NT screening - hodnota NT a PAPP-A

emily2015
8. zář 2015

Ahoj holky,

omlouvám se, že základám téma na NT screening, vím, že tady je už dost diskusí na toto téma, ale bohužel v žádné jsem nenašla odpověď na moje otázky.

Je mi jasné, že mi tu nikdo přímo neodpoví, ale spíš mi jde o to si nějak zkrátit čas a třeba i přečíst příběhy, kteří řešili podobnou situaci. Snažím se být pozitivní, ale zkrátka nervy pracují a čas se vleče. Kdo zažil, tak mě určitě chápe.

Trochu přiblížím moji situaci.
Jsem nyní potřetí těhotná.
- První těhotenství (25let) naprosto bezproblémové – všechny výsledky OK. Narodil se nám naprosto zdravý a šikovný kluk.
- Druhé těhotenství (27let) bohužel skončilo v 16tt vyvolávaným porodem ☹ Z plodové vody u mimi zjištěn Edwardsův syndrom. NT screening vyšel pozitivní a to kvůli krvi. Hodnota PAPP-A byla pouze 0,14MoM. Hodnota šíjového projasnění 1,9, nostní kůstka přítomna – ultrazvuk OK. Jen ta hodně nízká hodnota PAPP – A. Triple testy vyšly hraničně, doporučena plodová voda a dál příběh znáte.
- Třetí těhotenství (28let) stále trvá. Nyní jsem ve 13+4tt. NT screening negativní, hodnota PAPP-A v pořádku a to 1,45MoM, ale NT screening – bohužel hodnota šíjového projasnění vyšší a to 2,9mm!!, nostní kůstka přítomna.

Takže ihned haló a opět podezření kvůli vyššímu NT, že není něco v pořádku ☹ Doporučen triple test a následně odběr plodové vody a to zase až v 16tt.

No a teď si asi umíte představit, jak jsou na tom moje nervy, i když se vážně snažím myslet pozitivně a říkám si stále dokola, že snad dvakrát za sebou genetická vada nás nemůže potkat, když každý říká, že to je jen o náhodě a na přírodě. S manželem jsme zdraví a všechny testy OK, jednoho zdravého syna spolu již máme.

A holky co po Vás vlastně chci.
- Je tu mezi Vámi nějaká s podobnou zkušeností, ať už to skončilo dobře či špatně.
- Jestli je tu někdo, komu naměřili také vyšší NT-šíjové projasnění – a dopadlo to špatně…a jestli ano, tak jestli i krev hodnota PAPP-A byla špatná nebo jen to NT. Samozřejmě ráda si počtu i o vyšším NT a máte u sebe nyní zdravá mimi.
- a jestli měl někdo za sebou dvakrát (víckrát) VVV u mimi. nemyslím zamklý potrat, myslím přímo vyvolávaný porod kvůli VVV.

Budu ráda za jakkékoliv podobné příběhy.
Už takhle sem se dost rozepsala, takže mě třeba během diskuse ještě napadnou nějaké otázky.

Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale ve zkratce to nešlo.

díky Jana

milusevicka
24. zář 2015

Ahoj. Ja jsem mela VVV jednou. Hodnoty uz nevim. S partnerem jsme zdravi pry.
Ted jsem tehotna podruhe po dvou letech a k dr. se teprve chystam. A modlim se, aby se nam druha VVV vyhnula. Doktori me ale ujistovali, ze podruhe se to nestane. Nevim. Doufam.
Snad ti dopadnou vysetreni dobre!! 😉

emily2015
autor
24. zář 2015

Ahoj,už mám po celkovém screeningu včetně triple testů a vše negativní.Pouze byla ta jedna hodnota zvýšena-to NT.Doktoři také ujišťují,že jsme zdraví a po druhé je hodně malá pravděpodobnost,že by se opakovala. Tebe NT screening čeká,že?držím palce.Vše bude dobré.Ale dokážu se vžít,co prožíváš 😉

milusevicka
24. zář 2015

Tak to jsou skvele zpravy! Ja taky doufam, ze ted uz se vse povede 🙂
Jinak dekuju za podporu, vazim si toho ;)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru