Lékařská vyšetření před porodem, musím mít potvrzení?

macekzmalacek
10. črc 2017

Dobre odpoledne, vim, ze bych mela absolvovat radu vysetreni pred porodem od jinych lekaru nez gynekologa..jako zubar, obvodak apod..tusim snad, ze musim mit od nich i nejake potvrzeni?
Dostanu na to nejake lejstro od.gyndaka a na nej se mi budou doktori podepisovat, nebo mi kazdy vyjede vlastni potvrzeni..? Jak to prosim funguje?
Mam se objednat na preventivky na zaklade nejake zadanky? Da mi ji gynekolog? Kdy?
Dekuji

j.a.n.i
10. črc 2017

@macekzmalacek Nemusíš nic... vše je celkem na tobě, zda někam jít chceš nebo nechceš, jako něco ti nejspíš doktor doporučí, ale to je tak všechno.

v_erunka
10. črc 2017

v průkazce mám kolonku, kam zubařka dala razítko. To samé obvodní + jsem od ní dostala papír z ekg (kvůli vysokému tlaku). K obvodní jsem šla bez objednání a zubař v rámci půlroční prevence

eliska_mot
10. črc 2017

Na vše jsou kolonky v průkazce. Já tedy byla u zubaře dvakrát. Jinak všechno ti řekne gynekoložka. A jak píše @j.a.n.i - nemusíš nic. Já prošla vším 🙂. EKG se dělá všem těhulkám, pokud vím. No a pak screeningy - lékař dá razítko do průkazky a dostaneš lejstro, které se má pak společně s ostatními papíry odevzdat v porodnici.

poah
10. črc 2017

@eliska_mot ja jsem na ekg nikdy nebyla,pouze u obvodniho a zubare ( ma se spravne jit 2x, ja sla jen jednou)

betelgeuzz
10. črc 2017

Nemusíš nic, rodít tě před porodnicí nenechají, i když nebudeš mít razítka 🙂 V těhotenství máš hrazené 2 návštěvy zubaře, já chodím 2x ročně pořád, takže jsem šla i v těhu. K obvodní jsme taky šla, ale nic speciálního nedělala, bylo to v podstatě zbytečné. Na EKG jsme nebyla ani v jednom těhu. Razítka mi dali do průkazky.

eliska_mot
10. črc 2017

@poah To je zajímavé, mě tam hnali. Asi že jsem stará 😀 (31 let). Myslela jsem, že je to standard.

@betelgeuzz Jj, u obvoďačky jsem si jen vyzvedla razítko mezi dveřmi 😀. O ničem.

Největší a nejméně přínosný opruz pro mě bylo ogtt 😖. Celé dopoledne v háji, proseděné na chodbě, abych se za dva týdny dozvěděla, že cukrovku nemám. Ale člověk to prostě radši absolvuje, aby měl klid v duši.

betelgeuzz
10. črc 2017

@eliska_mot podle mě někteří na ekg doktoři posílají vždy, jiní ne.

@macekzmalacek jo a žádné žádanky jsem nepotřebovala, však k zubaři se chodí na preventivky normálně a praktické jsem asi řekla, že jde o prohlídku v těhotenství.

macekzmalacek
autor
10. črc 2017

Dekuju vsem za odpovedi.. Ja jen ze se zrovna k zubari na klasickou preventivku chystam, tak ze bych to vzala jednim vrzem, abych tam event.nemusela znova.. Na cukrovku uz jsem objednana..takze opruz, jo? No upozornili me, ze to bude na dyl, tak at si vezmu neco na cteni..

eliska_mot
10. črc 2017

@macekzmalacek Jj, fakt nuda. Já jsem měla asi extra smůlu. V sedm na odběry, pak mě poslala domů s tím, že mezi osmou a půl devátou bude výsledek. Tak jsem tam dorazila na půl devátou a ona, že bude výsledek až po deváté. V devět pět přišla s tím, že ranní cukr dobré a dala mi vypít ten sladký blivajz. Pak už musíš jen sedět a můžeš na WC, nesměla jsem ani chodit po schodech. Pařila jsem na mobilu, co jiného tam.

No a po hodině od vypití první krev a po další hodině druhá. Odcházela jsem v jedenáct hodin.

Ten zubař: nevím, jaké máš zuby, ale já bych si klidně ty dvě návštěvy střihla, protože vlastně proč ne. Alespoň budeš mít jistotu, že jsi ok a nic se ti v puse nepokazilo a po porodu předpokládám měsíc dva určitě nebudeme chtít řešit zubaře 🙂. Mě třeba krvácí dásně (těhotenský zánět dásní způsobený změnou hormonů), tak jsem fakt ráda, že se na mě podívá, že je to ok.

poah
10. črc 2017

@eliska_mot asi pro kazdeho doktora je standart neco jineho,kamaradkutreba jeji doktorka hnala preventivne na endokrinologii,posila tam vsechny tehotne, moje doktorka ne. Ale jsem rada,ze nemam takovou aktivistku, uz tak mi prislo,ze litam po doktorech cele tehotenstvi-a to jsem zadne problemy nemela a absolvovala jsem jen ten nutny zaklad.

eliska_mot
10. črc 2017

@macekzmalacek Jo a jinak žádanky - ten K formulář, jsem dostala pouze na screeningy. Na zbytek žádanky nepotřebuješ 🙂. Prostě si zajdeš s tím, že jsi těhu.

eliska_mot
10. črc 2017

@poah Jo, to máš asi pravdu. Já to alespoň měla (krom zubaře) na jednom středisku nedaleko, tak jsem to "přežila". Preventivně na endokrinologii - to mi přijde jako úlet 😀.

macekzmalacek
autor
10. črc 2017

@eliska_mot : dekuju, divala jsem se do papiru z porodnice, kde chteji vysledky krevnich testu, screeningy, obvodaka, ekg plus zaznam.od doktora, pokud se s necim lecim.. Ty prvni veci ma gyndar, takze mi snad udela kopie a poresim jen obvodaka a ekg..

j.a.n.i
10. črc 2017

@eliska_mot No tak zrovna ta endokrinologie má větší význam, než třeba lovení razítka od obvoďáka...

betelgeuzz
11. črc 2017

@macekzmalacek papír z porodnice? nejdeš třeba na plánovanýho císaře? já jela do porodnice jen porodit, žádný papír jsem předem neměla. Jen těhu průkazku s razítky a papíry vyšetření, který tam doktor připínal.

eviicka
11. črc 2017

@eliska_mot mně bylo 36 a ekg se nikdo nezmínil 🙂 takže ani věkem to není. 🙂
Gynekoložka mě nehnala nikam. Razítko od obvodaka jsem si nechala dát, když jsem tam byla s chřipkou, jinak bych tam bývala nechodila.

macekzmalacek
autor
11. črc 2017

@betelgeuzz : jo, papiry, co jsem dostala pri registraci..tam je popsane, na co mam narok, co si sbalit s jaka vyšetření, resp.vysledky vysetreni mam mit

kamste
11. črc 2017

v těhotenství je zvýšené riziko zubního kazu, takže proto je možné využít zubaře 2x (hrazeno ze ZP)
preventivní kontrola u obvoďáka a EKG je kvůli tomu, aby si ověřili, že žena zvládne porod (přece jen se jedná o fyzickou zátěž) - žádanku na EKG mi vystavil obvoďák

na tyhle vyšetření byly kolonky v těhotenské průkazce - pokud by se tam zpráva nevešla, tak jí vytiskly a vložili do průkazky

o všem by Tě měl informovat gynekolog

lotosek
11. črc 2017

Já jsem byla ještě poslána na oční kvůli vysokým dioptriím, očař na mne ještě mrkal, že jestli chci císaře, že mi ho klidně napíše. 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru