Jaké vitamíny berete v těhotenství?

rastynek
11. kvě 2015

Ahoj maminky, jake berete nebo jste braly za vitaminy v těhu? Beru hned od začátku (ted 12.týden) kyselinu listovou a nevim, zda si nekoupit ještě nějaký vitamíny.
Díky za názory 🙂

pavlakosec
11. kvě 2015

Koupila jsem si vitamíny v DM pro těhotné a kojící. Brala jsem je už půl roku před otěhotněním a jsou srovnatelné s těma drahýma a značkovýma a přitom za mnohem méně peněz. Obsahují všechno co je potřeba. Navíc se vyrábí v německu, takže myslím lepší kvalita. Za mě doporučuju. 🙂

haninav
11. kvě 2015

Já jsem si také koupila kyselinu listovou a pak mi doktorka napsala hořčík a doporučila doplňovat hlavně vápník,který si miminko z matky bere ve velkém množství a ještě vitamín C 🙂 Ale v lékárně hodně doporučí jaké vitamíny je dobrý brát v průběhu těhotenství. Pokud je pestrá a vyvážená strava tak bych se vitamíny vůbec nezabývala 🙂 Já se třeba cpu každou chvíli hlavně ovocem a zeleninou a vším možným a jsem spokojená. Je to lepší než do sebe házet prášky 🙂

pavlakosec
11. kvě 2015

Jojo magnézko taky dlabeme. Máme předepsaný magnesolv. Jen při vyšších dávkách způsobuje průjem.

desencanto
11. kvě 2015

Pozor vitamin c nejist pokud jíte ovoce normálně. Na to mne upozornila lékarnice. Mi gynekoložka doporučila femibion plus magnesko.

maxinkaa
11. kvě 2015

Žádné, jen magnézko 😉

fykyska
11. kvě 2015

pokud ma zena dobrou zakladnu 😀 😉 neni nic treba.. dite si vezme coje treba z tela samo 😉
V prubehu tehu se stejne meni chute tak, aby matka doplnila co ji chybi intuitivne..

ale hodne zen ji,kyselinu listovou, a pak vitaminy jako gs mamavit, femibion, chytre miminko..jsou i studie ze cim vic vitaminu tim vetsi hmotnost ditete a komplikace

za me pokud zena netrpi nejakou podvahou nebo nemoci tak vitamíny ve forme tabletek netreba

desencanto
11. kvě 2015

Vitaminy a vetsi hmotnost je totální nesmysl..

Magnesium i vápník se opravdu doporučuje, vápník i kvuli zubum,at se vám nekazí.. magnesko je perfektní na křeče,unavu a bolest hlavy..

kattyd
11. kvě 2015

Ja brala ze zacatku Femibion 1 a pak Chytre miminko DHA. Pokud mas vyvazenou stravu, tak je to asi jedno. Ja před tehotenstvim jedla hodne zdrave, hodne zeleniny a ovoce, avšak v tehotenstvi me téměř všechna zelenina nadyma, tak ji radeji nejim, dále dr rikala ze sladke ovoce mam omezit, na citrusy jsem alergicka, takze ma zdrava strava je totalne v haji a stravuji se uplne hrozne, nastesti na me vaze se to moc neprojevilo🙂 Proto radeji vitaminy beru, protože vim ze ve strave jich asi dostatek nemam.

mia_mia88
11. kvě 2015

Neberu vůbec nic. Ze začátku na doporučení gynekologa jsem brala kyselinu listovou (do cca 12. týdne). Teď (35. týden) už jím jen hodně ovoce a zeleniny. Mám nezastavitelnou chuť na ředkvičky. Vápník doplňuji cíleně ve stravě. Magnésium nejím taky (nemám problémy s tvrdnutím břicha). Snažím se o zvýšený příjem bílkovin. Občas mě potrápí chutě na sladké, ale to řeším buď kvalití čokoládou nebo nějakým mléčným či jogurtovým ovocným koktejlem, tvarohem apod... (A taky samozřejmě občas hezky ulítnu a ty palačinky si prostě večer dám! 🙂).

Můj názor na různé prefabrikované vitamíny je, že je to skvělý byznys. Zvlášť u těhotných žen se firmy snaží vyvolávat jejich umělou (s)potřebu. Stačí na kyselinu listovou napsat "kyselina listová pro těhotné", a už to prodáte 2x dráž. To samé v lékárně. Jakmile jste těhotná, tak pak existuje xy produktů, které prostě "nutně potřebujete". Krémy na strie, celulitidu, speciální oleje na masáž hráze, vitaminy atd. atd... Pokud to ale někomu psychicky pomůže, tak pak to asi není nic proti ničemu. Nicméně vstřebatelnost a využitelnost různých vitaminů pro tělo je z pilulek a z vyvážené stravy nebe a dudy.

mishell56
11. kvě 2015

Já brala jen tu kyselinu listovou jinak místo vitamínů v chemii jsem si je dopřávala v jídle 🙂

fykyska
11. kvě 2015

@desencanto nesouhlasim! porodila jsem 4 kg dite a nejeden primar a gynekolog v nemocnici se me tazal co jsem jedla za vitaminy...
a nejsem jedina.. i tehotenska cukrovka fokaze ovlivnit vahu ditete takze pri vaze kolem a nad 4 kg jsem se u nejedne maminky setkala s touto otazkou... jedla jste vitaminy?! nebo jste mela cukrovku ze mate velke dite?!

fykyska
11. kvě 2015

ale souhlasim ze vetsi vliv na to ma strava a genetika.. ovsem podle nejednoho predniho porodnika i vitaminy mohou způsobit sve

desencanto
11. kvě 2015

@fykyska no nejeden článek potvrzuje že spousta dr šíří tuhle famu.... Ze se jedná ve skutečnosti o genetiku..

janesafari
11. kvě 2015

V prvním těhu sem nebrala nic-malá měla 3450g...I přesto,že sem nabrala 14 kg,tak 10kg zůstalo v porodce a zbytek zmizel do 3 měsíců...
V druhém těhu mě gyndařka přemluvila na těhu vitamíny-malý měl 3300g...Já nabrala 16 kg,v porodnici sem nechala jen 5 kg a ještě ted 21 měsíců po porodu mám 2 kg navíc...Takže ted se snažíme o třetí a beru jen listovku,vitamíny už nechci vidět...Já osobně sem po nich hodně přibírala a s kilama bojuju doted...A to sem jedla normálně...
Tak budu to dohánět zeleninou a ovocem-něco už si i sama sadím na zahrádce 😉

jarcula
12. kvě 2015

Já jsem brala listovku, pak femibion ( byla jsem trošku vystrašená z předchozího potratu a chtěla jsem aby miminku nic nechybělo.), později jsem brala železo- kvůli výsledkům v krvi.

rastynek
autor
12. kvě 2015

Děkuji za nazory. Asi si tedy zajdu pro Magnesko 🙂 neříkám, že vitamíny, jako je chytré miminko a nevím co jineho jsou špatné, ale raději si dám opravdu ovoce a zeleninu. 🙂

zo_ja
15. kvě 2015

Žádné. Jsou to lobby výrobců, lepší je si dát čerstvou zeleninu a ovoce. Navíc se ví, že po těch vitamínech se rodí větší děti - nemusí to být absolutně, ale je to dítě velké pro svou matku - a navíc dodávním umělých vitamínů se snižuje schopnost organismu si je vyrábět samo.

zo_ja
15. kvě 2015

@desencanto Zuby - to je fáma. Kazí se změnou ph v ústech při těhotenství, tím, že ne každá žena si po zvracení zvládne vyčistit zuby, žaludeční šťávy jsou agresivní... Podstatný vliv mají úplně jiné faktory.
Magnésko tak perfektní není, protože oslabuje činnost dělohy normálně fungovat, má vliv na snížený svalový tonus miminka a v 2. půlce těh. se nedoporučuje vůbec.

aklin
15. kvě 2015

Ja beru vitamíny Chytré miminko.

desencanto
15. kvě 2015

@zo_ja tak to je zajímavé.. Pac mě při prvním tehu Ladovali magnesiem přímo ve fakultní nemocnici.. A plod potřebuje hodně vápníku pro růst kosti a oslabuje se sklovina, to mám zase od zubaře. Tak já pak ani nevím komu věřit, když každý řekne něco jiného..

To netvrdím že nemáte pravdu..

emirateshills
19. srp 2018

Vitamin Code prenatal od Garden of Life. iHERB posila celosvetove
https://ae.iherb.com/pr/Garden-of-Life-Vitamin-...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru