icon

Jméno Mia. Jak jinak jí ještě říkáte? Proč mě všichni odrazují?

szuzia
2. zář 2021

Ahoj ženy, čekáme holčičku a nejspíše se bude jmenovat Mia. Občas jsem, ale na vážkách. Jak jí říkat? Proč mě od toho jména všichni odrazují? Máte také doma někdo Miu? Jaké byli reakce a jak jinak jí ještě říkáte? Děkuji 🙂

Strana
z3
katule1990
2. zář 2021

@szuzia Píšeš, že se vám jméno moc líbí, umíš si to na dceři představit i až bude dospělá atd. Na ostatní bych se tím pádem vyprdla a jméno dala. To oslovování často vyplyne, jak se miminko narodí. Jinak přesně z toho důvodu, abych z toho nebyla špatná a na pochybách, jsme nikomu jméno před porodem neřekli a to má syn úplně běžné, i dříve hodně používané. Jenže se najde vždycky někdo, kdo má potřebu vybraný jméno zprotivit. Ale po porodu si to nikdo už nedovolí, protože s tím jaksi nejde nic dělat 😁.

ai30
2. zář 2021

@szuzia Uplne te chapu, jsem taky chronicky 'zavdecovac' a kvuli jmenu pro syna u nas bylo obrovske halo, tata se se mnou dlouho nebavil, no velky problem a ja z toho byla spatna. Stala jsem si ale za nasim vyberem a jsem strasne rada. A prarodice si nakonec taky zvykli.

zelenaesmolda
2. zář 2021

@szuzia
Ono by asi bylo dobre uvest i prijmeni ditete,takova Mia Vomackova by ais byla dost chudak

ai30
2. zář 2021

@zelenaesmolda Proc? Jakoze treba Alena Vomackova by byla o tolik lepsi?

zelenaesmolda
2. zář 2021

@ai30
Ano,presne tak.

szuzia
autor
2. zář 2021

@mysh_me To máš pravdu, ale to člověka vůbec nenapadne. Příště budu chytřejší 😁

szuzia
autor
2. zář 2021

@ai30 Jasný, že si zvyknou. Nic jiného jim nezbyde. Ale mrzí to.

szuzia
autor
2. zář 2021

@zelenaesmolda Své příjmení zveřejňovat nepotřebuji a na to jestli se to hodí nebo nehodí k příjmení jsem se neptala. Mě se to spojení líbí.

zvladarova
2. zář 2021

Máme doma také Miu.. říkáme jí klasika Mio, Miuško, Mijáčku, Miuny a když dělá, že neslyší tak Maruško (jméno Mia je odvozené od Marie)

kupi
2. zář 2021

@szuzia dcera má ve třídě dvě holčičky se jménem Mia a odlišují to, tak že jedna je Miunka a druha Milunka (Miluna)

terinka86
2. zář 2021

@szuzia S oslovováním neporadím, žádnou Miu neznám, ale k těm řečem rodiny - starší synové mají běžná jména z top 20 a stejně měli příbuzní výhrady, obzvlášť u nejstaršího. Taky jsem to docela vydýchávala a stejně jsem byla tak blbá, že jsem to prokecla i u nejmladší, a to bylo teprv řečí, mamka mi to jméno skoro zprotivila. Takže ono si nevybereš, vždycky bude mít někdo problém.

vendelinka08
2. zář 2021

Je to oblíbené jméno pro psy feny. Znám asi čtyři. A dcera is mě sestřenice má dceru Miu a proste .e se vzdy vybaví pes. Bohužel.

evawest
2. zář 2021

Na oblibenost se vykasli, jestli se vam libi, dejte ho. My mame Ariu a loni to bylo 8.nejoblibenejsi holcici jmeno v Anglii. Moc me to netesi, ale zatim kolem nas zadna jina neni. A az bude, stejne mi to bude jedno.

katule1990
2. zář 2021

@terinka86 Jak už jsem psala, za mě ideál nikomu jméno před porodem nesdělovat. My jsme to tak udělali a bylo to nejlepší rozhodnutí. Protože je mi jasný, že úplně to samý by se stalo i nám a já bych byla akorát otrávená. Je úplně jedno, jak obvyklý/neobvyklý jméno vybeřeš, prostě vždy se někomu nebude líbit, protože zrovna zná hroznýho debila s tím jménem 😅. Ale takhle se fakt nenašel ani jediný člověk, co by na jméno něco řekl 🙂.

kassandra1
2. zář 2021

Vím že se teď hodně dává, ale mně to nějak nepřijde moc jako jméno...mám to spojené že je to italsky moje, tak mi přijde divné někoho tak oslovovat. Pokud jméno, představila bych si to buď ke kočce (jak je to takové mňoukací) nebo k nějaké vietnamské holčičce ani nevím proč....

ai30
2. zář 2021

@katule1990 Jo to je fakt. My jsme jmeno taky prozradili, az kdyz se maly narodil a diky bohu za to. Jak uz ma clovek to dite, tak se s tim ostatni musi smirit docela rychle. Jako nedokazu si predstavit prozradit to treba v sestem mesici. To bych si na ty tri mesice musela vypnout telefon a odstehovat se na Kamcatku.

ai30
2. zář 2021

@zelenaesmolda 🤦🤣

terinka86
2. zář 2021

@katule1990 Souhlasím, že je to ideální, ale znám se, já bych to nevydržela, jsem v tomhle hrozná 😅 Ale docela by mě zajímalo, jestli by nějaké řeči byly, kdybychom to řekli až po porodu. U kluků asi ne, tam byly výhrady spíš ve stylu, že se jim jiné jméno líbí víc, ale u dcery ty řeči teda trvaly dost dlouho. Moje mamka si na to jméno zvykla až někdy v jejím roce a půl 🙄

