icon

Očkování proti černému kašli v těhotenství. Je bezpečné?

klokanka31
22. kvě 2026

Necháváte se očkovat v těhotenství na černý kašel nebo ne? Mě do toho tlačí obvoďačka, ale nezdá se mi to 🤔

Strana
z2
lis6
25. kvě 2026
@mrkvovydort

Hell, i z paracetamolu, který lze brát i v tom těhotenství.

@mrkvovydort ale já právě to beru obecně na všechny léky, občas si příbalový leták právěže přečtu. Snažím se do sebe nic zbytečně necpat, řešit příčinu, prevenci. A rozhodně nejsem proti očkování. Ale že to má člověk zvážit. Lidský tělo je složitější stroj a vše souvisí se vším. Myšlenka k tomuto tématu byla, že pokud má člověk obavu z očkování měl by velmi zvážit, zda se očkovat v těhotenství, protože ta "psychická" zátěž může být horší než pozitivum očkování. Ale i ten paralen, já jsem se mu vyhla, není dobré brát ho zbytečně, ale pokud je ti hodně zle, tak to taky není dobré.

mrkvovydort
25. kvě 2026
@klokanka31

@mrkvovydort Já co tak slyším, tak spousta lidí má obavy z očkování ne proto že by jim vadilo samotné očkování, ale vadí jim že v jedné vakcíně je x nemocí...Za nás se všechno očkovalo zvlášť.

@klokanka31 k tomu ale není žádný dobrý důvod. Tělo to snáší stejně dobře a máš to rychleji za sebou.

drep
25. kvě 2026
@klokanka31

@mrkvovydort Já co tak slyším, tak spousta lidí má obavy z očkování ne proto že by jim vadilo samotné očkování, ale vadí jim že v jedné vakcíně je x nemocí...Za nás se všechno očkovalo zvlášť.

@klokanka31 jenže to je přesně to nepochopení problému. I za nás se dávala DiTePe dohromady (difterie, tetanus, pertuze). Akorát že antigenní nálož, tj. Ta zátěž pro tělo, byla mnohem větší. Čili ty vakcíny byly méně šetrné, s více nežádoucími účinky.

drep
25. kvě 2026
@lis6

@drep ano píšu v historii, v klidu jo. Já přece nikde nepíšu nikdo se nenechte očkovat nebo vám naroste druhá hlava. Netvář se, že je prozkoumáno všechno. Prostě není. Každý se má rozhodovat podle svého uvážení. Základ by měl být konzultace s lékařem ne plky na koníku. Ale mě prostě vadí, že lékaři neříkají a ani nemají tolik prostoru,aby mohli říkat vše,co to obnáší. Každý zásah do těla je riziko. Nemoc je riziko. Očkování menší. Ale zas nemoc nemusím chytnout.

@lis6 já nepřesvědčuju tebe, popravdě je mi tvůj názor ukradený. Ale tyhle dotazy se tu opakují pravidelně, proto odpovídám podrobněji, než by mě bavilo, protože i tahle diskuze na koni se může stát pro někoho zdrojem informací. A když se nevyjádří někdo s větší erudicí než “psali na rozalio”, tak to dezinfo bude najednou zdrojem informací.
Takže ano, naprosto respektuju tvoje svobodné rozhodnutí něco neočkovat, ale zároveň tu šíříš polopravdy a pocity a nad tím mlčet nebudu. Každý má právo na svůj názor, nikoliv však na svá vlastní fakta. A fakta se tu snažím prezentovat

klokanka31
autor
25. kvě 2026
@mrkvovydort

@klokanka31 k tomu ale není žádný dobrý důvod. Tělo to snáší stejně dobře a máš to rychleji za sebou.

@mrkvovydort No já o tom mluvila s několika lékaři, a tvrdí že to opravdu není nejšťastnější...🤔 Že to u těch dětí je opravdu nápor, sice u většiny bez komplikací a následků, ale...

bigbig
Dnes v 11:22

Žiju ve Francii a tady je to naprosto běžná praxe a to tu není taková epidemie jako v Česku. Prostě buď jdeš koncem těhotenství nebo se naočkuje těsně před porodem celá rodina která o miminko bude pečovat (tzn. rodiče, prarodiče atd.). Tisíce a tisíce dětí to takhle mělo a je to naprosto v pořádku. Dostat protilátky přímo od matky je nejlepší.
V Česku s epidemií černého kašle jaká tam je bych vůbec neváhala. Představa že mi umře miminko na černý kašel když tomu jde snadno zabránit je hrozná.

sdzu
Dnes v 18:23

Já se očkovat nechala a jsem za to ráda.

Kamarádka chytila černý kašel v šestinedělí a bylo to dost nepříjemné - obzvlášť strach o miminko.

Strana
z2