icon

Očkování proti černému kašli v těhotenství. Kdy je nejlepší čas?

reeeza
21. srp 2024

Zdravím holky. Možná by mi někdo mohl poradit...

Jsem teprve v 5tt, ale doktor mi na kontrole řekl, abych popřemýšlela o očkování proti černému kašli. Tady v zahraničí se těhotné ženy po 16tt na to běžně očkují.

Jaký je na to váš názor? Provádí se to tak i v ČR? Případně doporučily byste to nebo byste doporučily očkovat jindy?

Moc díky

pribylovapetra
21. srp 2024

Mě osobně doktor říkal, že bych měla očkování v těhotenství odložit, a že by teda ani nebral léky pokud to není nutné. Kolegyni se narodila předčasně holčička a nemohla být očkovaná, tak se očkovali rodiče aby ji náhodou nenakazili, ale až po porodu teda.

alice180
21. srp 2024

V ČR se těhotnym doporuceje očkování proti černému kašli i proti chřipce.

dashyyy
21. srp 2024

Já nejsem zastáncem očkování, ale tohle bych v těhu zvažovala. Nejdříve bych ale chtěla nabrat protilátky, jestli je to vůbec potřeba.

jana_zofie
21. srp 2024

@reeeza doporucuje se v tretim trimestru, kvuli maximalizaci ochrany ditete. Diskuze o tom tu je snad skoro kazdy mesic, zadej si to do lupy.
https://www.zpmvcr.cz/o-nas/aktuality/ockovani-...

reeeza
autor
21. srp 2024

Dobře děkuji 🙂

hennrietta
22. srp 2024

@pribylovapetra Asi jsem to špatně pochopila, ale myslela jsem, že očkováním jsou "chránění" jen ti, co mají vakcínu nebo protilátky. Takže ve finále rodiče mohou být bezpříznakový přenašeči a mimčo tím může stejně onemocnět, když matka očkovaná v těhotenství nebyla a nemá protilátky.

drep
22. srp 2024

Černý kašel se celosvětově v těhotenství doporučuje, ideálně třetí trimestr. Já se naočkovala při planování gravidity, kdybych nebyla, nechám se ve třetím trimestru

kacka1994
22. srp 2024

Ja jsem nebyla a litovala jsem 🙂 pripadu vsude kolem bylo v zime/ na jare strasne moc. Ve skupince prosincovek na fb bylo hospitalizovanych spoustu mimin s cernym kaslem a nekteri nemeli moc fajn prubeh, nastesti vse dopadlo dobre. Taky je ockovani na rs viry prave doporucovane tehotnym a uprimne s temi nas bylo v nemocnici taky hodne, ale asi ani tak bych do ockovani na ne nesla 🙂 ale na cerny kasel jo

jelenice_zavodnice
22. srp 2024

Ano doporucuje a dela se to i v CR. Nechala jsem se u druheho ditete. Akorat se potreba pocitat s tim, ze v CR neni monovakcina na CK, ockuje se dohromady s tetanovkou a zaskrtem jako Boostrix a take to, ze toto ockovani na CK funguje jen par let, 5-6 let max. Nechala jsem si udelat protilatky a sedi to, ja uz zadne nemam. Jenze dat si opet boostrix kdyz ma clovek vysoke protilatky na tetanus, take neni uplne idealni. Chtelo by to monovakcinu…