Napíše mi gynekoložka nemocenskou?

marketav94
19. zář 2022

Ahoj všichni. Věřím, že mi tady spousta z vás bude psát, že mám hloupý dotaz nebo že to záleží na lékaři, což je mi jasné, ale zkusím to. Určitě tu bude mít někdo stejnou nebo podobnou zkušenost.
Chodím do práce, která není extra namáhavá, ale přece jen dělám 10 hodin denně, jednou za dva týdny 2x 12 hodin. Náplň práce je dá se říct v klidu, ale je s lidmi (veřejností) a někdy je to dost o nervy.
Teď jsem v 7. týdnu těhotenství, zítra jdu na první kontrolu, s přítelem máme víceméně vztah na dálku - prozatím. Já se budu muset v následujících měsících stěhovat za ním.
A teď řeším jednu věc - nemáme dobré vztahy s nadřízeným a proto nepředpokládám, že by mi vyšel vstříc. Chci počkat do 1. screeningu a pokud bude vše v pořádku, chtěla bych mu navrhnout práci z domu, takže full time homeoffice, abych se mohla odstěhovat za přítelem a nadále pracovat. Ráda bych řekla, že moje práce se dá dělat plnohodnotně z domu.
V případě, že by na to nepřistoupil, tak bych chtěla požádat moji doktorku, jestli by mi skrz těhotenské nevolnosti a problémy se štítnou žlázou, nedala neschopenky/rizikové. Setkala jste se některá s tímto? Mají s tím lékaři někdy problém a nebo je to běžné, že lékař vyjde vstříc? Já mám moc fajn doktorku, ale před otěhotněním jsem u ní byla jen jednou, takže vůbec netuším, jak k tomuhle přistupuje.

ai30
19. zář 2022

@marketav94 Vetsina lekaru ma s diagnozou 'nechce se mi chodit do prace' problem, asi ti tu nikdo nedokaze rict, jestli ti to tva lekarka bude ochotna napsat a riskovat svou praci, aby ty jsi mohla s vymyslenymi nevolnostmi sedet doma, nebo ne.

marketav94
autor
19. zář 2022

@ai30 Nevolnosti nejsou vymyšlené, ale chápu jak to myslíte. A ani to není o tom, že nechci chodit do práce. Jen nechci na úkor svého zdraví a momentálního stavu nic riskovat a být na vše sama, několik set km od přítele.

ai30
19. zář 2022

@marketav94 No vymyslene jsou, kdyz chces nemocenskou kvuli nevolnostem, ktere mas teoreticky mit za 6 tydnu...

marketav94
autor
19. zář 2022

@ai30 Jakože těhotenské nevolnosti v 7. tt jsou hloupost? Tak to slyším prvně 😀 V pořádku, já vám děkuji za názor. Zřejmě jste mě špatně pochopila. Hezký den 🙂

irmamala
19. zář 2022

Tak ale tvůj zaměstnavatel, doktor ani stát nemůže za to, že jsi těhotná a několik set km od přítele. To byla asi Vaše volba.... Jinak k tvé otázce, opravdu záleží jen na doktorce. Mě se ta moje automaticky zeptala, jestli nechci nemocenskou, naprosto bezdůvodně a mám kamarádky, které prozvracely celé těhotenství a doktor byl neoblomný. A ona to není opravdu žádná výhra, sedět celých 9 měsíců doma na zadku.

lencaa11
19. zář 2022

@marketav94 lékař vám může napsat neschopenku ale opravdu na to že máte rizikove těhotenství a to nevolnost ,a stitna žláza není a co se tice práce tak nejdřív to probrat v práci zda by vás dál na jinou pozici a nebo ne to už je na zaměstnávali jen když budete na nemocenské máte omezene vycházky 6 h denně myslím

marketav94
autor
19. zář 2022

@irmamala Jasně, já to chápu. Je to moje volba a proto i uvádím, že chci v první řadě na homeoffice. Nejde mi o to sedět doma na zadku a využívat stát nebo cokoliv jiného. A ani neříkám, že to tak bude. Jen tu rozebírám možnosti. A nepotřebuji moralizovat. Ale přesně tyhle reakce jsem čekala, takže v pořádku...Děkuji za názor ❤

ai30
19. zář 2022

@marketav94 Ne, nejsou hloupost, ale ty pises, ze si o nemocenskou reknes po prvnim screeningu, takze za cca 6 tydnu... To, ze mas ted nevolnosti neznamena, ze je budes mit porad, ve vetsine pripadu okolo 12.tydne ustavaji..

cherie24
19. zář 2022

@marketav94 mě jí napsala 🙂 dělala jsem 12tky a při práci bych se nevyhla tahání 14ti kilových pytlů a lezení po žebříku. Navíc mi tam manažerka nasadila takového exota, no blbějšího kluka jsem snad v životě neviděla, samé průsery a já to po něm musela žehlit jako jeho nadřízená. Ale vyrazit ho nechtěli, měl maminku v kancelářích nad námi ... 🤦 Takže když jsem otěhotněla, řekla jsem, že tohle nemám za potřebí, vyjednávala jsem lepší podmínky, což neklaplo. Nakonec jsem řekla své gynekoložce, že mám v práci nevhodné podmínky a velké stresy a ona mi napsala neschopenku, žádné poznámky k tomu neměla. 🙂 Napsala mi ji kvůli krvácení v 6tt a nevolnostem. Já byla teda ráda, že jsem ráno vstala, jak mi bylo blbě, stejně bych asi půl pracovní doby strávila s hlavou v odpaďáku. 😄

radkazenklava
19. zář 2022

@marketav94 v 7tt jsem ještě neměla ani bijící❤ na ultrazvuku...v 9tt už ano a poté teprve průkazku...pak už opravdu záleží na Dr jestli ti nemocenskou napíše a na co (musí být důvod-diagnóza). Nemocenska není kdoví co...musíš dodržovat vycházky, což je dost omezující a navíc i ta nemocenska je pár korun, když je zdrav. problem, tak není co řešit, ale dobrovolně toto 🙈...bude rozumnější se domluvit po na HO v práci.

marketav94
autor
19. zář 2022

@ai30 Já hlavně neříkám, že si o ni žádat budu. Myslím, že je to dost jasné z úvodního příspěvku, že je to až ta poslední možnost. Ale opravdu děkuji za názor ❤
Jinak moje sestra je teď ve 37 tt a zvrací každý den od 6 tt...

marketav94
autor
19. zář 2022

@radkazenklava Ano, vím co obnáší nemocenská. A taky vím, jaká jsou rizika prvního trimestru atd. nebo kdy dostanu průkazku 🙂 Jen nepřemýšlím negativně. Ale děkuji za názor 😍

slecnami
19. zář 2022

"Jen nechci na úkor svého zdraví a momentálního stavu nic riskovat"...jako co třeba, když píšeš, že práce je vlastně v pohodě...?? Jako pardon, ale tohle u lidí fakt nemám ráda, prostě se ti nechce chodit do zaměstnání, kdybys to aspoň řekla na rovinu, bylo by mi to sympatičtější... Někteří doktoři si možná diagnózu na PN vymyslí a napíšou, ale je to prostě podvod. To, že je přítel daleko a ty se chceš stěhovat fakt není důvod.

marketav94
autor
19. zář 2022

@slecnami A proto píšu, že chci jít v první řadě na HO a plnohodnotně pracovat...čtete si vůbec celý ten příspěvek? Pardon, ale tohle není odpověď na otázku na kterou se ptám. Člověk tady řekne několik možností a už děláte, jak kdybych zítra neměla pracovat a válet se doma... tady aby se už člověk bál na něco zeptat...😅

michaela666
19. zář 2022

@marketav94 Kdyby ti nekývl na homeoffice, musí mu být jasné, že si vyprosíš neschopenku. Takže hodně záleží jestli tvoji práci může hned někdo převzít nebo z toho bude problém a budou přijímat nového zaměstnance místo tebe + zaučení.
Každopádně na neschopence jsem byla a je to totální opruz pokud nejsou zdravotní důvody ( což samotná nevolnost opravdu není, ale záleží co je k tomu ochotná doktorka dopsat do karty, aby to prošlo).

marketav94
autor
19. zář 2022

@michaela666 Máme kvůli nefungujícím vztahům už dlouhodobý podstav, což pro mě taky znamená přesčasy a plnění práce za ostatní. Takže to pro ně bohužel problém bude si myslím. Ale uvidíme. Byla bych ráda, kdyby mi na to přistoupili. Bylo by to super pro všechny strany.

michaela666
19. zář 2022

@marketav94 V tom případě pro něj lepší homeoffice samostatné zaměstnankyně, než nováček pod neustálou kontrolou. Uvidíš co ti řekne.

Dnes je móda běžet s počůraným testem na gyndu a hned být na neschopence protože "šílené" nevolnosti. Těch dotazů je tady x do měsíce, tak se nediv některým reakcím. Každá se to snaží obhájit, ale výsledek je stejný - když všechny můžou, tak já taky, bude to moje první neschopenka a mám nevhodnou práci.

marketav94
autor
19. zář 2022

@michaela666 Já to chápu a upřímně jsem všechny tyto reakce čekala. Na druhou stranu nikdo nevidí do situace v jaké člověk je a moralizovat někdy fakt není na místě. Ale já si to neberu vůbec. Někdo má holt tyhle "potřeby". Jsem ráda za jakoukoliv odpověď k věci ❤

michaela666
19. zář 2022

@marketav94 Když si přečteš svůj příspěvek nezaujatě a pak to, jak se chceš stěhovat za přítelem, tak dost naznačuje, že budeš jedna z nich.
Držím palce ať ti šéf vyjde vstříc, protože máš jedno velké plus. Tvoje práce se dá dělat z domu. To třeba já nemám a hrozně bych to brala. Lepší než sedět a hledět do zdi. První měsíc ještě dobrý, ale do konce těhotenství je to fakt šílené. Připadala jsem si jak holka na základce co musí být do 18 doma jinak průser.

marketav94
autor
19. zář 2022

@michaela666 Já asi nemám v povaze hned někoho kritizovat, takže je to pro mě spíš nepochopitelné a pokud bych neměla odpověď vážně k věci, tak bych se zdržela nějakých komentářů 😀 Ale jak říkám, každý máme nějaké potřeby a je super mít svůj názor, ale dokud člověka neznáte, neznáte jeho podmínky a situaci, tak je těžké kritizovat...
Ale jinak souhlasím a doufám, že si vyjdeme vstříc. Protože 8 měsíců sedět doma je už teď peklo. Na druhou stranu být od rána do večera těhotná s nevolnostmi v práci, protože je podstav, není o moc lepší 🙂 Hezký den!

irmamala
19. zář 2022

@marketav94 Já rozhodně nemoralizuju, nejsem žádná poslední spravedlivá, která nikdy nic neošmelila 😀 Spíš mě pobavil ten tvůj přístup, jakože na to máš svaté právo, když máš daleko přítele 🙂 Pokud nechceš slyšet nějaké názory, měla jsi napsat fakta - za jakých podmínek napíše dr. neschopenku a nijak si to dál neobhajovat 🙂

drep
19. zář 2022

@marketav94 Jako praktik bych nenapsala. Omáčka okolo je pro hodnocení prácen eschopnosti irelevantní, nevolnosti bez zvracení má každá, to není důvod.

zet83
19. zář 2022

na gyn. se mě ptala vždy po kontrole, jestli potřebuji neschopenku. Ať už těhotenství dopadlo či ne. Ale zeptala se pokaždé sama paní doktorka.

ai30
19. zář 2022

@marketav94 No ale ja ti odpovedela vazne k veci :D Jako kritiku tu moji odpoved beres jen proto, ze se ti ta odpoved nelibi, to uz si ale budes muset srovnat v sobe, za to ja fakt zodpovedna nejsem. ;) Proste jsou doktori, kteri ti 'vyjdou vstric' aka napisou neschopenku bezduvodne kdykoliv. Rekla bych, ze vetsina lekaru pise rizikove tehotenstvi v pripade, ze je rizikove. (Jako rizikovy faktor se nepocita, ze pritel bydli daleko..)

2hanah
19. zář 2022

@marketav94 některý doktor vyjde vstříc a nenechá těhotnou na 10-ti hodinových směnách, musíte to probrat s paní doktorkou. A o přeřazení jste neuvažovala??? Nebo jinou práci v práci dělat nechcete kvůli stěhování? Budete to pak mít daleko?

palja
19. zář 2022

@marketav94 moje lékařka s tím problém nemá. Sama se hned ptá, jestli těhotná nechce neschopenku. Jako dg píše vždy rizikové těhotenství, hrozící potrat. Ale záleží lékař od lékaře. Je to na domluvě.
Já jsem byla těhotná 2x a vždy na neschopence ale oprávněně, to jsme byla ráda, že těhotenství vydrželo až do konce a že se holky narodily živé a zdravé.
Jinak v prvním těhotenství jsem neměla ani vycházky vzhledem k dg, měla jsem přísný klidový režim a doma jsem jen ležela.

2hanah
19. zář 2022

@irmamala proč se do ní zase obouváte??? Pro každou ženskou by bylo přednější její těhotenství a sestěhování se s partnerem v takové situaci než práce, to se na mě nezlobte, ale brala bych to stejně a určitě nejsem jediná a to jsem paradoxně ve všech těhotenstvích pracovat chtěla, protože mě to doma nebavilo a kvůli penězům, ale nemohla jsem.

journals
19. zář 2022

@2hanah Jedna vec je kdyz nekdo pracovat nemuze (neschopenka opravnena) a kdyz pracovat nechce (neschopenka neopravnena - duvody typu moc lidi, stres, blby sef, pritel daleko, Vanoce, leto… nejsou opravnene duvody k pracovni NESCHOPNOSTI).
Me by jen zajimalo jak to nektere damy pak budou delat v druhem tehotenstvi - protoze stres, unava, zvedani tezkeho bremena a nechapajici sef jsou kazdodenni normalkou 😆

jolal
19. zář 2022

@marketav94 já jsem v těhotenství normálně zašla za praktikem, že je mi špatně a napsal mi nemocenskou. To samé by udělal gynekolog. A jo tady kazda na tebe bude hnusná, je neřeš.. lepší doma zvracet do záchodu než v práci na zem.

chlapecektehu
19. zář 2022

@marketav94 já dostala neschopenku od gynekoložky ale měla blbý kecy 😏 špatně mi taky bývalo problila jsem skoro půlku těhotenství,ale hlavně jsem měla fyzicky náročnou práci a chvíli jsem taky zašpinila tak že tak

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru