Nedělání ultrazvuku v těhotenství. Je to normální?
Ahoj, mám dotaz ohledně ultrazvuku v těhotenství.
Od doby co jsem otěhotněla si myslím, že můj gynekolog nefunguje jak by měl.
Udělal mi na začátku těhotenství dva ultrazvuky (poslední 9 tt ) a od té doby na klasické prohlídce nic.
Neposlal mě ani na vyšetření srdce ve 20 týdnu, což jsem se teď v neděli od kamarádky dozvěděla že se chodí.
Jedině kdy mi udělal ultrazvuk bylo při druhém velkém vyšetření, kdy nám pouze jednou řekl pohlaví dítěte a že je vše ok.
Jinak vždy kontroly probíhají stejně... dobrý den... jak se máte?... vše dobrý? ...Vyskočte na kozu, strčí mi tam dva prsty a řekne hotovo,... můžete se jít oblíknout.
Nyní jsem ve 27 týdnu. Bohužel nemám tolik kamarádek co mají děti, ale co vím, tak jim gynekolog ultrazvuk dělá každou návštěvu a hrozně se mi diví že můj gynekolog nedělá nic.
Je to normální že při návštěvě dítě nevidíte, nevíte jakou má váhu a jestli má dost plodové vody??
Ve středu jdu na kontrolu, tak ať vím zda už mám konečně na ultrazvuku trvat.
Děkuji
@hezz17 Tak to je pro mě nová informace, díky 🙂 To je super, mě ty neustálé kontroly v 1. těhu nevyhovovaly. Tak to si musím dohledat 🙂
@modra_zizala jo, ja sla treba 26, 32, 38 a nemela jsrm pocit, ze mi neco chybi
Nečetla jsem ostatní komentáře, ale u prvního těhu jsem měla UTZ na začátku (asi 9tt), potom na screening (13tt), potom slavný velký, který trval sotva 3 minuty (20tt) a šlus. Pak jeden či dva krátké v porodnici po 34tt. Měsíční kontroly u gynekoložky probíhaly typu - "Změříme tlak, máte problémy? Ne? Tak za měsíc nashledanou." Takže rychlovka opravdu na jednu jedinou minutu.
On ten UTZ není zas tolik potřeba, je důležité zkontrolovat v tom 13tt a 20tt několik důležitých věcí a zbytek "tak nějak funguje sám" i bez dozoru. Při normálním těhu není co dalšího kontrolovat. Někteří mají dokonce názor, že nadbytek UTZ může nějak ovlivňovat mimčo, že to pro něj není příjemné (což není samozřejmě prokázané a většina s tímto názorem nesouhlasí).
U druhého těhu jsem si teď zaplatila VIP balíček a přístup doktorů se hodně změnil, UTZ dlouhé a budou na každé kontrole, plno fotek, ne žádné vyhánění ven, abych nezacláněla.
Podle všeho hodně záleží na doktorovi- pojišťovna hradí 3 ultrazvuky, mimo ně se dělají screeningy. Kontrola srdce se dělá v rámci 2. screeningu, samotné srdce pak podrobněji na žádanku v případě potřeby (podezření na nějakou anomálii). Kontrolu množství plodové vody a váhu a míry plodu mi dělali jen na screeningách, ne na běžném ultrazvuku, tam mi dr jen zběžně zkontroluje, zda je miminko ok, respektive naživu. Vaginálním ultrazvukem mi pak od cca 19 tt kontroluje čípek. Já měla tedy už ultrazvuků hodně, jen v počátku těhotenství asi 4 (docela trvalo, než se ukázalo srdíčko, navíc jsem měla v počátku 2 ZT, takže proto tolik), 1. i 2. screening pak ještě s odstupem času opakovaný, protože nebylo vše optimálně vidět. Ale jsem jednak po třech potratech a navíc chodím na gynekologii s velmi nadstandardním přístupem, za který navíc platím ne úplně malé peníze (jak za běžnou péči, tak za péči v těhotenství). I na běžných kontrolách mi dr dělá pokaždé ultrazvuk, protože prostě potřebuju po tom všem vědět, zda je miminko v pořádku, ta nejistota by mě ničila. Kdybych za sebou neměla takovou historii neúspěchů, asi bych takový nadstandard nepotřebovala, ono ani ty ultrazvuky není radno nadužívat- já se to snažím kompenzovat aspoň tím, že si odpustím 3D ultrazvuk kvůli fotkám a nepoužívám angelsound, i když ho mám doma půjčený.
Mně dělal gynekolog utz na začátku.. 7 a 9 tt. Pak jsem byla má screeningu v nemocnici, na druhém screeningu a pak ve 30tt.dalsi utz. Mezi tím se mě ptal, jestli se chci mrknout na pohlaví. Jinak utz taky nedělá. Někde je to standardní, jiný gynekolog dělá utz každou návštěvu..
Tak já měla utz ještě v CAR, potom u gynekoložky při převzetí v 9tt, potom prvotrimestriální na specializovaném pracovišti (většinou se platí, já měla kliku, že se tam zrovna neplatil), potom klasika ve 20tt opět specializované pracoviště (vývojové vady) a pak ve 30tt už v nemocnici, kde jsem se chystala rodit (bylo mi doporučeno ho mít už tam). Jinak mi gynekoložka při kontrolách jenom poslouchala srdíčko a prohmatávala. Nepřišlo mi, že by tam bylo něco špatně - co by moc měla jinak vidět?
Když jsem pak začala mít komplikace kolem29tt, tak teda utz v nemocnici při každé návštěvě ať už při hospitalizaci nebo v rizikové poradně a těsně před porodem každý den. Ale to bylo kvůli komplikacím.
Moje doktorka měla problém dát mi i fotky, tak jsem přešla jinam....taky jí hrozně vadilo používat ultrazvuk. Nebo spíš nechtělo....
@kwk můj gynekolog mi dělal také utz jen při první návštěvě na potvrzení těhotenství, protom při screeningu v prvním trimestru, pak mě teda pro můj vyšší věk poslal na velký utz na kliniku a ke konci těhotenství kvůli nízké porodní váze první dcery kontroloval průtoky pupečníkem a váhu miminka a to jsem si zaplatila. Jinak mi sám řekl, že pokud nemám žádné obtíže, že už se dnes ani nedoporučuje dělat utz při každé návštěvě.
@hezz17 A to že použije ultrazvuk je nějak prokazatelné? Jeho to něco stojí když ten přístroj použije? Mně přijde že je to opravdu o jeho poctivosti, to že pacientce věnuje minutu navíc kterou se koukne na břicho přístrojem ho nic nestojí...
Před časem jsem změnila gynekologa a je to znát. První gynekoložka nechtěla dělat vůbec nic pomalu mi nechtěla dát ani fotky za které jsem si sama platila. Nyní kdykoliv mám jakýkoliv dotaz tak mě automaticky dělá ultrazvuk aby mě uklidnil že je vše v pořádku a to ať jsem těhotná nebo ne. Taky mi přijde že ne každý gynekolog a lékař s ultravukem umí....
Dr.mi řekla, že pojišťovna teď plati 3 utz, ve 13tt, 21 tt a pak někdy po 30tt, nevim přesně. Pokud chci utz mezitím tak mi ho udělá a doplácím 200,- kč.
Mám děti 3 roky a rok a půl. Ultrazvuk mi dr dělal při každé kontrole, byla to vždy rychlovka - kouknul na srdíčko, pak v pozdější fázi těhotenství změřil průtoky pupeční šňůrou - pokaždé rychle překontroloval. Má dobrý ultrazvuk, tak mi dělal i komplet screeningy. Platila jsem jen za foto a za první screening 1500. Vnitřní vyšetření bylo myslím 3x - potvrzení těhotenství, pak stěr na streptokoka a pak ve 40. tt, kdy mě předával do nemocnice. Od nějakého 34. nebo 36.tt to už si nejsem jistá jsem při každé kontrole měla ještě monitor.
Slyšela jsem o nějakých změnách, tak jsem zvědavá. Teď budu platit za všechny screeningy dohromady 3000 a uvidíme, jak se postaví k ostatním vysetrenim.

@kwk od 1.1.2020 je spousta zmen. Mene kontrol v tehotenstvi, podstatne méně ultrazvuku. 2 ze 3 velkych si plati tehotna sama. Ctg az od 40+0.
Pokud dela dr ultrazvuky a ctg casteji, tak je to jeho volba, ale pojistovna mu je nezaplati.