icon

Očkování proti černému kašli v těhotenství. Je bezpečné?

klokanka31
22. kvě 2026

Necháváte se očkovat v těhotenství na černý kašel nebo ne? Mě do toho tlačí obvoďačka, ale nezdá se mi to 🤔

Strana
z2
mrkvovydort
22. kvě 2026

Doporučuje se to, protože tím předáš trochu té imunity i miminku, takže po narození bude mít větší ochranu, než bude moct samo na očkování.

Já jsem byla, hlavně proto, že malej se narodil v lednu, jednak kvůli imunitě pro prcka a druhak jsem sama fakt nechtěla onemocnět v těhotenství, kdy můžeš leda tak Paralen.

Jdi do toho, je to naprosto bezpečné.

themuffin
22. kvě 2026

@klokanka31 já jsem byla někdy ve 30tt, ale jen protože se měla malá narodit prosinec/leden, měla malý odhad váhy a taky toho bylo zrovna v okolí hodně. Jinak bych nešla.

lalalola
22. kvě 2026

@klokanka31 byla jsem před týdnem a vše ok ale mám doma další 3 prcky takže budu radši, at je mimi chráněné 🙂

krtcice
22. kvě 2026

Ne, v těhotenství jsme nikdy na žádné očkování nešla.

drep
22. kvě 2026

Samozřejmě ano, černý kašel (u nás boostrix s tetanovkou) plánuju po 30. Týdnu. Poslední tetanovku mám 2021, ale to není překážka. Ještě jsem chtěla rsv, ale data favorizují podání aktivní imunizace novorozenci. A na černý kašel naženu i rodinu.

lenickakl
22. kvě 2026

Nechala jsem se naockovat.

bekinka
22. kvě 2026

Ve druhém těhotenství jsem řešila tetanovku - vycházelo mi akorát očkování. Nechala jsem si nejdřív zjistit protilátky a pak jsem na základě výsledků rozhodla. Měla jsem jich hodně, takže jsem nešla. Jinak bych pravděpodobně na očkování šla.

piggy123
22. kvě 2026

Samozřejmě ano.

ellyem
22. kvě 2026

Nechala jsem se tenkrát očkovat 🙂

luhana
23. kvě 2026

@klokanka31
Ne, nešla bych.

lis6
24. kvě 2026

Tak jak u všech očkování musíš zvážit rizika očkování vs rizika prodělání nemoci. U černého kašle je to u novorozenců dost fatální. Ale já osobně se v těhotenství bojim všech zásahů. Takže jsem nešla

jiss
24. kvě 2026

Ano, šla jsem, a ráda, v Brně tenkrát bylo hodně případů a já musela kvůli staršímu hodně jezdit MHD a lidi jsou bezohlední a ani nemocní nenosí respirátory a chrchlají na všechny strany :/

drep
24. kvě 2026
@lis6

Tak jak u všech očkování musíš zvážit rizika očkování vs rizika prodělání nemoci. U černého kašle je to u novorozenců dost fatální. Ale já osobně se v těhotenství bojim všech zásahů. Takže jsem nešla

@lis6 ano, zvažovat musíš, ale je fér k tomu relevantní data. Černý kašel není eradikovaný, u novorozenců má vysoký riziko komplikací a typicky si vynutí hospitalizaci. Očkování u těhotných byli intenzivně zkoumáno, nikdy se neprokázála žádná rizika a zrovna očkování proti pertuzi je ověřené a celosvětově doporučované (ano, zarudnutí a bolest v místě, kam mě někdo píchl nepovažuju za riziko ani komplikaci).
Je to asi stejné jako rentgen v těhotenství. Prostý rentgen je bezpečný. Riziko nenese. Ale přesto tě tu hlas lidu bude přesvědčovat o teratogenitě (kterou nenese žádná zobrazka) a jak ony by nikdy nešly. Je v pohodě nejít. Ale člověk by měl vědět, proč nejde.

klokanka31
autor
24. kvě 2026
@drep

@lis6 ano, zvažovat musíš, ale je fér k tomu relevantní data. Černý kašel není eradikovaný, u novorozenců má vysoký riziko komplikací a typicky si vynutí hospitalizaci. Očkování u těhotných byli intenzivně zkoumáno, nikdy se neprokázála žádná rizika a zrovna očkování proti pertuzi je ověřené a celosvětově doporučované (ano, zarudnutí a bolest v místě, kam mě někdo píchl nepovažuju za riziko ani komplikaci).
Je to asi stejné jako rentgen v těhotenství. Prostý rentgen je bezpečný. Riziko nenese. Ale přesto tě tu hlas lidu bude přesvědčovat o teratogenitě (kterou nenese žádná zobrazka) a jak ony by nikdy nešly. Je v pohodě nejít. Ale člověk by měl vědět, proč nejde.

