icon

Jak vybrat jméno pro dítě, když se žádné nelíbí?

mysh_me
15. únor 2023

Zdravím, čekáme kluka a narazili jsme na problém s výběrem jména… prostě se nám žádné nelíbí 🙈 vždy mě jména hodně zajímaly, mám i knihu od Knappové doma a už jsem ji i několikrát přečetla 😅 ale narozdíl od holčičího, pro kluka jsem nikdy neměla žádné top a vysněné. Už jsme vyprodukovali několik seznamů s použitelnými návrhy, ale je to spíš takové jako “jo, to by se dalo…” než že by nám něco skutečně padlo do oka. Zkoušeli jsme si dát nějaká kriteria a podle nich vybrat jména co je splňují, ale pak když na to koukám mi to nějak není sympatické a říkám si, že takhle přece svého syna pojmenovat nechci… žádnou intuici ani vnuknutí nemám a hlavně nechci skončit ze zoufalství u toho, že bude mít jméno po tatínkovi 😂 co byste poradily? Čím se nějak inspirovat? Jak ještě vybírat?

Strana
z2
mysh_me
autor
15. únor 2023

Jinak vsem moc dekuju za tipy 🤗 u vasich navrhu jsem si uvedomila, jak moc klucicich jmen, ktere by pripadaly pro nas v uvahu, je uz “pouzitych” v rodine, mezi prateli nebo jejich detmi 😀 to se nam u holky nedelo, nikdo nemel v okoli nase favority, ale u kluku se tech jmen celkove dava mene a kdyz mame kolem sebe vice kluku, je to uz znat 🤔 samozrejme kdybych mela nejake top vysnene jmeno, asi by me neodradilo ze ho ma i nekdo z okoli, ale v nasem vyberu “jo, to by slo” je fakt, ze uz nejakeho takoveho chlapecka zname, proste diskvalifikujici…

izz76
15. únor 2023

@mysh_me Mě se taky žádné klucici jméno úplně nelíbí. Pro případně syny jsem poprvé měla přípravě jméno Samuel,po druhé Richard,ale ne te bych z těch jmen byla nějak unešená😃 Nakonec nebyly potřeba,jinak ještě docela ujde třeba Michal,Ondřej,Petr,Daniel,Lukáš,Adam,Alex,Dominik.

lenatko91
15. únor 2023

Taky jsme dlouho bojovali, manžel chtěl českou klasiku nebo něco typu Tomáš, Martin, já jsem chtěla něco mezinárodního, co nemá každý druhý. A kdyby bylo královské, tak o to líp 😃 U dcery chtěl Filipa, tak to dlouho vypadalo, že to teď Filip bude, ale já se s tím nesmířila. Chtěla jsem Maxe, manžel ale ne. Až když jsem přišla s Nikolasem, tak se zhrozil a řekl, že Max se mu líbí.. Takže za měsíc se narodí malý Maxmilian a já jsem konečně spokojená a v klidu 😁

mysh_me
autor
15. únor 2023

@prejeta_zaba Norbert by urcite sel, typove i k prijmeni, akorat si nejsem jista oslovovanim 🤔 “Norberte” si neumim predstavit ani v dospelosti, a jako dite asi jedine Bertik?

prostenika85
15. únor 2023

@mysh_me V posledních dnech jsem pracovně komunikovala s jedním Arnoštem. Potkala jsem prvního a posledního (a mladého) živoucího Arnošta v životě! 😄 Kolegové ho oslovují Arny.
V případě Norberta by tak šlo i "Nori" ☺️

aneta15
15. únor 2023

@mysh_me já jednoho Norberta znám, je mu 9. Ze začátku mi to přišlo strasny jméno ale teď mužů říct, že mít ještě syna tak ho tak pojmenuju. Je široko daleko jediný, říkáme mu Berte. A pro dospěleho chlapa je to TOP jméno.

odula
15. únor 2023

@mysh_me a co se takhle zamyslet nad nejakym nositelem, ktery te extra oslovuje.... at uz to bude Albert, Theodor, Julius, nebo třeba Mats, Alexander, Chris případně Geralt .. ehm :D proste pokud nemuzes vybrat jméno podle estetiky, zkus jiny kriterium - význam, poselství( doslovnej vyznam nebo prave podle nositele ;) )

rejalin
15. únor 2023

Mě ještě napadá- nechat se inspirovat třeba nějakou oblíbenou knihou, filmem - jméno dle nějaké postavy (samozřejmě v mezích soudnosti 😃). Já jsem takhle měla vybraná 2 jména (a teda ani jedno mi manžel neschvalil 😃)

prejeta_zaba
15. únor 2023

@mysh_me taky jsem nic kloudného nevymyslela, ale Bertík nebo Nori není špatný. 🙂

hope09
15. únor 2023

@mysh_me Jeee, my máme doma Noru 🤗 a ve výběru jsme měli i Sandru a Ester 😉 Syn se jmenuje Kryštof. A další jména, která se mi pro kluka líbila byla: Dominik, Teodor, Dalibor, Matouš, Marek a Jonáš

sabatko
15. únor 2023

Já jen k těm mezinárodním jménům doplním, že ač máme Jindřicha, tak nemáme výrazný problém, větu: ¨Means Henry in English¨ uměl už jako maličký - kvůli našim různorodým přátelům. Už jsme použili i Henricus (latinsky), Andre, Heinrich.....
Jméno jsme vybírali také složitě, plán byl jasný, miminko bude Jindříšek, pak Jindra a dospělý Jindřich. Nakonec se narodilo miminko, kterému spontánně přátelé říkali Pan Jindříšek a pro mě je to náš Jindří už bez ....šek. Jindro mu ale opravdu říkají skoro všichni ostatní. No a dcerce vybral jméno on, máme Valerii, která si zase pro změnu neřekne jinak než Vája a musí jí tak říkat všichni. Ono si jméno svého nositele také najde tak nějak samo.

sarad
16. únor 2023

@mysh_me Leonard.

kristynaprandl
20. únor 2023

Máme doma Samuela, Sebastiana a čekáme třetí, pokud by to byl kluk byl by to Kristian 🥰

Strana
z2