Jaké jméno zvolit pro druhého syna? Patrik nebo Medard?
Ahojky, u prvního syna jsme to měli tak, že jsem se nemohla rozhodnout, měli jsme ve výběru tři jména (Dominik, Miroslav a Patrik, Miroslav je po manželovi) a nechali jsme výběr až po porodu. Odevzdali jsme předvyplněné papíry bez jmen s tím, že vybereme, až syna uvidíme. Vybrali jsme Dominika, já si teď ale zpětně vyčítám, že jsme to do těch papírů rovnou nenapsali, vyplnila to tam pak za nás totiž sestřička, chtěla jsem si to tam po porodu dopsat sama. Trvalo mi pak i delší dobu si na jméno pro syna zvyknout, na tvary oslovení a tak, takže je nejspíš lepší mít vybráno předem, já si ale říkala, že jak syna uvidím, budu vědět hned, které jméno, ale byla jsem po těžkém porodu tak rozhozená, že stejně intuice nenaskočila. Vybrali jsme ale správně, jen mě mrzí, že jsem nebyla schopná se rozhodnout do porodu...
Teď čekáme druhého chlapečka a opět jsem nerozhodná. Ve výběru máme jména Patrik, Samuel, Medard a opět jméno po manželovi Miroslav, protože vím, že by se manželovi i teď líbilo jméno po něm. A nemůžu se opět rozhodnout. Holčičku jsem chtěla Medu, proto máme ve výběru i Medarda. Ale je to hodně neobvyklé jméno, tak nevím. Zároveň by to bylo hezké z toho důvodu, že jsme měli s manželem na Medarda svatbu. Jako první mě pro druhorozeného chlapečka napadlo jméno Patrik, protože se hezky hodí k Dominikovi, ale přemýšlím, jak malého budeme oslovovat. Oslovení Pati a Páťo se mi moc nelíbí, manžel kvůli tomu tohle jméno původně nechtěl, teď by mu to prý už nevadilo. Zároveň ale vím, že by se mu i teď líbilo jméno po něm...
Máte někdo Patrika, jak mu říkáte nejčastěji?
Dali byste případně mladšímu synovi jméno po manželovi?
Co říkáte na jméno Medard, znáte nějakého? Děkuji moc za případné odpovědi.
@rebe Děkuju za pochvalu našeho výběru jmen 🙂 Mě se právě na tom Medardovi líbí, že je to neobvyklé jméno, podle mě je to akorát nezvyk, že lidé to jméno neznají ze svého okolí... Mě se líbí i to, že na Medarda jsme měli s manželem svatbu.
Jinak jméno Patrik se mi líbilo vždycky. A starší syn se narodil na svátek Patrika. Tak by se mi to k sobě líbilo, bráchové Dominik a Patrik.
U Medarda se mi zase líbí, že by měl stejné iniciály jako manžel. Starší syn má zase stejné iniciály jako já. Takže nevím, těžká volba 🙂
@jaja01k A nežárlí starší syn na mladšího, že mladší se jmenuje po otci?
Jméno Miroslav by šlo taky asi dobře rozlišit, má hodně variant oslovení.
Tak uvidíme, já jsem fakt v tomto nerozhodná, je to pro mě hodně zásadní věc, volba na celý život. Tak doufám, že vybereme správně 🙂
@denuliss Tomáš je exmanzel a Richardovi je teprve 8m😊
Ano,Nechtěla jsem ho kvůli tomu,že se mi nelíbí jména po rodičích. A nad jménem Tomáš jsem nikdy neuvažovala. Já vždy chtěla syna Richarda.exmanzel byl kategoricky proti.
Jinak já nemám moc ráda zdrobnovani jmen,ale u starších děti jsem se tomu nevyhla. Přišlo období kdy začal Tomáš říkat "já nejsem Tomáš ale Tomášek", protože babička mu říkala že Tomáš je ošklivý. Ale teď je mu 9 a jelikož Richard je Richard a vidí,že to nemyslíme zle,tak ani ten Tomáš už mu tolik nevadí. Každopádně na jméně Richard miluju tu plnou verzi,je to pro mě nejhezčí jméno ze všech,vysněné a nikdo mu ho kurvit doma nebude 🤣🤣
Ale opakuji,že nemám ráda zdrobnovani jmen.zadnych.a už vůbec ne v dospělosti ve společnosti cizich lidi
Medarda osobně neznám, ale mě se jméno líbí. Klidně bych do něj šla...mám ráda netradiční jména. Dávat jména po rodičích se mi naopak nelíbí, ale znám spoustu lidí, kterým ano. Držím palec při výběru.
Tak jestli se starsi syn narodil na Patrika, tak pokud se mladsi nema narodit na Dominika, tak bych Patrika prave kvuli tomu nedala, prislo by mi divny, aby slavili v jeden den. Ale u nas slavime svatky podobne jako narozeniny, nekdo treba svatky neslavi, tak to pro nej neni komplikace.
já bych patrika stejně jako příspěvěk nademnou taky nedala. Narozeniny jsou den oslavence a nechtěla bych, aby tento den s někým sdílel. A to se u nás svátky neslaví a narozeniny taky nijak ve velkým
@denuliss nemám ráda jména po rodičích. Medard, krásné jméno, neobvyklé. Nějakou přezdívku, nebo zdrobnělinu si časem najdete případně sami. Já také měla obavy i syna ( Jáchym) a přišlo to samo😉. Jinak chodím s dětmi na kroužek, kde v různých skupinách máme Pankráce, Jeremiáše a Barnabáše. Ti poslední dva jsou dokonce sourozenci. Také pro mě neobvyklá jména, poprvé jsem se nad tím pozastavila a teď mi to přijde běžné, oslovují hodně Jeremy, Bárny.
Z pohledu učitelky - u určitých jmen se studenty řeším, jak oslovovat, aby se jim to líbilo. Páťo, Patričku je šílené 😀 Patrik zní fajn, ale ty zdrobněliny by mě jako matku zabily. Medard je sice zajímavé, ale tvrdé. A Medardíku je brutál. Medíku je možná fajn pro mimišo, ale v pozdějším věku už fakt ne. Miroslav už začíná být trošku starší jméno... Já bych volila Samuela. Tam je hezká a jednoduchá varianta Same v jakémkoliv věku.
U Samuelů mi trhá uši nejčastější oslovení ve školce - Samíku, Samíčku.
Mě se Medard líbí a jako malému, jak se znám, bych mu říkala Méďo 😀
@malytlustyhroch @mateees Mě to právě přišlo na první dojem hezké, že by kluci slavili takto spolu... A ještě že ty jména takto k sobě hezky ladí. Říkala jsem si pak, jestli by to třeba staršímu časem nevadilo, že by měl mladší brácha v den jeho narozenin svátek, ale budou to bráchové, tak by se jim tahle souhra mohla třeba i líbit... To dopředu člověk neví. Variantou je, kdyby to nevyhovovalo, posunout slavení svátku Patrika na březen, to se slaví svátek sv. Patrika v Irsku.
Dejte Edu... zvolání Edo a Medo zní podobně a je to rozhodně lepší než Medard 😉
Moje zkušenost k tomu, co píše @malytlustyhroch Můj syn slaví svátek o měsíc později, aby ho mohl slavit se ségrou dohromady, holky zase spojují oslavu narozenin a svátku, aby měly dvojoslavu. A syna jsem si nadělila k svátku. Ta dvojoslava nemusí být nevýhoda, ale když to vadí, je snadné to oddělit, většinou se slaví o víkendu a málokdy to na víkend vyjde.
@gruyerre @rebe Holky, děkuji moc i za tyhle zkušenosti ☺️ Moje první myšlenka právě byla, že by to bylo hezké a že je to takto i hezky propojené ta jména. Však to budou bráchové, budou mít jeden druhého ☺️ Úplně jistá si s výběrem jména ale ještě nejsem. Termín máme ale až v dubnu, tak snad do té doby vybereme 🙂
Staršímu synovi se ale jméno Patrik líbí, dokonce ho i často říká 🙂 líbí se mu ale i další jména z našeho výběru, tak uvidíme 😁
@zekrt Tak je možné, že jste byli jména nahlásit už předem na matrice nebo ne? 🙂 To vidím poprvé, že porodnice nevyžadovala prohlášení o volbě jména. Se jménem musí souhlasit oba rodiče, tak se divím, že nechtěli ani nic podepsat.
Jinak oslovení Samuela Samíku se mi líbí. Samíčku moc ne, to spíš Samuelku nebo Saminku.
