Jaké jméno pro syna: Patrik nebo Samuel?
Zdravím,
za pár dní mám TP a pořád ještě nejsem rozhodnutá ohledně jména pro syna. K příjmení se nám hodí obě z těchto jmen.
Chtěla bych se zeptat, které ze jmen se vám líbí víc? Máte doma děti, které mají tato jména? Jak jim nejčastěji říkáte?
Patrik se mi líbí v základním tvaru, ale ty zdrobněliny pak už tolik ne. U Samuela zase trochu tápu v těch zdrobnělinách a jestli bychom říkali jménem i v základním tvaru nebo jen Sam.
Starší syn je Dominik.
Dneska jsem přemýšlela i nad jménem Nikolas, ale říkám si, jestli to není zvláštní, když Dominikovi se dá říkat taky Niku.
Vybírali jste jména pro sourozence i aby vám k sobě nějakým způsobem ladily?
Přemýšlím, jestli nenechat výběr jména po porodu, vlastně jsme to tak měli i u prvního syna, ale tam už jsme byli v podstatě rozhodnutí už během porodu a jen jsme si to po porodu potvrdili. Teď si nejsem jistá vůbec a nevím, jestli mě po porodu něco osvítí, nebo z toho budu akorát nervózní. Máte někdo zkušenosti s vybíráním jmen až po porodu?
Předem moc děkuji za vaše názory a odpovědi.
@rebe Já právě žádného dospělého, co by se křestním jménem jmenoval Samuel, neznám. Jak je bratranec s tím jménem spokojený? Holky výše psaly, že znají Samuely, kterým se nelíbí oslovení Same (že je to jak na psa), ale asi je to o zvyku a třeba jméno Max nebo Ben se dává už taky běžně.
No právě, já jsem si říkala, že Dominik a Patrik jdou k sobě hezky, ale zároveň se trochu bojím, aby mi to třeba starší někdy nevyčetl, že narozeniny nejsou jen jeho slavnostní den. To člověk prostě dopředu neví, jestli děti budou žárlit nebo ne, nebo jestli budou naopak rádi. Obě ty jména se mi moc líbí, manželovi teda víc Samuel, Patrika původně moc dát nechtěl, právě kvůli těm zdrobnělinám, které se mu nelíbí, ale teď už mi na to kývl a prý, ať vyberu, co se líbí mě. Asi to necháme ale až po porodu, co nám pocitově k malému půjde líp. Klidně bych dala i obě ty jména, ale to manžel nechce.
@78marcela Jak dlouho vás po porodu v klidu nechali, abyste mohla vybrat jméno? 🙂 U nás u prvního syna chtěli vědět hned, asi tak 5 minut po porodu. Že musí označit miminko náramkem atd. Teď nám doufám dají víc času, ale právě si taky říkám, jestli budu i tak vědět, já jsem totiž hodně nerozhodná a mám obavy, že z toho budu ve stresu. Partner si po porodu, jak syna viděl, taky jménem nebyl jistý? 🙂
@denuliss Bratranec je spoko, celá rodina i všichni kamarádi mu říkají Same, to se psem mi přijde úplně absurdní. Znám rozhodně víc Samuelů než psů Samů a dávat zvířatům lidská jména je normální a běžné, nedělá to z toho zvířecí jméno. Zvířecí je Asta nebo Packa, ne Sam, Max nebo Julie. To jsou lidská jména.
@denuliss znám rodinu, kde se kluci jmenuji Patrik a Dominik. Říká se jim Patricku a Dominicku, takže mne to přijde normální. Samuel se mi nelíbí. To je další z těch dnešních trendy jmen.

@daasqua Dá se těch zdrobnělin vymyslet dost 🙂 říkáte Patrikovi někdy i Patri?
Na malého Samuela mě napadlo ještě Saminek, Samulka, Samuelek. Dospělému se dá říkat pak Same, Sami, Samo, Samueli. Obě jména jsou pěkná, tak teď fakt nevím, asi se budeme muset rozhodnout až po porodu 🙂