Jaké jméno zvolit pro druhého syna? Patrik nebo Medard?
Ahojky, u prvního syna jsme to měli tak, že jsem se nemohla rozhodnout, měli jsme ve výběru tři jména (Dominik, Miroslav a Patrik, Miroslav je po manželovi) a nechali jsme výběr až po porodu. Odevzdali jsme předvyplněné papíry bez jmen s tím, že vybereme, až syna uvidíme. Vybrali jsme Dominika, já si teď ale zpětně vyčítám, že jsme to do těch papírů rovnou nenapsali, vyplnila to tam pak za nás totiž sestřička, chtěla jsem si to tam po porodu dopsat sama. Trvalo mi pak i delší dobu si na jméno pro syna zvyknout, na tvary oslovení a tak, takže je nejspíš lepší mít vybráno předem, já si ale říkala, že jak syna uvidím, budu vědět hned, které jméno, ale byla jsem po těžkém porodu tak rozhozená, že stejně intuice nenaskočila. Vybrali jsme ale správně, jen mě mrzí, že jsem nebyla schopná se rozhodnout do porodu...
Teď čekáme druhého chlapečka a opět jsem nerozhodná. Ve výběru máme jména Patrik, Samuel, Medard a opět jméno po manželovi Miroslav, protože vím, že by se manželovi i teď líbilo jméno po něm. A nemůžu se opět rozhodnout. Holčičku jsem chtěla Medu, proto máme ve výběru i Medarda. Ale je to hodně neobvyklé jméno, tak nevím. Zároveň by to bylo hezké z toho důvodu, že jsme měli s manželem na Medarda svatbu. Jako první mě pro druhorozeného chlapečka napadlo jméno Patrik, protože se hezky hodí k Dominikovi, ale přemýšlím, jak malého budeme oslovovat. Oslovení Pati a Páťo se mi moc nelíbí, manžel kvůli tomu tohle jméno původně nechtěl, teď by mu to prý už nevadilo. Zároveň ale vím, že by se mu i teď líbilo jméno po něm...
Máte někdo Patrika, jak mu říkáte nejčastěji?
Dali byste případně mladšímu synovi jméno po manželovi?
Co říkáte na jméno Medard, znáte nějakého? Děkuji moc za případné odpovědi.
Medard je super... oslovení co mě napadlo ...Darku.
Patrik se mi třeba nelíbí.
@escapelle jsi si jistá, že mu nikdo nebude říkat Ríšo? 😂😂
Jak tu bylo zmíněno, zda nebude dítě s neděděným jménem žárlit, tak u nás v rodině naopak jsou rádi, že mají vlastní jména, a ti s poděděným jim to závidí, protože se jim nemusí řikat "mladej/starej" a podobný rozlišovačky. Máme v širší rodině asi čtyři případy, z toho dvoje jsou mladší sourozenci, ale děděné dostal až ten druhý, jsou to dvě holky, dva kluci.
Medard je strašný za trest. Mám dvě děti a obě mají jméno po mě a úplně v pohodě. Patrik je prostě patrik, Páťa. Pat, atd...
@pampelina18 Proč za trest? Žiju v Praze a je tu takových roztodivných jmen, netradiční a spousta cizích, protože cizinci a ty děti to neřeší, je to pro ně jméno jako každé jiné, řeší to jen rodiče.
@lennus Také nevím proč za trest, já když jsem pojmenovala jedno z dětí tradičním, ale málo dávaným jménem (asi jako Medard) strhla se po rodině, ale i po okolí neskutečné haló. Po letech už to nikomu nepřijde, naopak hodně lidí je nadšená z originálního a přitom normálního jména. A i dítě je nadšený, naposledy teda přišlo v šoku, že potkalo jmenovce, na to není zvyklí.
