Koronavirus v těhotenství. Nevíte o tom něco víc?
Dobrý den, nechci nijak strašit, nicméně se musím zeptat. Předem se omlouvám, že jsem mimo téma.
Neřešila jste některá v poslední době koronu? Ať už tak že jste ji samy měly nebo se o tom alespoň bavily s doktorem.
Snažila jsem se celou dobu zůstávat optimistou, neřešila jsem počty nakažených ani nic jiného. Nicméně teď mě situace asi trochu začíná děsit.
Jsem teď v 5. měsíci a absolutně netuším, co by se mohlo stát, kdybych to chytla. Potratila bych? Narodilo by se mi postižené dítě? Nebo bych měla štěstí a nestalo se nic?
Ta nejistota je strašná. Proto se ptám tady, jestli náhodou někdo z Vás netuší něco víc. Případně mě ještě zajímá, jak se v této době chráníte?
Ještě jednou se omlouvám, že jsem mimo a předem děkuji za odpovědi. 🙂
@zrzinda to ti teď nikdo neřekne, jeslti to má vliv na vývoj miminka nebo ne... bála bych se nejvíc v těch prvních třech měsících, tam je to nejrizikovější...
Řeším ted totéž. Jsem na začátku 30. týdne. Ve čtvrtek jsem měla poradnu kde mi gynekolog navrhnul, abych už sla na neschopenku, protože jednak se miminko hlavou hodně tlačí dolu a jednak abych se držela dal od lidi kvůli riziku nakažení covidem. Ač jsem chtěla v práci zůstat co nejdéle, rozhodla jsem se, ze na neschopenku dle jeho rady nastoupim. Bohužel ještě ten den jsem se dozvěděla, ze můj kolega z kanceláře je pozitivní. Denně jsem s nim byla v kontaktu. Sice jsme oba měli rousky, když jsme spolu mluvili, ale někteří další kolegové je nenosili. Ja roušku nosila pořad, intenzivně jsem vetrala a denně si xkrat myla důkladně ruce. Nyní odpocivam, protože mě páli nosohltan, mam rýmu, pokaslavam. V pondělí budu volat doktorce ať mě pošle na testy. Jsem z toho špatná. Nikam než do práce jsem nechodila a dodrzovala všechna opatření. Moc doufám ze mě potize jsou z nošení rousky a z celodenního mluvení na kolegyni, kterou jsem zaucovala a z pruvanu, ve kterém jsem seděla. Kdyby se tomu našemu brouckovi mělo něco stát jen proto, ze jsem jako hrdinka i za současné situace chodila do práce, nikdy bych si to neodpustila. Nikdo ted není schopen říct, jaké muže mít pro dítě následky taková infekce prodělana v tehotenstvi a to je děsivé. Nezbývá než věřit, ze jsem se nenakazila.
Na jaře se říkalo, že se to na dítě nepřenáší, ale bylo to pár případů, tak nevím, jestli se od té doby něco změnilo. Snažila jsem se co nejvíc omezit riziko - co nejméně chodit mezi lidi, vždy s rouškou... Zkus se podívat, jestli o tom něco nového nevydalo ministerstvo zdravotnictví - na jaře o tom něco vyšlo.
Já jsem také v pátém měsíci. V neděli nám končí karanténa. Dcera měla pozitivní test. Je bezpříznaková. Nikdo další v domácnosti to od ní nechytil. Což je k neuvěření, ale je to tak. Jestli toho koluje víc nějakých mutací, nebo nevim. Už nás také napadlo, že byl dceřin test falešně pozitivní. No pokud to fakt měla, tak nebylo vůbec snadné se nakazit. Každopádně se snažím nechodit nikam mezi lidi. Když už musím (doktor), tak ne v roušce, ale s respirátorem a v jednorázových rukavicích. Jsem na rodičovské se synem, tak naštěstí chození/nechození do práce nemusím řešit.
Ještě sem zkopíruji část textu o koronaviru, co má na stránkách naše porodnice. Jinak informace v podstatě žádné nejsou. Nezbývá než myslet pozitivně a chránit se.
Zkušenosti s viry MERS a SARS (které jsou příbuzné s koronavirem) neprokázaly souvislosti s vyšším rizikem prvo- a druhotrimestrálního potratu.
Potvrzených případů, že by těhotným či jejich dětem hrozilo nebezpečí či trvalé následky nejsou. Naopak u většiny těhotných jsou mírné příznaky, takže jsou spíše přenašeči. Dodržujte základní hygienická doporučení a zbytečně se tím nestresujte. Tím můžete miminku ublížit nejvíc.
Jsem na tom teď podobně, pátý měsíc a v pondělí jdu na testy, nekolikaty den teplota a kašel, takže se modlím ať vše dopadne dobře....