@drep Tak proč se rentgen v těhotenství pořád přísně zakazuje?

drep
24. kvě 2026
@klokanka31

@klokanka31 na uptodate pracovištích nezakazuje. Jediná opravdu riziková metoda (ale ne teratogenitou, ale kancerogenitou) je CT břicha, kde dítě leží přímo v primárním svazku.

drep
24. kvě 2026
@klokanka31

@klokanka31 ale abych odpověděla na otázku, protože su samou si položil můj supererudovaný kolega z radiologie, který pro nás tu přednášku dělal, tak je to historická zkušenost (protože údaje o efektech radiace máme ze zcela nesrovnatelných události, dominantně jaderných výbuchů v Hirošimě a nagasaki), protože neznalost a opatrnost ze záření i mezi kliniky (ukazoval super fotku baterky, tak se kužel světla zeslabuje do periferie, jak si radiaci představuje i běžný doktor. Tak přesně tak radiace nefunguje, to je prostě svazek rovnoběžek), obtížné získání relevantních informací, protože ministerský vestník, který se tomu tématu věnoval, je za a zastaralý a za b u pro mě jako doktora nesrozumitelný). A pak je to ignorace vývoje oboru radiologie. Za padesát let se dávka na vyšetření snížila o 400%, za posledních třicet let desetkrát. Vyšetřování těhotných není úplně běžné prostě proto, že ji na radiologii málo vzdělaný klinik (což není výtka, já jsem prostě expert na něco jiného) nepošle, ale já měla za poslední tři roky dvě těhotné a zobrazení jsme jim dělali, indikovaně, ale dělali (a to byly obě ženy, které u nás ležely týdny s velmi závažnými diagnózami). Ta druhá měla řadu CT a dokonce jednu angiointervenci na plíce, přesto sečtená kumulativní dávka byla nevýznamná.

mrkvovydort
24. kvě 2026

Ještě dodám, z jednoho rtg člověk dostane přibližně stejnou dávku radiace jako z normálního prostředí za cca 10-14 dní.
Takže jít v těhotenství na rtg je asi tak přibližně stejně nebezpečné, jako žít 2 týdny na planetě zemi.🤷‍♀️

lis6
24. kvě 2026
@drep

@drep Ano, věřím, že data mluví jasně. Ale prostě jednak je nejspíš nějaké mizivé procento, kde nastali komplikace(třeba jeden z milionu), jednak třebas to dítě nechytne, že a prostě to je vždycky nejlepší, ale těžko ovlivnitelné. Ale pokud prostě je žena z očkování tak vypsychlá, tak mohou klidně po očkování nastat nějaké komplikace, které nemají fyziologickou přičinu, ale psychickou. Proto bych do toho třeba já nešla. Hlavně bych si to neodpustila, kdyby se něco stalo kvůli očkování, naopak bych si dokázala odpustit,pokud by se něco stalo kvůli neočkování. Ale chápu, že většina lidí, a jsem ráda že i doktorů, či lidí z oboru, naopak.

drep
24. kvě 2026
@lis6

@drep Ano, věřím, že data mluví jasně. Ale prostě jednak je nejspíš nějaké mizivé procento, kde nastali komplikace(třeba jeden z milionu), jednak třebas to dítě nechytne, že a prostě to je vždycky nejlepší, ale těžko ovlivnitelné. Ale pokud prostě je žena z očkování tak vypsychlá, tak mohou klidně po očkování nastat nějaké komplikace, které nemají fyziologickou přičinu, ale psychickou. Proto bych do toho třeba já nešla. Hlavně bych si to neodpustila, kdyby se něco stalo kvůli očkování, naopak bych si dokázala odpustit,pokud by se něco stalo kvůli neočkování. Ale chápu, že většina lidí, a jsem ráda že i doktorů, či lidí z oboru, naopak.

@lis6 přesnější je říct, že očkování v těhotenství je stejně rizikový jako pít vodu, dýchat vzduch a chodit po ulici. Protože přesně to z těch dat vyplývá.

mrkvovydort
24. kvě 2026
@lis6

@lis6 Jsme jako lidi rozfrcaní tím, že nevíme, jak tyhle choroby vypadají, DÍKY očkování, proto pak místo zcela racionálního strachu z opravdu hrozných chorob lidi plaší z nebezpečí vakcín na úrovni statistické chyby.

Akorát že kdyby se ti dítě nakazilo meningokokem jako mimino, vyléčilo se, a pak v 11 během několika dní to dříve šťastné a aktivní dítě umíralo na přístrojích a doktoři ti řekli, že to je komplikace po meningitidě, je to smrtelné a nic s tím nemůžou dělat, tak by sis dokázala odpustit leda tak hovno, s prominutím.

lis6
24. kvě 2026
@mrkvovydort

@lis6 Jsme jako lidi rozfrcaní tím, že nevíme, jak tyhle choroby vypadají, DÍKY očkování, proto pak místo zcela racionálního strachu z opravdu hrozných chorob lidi plaší z nebezpečí vakcín na úrovni statistické chyby.

Akorát že kdyby se ti dítě nakazilo meningokokem jako mimino, vyléčilo se, a pak v 11 během několika dní to dříve šťastné a aktivní dítě umíralo na přístrojích a doktoři ti řekli, že to je komplikace po meningitidě, je to smrtelné a nic s tím nemůžou dělat, tak by sis dokázala odpustit leda tak hovno, s prominutím.

@mrkvovydort proto jsem děti na meningokok nechala očkovat. Ale prostě doktoři daj jen doporučení a neřeknou rizika. Stejně tak u léků. Prostě člověk by měl znát obě strany mince a moci se rozhodnout. A v historii je spoustu příkladů kdy doktoři doporučovali jak skvělé to je a nakonec to mělo dost šílené vedlejší účinky

drep
24. kvě 2026
@lis6

@mrkvovydort proto jsem děti na meningokok nechala očkovat. Ale prostě doktoři daj jen doporučení a neřeknou rizika. Stejně tak u léků. Prostě člověk by měl znát obě strany mince a moci se rozhodnout. A v historii je spoustu příkladů kdy doktoři doporučovali jak skvělé to je a nakonec to mělo dost šílené vedlejší účinky

@lis6 na co konkrétně narážíš? Protože to je pro mě až urážlivý tvrzení. Na talidomid v 60.(!) letech? Na zmanipulovanou (učebnicový příklad data falsification) studii o tom, že vakcíny způsobují autismus Walefielda?

lis6
24. kvě 2026

Tak je toho určitě spoustu. Třeba známé doporučování kouření. Ale třeba i první hormonální antikoncepce způsobovala zvýšený výskyt rakoviny dělohy, Thalidomid podávaný na nevolnosti v těhotenství způsobil nevyvinutí končetin dětí. Já chápu, že i slepá ulička je důležité k poznání. Ale radši se obejdu, když nebude zkoušená na mě.

drep
24. kvě 2026
@lis6

Tak je toho určitě spoustu. Třeba známé doporučování kouření. Ale třeba i první hormonální antikoncepce způsobovala zvýšený výskyt rakoviny dělohy, Thalidomid podávaný na nevolnosti v těhotenství způsobil nevyvinutí končetin dětí. Já chápu, že i slepá ulička je důležité k poznání. Ale radši se obejdu, když nebude zkoušená na mě.

@lis6 tak znovu talidomid je aféra z 60. Let. Tj dneska je to víc než 60 let. A talidomidová aféra byl naprosto zásadní moment drastického zpřísnění klinického testování léčiv. Stejně jako první antikoncepce🙈 jako argumentovat dneska nedostatečně ozkoušenými léky v 60. Letech je opravdu jako argumentovat škodlivostí paprsků X na příkladě nagasaki. To je prostě dezinfo. Stejně jako to kouření, to jsou dokonce max. 50. Léta, spíš ale první polovina 20.století.

mrkvovydort
25. kvě 2026
@lis6

@lis6 akorát že kvůli tomu plašíš z věcí, které už otestované a ověřené dávno jsou - i z velmi dlouhodobého hlediska.

lis6
25. kvě 2026
@drep

@lis6 tak znovu talidomid je aféra z 60. Let. Tj dneska je to víc než 60 let. A talidomidová aféra byl naprosto zásadní moment drastického zpřísnění klinického testování léčiv. Stejně jako první antikoncepce🙈 jako argumentovat dneska nedostatečně ozkoušenými léky v 60. Letech je opravdu jako argumentovat škodlivostí paprsků X na příkladě nagasaki. To je prostě dezinfo. Stejně jako to kouření, to jsou dokonce max. 50. Léta, spíš ale první polovina 20.století.

