Nedělání ultrazvuku v těhotenství. Je to normální?

kwk
10. srp 2020

Ahoj, mám dotaz ohledně ultrazvuku v těhotenství.
Od doby co jsem otěhotněla si myslím, že můj gynekolog nefunguje jak by měl.
Udělal mi na začátku těhotenství dva ultrazvuky (poslední 9 tt ) a od té doby na klasické prohlídce nic.
Neposlal mě ani na vyšetření srdce ve 20 týdnu, což jsem se teď v neděli od kamarádky dozvěděla že se chodí.
Jedině kdy mi udělal ultrazvuk bylo při druhém velkém vyšetření, kdy nám pouze jednou řekl pohlaví dítěte a že je vše ok.
Jinak vždy kontroly probíhají stejně... dobrý den... jak se máte?... vše dobrý? ...Vyskočte na kozu, strčí mi tam dva prsty a řekne hotovo,... můžete se jít oblíknout.
Nyní jsem ve 27 týdnu. Bohužel nemám tolik kamarádek co mají děti, ale co vím, tak jim gynekolog ultrazvuk dělá každou návštěvu a hrozně se mi diví že můj gynekolog nedělá nic.
Je to normální že při návštěvě dítě nevidíte, nevíte jakou má váhu a jestli má dost plodové vody??
Ve středu jdu na kontrolu, tak ať vím zda už mám konečně na ultrazvuku trvat.
Děkuji

jjasmina
10. srp 2020

No jako my váhu apod věděli jen na screenu, moje dr měla hroznej ultrazvuk, kde viděla snad jen bijící srdíčko, což byla taková šmouha. Na vyšetření srdce jsem nebyla

andyskarsgard
10. srp 2020

Tak za prvé můj gynekolog dělal první ultrazvuk, a hned mi řekl že si mám zaplatit další ultrazvuky v těhotenském balíčku pokud je chci pokaždé ptz pojišťovna proplaci jen 3,. První screening jsem si musela platit nedostala jsem ani zadanku a normálně se prostě objednala ve specializované ordinaci, tento screening následně mi proplatila pojišťovna. Druhý screening jsem dostala zadanku takže jsem nemusela platit byla jsem ve 20 týdnu, opět na specializovaném pracovišti, doktorovi se něco nezdálo. A ten mi dal zadanku na kardiologii pro miminko. Takže tam každého očividně neposilaji. A můj gynekolog tohle neřešil.

zuzkasim
10. srp 2020

Ultrazvuky jsem měla jen na začátku těhotenství, pak tuším ty 2 velké, na které mě odeslal na speciální pracoviště. Návštěvy probíhaly stejně, jako popisuješ. Připadalo mi to naprosto dostačující, všechny 3 děti mám zdravé, čtvrté, které se nevyvíjelo, mi odhalil v tom prvním trimestru, takže myslím, že svou práci dělal dobře. Žádnou váhu dítěte jsem nevěděla, to až když jsem chodila těsně před porodem do porodnice a stejně se sekli docela výrazně, takže mi to číslo bylo nanic a akorát mě zbytečně vystrašilo.

journals
10. srp 2020

@kwk normalni to byt muze, pojistovna myslim proplaci pouze 3 utz za tehotenstvi. Nekde to je napr. v ramci tehotenskeho balicku (specificky Praha). Nekdo o ne na kazde prihlidce ani nestoji.

ai30
10. srp 2020

Je to normalni, vaha ditete v 27tt by ti byla uplne naprd. Bud rada, ze je vse ok a nepotrebujes extra burty.

adenka84
10. srp 2020

@kwk UTZ spodem se dělá do určitého týdne , většinou ho gynekologové ze začátku těhotenství provádí často. Ani u jedné z dcer jsem na vyšetření srdíčka nebyla. Tam se standardně neposílá. Jen pokud je k tomu nějaký důvod. Nechodí se preventivně. Velký UTZ mi dělali jen na genetice celkem vždy 4x. (a to jen díky odběru plodové vody, jinak se na genetiku chodí jen 2x za celé těhotenství, nikdo ani na tu genetiku nechodí, jsou gynekologové co si screening dělají sami. Můj gynekolog mě velký UTZ dělal vždy jen před porodem., Aby zjistil jak vypadají jizvy, odhad váhy a množství plodové vody.
Každý gynekolog si vede kontroly dle své zvyklosti. Jsou i tací co třeba vaginálně nevyšetřují při každé kontrole nebo dokonce vůbec.
Pokud se ti zdá, že tě tvůj gynekolog nevěnuje dostatečnou péči a UTZ si přeješ. Zeptej se vyloženě na to jeho.

berenika39
10. srp 2020

Proč nezměníš gynekologa?

zuzita15
10. srp 2020

Tak ja mam asi nejakej nadstandard, za kterej ale neplatim 😁 vnejsi utz mi dela doktor kazdy mesic, 12tt a 20tt velky, jinak male (zatim). Neplatila jsem ani za ty velke. Ale je mozny, ze mne to plati pojistovna, protoze jsem po potratu, ale to netusim. V prvnim tehu jsem chodila prvni trimestr dokonce od 6tt kazde dva tydny
Srdicko prohlizi sam na utz ve 20tt.

