Jet v 10tt do Thajska?
Ahoj holky, s manželem jsme si koupily letenky do Thajska a az pak jsem zjistila, že jsem těhotná. V době odletu bych měla být v 8tt. Těď nevíme, co máme dělat. Má to být naše svatební cesta, tak se těšíme, ale bojíme se riskovat. Máte některá podobnou zkušenost? Díky.
@nonnni no taky si myslím, že Keňa na jižní Afriku moc nesedí 😀 Myslela jsme to ale jinak, že pod pojmem jižní Afrika si nepředstavím jenom JAR a když někdo píše o špatném zdravotnictví, JAR by mne nenapadl vůbec, protože tam na tom jsou dobře... Dokonce jsem tam byla dvakrát na kongresu 🙂
@lenkavd tak tak...akorat je blbe, ze ac prenatalni pece je tam skvela, tak si nejsem uplne jista, zda by ji slo cerpat na cestovni pojisteni...coz plati pro zakladatelku i pro Thajsko...pokud je zdravotnictvi ve slusnem stavu, je se k nemu jak dostat a hradi ho pojistovna, tak bych asi uvazovala o tom, ze dovolenou absolvuji...
Mmch, JAR je krasnou ukazkou, jak se pere moderni svet/medicina s kutrurnimi predsudky a poverami....svagrove nekdo ukral organy (deloha, vajecniky)...ztratily se cestou z operacniho salu do laborky...stejny spital, kde lezel Mandela, takze zadna pokoutna spelunka...policie potvrdila, ze je s nejvetsi pravdepodobnosti pouzili na MUTI.
Neletela bych. Jednak v tomto tydnu mohou nastoupit nevolnosti a jednak je to velky risk. Prvni trimestr je nejdulezitejsi obdobi pro vyvoj a neni to jen o tom, ze pokud se dite nema udrzet, tak se neudrzi, ale prave v tomto obdobi vznika mnoho vad. Zbytecne bych se tedy nevystavovala odlisnym mikrobum a nemocem. A hotelove hvezdicky rozhodne nejsou zadnou zarukou.
@nonnni ono s tím pojištěním něco hradí ale něco ne. Já u prvního těhotenství byla u doktora v zahraničí a proplatili mi to, ale na místě jsem platila v hotovosti. Ale musela jsem mít papír od doktora, že to bylo předtím fyziologické těhotenství a nic nenasvědčovalo tomu, co se stalo.
To co píšeš je síla. Já tam byla 2x jak jsem psala, byla jsem pozvána s tím, že jsem tam měla i vždy přednášku.
@nonnni to tu plevelíme - na východ to bude, si pamatuju, jak jsem zjistila, že je země kulatá, když jsme přistávali a viděla jsem vycházet sluníčko 😀.
končím. nebo se autorka nic nedoví.
hezký den. 😀
A to já bych jela,vím že se to nedá srovnat,ale já byla v 8 týdnu jen u nás,ale 3 dny naložená ve vířivkách,masáže,prostě co by se taky zas tak nemělo a vše je zatím vpořádku,nevidím těhotenství jako nemoc prostě 🙂
za mne urcite ano. Jsem ted v Thajsku na 2 mes., jsem v 26. tt a vse uplne v pohode. Je mi teda velky horko, ale zatim vse zvladam 🙂 lepsi nez doma mrznout
@tweetinka1 Ja bych jela. Co se ma stát se stejně stane... Letu bych se nebala, pokud ti obecně létání nedělá problém.. Jen bych si dávala pozor na jídlo. Ale v nějakém resortu to bude asi OK. A more bych se taky nebála, koupání v mori je v tehu lepsi nez v bazénu (kvůli chemii).
Hlavně si to uzijte 🙂
P.S. cestovni pojištění (kooperativa) poskytuje kryti i v tehu, az do 10ti týdnů před porodem. Ted jsem letěla ve 2.trimestru a schválně se na to dívala, jestli potřebují neco speciálního v tehu 😉
Já bych teda neletěla...v devátém týdnu jsem začala krvácet a potratila...moc si nedokážu představit, že jsem někde v prčicích. Mám kamarádku co v prvních třech měsících potratila přímo na záchodkách v letadle a to je milovnice lítání a tvrdila, že když je ona v pohodě nic se nemůže stát. My máme miminko vytoužené, takže bych nic neriskovala a tak samo to mám u druhého 😉 Ale taky se nemusí stát nic a užiješ si v pohodě dovolenou...prostě to nejde říct dopředu, musíš zhodnotit priority, situaci a tak...jak psali holky věk, dobu snažení a tak 😉 Přeju dobré rozhodnutí!
