icon

Mám důvod jít na neschopenku?

shannondrake
20. zář 2016

Pracuji sice v lékárně, ale v nemocnici ve skladu léků. Denně taháme těžké bedny s léky, věcně lozíme po zemi nebo po štaflích, celý den na nohou, někdy jsem ráda, že se stihnu najíst. Vzhledem k mým 48 kg jsem často ko i netěhotná. Teď jsem zjistila, že jsem ve 4 tt. Zatím mi nic moc není, ale jak se věcně ohýbám, tak se mi z toho začíná dělat špatně. Myslíte, že taková práce je důvod k neschopence?

Strana
z7
caverina
29. zář 2016

@markiiska psala o tom....chce si to líp číst prispevky

fallingstars
29. zář 2016

@komive Na zkušební dobu se ale, myslím, nevztahuje ta ochranná lhůta. Jistá si nejsem, ale nemyslím si, že by to bylo proti něčemu.
Bohužel, jestli byla ve zkušební době, je to blbé, ale je to z pohledu zaměstnavatele pochopitelné... 😖

shannondrake
autor
29. zář 2016

Aha, tak to se omlouvám. Byla jsem ve zkušební době. Dostala jsem jí včera, vím, že na to mám týden, ale to by mi ji někdo musel dát

caverina
29. zář 2016

Tak možná nepsala,treba se pletu.....ale změnilo by to něco?nebyla by tu nazývaná nemakacenkem a já nevím co ještě?

nutricnihodnota
29. zář 2016

@shannondrake Nenapíše ti to, ani když mu řekneš, že tě vyrazili?

xpila
29. zář 2016

@caverina Nepsala. Kdyby ano, tak by jí všichni totiž poradili, ať zažádá o přeřazení až po skončení zkušební doby. Je to naprosto jednoduché a napadne to snad úplně každého.

komive
29. zář 2016

@fallingstars Pokud nemám staré informace, tak vztahuje - zaměstnavatel nesmí propustit těhotnou ve zkušební době z důvodu těhotenství. Ale může ji propustit z jakéhokoliv jiného důvodu, dokonce i bez udání důvodu. Takže je zřejmé, co asi zaměstnavatel udělá.
Pro mě je to diskriminační, ať mám touhu se do zaměstnavatele vciťovat sebevíc.

caverina
29. zář 2016

@xpila uznávám.....spletla jsme se☺ale přesto...byly by vaše příspěvky jine?asi ne..☺

xpila
29. zář 2016

@komive Ale může a vždycky mohl, ve zkušební době prostě neudá důvod a je to. A jelikož většina těhotných jde na neschopenku, tak se mu vůbec nedivím...

komive
29. zář 2016

@fallingstars Takže vlastně nevztahuje, ale hrajeme si tu na to, že těhotnou nikdo kvůli těhotenství propustit nemůže..ale ejhle, jde to..

xpila
29. zář 2016

@caverina Byly, vždyť jsem to psala. Ne ohledně PN, ale ohledně toho, aby to před koncem zkušebky neříkala, navíc když je v začátku.

komive
29. zář 2016

@xpila Vždyť to píšu výše, neudá důvod. Ať mi nikdo neříká, že ale důvod těhotenství při propuštění není. Je to diskriminační pro ženy, které by chtěly do porodu pracovat.

caverina
29. zář 2016

@xpila chtěla jsme na tenhle příspěvek reagovat....ale radši nebudu😆

urtica
29. zář 2016

@komive Ano, těhotnou ve zkušební době propustí zaměstnavatel bez mrknutí oka v 99% případů (i když vím o jednom, který to neudělal a držel dotyčné místo dokonce i přes mateřskou - to ale rarita). Pokud je po zkušebce, pak už je realtivně chráněná.

shannondrake
autor
29. zář 2016

A jak jsem to měla asi vydržet po zkušebce, když tu práci nesmím dělat teď a ne až za měsíc kdy mi zkušebka končí.

shannondrake
autor
29. zář 2016

To je každopádně jedno, nechci se tu dohadovat, jen jsem chtěla napsat, jak jsem nakonec dopadla.

urtica
29. zář 2016

@shannondrake Souhlas. Jiné řešení nebylo a doktor je, s prominutím, pitomec.

sisstin
29. zář 2016

Tak mne nepropustili, ale jen opet prodlouzili smlouvu, odchazela jsem v 25tt, ale ja normalne pracovala, jinak by mi smlouvu neprodlouzili.

shannondrake
autor
29. zář 2016

No mě už ta práce dělala docela dost problémy. Minulý týden to ještě bylo fajn, ale teď už ne. Doktor je pitomec, v oboru ale jinak velkej odborník, takže si člověk nevybere.

andryyysssek
29. zář 2016

@shannondrake ahoj,a nemůžeš se ještě s dr domluvit,že tě vyhodili?Nebo potom zkusit obvoďáka?

fallingstars
29. zář 2016

@komive S těhotnou nikdo nemůže ukončit pracovní poměr, ale zkrátka pro zkušebku platí jiná pravidla. Mně to tedy diskriminační zase až tak nepřipadá, je to doba potřebná k otestování, zda zaměstnanec danou práci je schopen vykonávat (jak z pohledu jeho, tak i zaměstnavatele). A ona teď bohužel tu práci vykonávat nemůže. Takže by ji měli tedy podle Tebe přeřadit na jiné místo nebo ji nechat celý plat (aniž by teď měli vůbec ozkoušeno, zda je "schopný pracovník" a bude někdy zastávat třeba jakoukoliv práci dobře?), a na její místo navíc nabrat někoho jiného... Kdyby nešlo těhotnou vyhodit ani ve zkušebce, stačilo by se pak nechat kamkoliv nabrat a druhý den oznámit, že jsem těhotná a nemůžu tu práci dělat. Jako je třeba chránit zaměstnance, ale i zaměstnavatele, a bohužel z mého pohledu je spousta lidí, kteří ten systém zneužívají, a pak na to holt doplácí ti, kteří jej opravdu potřebují.

A doktora tedy také chápu, on není povinen řešit tyto situace. On je pouze od toho, aby posoudil zdravotní stránku věci, ale zcela ho chápu, že se mu nechce poslat na neschopenku z jeho pohledu zdravou ženskou.

Diskuzi jsem přečetla až teď, je mi líto zakladatelky, není to záviděníhodná situace.

petuliee
29. zář 2016

já v 7tt začala špinit, zvracela sem jako alík (CELEJ DEN) :( tak mi dr dala sama neschopenku, dělám ve zdravotnické firmě tahali sme balíky pláštu atd.... když sem se chtěla vrátit do práce dr zatrhla ale u nás bylo v tu dobu hodně potratu tak se bála.... když se nebudeš cítít na neschopenku jdi ;)

shannondrake
autor
29. zář 2016

@petuliee děkuji, ale asi jste nečetla diskuzi 🙂 kdyby mi ji doktor chtěl dát tak na ni jdu 🙂

caverina
29. zář 2016

@fallingstars tak by měli zaměstnavatele chtít potvrzení,že žena která k nim nastupuje není těhotná....mě to správně fakt nepřipadá. ...stejně jako ty jejich dohody

fallingstars
29. zář 2016

@caverina Ale zaměstnavatel jako takový se na tyto věci přece ptát nemůže 🙄 Jak je to třeba se vstupními prohlídkami, zda se to tam třeba u profesí, které to prostě vylučují, zjišťuje, to nevím.

gepe
29. zář 2016

@shannondrake psala jsi, ze jsi tam nastoupila s tim, ze az otehotnis, tak skoncis. Ze to vedeli vsichni. Tak Ti zaschl test, tehotna zrejme stale jsi, v praci jsi skoncila byt zrejme jinym zpusobem nez jsi si planovala. Nechapu tedy to rozcileni.
Bud jsi si mela najit predtim jinou praci, ne tak narocnou s ohledem na Tebou udanou telesnou konstituci, anebo pocitat se vsemi variantami v pripade otehotneni, nejen s tim ze si pujdes na neschopenku. Sorry, ale chtelo to aspon vic vse predtim domyslet, kdyz uz se tady rozcilujes a nadavas na sveho gyndr za me bezduvodne, vcetne nyni jiz ex zamestnavatele.

caverina
29. zář 2016

@fallingstars tak je pravda ze nevím jak je ti dnes,ale kdysi se to dělalo běžně. ..jestli to bylo protiprávní to fakt nevím.....

urtica
29. zář 2016

@fallingstars Ono to vlastně protiprávní je i v té zkušebce, zaměstnavatel nesmí dotyčnou vyhodit z důvodu, že je těhotná, ale v praxi to funguje tak, že si zaměstnavatel vymyslí, jiný důvod vyhazovu a tím je to zameteno pod koberec.
Ať je to tedy v zákoně řečeno přímo, tohle je fraška.

fallingstars
29. zář 2016

@urtica Ve zkušebce nemusí, myslím, udávat důvod žádný.

urtica
29. zář 2016

@fallingstars Ano, ale přitom nesmí dotyčnou vyhodit z toho důvodu, že je těhotná 🙂.

Strana
z7