Mám důvod jít na neschopenku?
Pracuji sice v lékárně, ale v nemocnici ve skladu léků. Denně taháme těžké bedny s léky, věcně lozíme po zemi nebo po štaflích, celý den na nohou, někdy jsem ráda, že se stihnu najíst. Vzhledem k mým 48 kg jsem často ko i netěhotná. Teď jsem zjistila, že jsem ve 4 tt. Zatím mi nic moc není, ale jak se věcně ohýbám, tak se mi z toho začíná dělat špatně. Myslíte, že taková práce je důvod k neschopence?
Tak zatím jsem teprve na začátku. Na gyndu jdu za týden. Tak to patří k mé hlavní náplni, to bych tam byla k ničemu. Přeřadit mě nemají kam
podívej, já jsem tahala týdně 2 tuny zboží. Sama. Bezpečnost práce byla u nás 3x - po každé jsem měla jakoby pomocnici. Těhotenství bez problémů, jen jsem nezvedala nic švihem - hlavně ne 25kg krabice s návlečkama 😀
Tak pro mě je to dost fyzicky náročný normálně. Ženský co tu maj 100 kg tak mají páru, ale mě to dává dost zabrat no ☹ po večerech mě často bolí záda.
Vážím 54 kg (před těhotenstvím) a celé těhotenství se starám o svého 12kg syna a dům. Moje podobně těžká 🙂 babička celé těhotenství strávila prací v železářství a ještě týden před porodem lezla po štaflích pro hřebíky.
Těhotenství, co se má udržet se udrží. Mám za sebou nepočítaně IVF a stejně toho 12kg kluka pořád někam zvedám - z auta, do auta, na cvičení atp.
Rozhodně bych neřešila neschopenku ve 4tt. Ale pokud budeš v 1trim. zvracet jako alík a nebo pokud už s velkým břichem nebudeš fakt zvládat, tak bych o tom uvažovala.
Nejsem si tím 100% jistá, ale mám tušení, že pokud donesete potvrzení od gynekologa, že vzhledem k těhotenství nemůžete tuto práci vykonávat, musí Vás zaměstnavatel přeřadit na jinou, méně namáhavou pozici.
V případě, že pro Vás tuto pozici nemá, nemusíte chodit na neschopenku. Máte nárok zůstat doma a pobírat 100% platu.
Myslím, že nebude až zas tak těžké "vygooglit", jestli jsou mé informace správné. Ale opravdu jsem nedávno něco na toto téma četla a docela mě to překvapilo... 😉
Holky, bez urážky, ale vždyť se to tu řeší pořád... Snad každý týden sem přibude podobná debata na téma ,,Mám jít na neschopenku i když jsem zdravá?" a nakonec se to tady zhádá, protože jedna část si myslí, že proč nevycucat stát o veškeré dávky za každou cenu a druhá část si zarytě obhajuje svůj názor, že tohle legální opravdu není.
Takže za mě takhle, pokud jsi nemocná nebo máš rizikové těhotenství, jdi na neschopenku. Pokud ne, asi je třeba to řešit jinak, tj. přeřazením na jinou práci a pokud ji zaměstnavatel nemá, zůstaneš doma se 100 % platu.
Jsem na neschopence, rizikove tehotenstvi. Pokud by to slo radeji bych chodila do prace a byla mezi lidma nez resit vychazky a ze na vikendy musím byt doma misto toho aby jsme jezdili ven na chatu. Ono se to hezky rekne byt doma na neschopence, ale dokazete si to predstavit byt doma pomalu 9 mesicu? Neni o co stat.
Já si to představit dokážu, jsem velký introvert 😀
Já svou práci vykonávat doslova nezvládala a zůstala jsem kvůli tomu na neschopence. Sehnala jsem si za sebe náhradu (bývala kolegyně se na mé naléhání vrátila) a zavolala jsem šéfové, že prostě nezvládám (ono honit se, když je vám zle a pořád něco zvedat, když vás z toho pak bolí břicho není příjemné). Pochopila mě a sama mi řekla, že pokud tu mzdu nepotřebuju, nemá cenu abych se trápila a těhotenství ohrožovala (navíc všichni věděli, že moje těhotenství je malý zázrak). Takže za mě, pokud se na tu práci necítíš a doktor bude souhlasit, vyprdni se na všechny kolem, ať si myslí co chtějí a hoď se doma do pohody. Ty i miminko budete šťastnější.
A ja jsem zase z toho tabora proti "zbytecnym" neschopenkam (nez se do me nekdo pusti, tak opakuji "zbytecnym", mnoho jich je zcela na miste!!!) Je to o rozhodnuti kazdeho jedineho cloveka. Nevim proc tady furt nekdo hleda neci "pozehnani". A evidentne jsi uz rozhodnuta (podle toho jak tu vec prezentujes), tak co chces vlastne slyset? ;)
No, jestli si některá chce neschopenku vydupat, i když pro ni v podstatě není důvod, tak si ji vydupe... Ale pak mě spolehlivě nas.... témata :" proč chodí na těhotné kontroly, to mám být zavřená půl dne doma...proč nemůžu mít neomezené vycházky atd.
Ze zákona to je tak, že by tě měli přeřadit - z praxe víme, že to tak vždycky není.
Takže záleží na situaci.
Se musim trochu smat.....jak jsou tady vsichni tak uvedomeli....nebudeme zneuzivat nemocensky system atd.....ja jsem ho vesele zneuzila,mela jsem krasne a pohodove tehotenstvi a nelituju....a ze jsem mela vychazky jen 6 hodin denne mi vubec nevadilo...
@caverina tak to jsem fakt ráda, že jsem Ti já a ostatní zaplatila takovou pěknou dovolenou. Taky mi přispěješ? 🙄
@josefina79 klidne...-a nemela jsem to dovolenou....chovate se tady jak pokrytci aby jste pred druhymi vypadaly dobre....
@josefina79 Přesně tak, tohle nikdy nepochopím, ještě se tím veřejně chlubit!
@josefina79 jestli si ji náhodou @caverina nezaplatila sama z toho co za x let odvedla ze mzdy. Chodila jsem do práce se 40 horečkama, angínama, chřipkama, dokonce jsem pracovala z domu i s mononukleozou. Ale opravdu po letech snažení s diagnostikovanou neplodností, nebudu vstávat do práce ve 2:45 ráno, tahat se s bednama, honit se bez svačiny, zvracet z toho smradu v práci a padat na pusu kvůli tomu abych se někoho nedotkla. Nikdy jsem nebyla na úřadu práce, nemám v plánu žádat o všemožné příspěvky, ale nemocenskou neberu jako vyžírání státu. Ne každá má štěstí na práci "v klidu" a peněz ze mzdy za život odvedu až až.
@nikinnna Vždyť ale to je přece jiného! Tys očividně měla rizikové pracoviště a tím, že jsi šla na neschopenku, ses naprosto zbytečně připravila o peníze a omezila vycházkami. Navíc těhotná nemusí dělat noční, nesmí dělat přesčasy, nemusí jezdit na služebky apod. Kdežto spousta je prostě jen líná chodit do práce, to je přece o něčem jiném.
Mela jsem rizikove tehotenstvi.....a nikdy jsem nezkoumala jestli je nekdo doma na nemocenske pravem nebo ne..je mi to totiz jedno....
@shannondrake Jestli se cítíš ok, tak si zažádej o vhodnější práci (nebo doma za 100%) nenech se od nikoho ukecat, že tohle, nebo tamto zvládneš, protože něčí babička za první republiky se oháněla celý těhotenství krumpáčem, týden před porodem skákala na trampolíně a jen co vyprdla placentu, šla sbírat brambory. Jestli se nebudeš cítit dobře, tak jdi marodit. Klidně se můžeš přeceňovat a hrát si na hrdinku zbytek života, ale ne v těhotenství. Když se budeš snažit někomu něco dokazovat a pak potratíš (ať už z jakéhokoliv důvodu), tak si to nikdy neodpustíš. A věř mi, že přijít o mimčo, byť je to zatím jenom takovej flíček, to fakt nechceš zažít. Každá jsme jiná a každá máme jiný fyzický dispozice, takže se s nikým nesrovnávej. Já třeba nejsem žádnej diblík, ale ani po těch nejdrsnějších šichtách jsem nebyla tak unavená, jako teď už několik týdnů v kuse. Když delší dobu stojím, nebo sedím, tak mě šíleně tlačí břicho a lidi co neví, že jsem těhotná si myslí, že mám nějakou hroznou nemoc, jak vypadám vyčerpaně. A to žiju na statku, takže nejsem žádná zjemnělá princeznička. Před těhotenstvím jsem každý den po práci zvládla utahat jednu kobylu, o víkendu dvě, ale ještě před vyskytnutím se druhé čárky, jsem byla totálně vyřízená po hodinové projížďce, v nenáročnym tempu. Každá jsme jiná, řiď se jen podle sebe, ale je blbost přijít o peníze a být odkázaná na vycházky, pokud ti zatím postačí jen přizpůsobit práci.
@nutricnihodnota "...něčí babička za první republiky se oháněla celý těhotenství krumpáčem, týden před porodem skákala na trampolíně a jen co vyprdla placentu, šla sbírat brambory." Tak teď jsi mě fakt pobavila 😀 😀
@luj89 No, když polovina ženskejch na koníku jsou očividně amazonky, zkřížený s Rudou Sonjou, tak po někom to zdědit musely.
@caverina a co to bylo, když né dovolená?
Mela jsem rizikove tehotenstvi.....ale to je moje vec a neni mou povinnosfi to nekomu vysvetlovat....jen me zarazi kolik tu je cestnych lidi....nebo spise tech ktere si na to hrajou...
To by me ani nenapadlo, jak takova nevinna otazka vyvola takove peklo 😀 Jsem se u pobavila. Ta me: rozhodni se sama! Pokud to nedavas a bojis se, aby mimi vydrzeli, tak kasli na ty kecy tady a klido zustan doma. Zbytecnych prizivniku je ve state daleko vic a rozhodne neresi mimi. A co se ma udrzet, udrzi? No nevim, muze z toho byt rizikove, kteremu tahani tezkych veci muze nenavratne uskodit a pak to oplaces. To, ze jedna zvladla tahat kde co a byla v poradku, neznamena, ze to tak ma kazdy...
Protoze me pobavilo jak se tady resi to jestli je to spravne nebo ne....stacilo zakladatelce odpovedet,ze tohle si musi rozhodnout sama podle toho jak se citi....nikdo s ni v praci nejsme,nikdo nevime jak se citi...misto toho tu kazdy ze sebe dela hrdinu jak narocnou praci mel on a na nemocenskou nesel a ze je to zneuzivani systemu a tak....fakt k smichu
No, ono se to hezky říká, že těhotná v zaměstnání nemusí dělat noční, přesčasy a co já vím, co ještě, ale když děláte u soukromníka, toho většinou nic nezajímá, já dělala od nevidím do nevidím, sice jsem žádný vážnější problém neměla, ale bylo mě tak hrozně zle, že na záchodě jsem si mohla zrovna ustlat, spala ve stoje, energie na bodě nula... atd. A jestli mi někdo chce napsat, že to byla moje vina, tak možná byla, ale já se bála jenom ceknout, protože by se vedoucí po mě vozila zbytek těhu, takže fakt nevím, co je lepší, jestli chodit do práce za takovýchto podmínek, nebo se ozvat a žít stále ve stresu, nebo jednoduše odejít na neschopenku a být v klidu a pohodě.
@nikinnna myslím, že nezaplatila. Ono by neškodilo, aby si každý z nás nechal občas udělat výjezd ze zdravotního pojištění. Já jsem taky "celý život nebyla nemocná", makala jsem jako šroub, u doktora jsem byla tak jednou za 5 let. Pak stačilo pár IVF a jeden akutní císař (preeklampsie, takže jsem mohla klidně celé těhotenství ležet v posteli a stalo by se to stejně) a bylo vymalováno.

Pokud vám nic neni proc chodit na neschopenku. Zkuste se domluvit na tom ze nebudete vykonavat činnosti nevhodné pro těhotnou. Například to tahání těžkých beden