@nonnni to máš pravdu. To tu vůbec nezaznělo, že ono v případě nějakých problémů se to pak může i dost prodražit...
@craki já třeba to krytí taky měla, ale i tak jsem musela dokládat viz to co jsem psala a i tak to nevztahuje na všechno. Jakmile se to týká nějaké problému, který jsi už předtím měla a nebo jsi o něm věděla,máš rizikové těhotenství a pod, pojištění se na to nevztahuje. Oni dopředu naslibují kde co, ale když jde do tuhého, snaží se z toho vyvléct a to nejen u těhotných... Navíc v těchto zemích se obvykle platí hotově a potom si to vyřídíš s pojišťovnou sama a on ne každý vozí sebou stovky EUR. Navíc když chceš papír, je to najednou dvakrát tak drahé, ale pojišťovna ti v čr ne vždy proplatí skutečnou cenu, ale cenu obvyklou v místě a atd...
S manželem jsem v 11 týdnu letěli na líbánky cestovat sice jen po Španělsku, ale podnikali jsme tůry, dlouhé přejezdy, bez problému...pokud nemáte objektivně zdr. potíže, tak bych se tomu nepoddávala, těhotenství není nemoc a pokud se nemá udržet, je jedno, v jaké zemi budete...Po Thajsku jsme cestovali před dvěma lety a protože je to daleko, mají lidé pocit, že tam asi žijí jako ve středověku 😎 Podle mě je třeba mnohem riskantnější Egypt, co se týká jídla, infekcí... Zajděte k lékaři, pokud bude vše ok, tak se ho neptejte (nedoporučí vám to žádný doktor) a užijte si poslední dovolenou ve dvou! 🙂
Díky za vaše názory. Asi ještě počkáme a uvidím jak mi bude. Byli jsme v Thajsku už loni a všechno bylo ok a nikdo něměl žádné problémy. Takže bychom věděli do čeho jdeme. Původně jsme měli naplánovaný trochu akčnější program, ale takhle bychom byli převážně na jihu u moře. Ptala jsem se doktorky a docela mě překvapila její reakce. Prostě prý když se to má udržet tak se to udrží a je jedno jestli sedím doma na gauči nebo jsme v Thajsku. Prý je to už předem dané. Takže jestli chci a je mi dobře, tak ať klidně jedu. ALe prý mi nemůže zaručit, že když mi je tady dobře, tak mi bude dobře i tam....
Byla jsem před lety v úplně stejné situaci, koupili jsme letenky do Indonésie a za měsíc jsem zjistila, že jsem těhotná. Vše ale probíhalo v pohodě, můj gynekolog, syn slavného českého cestovatele, mě dodal odvahy ve stylu..."indiánské ženy jezdily na koni až do porodu" a tak jsme se s manželem vydali na měsíční cestu po Indonésii s baťohem, já v rozmezí 16tt až 20tt a nacestovali tisíce kilometrů všemi dopravními prostředky včetně nočního výstupu na sopku. Opravdu záleží na zdravotním stavu a stupni pohody, s jakou se k těhotenství přistupuje. Takže já doporučuju!!! 🙂
Já osobně bych nejela. Při prvním těhotenství člověk neví, co se bude dít, ale záleží na tom, jak jsi psychicky odolná 😉. Pokud se cítíš dobře a nemáš žádné problémy, nevolnosti nebo tak, tak bych to zkusila. Snad je tam zdravotnictví na úrovni 😉. Držím palce a jsem zvědavá, jak se rozhodneš.
Taky bych jela. Thajsko je normální civilizovaná země s výbornou lékařskou péčí, v přímořských letoviscích nehrozí téměř žádná rizika exotických nemocí, neznám snad nikoho, kdo by měl v Thajsku střevní problémy apod. A taky jsem zastánce názoru "co se má stát, se stane".
@tweetinka1 doktorka má pravdu v tom, že na udržení je to jedno. Ale ber to tak, že v prvním trimu se vše zakládá a stačí málo, a je zle. Tím tedy neříkám, že v Thajsku se nutně musí něco stát. Navíc le progamu co jsi měla si myslím, že riziko tam není větší než v ČR. Je otázka, jestli to stojí za případné problémy, kdyby něco bylo. Jak už bylo zmíněno, pojištění je takové napůl a může se to pak dost prodražit navíc já si fakt nemyslím, že by místní zdravotnictví bylo nějaké super @mykolaapsi. Jednou jsem měla tu čest vidět chirurgii v místní nemocnici, v jedné z nejlepších a to už nikdy víc.
@tweetinka1 Rozhodne jed! Pokud je tehotenstvi i vse kolem nej fyziologicke a bez potizi, tesne před odletem se nechas extra vysetrit, budes mit dobře pojisteni, nebala bych se... Ja v Thai tehotna byla, myslim ve 20tt...a od te doby rikam, ze když do Thajska, tak tehotna! K tehotnym zenam se Thajci chovaji téměř posvatne, snesou modre z nebe...Byli jsme na poznavacce v Bangkoku a pak 14 dni na Phuketu a boží... Thajsko rozhodne není zadna země tretiho světa!! Nemocnice jsou tam tak megalomanske, ze Motole se muze jit vyprdnout 😀 Neee, opravdu, pokud se cítíš dobře, po zdravotni strance vse v poradku, není důvod, proc nejet. Osobní zkušenost. Jen jsem se vyvarovala ochutnavani dobrot primo v ulicích, coz si muj muz nesmirne uzival 😀
@keckemet Diky moc za kladnou reakci. Moc jsem jich nedostala. Porad ještě vahame. Pristi tyden jdu na kontrolu, tak se ještě uvidi, jak na tom vlastne jsme. Kazdopadne manzel zacina trochu covat. Nejdrive byl rozhodnuty jet, ale cim dele nad tim premysli, tak by radeji nejezdil. Ve me se to docela bije. Je mi dobře, tak si rikam, ze by to mohlo byt v pohode a fakt bych si ještě rada uzila exotickou dovolenou. Ale ze zkusenosti vim (byli jsme v Thajsku loni), ze je to země "tisice vuni". Takze mam obavy, aby mi tam ze všech tech pachu nebylo spatne. Ale jidlo tam mají kazdopadne vyborne 🙂
Ty jo, tak to je fakt na tobě. Jasně, že třeba z 90% to dopadne dobře a jestli to tak bereš, že bude-bude, nebude-vyjde to příště, tak asi jo. Pro mě by i malé riziko vzniku krevních sraženin bylo příliš vážné, přece jenom je to dlouhý let (letadlo mi přijde horší, než ta exotická země), hematom může být přímou příčinou potratu. Fakt záleží na povaze těhotné a jejím přístupu.
Ten let je fakt otravnej, byla jsem tam netěhotná, jinak si myslím, že žádnej problém, možná si trochu dávat pozor, co jíš.
@tweetinka1 pokud by mi nic nebylo, tak bych jela a těšila se jak malé děcko, znám spoustu případů holek co vyrazily v těhotenství na leteckou dovolenou (jedna dokonce lozila po nějakém hřebeni v Borneu) a nikdy se nic nestalo, akorát bych si teda koupila co nejkvalitnější pojištění
mimochodem my máme už od října koupené letenky do Japonska (odlet na konci března) a nedávno jsme se začali snažit, tak se možná taky proletíme ve třech 🙂
@tweetinka1
Ja bych taky jela. Jihovychodni asii jsem procestovala celou, jediny misto kam bych v tehu nejela je burma, tam byl problem sehnat jidlo se kterym by si muj zaludek rozumnel 😀
Davala bych si pozor na to co jim a piju (nic ze stanku), dopredu si zjistila, kde jsou zdravotnicka zarizeni, kdyby neco nahodou. Tvoje doktorka ma pravdu, bud to ma byt nebo ne.
Nejvetsi zahul bude vazne asi ten let, nejakych 10hod ?? Zas libanky jsou jen jednou a kdyz nepojedes ted, nepojedes na ne uz nikdy. Ja otehotnela hned po svatbe, jeli jsme na
Minilibanky do parize a disneylandu a fyzicky to bylo urcite narocnejsi nez thajsko 😀
@tweetinka1 Hele pokud je Ti ok a tehot. je fyziologicke, za mne JEDTE!!!!! Pak nepojedete minimalne 5 let, mozna tak do Spanelska nebo tam, kde se leti pod 3hodiny letu 😀

@berenika39 je, kdyz ji napises s velkym J, ale Kena fakt neni nikde na jihu 😀