@ai30 Jo, u nás to u nejmladší bylo při každém setkání. "A nerozmysleli jste si to? Nechcete si ta jména ještě jednou projít?" Štvalo mě to solidně...

cherie24
2. zář 2021

@szuzia teďka to je vážně docela časté jméno. Já jsem jí chtěla taky, ale psáno Mija, odvozeno od japonského slova stále krásnější. Partner zamítl, prý mu tak říkají dělníci na stavbě (cizinci,někteří neumí vyslovit r) 😄 Je pravda, že už máme v okolí taky 2 děti tohoto jména. Já mám klasické české jméno a v té době, kdy mě tak rodiče pojmenovali, to děsně frčelo, na základce jsme byly ve třídě hned 3 a děsně mě to štvalo.

lennus
3. zář 2021

@szuzia Mně se líbí, když se říká tak, jak se člověk/dítě jmenuje. Miuško říkají kamarádi. Za sebe doporučuju neříkat, každému se nezavděčíš a je to vaše rozhodnutí, však oni si zvyknou. Taky se mi z rodiny donesla kritika na obě jména dětí brzy po narození, ale my předem neřekli. Zvykli si na ně a teď to nikdo neřeší, přitom jsou to jména z kalendáře, i když ne momentálně v top deset

malanoha
3. zář 2021

@szuzia Nevis, ze rodine se jmeno predem nerika? Ze i kdyby to melo byt cokoliv, tak k tomu budou mit vyhrady? Jestli se vam to libi, tak je to jenom vase vec. Babicky uz si svoje děti pojmenovaly, ted jste na rade vy.

nikjean
3. zář 2021

100 lidí a 100 chutí a co se jmen týče, platí to dvojnásob. Nikdy se nezavděčíš všem, ale VŠICHNI opravdu všichni si na jméno pak zvyknout. Jestli je jméno "seriózní" aby pak mohlo dítě v dospělosti pracovat např. v bance mi teda přijde úplně mimo. Asi žiju v jiném světě, kde jména neurčují, jaký člověk je. Obecně se kolem jmen dělá strašné haló - jako jestli sedí s příjmením atd. Je to přece jenom jméno. Pokud se ti jméno líbí, pojmenuj tak své dítě, koneckonců ty budeš své dítě oslovovat nejčastěji a nikdo nemá právo ti vnucovat opak.
Miu v okolí mám, je to krásné jméno, ostatně jako všechna jména.
Pro příště ale doporučuju jméno neříkat dřív než se dítě narodí, vyvaruješ se zbytečným "problémům". 🙂

veruuu_kubesovic
3. zář 2021

@szuzia
ségra má dceru Miu, aktuláně je jí 11let 🙂 Mia, Miunka, Miuška

mysh_me
3. zář 2021

@nikjean nesouhlasim s tebou, ze kolem jmen se dela “zbytecne” halo. Je potreba si uvedomit, ze jmeno neni jenom to, jak ty jako matka budes oslovovat svoje dite, ale je to charakteristika, kterou si ten clovek ponese cely zivot. Je to trvala a zasadni soucast jeho identity, ovlivnuje jak o sobe sam premysli a jake je jeho misto ve spolecnosti, protoze kamkoliv prijde, predstavi se nejprve jmenem. A taky ho tak oslovuji vsichni ostatni lidi, ktery ve svym zivote potka, ve vsech vztazich, ktery navaze. Takze kombinaci jmena a prijmeni, ktere ti v situaci “dobry den, ja jsem xy” evokuji uchechtnuti nebo protoceni ocima, davas diteti dozivotni zaruku neprijemnych situaci, ktere tobe muzou byt jedno, ale dite je bude zazivat denne, cely zivot, i az ty uz tady nebudes. To jen pro perspektivu, jak moc to cloveka ovlivni… proto si rodice pri vyberu jmena predstavuji ruzne situace, jako tu banku/doktora/profesora na univerzite, ale treba i prodavacku, hospodskyho, popelare, protoze nikdy nevis kam se tvoje dite v zivote dostane, ale chces pro nej aby kdekoli nebylo kvuli jmenu za blbce.

zelenaesmolda
3. zář 2021

@mysh_me
Presne tak.Musi byt opravdu slast se vsude predstavovat jako Esmeralda Opickova napriklad.Jedno z jmen,ktere jsem mela na seznamu byla Vanessa ale velice rychle me to preslo po zjisteni,ze je tohle jmeno popularni mezi nasim neprizpusobivym obcanstvem.

nikjean
3. zář 2021

@mysh_me Takže mi chceš říct, že pokud poznáš někoho, jehož jméno ti nebude pochuti, budeš mít o něm nějaké horší mínění - protože to utváří jeho charakteristiku? Ale no tak. Si opravdu tak povrchní, že dokážeš odsoudit člověka kvůli jménu? Mám v okolí spousta jmen, která nejsou tradiční, ale nikdy v životě mě nenapadlo se nad tím pozastavit. Uvědom si, že to, co tobě připadá jako "faux pas", se jinému může zdát ok.

nikjean
3. zář 2021

@zelenaesmolda Jestli si nedala své dceři jméno, které se ti líbilo, jenom proto, protože jsou tak často pojmenovány děcka našich nepřizpůsobivých občanů, tak k tomu opravdu nemám co říct. 😀

lenulacek
3. zář 2021

@szuzia sousedův psík a říkají ji miuško

lenulacek
3. zář 2021

@szuzia a proč říkáš rodine o jménu?

zelenaesmolda
3. zář 2021

@nikjean
Mela jsem jako hlavni jmeno vybrane jine,tohle bylo jenom na seznamu.

Strana
z3