@zrzinda je to strašně období, jsem ve 22tt na rodicaku se synem. Muz normálně chodi do práce ale maj opatření ze tam jsou sami maximálně ve 2 a v respiratorech. Kdyz jdu nakoupit nebo k doktorovi mam respirator. Stykam se prakticky jen se sousedka co je taky na rodicaku nikam.nechodi a její manžel je v práci sam s nikým nepřijde do styku. Nejen že mam.obavy o to co by to mohlo udělat s mimcem ale i aby se nenarazil nikdo z rodiny, syn, manžel ale i rodiče a babicka, mam vicegeneracni dum a všichni bydlíme spolecne se společnou zahradou. A jediná sestra se svagrem mají stále přístup ze to je lehčí chřipka a ze se nehodlají vic omezovat ze musí taky žít takze si delaj dychanky s kamarádama a podobne.... 🤦♀️
Jsem na začátku 30.tt a s 99% pravděpodobností covid mám.. Moje mamka už ho má od včera potvrzený, my jsme všichni doma (5 dospělých) nějak nemocní od 27.9.,každý máme jiné příznaky, ale netušíme, odkud jsme to chytli (roušky a hygiena samozřejmostí).. Strašně rychle se to šíří, během 3 dnů jsme lehli všichni, jediný, kdo je fit, je 5letá dcera..
Prvni trimestr mate za sebou to je nejdulezitejsi z hlediska vyvoje miminka...ted to jen nechytnout na porod a jinak bych se nebala vic nez jako netehu.mladi lide se s tim vetsinou vyrovnavaji dobre.omezit kontakty je rozumne+rousky a dezinfekce ale vic bych nedelala a nebojte se...
Holky já bych se příliš nestresovala. Pořád je to nemoc typu chřipka (samozřejmě více nakažlivá a více % vážných případů v rizikových skupinách, nechci tady poutat debatu a zlehčovat, že to je jen "chripecka", ale příznaky u většiny jsou podobné nebo i výrazně lehčí). Pro těhotné je blbá horečka, zejména pak v prvním trimestru. Ta se musí srážet paralenem, jinak by teoreticky mohla vést k potratu. V druhém a třetím trimestru už to zdaleka tak nevadí.
Ahoj taky se bojím já teda nemám ukončeny třetí mesic a to je nejvíc rizikové nejspíš. Ale mám kamarádku co má kovid potvrzeny v 35tt a chudera šílený stavy oboustranný zapal plic antibiotika nemůže dýchat šílený průběh vysoké horečky a žádný z lékařů neresi nic ani to že malého týden téměř neciti. Silena doma.
@lida9 můj taťka teptota a i po 14 dnech se pořád strašně potí (nekasle, nema rýmu), moje mamka teplota a 3 dny příšerná bolest hlavy a jednou zvracela, teď trochu kašle, přítel jen teplota max 37,8 - ale během týdne vždy vyskočila a po prášku slezla, já hlavně kašel od začátku, který po 2 dnech odeznel, pak se zas vrátil, smrkam a 3 dny mi bylo na zvracení.. Babička jen kašel.. Každý z nás měl teda průběžně tu teplotu, ale nikdy přes 38 a já s taťkou ztráta chuti a čichu, ostatní ne
Co jsem četla, je riziko kvůli teratogenním vlivům v prvním trimestru a pak ke konci vůli případným silným záchvatům kašle, který může vyvolat předčasný porod. Obecně se ale vlastně ví jen velmi málo, proto to asi doktoři moc neřeší. Nějaké případy nákazy dokonce snad přes placentu jsem zaznamenala, ale častěji snad skrz porodní cesty v průběhu porodu. Možná jsem kdesi četla i o nějakém mrtvém několika týdenním miminku, ale informace jsou různé přejímané, málokdy mám kapacity vyhledávat zahraniční odbornější články.
Obecně bych řekla asi tak. Když bude člověk dodržovat nějaká pravidla, starat se o zdravý životní styl, tak je vše vlastně věc náhody a zásahu nějaké vyšší moci. Jsem na začátku druhého trimestru, všichni tři jsme doma nemocní. Pravidelně chodíme my dospělí čichat ke kytce apod. 😁 Ale nejspíš jen muž přitáhl nějakou virózu z práce, případně dcera ze školky.
@ajja87 ahoj, taky sem v 5 měsíci, měla sem skoro 14 dní rýmu nebo spíš ucpaný nos a ve čtvrtek sem zjistila, že sem stratila čich - celou dobu sem chodila do práce, ale ta rýma nebyla nijak silná (smrkala sem cca 10 za den, a ten ucpanéj nos sem prikladala tomu že si nekapu do nosu) v pondělí jdu na testy a teď mám trochu výčitky svědomí, jestli sem někoho nenakazila. Pořád si říkám, že ještě loni s rýmou do práce chodili všichni...
Jak jsem sama založila podobnou skupinu,tak jsem pomalu byla za magora pro některé dámy, co jako řeším. Ale já vás chápu, nic moc se o tom neví, je to teď už asi fakt všude a nelze to ignorovat. Došla jsem k závěru, ze je třeba se chránit jak nejvíc to jde,držet se stranou lidí, pokud to není nezbytně nutné, dodržovat hygienu, chodit do přírody, dobře jíst a věřit svému tělu a imunitě. Já těhotná zatím nejsem,ale dost mi běží čas a prostě počkat rok nemůžu, nechci, jsou i jiné faktory,co mohou těhotenství negativně ovlivnit a je to i ten věk. Musíme věřit, že to tělo ustojí,kdyby náhodou. Držme si pěsti.
Já vás chápu a taky se moc bojím. Jsem na začátku 6 měsíce a léčím se s angínou, beru atb, ale přijde mi, že mi to moc nepomáhá a bolí mě na průduškách :(
Ahoj, ja koronu prodelala. 29.12 pozitivni testy, v te dobe 12 tt. Prubeh nic moc, ztrata chute a cichu. Bolest hlavy, ucpane dutiny, celkova slabost, neprijemny pocit po tele, nespavost a zacala jsem extreme zvracet. Nastesti jsem nemela horecky. Na miminko to pry vliv nemelo, po karantene jsem byla na utz, vse v poradku, mimi roste, ale blbe mi vysly vysledky krve na kterych jsem byla den pred testy na covid. Tak jsem se ptala jestli to nemohla ovlivnit korona a pry take ne.
Nestíhám projet celou diskuzi, ale ... na začátku tehotenstvi mi dr tvrdil, že kovid na těhotné neleze. No, tomu bych úplně nevěřila, ale co jsem vyčetla z důvěryhodných zdrojů - u většiny probíhá mírně, ale ve chvíli, kdy se těhotná s kovidem dostane do nemocnice, tak je větší riziko, že skončí na ventilaci, než u netěhotných. Nějaký přenos na prtě zatím snad prokázaný není. Nejhorší je přestát první trimestr, ale tam to platí obecně stejně pro chřipku i kovid - riziková je teplota, další potíže, ale že by něco extra způsoboval přímo kovid zatím prokázané nebylo.
Jinak já teď přes Vánoce s největší pravděpodobnosti kovid prodělala (na testu jsme nebyli, ale chystám se koncem měsíce na protilátky). Zítra jdu na druhý screening, tak doufám, že bude vše v pořádku. Prtě vesele kope, tak snad se mu daří dobře. Jinak průběh mírný, i když nepříjemný. Den, dva mírně zvýšená teplota a hodně silná bolest celého těla. Potom týden bolest hlavy, pálení dutin jaké jsem ještě nezažila, cca 4. den ztráta čichu, a pár dní hodně nízký tlak, motání hlavy, únava. Únava, ale ne nějak extrémní, přetrvává do teď. Jinak odkud k nám došel, naprosto netušíme. Manžel sice chodí do práce, ale tam je hodně kolegů už po kovidu, a jinak jen na nákup, občas návštěva v rámci nejbližší rodiny, ale nebylo to vůbec často...
Já teda potom, co jsem ve zprávách četla o tom, že v Liberci nějakou těhotnou maminku hospitalizovali s kovidem, protože měla komplikace, horší průběh, a nakonec porodila mrtvé dítě, strach opravdu mám. Ta nemoc je tady krátce, takže nikdo není schopný říct, co to udělá právě s dotyčnou ženou.
Nejdřív se psalo o tom, že se dítě narodilo covid pozitivní a že je nejmladší obětí covidu. Pak ale jsem zase cetla, že ho že statistik vyřazují.. takže čert ví.. co proč a jak bylo..
Ja prodělala covid hned ze startu těhotenství, a v mem případě, jsem bohuzel pozdeji zjistila, ze slo o zamlkle těhotenství. Musela jsem podstoupit revizi dělohy. Samozřejmě to nemuselo mit nic společného s prodelanym covidem, každopádně az se nam v budoucnu zadari, tak budu trnout, at tuto nemoc alespoň v prvním trimestru nedostanu 😤

Já jsem v 32 týdnu, a taky mě to děsí, nikde nechodím ani manžel jen na nákup. A to už taky moc ne. Mě gynekolog říkal že se neví co to může způsobit. Ale ja mám tehu z IVF, a ještě vymodlene po 8 letech, první... Takže se bojím jak něco.