@denuliss Na pojmenování máš podle zákona čas ještě osm dní po porodu, ale pokud ani pak nevíš, soud to řeší až po 30 dnech přidělením jména - do té doby máš teoreticky čas. Porodnice nemá co vyžadovat, netýká se jí to. Jde jen o to, že mohou matriku zařídit za tebe a ušetřit ti tak pobíhání po úřadech po porodu.
@rebe U prvního syna jsem se do porodu nedokázala rozhodnout, takže jsme odevzdali v porodnici vyplněné papíry beze jmen s tím, že vybereme jméno po porodu. Chtěla jsem si to po porodu v klidu promyslet, ale sotva se syn narodil, už chtěli jméno nahlásit.
Začátkem tohoto měsíce jsme byli na předporodním kurzu v jiné porodnici a tam, když jsem se zeptala, jestli papíry o přihlášení jména nemusím předem vyplnit, že bych miminko chtěla nejdřív vidět, se mě sestra zeptala, jestli jí prý zaručím, že porodím spontánně. Že v takovém případě by to šlo, ale že kdybych musela na císaře a uspali by mě, tak že by miminko bylo beze jména až do doby, kdy bych se probudila a kdy bychom vybrali a to se prý lékařům nelíbí kvůli papírům, které zakládají při vyšetření miminka. Takže zákony jsou sice, jak říkáš, ale v porodnicích tomu nejsou moc naklonění a na rozhodnutí spěchají nebo argumentují tím, že jsme na to měli dostatečně dlouho dobu, abychom se rozhodli... Fakt nechápu tento přístup, v Americe je běžné, že jméno dětem rodiče vyberou až po porodu, klidně za několik dní.
@denuliss No jo, v nemocnicích často na něco tlačí, protože pro ně je to tak jednodušší. Je to ale blbost, pappíry mohou klidně založit na Děvče Příjmení. Nepotřebují to a nemají na to právo. Je na tobě, jestli jim vyhovíš, nebo si budeš stát za svými právy. Může to být nepříjemné, obecně bývají le víc nepříjemní na ty, kdo svá práva neznají a lze s nimi snadněji manipulovat.
Nás také v porodnici tlačili, nedala jsem se a jméno dala až po porodu, nemají na to právo.
Přiznám se, že poprvé jsem jméno nevěděla, tak jsem před porodem do papíru nevyplňovala, podruhé jsem věděla, ale také nevyplnila, protože principy. Potřetí a počtvrté na vyplnění papír netlačili a jméno jsme řekli až po porodu.
A máme v rodině starého pána, kterému se říká Medo, nevím proč, oficiálně je to prý Miroslav, ale to vím jen chvilku, já měla celý život ze to, že je to Medard. Takže já bych Medarda dala, je to krásné jméno a oslovení Medo, se mi také líbí a jsem na něj zvyklá.
Akorát z toho důvodu nemám Medu holčičku a teď jsem ráda, je jich dost i v naší venkovské školce jedna je a dle diskuzí budou přibývat.
K Patrikovi mám špatné asociace a Miroslav není špatný, ale nedala bych jméno po otci a malým Miroslavův se říká "Mímo" a i kdybych ho doma oslovovala jinak, tak je mi jasné, že ve školce by to Míma byl, to bych nevydýchala.🙂
@denuliss nejsem fanda dávání jmen po rodičích. Pak je to vždycky velkej Míra a malej Míra, i když mu bude 40🤣a v kalendáři je tolik krásných jmen.. z výběru je nejlepší asi Patrik. Dcerka má nejlepšího kamaráda Patrika a říkáme mu Páťo, Pátíku, Patričku, Páťulko, velký pak může být klidně i Rik, Riky.. nebo prostě Páťa, Patrik..
@denuliss Mně se Medard líbí. Mám pro kluky taky ne úplně standardní jména (na profilu sedí jen počáteční písmena). Po otci bych nedávala.
A klučičí jména používám víceméně v základním tvaru. Úplně nechápu tu mánii vymýšlet zdrobněliny a variace. 🙂 Ono i holčičí, ale to ona prská, chce měkčit (taky odpovídá jen počáteční písmeno).

@barulina Z toho mám právě taky obavy, aby pak třeba starší nežárlil, že mladší syn má jméno po tatínkovi.
Mě se i líbí, že starší syn je narozený na svátek Patrika, tak by mi to k sobě tak hezky sedělo, bráchové Dominik a Patrik 🙂