Medard zní dost tvrdě a neumím si představit příjmení, ke kterému by sedělo. Zdrobněliny a oslovení zde uvedené, mi přijdou úplně ujeté a až mu bude 15, tak nevím, jak z toho bude odvazany 😄 jméno po rodičích bych nedala už z praktického hlediska.
@alianan Ahojky, psala jsem SZ. Manželovi se Medard líbí, já mám jen obavy z toho, jak by jméno přijalo okolí a jak by se líbilo i synovi. Ale líbí se mi, že je neobvyklé a že právě žádného neznám. Navíc jsme ten den měli svatbu. No je to těžký výběr 😁 Už zvažuji i jméno po manželovi, Dominiček a Mireček, sourozenci, by bylo taky hezké, mají ty zdrobněliny podobně znějící. Ale mám obavy, aby starší nežárlil třeba časem. I ten Patrik a Samuel je fajn. Fakt nevím, sama jsem zvědavá, jaké jméno nakonec vybereme.
@alianan Moje jméno bylo ve své době dost profláklé, všude od ZŠ, po střední až VŠ byly holky s tímto jménem. Proto nemám ráda profláklá jména když nějaké frčí, odradí mě to. Máme kluka a holku, jména mají česká, dávají se, ale ne zas tak často jako top 10. Mamka se nad holčičím podivovala, prý kde jsme na to přišli, ale ostatním do toho nic není a my to ani předem neřekli. A fakt to řeší jen dospělí, děti vůbec, takže za mě neexistuje divné jméno. A když se děti pozastavily nad cizím jménem, řekla jsem jim, že v cizině by se zase možná divili našim. I když dcera má jméno spíš mezinárodní.
@denuliss starší má tradiční hodně časté jméno (vždy se u nás dědí ob generaci), mladší jméno, které není časté a díky krátké variantě už vůbec. Starší to nikdy neřešila. Z toho co píšeš bych klidně Medarda dala, mne se to líbí, určitě víc než všechny ty ostatní jména, co píšeš.
Medard mě nijak nepobuřuje, pokud to jde k příjmení. Ale my fakt jsme zvyklí na oslovení v základním tvaru.
Medard je moc hezké jméno, pokud vám jde k příjmení, tak ho dejte... ono si okolí zvykne 😉 Oslovení vyplyne, až na něj budete mluvit... my máme typicky české příjmení, jména jsme vybírali tedy česká, ale ne příliš častá, nemáme žádné výstřelky, ale přesto byla v našem okolí neobvyklá a jedinečná a všichni si zvykli.. a klidně bych dala i Medarda, však je to vaše volba a pokud s tím jménem souzníte a hezky vám zní... ❤

@denuliss za mě je topka Medard! To krásné jméno...naopak Patrik nebo Samuel je na každém rohu...a na láskyplné oslovení nebo zjemnění tvaru jména stejně přijdeš až po porodu, jak ho začneš používat, tak ti naskočí spousta variant...my máme pro syna taky dost neobvyklé, ač české jméno, tak se moc nepoužívá a v republice ho má cca 400 lidí..mám pro tebe jednu radu - na neobvyklé jméno musíš "koule" 😂 počítej s tím, že to lidi budou komentovat, budou se smát/nadávat, přijde jim to hloupé/nemoderní/směšné, budou tě prostě konfrontovat s tvou volbou ať chceš nebo ne. A tím mu dáte do vínku i jedinečnost, bude snadno zapamatovatelný a je dobré to ustát, aby jste ho vychovávali tak, aby pro něj jeho jméno nebyla pomsta, ale prirozenost☺️ přiznám se, že já se s tím naším jménem docela dlouho srovnávala (strašně sem si myslela na holčičku a byla jsem zklamaná,no). Používáme zdrobněliny, které by mě dřív nenapadly, a stejně jako escapelle hodně říkáme v základním tvaru a je to prostě boží. K němu to jméno úžasně sedí...nechci ho psát veřejně, kdyby tě to zajímalo, napis mi SZ 😉