@drep ano píšu v historii, v klidu jo. Já přece nikde nepíšu nikdo se nenechte očkovat nebo vám naroste druhá hlava. Netvář se, že je prozkoumáno všechno. Prostě není. Každý se má rozhodovat podle svého uvážení. Základ by měl být konzultace s lékařem ne plky na koníku. Ale mě prostě vadí, že lékaři neříkají a ani nemají tolik prostoru,aby mohli říkat vše,co to obnáší. Každý zásah do těla je riziko. Nemoc je riziko. Očkování menší. Ale zas nemoc nemusím chytnout.

klokanka31
autor
25. kvě 2026
@lis6

@drep ano píšu v historii, v klidu jo. Já přece nikde nepíšu nikdo se nenechte očkovat nebo vám naroste druhá hlava. Netvář se, že je prozkoumáno všechno. Prostě není. Každý se má rozhodovat podle svého uvážení. Základ by měl být konzultace s lékařem ne plky na koníku. Ale mě prostě vadí, že lékaři neříkají a ani nemají tolik prostoru,aby mohli říkat vše,co to obnáší. Každý zásah do těla je riziko. Nemoc je riziko. Očkování menší. Ale zas nemoc nemusím chytnout.

@lis6 Já ještě uvidím co mi řekne gynekoložka. Moje praktická doktorka je zvláštní, furt řeší samé prevence, do každého by cpala tuny očkování, ale když je pak člověk nemocný, nějak léčit neumí, neví si rady 😏

mrkvovydort
25. kvě 2026
@lis6

@lis6 Každý lék má možné vedlejší účinky, ale copak někdo hořekuje, že je lékařka nevysvětlí, když předepisuje třeba vitamín D Vigantol? Nebo lékárník, když kupuješ Paralen?
Kdo z nás vůbec přívalové letáky léků čte?

Stavíš vakcíny do jakési speciální kategorie léčiv, jakoby snad jejich možná rizika byla závažnější než u jiných léků. A o to tady jde. O tu podporu pochybností k vakcínám, která pak přerůstá v jejich systémové podkopávání, a už jsme u úpadku míry proočkovanosti na záškrt z téměř 100% na 84% a výmaz ČR ze seznamu zemí, kde je ta choroba vymýcena.

Tohle není o osobním rozhodnutí, protože krom velké nezodpovědnosti v péči o vlastní zdraví, to ohrožuje i lidi kolem. Lidi nejsou ostrovy, žijeme ve společnosti a ta závisí na spolupráci a sounáležitosti.

A víš, co je největší prdel? Že daleko víc než z vakcíny na černý kašel si můžeš podělat zdraví z blbého brufenu.

mrkvovydort
25. kvě 2026

Hell, i z paracetamolu, který lze brát i v tom těhotenství.

klokanka31
autor
25. kvě 2026
@mrkvovydort

@lis6 Každý lék má možné vedlejší účinky, ale copak někdo hořekuje, že je lékařka nevysvětlí, když předepisuje třeba vitamín D Vigantol? Nebo lékárník, když kupuješ Paralen?
Kdo z nás vůbec přívalové letáky léků čte?

Stavíš vakcíny do jakési speciální kategorie léčiv, jakoby snad jejich možná rizika byla závažnější než u jiných léků. A o to tady jde. O tu podporu pochybností k vakcínám, která pak přerůstá v jejich systémové podkopávání, a už jsme u úpadku míry proočkovanosti na záškrt z téměř 100% na 84% a výmaz ČR ze seznamu zemí, kde je ta choroba vymýcena.

Tohle není o osobním rozhodnutí, protože krom velké nezodpovědnosti v péči o vlastní zdraví, to ohrožuje i lidi kolem. Lidi nejsou ostrovy, žijeme ve společnosti a ta závisí na spolupráci a sounáležitosti.

A víš, co je největší prdel? Že daleko víc než z vakcíny na černý kašel si můžeš podělat zdraví z blbého brufenu.

@mrkvovydort Já co tak slyším, tak spousta lidí má obavy z očkování ne proto že by jim vadilo samotné očkování, ale vadí jim že v jedné vakcíně je x nemocí...Za nás se všechno očkovalo zvlášť.

Strana
z2