Které jméno je populárnější: Alžběta nebo Anežka?
Hezký den,vím,že každému se líbí něco jiného a má jiný vkus na jméno.Mate někdo doma některé z těchto jmen pro holčičku případně které se Vám líbí vice?
Děkuji.
@andelka mě tak říká ségra, protože ví že to nesnáším. Rodiče mi tak říkávali asi ze zvyku, nevím. 😏 A někdy i přítel když se pohadame..🤣 Nikdy jsem nechápala proč mi dali takové jméno když mi říkali Kaceno. Původně jsem se jmenovala Sandra, říkali rodiče ale nechali mě přejmenovat protože nebožka babička mi místo Sandro říkala Sadro a nelíbilo se jí to.. 🤣
@pupinda no ale za to nemůže jméno,ale rodina a že ti ségra směla takhle říkat. U nás se jména nehani, ani kluci si neříkají škaredě.
Sandra je pěkná. Zkomolit se dá snad cokoli.
Co mne rve poněkud uši tak oslovení Káťo, od českých příbuzných. Tady na Moravě a ve Slezsku se to neříká. Nejhůř snad Kačo. Jinak Katko, Kači, Kačko..
kamarádka Anežka si říká Aneža, nelíbí se jí, že základní podoba toho jména je vlastně zdrobnělina. Já mám s těmito jmény taky problém, nechtěla bych ani Elišku, Stěpánku..
@sirinfirst Už po několikáté jsem narazila na názor, že Eliška je zdrobnělina. Jako u Štěpánky nebo Jindřišky to i chápu, ale jak si představujete nezdrobnělou Elišku, prosím?
Kdysi jsem zvažovala Anežku, teď se mi víc líbí Alžběta
Máme Anežka, je to Anynka, Anužka, Any, Áňa a když mě naštve tak Andula
@sirinfirst nám se mimo jiné líbí i to, že Anežka zni pořád hezky. Jinak je pojmenována po sv. Anezce, starší syn pak podle chrámu sv.Vita a mladší syn po sv.Vaclavovi.
@andelka obracene🙂
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/jmeno-el...
Zdrobnele to neni, v obou jmenech je (pro me) dost slyset ta puvodni hebrejska podoba.
@elesse prostě mi to tak zní. Pro malou holčičku hezké, pro ženu se mi to zdá dětinské.. Já se setkala s názorem, že Šárka (mé jméno), je taky zdrobnělina a při tom mně se dlouho nelíbilo, protože mi připadalo tvrdé.
@felixfelicis jak obráceně?
"Jedná se českou variantu původem hebrejského jména Alžběta" Eliška je Alžběta česky.
@andelka Ono je to az tam nekde dole v textu - Eliska, domacky Ela🙂 (neznam teda niooho, kdo by tak Elisku zdrobnoval, ale kdyz to pisou na tech internetech...)
@felixfelicis jo, tak Ela jo. Ale v dotazu bylo jak oslovovat nezdrobněle Elišku. Znám slečnu, které se právě Eliška nelíbilo, že je moc měkké, zdrobnělé a přeměnila si to úředně na Ellie. Mně se Eliška líbí, máme v rodině, jednu 20 letou a jednu 70 letou. Není problém.
A my máme Františka. Mně se to líbilo právě pro tu měkkost základního tvaru.
Máme Alžbětu, moc se mi to jméno líbí... říkáme jí Bětu, Běto, Bětko, Bětule, Bětuško, Bětulko, Alžbětko, Bětulíno... zatím je malinká, nemá ještě 2 roky, tak uvidíme, jak si bude říkat sama nebo jak jí budou říkat děti ve školce třeba... ale když jsme oznamovali její narození, tak jedna známá že "jé, Betynka!" , tak to nee, to se mi vůbec nelíbí, Betyna-Betynka je prostě pes 🙂 A Anežku jsme zpočátku taky měli ve výběru, ale Alžběta vyhrála na celé čáře
@elaniee obě jsou moc hezká♥️ Více se mi asi líbí Anežka. Kamarádka jí má a říká jí Any, Anež, Anežko.. mamka měla kdysi jednu kolegyni Anežku, ale to už tenkrát před 20 lety byla stará paní a říkali jí Něžo. Tak jen že ekvivalenty jsou. Alžběta má výhodu té Bětušky, Betynky, Bětky.. ale když si obě jména reknu, líbí se mi více Anežka. Také jsem manželovi říkala, že jsou to moje favoritky, ale manžel na jiných, takže máme kompromis Barborku 😉 hezkých českých jmen je spousty. Přeji ať brzy vyberete 🤩
Mě se Anežka nelíbí. Lepší Alžběta, ale dala bCh nějaký jiný tvar třeba Elisabeth, ať je to mezinárodní. A nebo rovnou Betty
@elaniee máme doma Emmu, ale obě tyhle jména jsem chtěla. Když jsem byla se synem v lázních,tak tam byla Anežka a všichni jí říkali Anynko. Moc se mi to líbilo.
Máme Anežku, je to krásné jméno,doma ji říkáme Néži, Anežinko, Anežáku, mladší dcerka než pořádně mluvila,tak ji rikala Áňo, ve školce přidali Anež, Aný, Ážo a Ážulko, takže variant jak jí říkat už jsme vymysleli spoustu 😆
Máme doma Alžbětku, zrovna dnes má půl roku. Říkáme ji různě - Alžbětko, Bětuško, Běty, straší dcera občas Běťuláku. Co opravdu nesnáším, když někdo říká Bety, Betynko - to je jak na psa. Jméno bych neměnila.
Máme doma Anežku a jsem za ní ráda. Říkáme ji Any, Anež, Anežko, manžel ji říká Ančo když zlobí volám na ni Anežo.
My máme Anežku, měli jsme to jméno vybrané už dávno předtím než jsme měli děti. Říkáme ji nejčastěji Ážinka, rodina pak většinou prostě Anežka, to jméno zní hezky porad. Druhou dceru jsme zvažovali prave Alzbetu, ale nakonec máme Evu.
Máme Anežku, někdy jí říkáme i Ágnes. Jinak mám kamarádku Alžbětu, ale popravdě maximálně ji říkáme Alí, jinak by to byla Bety a to ona nesnáší. A říkejte pořád Alžběto, to je takové zvláštní u dospělého..
Alžbětu jsem měla nejlepší kamarádku, jméno se mi líbí, má hodně variant na oslovení. Anežku mají známí, my máme Aničku a oběma holkám se říká Ani, Aňule.
Více než Alžběta se mi líbí Anežka 👍

Oba starší kluci měli být Anežka 😁 Alžběta je taky hezké jméno,ale Betynka bych jí neříkala,to je u nás pes, yorkšír.
@pupinda mně Kačeno nikdy nikdo neřekl. Asi jinej gang.