1772
10. srp 2020

Je to normální a v pořádku. Tato vyšetření, která uvádíte , jsou neinvazivní a dostačující. Jen se divím, že neposílá na UZ srdíčka ve 20.tydnu. Jinak všechna tato vyšetření jsou plod nezatěžující. A to je důležitější, než pravidelná fotka z UZ.

kwk
autor
10. srp 2020

@zuzita15 moje kamarádky mají stejnou zkušenost. Gynekoložka jim dělá kontrolu ultrazvukem každou návštěvu a já jsem z toho potom špatná a myslím si, že můj gynekolog něco zanedbává.
Na cukrovce jsem se potkala s jednou maminkou, která chodí ke stejnému gynekologovi a také byla zklamaná že jí dělal vyšetření ultrazvukem snad v 8 týdnu a potom už nic. Třetí slečna na nás valila oči a nechápala jak je to možný.
Proto se ptám jak to chodí u ostatních.
Děkuji za odpovědi.

kwk
autor
10. srp 2020

@1772 nejde mi o fotečky, jen si chci být jistá že je miminko v pořádku.
Děkuji

kwk
autor
10. srp 2020

@berenika39 vím že gynekologové neradi přebírají těhotné. Snad kvůli pojištění atd... Mám vybranou gynekoložku, ale ta bohužel nyní nepřibírá.

leymea
10. srp 2020

Mas od pojistovny placene jen 3 utz. Takze to normalni je. Pak jsou tu gynekologove, ktery delaji utz kazdou poradnu (to jsem mela ja a jsem za to fakt rada, clovek se uklidnil). Jenze mi ho naposledy delala asi ve 35tt. Ozvy jsem tentokrat mela az den pred terminem (u prvniho syna jsem na ozvy chodila od 37tt). Nebudu lhat, byla jsem nervni jestli je vse v poradku.

mafulin
10. srp 2020

Pojišťovna proplácí za těhotenství 3 ultrazvuky, dva už Ti dělal, další Ti bude dělat předpokládám někdy po 30tt, kdy se zjišťuje, jestli už je miminko hlavou dolů. Pokud se cítíš dobře, cítíš pohyby, tak to není k ničemu potřeba..

ivis_b
10. srp 2020

Taky věčné téma tady. Je to doktor od doktora. Moje mudr mi dělá utz na každé prohlídce, první trimestr se chodí co dva týdny, pak po měsíci a ke konci zase častěji. První trimestr ho dělá spodem, pak přes břicho a asi od 20tt mi dělá spodem (měří čípek) i přes břicho. Rychlovky, jen zkontroluje srdíčko, pohyb a hotovo, ale kontroluje to. Neplatila jsem nikdy nic.

tasimia
10. srp 2020

@zuzita15 hele já měla taky nadstandard, který jsem nemusela platit. Utz každý měsíc, od 32tt co dva týdny. Nestalo by se, že bych malou na poradně neviděla. Jinak ony jsou prý nějaké změny.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
kwk
autor
10. srp 2020

@tasimia jaké změny myslíte?

cherie24
10. srp 2020

@kwk mě vždy kontrolovala (každý měsíc) pohmatem dole jak je na tom čípek a jestli se neotvírám, ale pak mi teda i poslouchala ozvy pokaždé. Bylo to třeba jen 2 minutky, ultrazvukem to projela jen v rychlosti, že jsem ani nestihla vidět, kde co je a jinak jsem si platila skreening ve 12. a 20. týdnu a pak až měsíc před porodem byl další důkladný ultrazvuk. Ale rychlý ultrazvuk a poslech srdíčka jsem měla pokaždé teda.

lucca35
10. srp 2020

Dnes 11+5tt a už mám za sebou 1UZ v nemocnici před naberem krve na HCG, 3UZ u svého Mudr a dnes 4UZ při vypsání nemocenské. Teď mne čeká prvomestralni UZ

crutela
11. srp 2020

Ultrazvuk mi gynekolog dělá úplně při každé návštěvě jednou měsíčně. Nyní sem 29.tt, mám za sebou 1.trimestrálni screening ve 12.tt (hodně důležité) a dále jen klasické UTZ u doktora.
Žijí v Rakousku, ale v ČR jsem to měla úplně stejně.

modra_zizala
11. srp 2020

@kwk Za me je to v poradku. Jak uz tu padlo, pojistovna proplaci 3 utz, vetsinou gynekolog posila jeste na 2 screeningy jinam. Utz by se nemel naduzivat v nerizikovem tehu, i kdyz se tak casto deje. Zahriva plodovou vodu a dalsi mozne vlivy se zkoumaji. Ja jsem naopak moc rada, ze mi gyndr utz nedela. Screeningy jsou dostacujici. Ale samozrejme, jestli nejsi s peci spokojena, muzes zmenit doktora, 🙂

chrystyanna
11. srp 2020

já měla 8 týden ultrazvuk, 13 první velký, 20 druhý velký, a 38 když mě měl předávat do nemocnice už (před svátky). nikdy mi neříkal váhu,tu jsem zjistila až po porodu.

martt
11. srp 2020

U prvního syna jsem měla 2 ultrazvuky 6 a 9 týdnu a pak ty velké ve 12 a ve 20 týdnu. Pak mu zjistili velké cysty na mozecku, tak mne poslal dr ještě na nějaký speciální ultrazvuk do nemocnice jenže jsem před tím měla autonehodu, tak jsem během týdne měla těch ultrazvuku 5. A pak mne kontroloval skoro každou návštěvu UZ. U druhého dítka, které na štěstí probíhalo v pořádku jsem měla taky UZ na začátku a pak ty 3 velké a jednou mi dělal UZ nad rámec a to, když mi vylítnul tlak jinak ne. A co se týká té váhy, tak u obou děti se doktoři docela dost sekli v odhadu.

monita0806
11. srp 2020

V prvním těhotenství jsem měla také jen ty základní ultrazvuky a teď jsem si zaplatila balíček ať vím že je vše v pořádku a ultrazvuk mi lékařka dělala každou poradnu.

marta_kovar
11. srp 2020

Mně dělá lékařka už od začátku těhotenství vždycky ultrazvuk. Nic jsem navíc neplatila ale platím si popřípadě za fotku z UZ (50 Kč). Do konce prvního trimestru dělala vaginální ultrazvuk. A myslím, že teď začne dělat už oba (kvůli měření čípku). Myslím, že na srdíčko se neposílá pokud nepatříš do nějaké rizikové skupiny. Srdíčko mi podrobně kontrolovala sama lékařka na druhém screeningu. Pohmatem mě nekontroluje. To udělal pouze lékař, když jsem byla na pohotovosti. Tam udělal vaginální UZ, normální UZ, kontrola pohmatem a miminko kompletně přeměřil a zkontroloval průtoky v srdci.
Ale je pravda, že hodně lékařů si i UZ nechá zaplatit a nebo je nedělají. Já osobně jsem klidnější ikdyž cítím už pohyby a aspoň ho hezky můžu jednou za měsíc na pár minut vidět. 😊

hasara33
11. srp 2020

@kwk ahoj, mě doktor dělal UTZ v 6. týdnu (ten byl první), v 8. týdnu, v 9. týdnu a pak ve 12. týdnu, který byl součástí screeningu 😊 vždy jsem dostala fotku zadarmo 🙂 pak už mi dělal jen ve 20. týdnu a ve 30. týdnu a jeden jsem ještě měla na genetice v 18. týdnu kvůli podezření na DS ...jinak mi při každé kontrole poslouchal ozvy plodu, tlak, moč, váha ..no prostě klasika 😊

gracinka7
11. srp 2020

Pojišťovna hradí během těhotenství 3 ultrazvuky. Bohatě to stačí.

zavodnice
11. srp 2020

U prvního tehotenstvi mi udělal akorát vnitřní ultrazvuk pro potvrzení srdeční akce, pak až na “3.screeningu”, jinak nic. Aspoň na 1. a 2. velký ultrazvuk mě poslal do Gennetu. Jinak to byl člověk absolutně hluchý k jakýmkoliv mým zdravotním problémům. Jediné řešení, co mi dokola vnucoval, byla neschopenka. Bohužel to byl jediný, co bral pacientky.
Teď chodím jinam, jsem absolutně spokojena, UZ na každé návštěvě, většinou dostanu i fotku, zkontroluje množství PV, délku čípku.

katule1990
11. srp 2020

To je zajímavý, jak to je u každého doktora jinak. Mně dělá ultrazvuky na každé kontrole (jednou za 3-4 týdny), nikdy jsem za něj neplatila, jen příp. za fotku, když jsem si o ni řekla, tak nevím, jak je to jen se 3 proplácenými pojišťovnou. Jen na 1. screeningu jsem byla na specializovaném pracovišti, kde jsem platila 1500 Kč. Na ultrazvuku mi dnes měřili hlavičku, stehenní kost, bříško a vážili mimino a viděli, že roste, jak má (jsem 26tt). Samožejmě taky kontrola pohmatem. Ale pravdou je, že asi ten ultrazvuk nutný není, oni cití i pohmatem, že děloha roste jak má, čípek se neotvírá atd. To jen pro nás těhotné to může být uklidňující mimčo vidět a ujistit se, že vše roste, jak má 🙂.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru