Mám důvod jít na neschopenku?
Pracuji sice v lékárně, ale v nemocnici ve skladu léků. Denně taháme těžké bedny s léky, věcně lozíme po zemi nebo po štaflích, celý den na nohou, někdy jsem ráda, že se stihnu najíst. Vzhledem k mým 48 kg jsem často ko i netěhotná. Teď jsem zjistila, že jsem ve 4 tt. Zatím mi nic moc není, ale jak se věcně ohýbám, tak se mi z toho začíná dělat špatně. Myslíte, že taková práce je důvod k neschopence?
@urtica Vis, tohle je i o pristupu zamestnance. Sama zamestnavam prave v tom oboru, ve kterem pracuje zakladatelka diskuse 😉 . Sikovna laborantka je "nedostatkove zbozi" a na takovou si zamestnavatel rad pocka a nebude se s ni loucit. To ale z meho pohledu predpoklada i ferovy pristup z jeji strany. Pokud mi nastoupi laborantka s tim, ze se ji po uschnuti testu delat nechce (u nas se bedny netahaji a az na par vyjimek pri priprave leciv tam laborantky nedelaji praci, kterou by jako tehotne delat nesmely), tak s takovou se ve zkusebce rozloucim taky. Neschopenka z vazneho duvodu nastat muze, ale pokud ji jako tehotne vadi prace jako takova, tak to sorac.
@urtica neni to fraska. Leda tak, kdo z toho udelal frasku je zakladatelka 🙂 Hypoteticky tedy, pokud by nedelala frajerku, mohla pockat na konec zkusebky a zaroven by i uz vedela, zda je jeji tehotenstvi prosperujici a v poradku. Po skonceni zkusebky mohla sdelit, ze je v tom. Neschopenku by zrejme nedostala, avsak co s ni by musel resit zamestnavatel. Napriklad pokud nejde preradit na jinou praci, tak nechat doma za plny plat. Pletu se @xpila ?
Dalsi, co projela byl vyber prace - pracovni cinnosti, ktery dle jejich slov je/byl pro ni uz jako pro netehotnou zrejme zcela nevyhovujici, natoz jako pro tehotnou.
Sla proste na to vse, jak vse "ojeb**", uz od sameho zacatku spatne, tak by mela nest zaroven i s tim, ze nedomyslela/nepremyslela, dusledky.
@anomisv Ano, poukazuju jen na absurditu toho zákona, nic víc.
@somalicats Jo, jako uznávám, že pokud autorka od začátku významně proklamovala, že tam pracovat nechce a že čeká jen až otěhotní, není to pro zaměstnavatele moc perspektivní pracovník.
@gepe Nemohla počkat na konec zkušebky, pokud dělala to, co zde popsala. Zbytek těžko říct, nevíme nakolik těžké pro ni bylo sehnat práci apod.
@urtica Pokud vedela, ze tuhle praci delat nechce, tak mela s tehotnenim pockat ty tri mesice. Pak by jinou cinnost dostat musela a ver tomu, ze v te lekarne tehotna laborantka opravdu delat muze, akorat nebude tahat bedny. Kazdy sveho stesti strujce.
@urtica Jak pises a psala jsem i ja, uz od nastupu rikala, ze tam bude dokud neotehotni, atd. A to ostatni, napsala jsem ze Hypoteticky. Ano, nevim jake ma moznosti, zrejme ne moc velke kdyz taha krabice ve skladu, coz vsak nezmeni nic na faktu, ze si to projela sama a zbytecne se tady rozciluje. Neznam doktora, ktery by napriklad napsal neschopenku ve 4tt dle MS, kdyz se muze jednat napriklad o biochem.teh., ci hormonalni nerovnovahu ci cokoliv. Ono k tomu uz ani neni moc co dodat 😅
@somalicats presne, souhlas. Psala, ze je laborantka? Ja pochopila, ze proste dela skladnici, v nemocnicnim lekarenskem skladu. Coz je stejne jedno 🙂
@somalicats Ok
Mam pocit ale mozna,že se zase pletu😁že psala ze nepracuje v klasicke lekarne ale v nemocnicni..což znamená ze pripravuje léky které si potom vyzvedne kazde lůžkové oddělení v nemocnici..coz bude asi fyzicky narocnejsi nez v klasicke lekarne...je sice mozne ze se ke svemu zamestnavateli nezachovala ferove ale na druhou stranu ani zamestnavatele se kolikrát taky ferove nechovají.....
Ano přesně to je má náplň práce. Není tu žádný volný prodej. O miminko se snažíme už skoro rok, kdybych měla neustále čekat na až tohle a tamto, tak bychom ho neudělali nikdy. Nevím proč se do mě navážíte, když vůbec o mě nic nevíte. Na začátku jsem jim právě oznámila, že se snažíme o dítě, aby věděli, že je možné, že tam moc dlouho nebudu. Mohli se přeci rozhodnout, že mě nepřijmou. Právě to, že jim to řeknu, mi přišlo jako dost férový jednání.
Nechápu jak na základně založené diskuze, můžete tvrdit, že něco ojeb...m a že se mi nechce pracovat. Na základě toho, že mám strach jestli budu práci zvládat v těhotenství, když je pro mě práce náročná?
@shannondrake já bych to netušila co zády říkají..není tu snad jediná diskuze,kde by z někoho nedělali blbce ať se tu člověk v dobre vire zepta na cokoliv😆
@shannondrake Neber si to tak. Ono se to snadno kecá těm, co mají pohodovou prácičku (ideálně někde na úřadě, nebo v kanclíku), kafíčko, cigárko, pokec s kolegyní. Dneska skončím dřív já, zítra ty. O "pauze" si stihnou dojít na oběd i nakoupit, víkendy a svátky volný, žádný šichty a to nejtěžší, co musí tahat, jsou šanony 😀
@shannondrake neresila😃😃
Se dívám ze píšu nějakou hatmatilkou😂snad me omlouvá ze jsme dneska po resekci osmicky😢
🙂 o co jde, stejne by si tu vypoved dostala i kdyby si sla na neschopenku. takze jde vlastne o ty prachy co nedostanes jenom tak za nic. je fajn jak tu nadavas na doktora ktery kvuli tobe nechce porusovat zakon a zbytecne se vystavovat problemum.
@nutricnihodnota a vy jste na urade nekdy delala, ze tak presne vite jak je to pohodicka leharo a nic se tam nedela? nebo z vas jenom mluvi zavist a predsudky?
@tulikiss 😉
Já přeci tady vůbec na nikoho nenadávam. Chápu svého doktora, chápu i svého zaměstnavatele, ale situace pro mě je to taky blbá. Navíc jsem psala, že jsem jen chtěla napsat, jak se to všechno nakonec vyřesilo. Samozřejmě, že peníze z neschopenky by se hodily, ale to je asi na ukamenování říkat tuhle informaci, protože hned budu za tu, co chce využít systém.
Teď tu zase vznikne debata mezi lidma pracujícími v kanceláři a fyzicky pracujícími 😀
@urtica ono v ramci tehotenstvi si clovek nevybere jestli je lepsi ta fyzicka prace, nerikam nevhodna kdy se neco taha nebo dela v noci, nebo prace urednika, pokud clovek dela s lidma.... ja nejsem urednik jen jsem s pred druhym tehu delala chvilku na studijnim oddeleni, takze takovy skoro urednik a teda nic moc, kdyz tam denne chodi 50 lidi v dobe chripek kazdej prska a podobne. a i stres pro dite neni nic moc. takze asi jedina vhodna prace pro tehotnou je pasacek ovci 😀 😀
@nutricnihodnota mit takovou kancl praci co popisujes, to by bylo leharo 😀 ano, tak to funguje ve verejne a statni sfere, v tom jsi se opravdu naprosto 100% trefila. Alespon co mam dlouholete zkusenosti s projekty pro verejnou/statni spravu. Vtipny 🙂 A i ty co maji prave takovou praci, chodivaji nejedna na vlastni vyzadani na neschopenky. Nemam na mysli prepazkove urednice, recepce apod.
@shannondrake mela jsi si vse zjistit predtim, takhle jsi si to pokazila opravdu akorat Ty sama. Chapu, ze kazda koruna dobra a je aspon fajn, ze chapes zucastnene strany. Psala jsi, ze ta prace je pro Tebe velmi narocna i jako pro netehotnou, proto nechapu, proc jsi tam vubec nastoupila, kor v kontextu toho psala @somalicats o labu. Ojeb s tim, ze Ty jsi tedy nenastupovala do te prace s tim, ze otehotnis a pujdes na neschopenku? Popis prace a narocnost jsi uz urcite vedela pri pohovoru.
@gepe Jo, všechny ty úřady na kdeco, pojišťovny, spořitelny banky, personálky, atd... kterých jsem jako poslíček prolezla 3 prdele, to měly prakticky stejný. Nejvíc nejlepší tvl. plná chodba lidí, vedro na chcípnutí a frajerky si (samozřejmě s klimoškou, nebo větrákem) prohlíží fotky z dovolený, baští dortík, nebo sjíždí fb. Mimochodem, ten je fakt zatraceně populární. U přepážky, máš pravdu, je to samozřejmě něco jinýho.
@nutricnihodnota Já většinu času sedím v kanclu, ale mám asi teda pech, protože si práci chtě nechtě nosim domů, ne v šanonech, ale v hlavě, a že by bylo příjemný se v noci budit s myšlenkou, co musím druhý den prověřit, co se může pos..t a co se den předtím už pos...o 😄, to teda nic moc, a nevidím moc rozdíl v tom, jestli mě vzbudí stres nebo bolest v zádech... Málokdy jsem k tomu v práci jen osm hodin, rekord za poslední měsíc je 16 😉. Navíc za sebe nemám zástup, takže když to vyjde blbě, dovolenou buď nemám nebo z ní pár hodin denně pracuju z noťasu. Ale jo, je to brnkačka a akorát tam kecáme a pijeme kafe 😄
Jako pokud bych věděla, že chci brzy otěhotnět, tak si hledam práci, kterou zvládnu i potom (pokud bych teda rovnou nechtěla jít na rizikový stůj co stůj...). Protože upřímně řečeno čekat, že si mě v nové práci nechají coby těhotnou ve zkušebce na rizikovym nebo mi budou bez toho, aby mě pořádně znali, hledat jiné místo, navíc na půl roku, a pak mi ho museli držet, je podle mě prostě mírně naivní, omlouvám se, ale je to tak...
@fallingstars Přesně tak. Ja pracuju ve veřejné sféře (ale ne úřad) a mam každodenní přesčasy (samozřejmě neplacené), tenhle rok jsem stihla jeden den dovolené, praci si tahám domu včetně víkendu, každy týden minimalne jedna sluzebka, z domova jsem pracovala i se zápalem plic, rano uvareny kafe stihnu vypít odpoledne studeny, v létě jsme měli v kanceláři 35 stupňů, ale jasne, mam nohy nahoře, piju kaficko a krafam s kolegyněma 😀 Kdyz jsem delala fyzicky, tak to proti tyhle praci bylo leharo.
@xpila Jeden den dovolené? 😳 Já jsem v práci za workoholika, protože si každej rok dovolenou převádím do dalšího a letos jsem měla poprvé po šesti letech dva týdny v kuse, ale jak vidím, jsou i větší experti 😄
tahle dikuze mě fakt baví... nejdřív: poraďte mi, jak se dostat na neschopenku od 2. měsíce těhotenství, abych nemusela být v práci, která mě sere a nebaví. A pak jak se ty kancelářské krysy kopají do celej den do zadku a maj pohodovou prácičku... já rozhodně žádnou prací nepohrdám a během studií jsem fakt dělala cokoliv, ale pokud vás vaše fyzická práce štve, tak přestaňte po nocích vypisovat na MK, zvyšte si kvalifikaci a jděte dělat něco, co vás bude bavit... pak totiž nebudete mj. muset řešit, jak se ulít na nemocenskou a věřte nebo ne, zaměstnavatel si vás bude vážit a velmi pravděpodobně vás nevyhodí ani ve zkušebce, když zjistí, že jste v tom... ale když si někdo neumí ani spočítat, že se svým přístupem k práci asi není dobrej nápad říkat ve zkušebce, že jsem v tom, tak pak bohužel nemůže dělat nic jiného než tahat celej den těžký krabice... je to drsný, ale je to tak... sorry.... přeji pohodové těhotenství
@fallingstars
@xpila tak jak koukám tak se tady sešla elita národa,která neví co je díky náročné práci čas...ale jedno nechápu....kde ještě berete energii a čas chodit na modrého komika...
U mne v práci srandy kotel. Já vážím v průměru 72 kg, krabice třeba i 40 kg

@urtica ona ji ale prece nedostala z duvodu, ze je tehotna, byt neoficialne je to mozna jinak 😉 muze si za podle me za to sama, sama se tam dle jejich slov nicim netajila (ze se napr snazi otehotnet) a delala frajerku jak otehotni, tak odejde aj. Tak odesla, resp byla odejita dle zakoniku prace ve zkusebni dobe 🙂
Teoreticky si muze najit jeste jinou novou praci, nepriznat tehotenstvi a doufat, ze do konce zkusebky na ni nikdo nic nepozna. Neresim moralni a eticke hledisko takoveho jednani. Nebo se holt smirit s tim, ze to nyni proste projela a pujde na UP.
@fallingstars nemusi udavat duvody.