinárodní jméno.

K tak složitému a navíc dvojitému příjmení se hodí něco krátkého. Já jsem zastánce mezinárodních jmen u dětí narozených v zahraničí. Skoro všude to lidé znají a nekomolí. Například Martin, Alex, Adam, David, Leo, Marie, Zoe, Martina, Alice, Erik, Benedikt, Albert, Theodor, Viktorie, Antonie, Stella, Diana, Ester, Valerie atd….

Představovat se svým křestním jménem v anglické podobě (nebo jinou místní řečí) je dle mě úplná blbost. Úplně vidím bráchu, jak dělal před lety to samé a všichni se divili, že jako Čech má typicky francouzské křestní jméno 🙈🤣 Měl z toho pak akorát ostudu, když musel pak vysvětlovat, že se tak ve skutečnosti nejmenuje 😃

@piggy123 presne , ja dala taky uplne jednoduche jmena a i za moje Veronika co vsude znaji jsem rada

fyii
2. črc 2025

k tak slozitym prijmenom.bych dala co nejjednodusi mezi arodni jmena, nase zkuaenost Tomas a Linda

ninive211
3. črc 2025

Jednoduché a mezinárodní jméno, s dvojitým příjmením něco krátkého. Bez diakritik (stačí diakritiky v příjmení). Z vašeho výběru jmen vybch si nevybrala, možná tak Vendulu, ale ta se moc nehodí k příjmení (a taky je dlouhé, chtělo by to něco max. dvojslabičného)

lenka27
3. črc 2025

Dala bych nějaké mezinárodní David, Adam, Martin, Eva, Stela, Ema atd

ladyjigsaw
5. črc 2025

Taky zijeme v zahraničí a v příjemní máme háček a vyslovit to neumí. Křestní jména bych dala určitě bez háčků. Něco mezinárodního... Sice plánujete návrat, ale nikdy nevíš, co se semele a třeba se vracet nebudete. Už tak máte komplikovanější příjmení, tak ať křestní je lehčí.

Strana
z2