Odmítly jste prvotrimestrální screening?
Dostala jsem žádanku na prvotrimestrální screening. Váhám. Protože nebylo lehké otěhotnět a nakonec se nám to podařilo přírodní cestou, nechci se stresovat tím, že maličkému ublížím vyšetřeními. Navíc, kdyby to dopadlo špatně, asi bych neměla to srdce ho zabít.
Odmítla jste některá prvotrimestrální screening? A další vyšetření?
Děkuji.
My jsme to měli v rodině - babička měla porod na kleště a její dcera to odnesla. Chodila, ale nemluvila, věci rozbíjela, nikoho neměla ráda. Když jí bylo asi 6 let, babička chtěla skočit z půdy a zabít se, už to prostě nedávala. Takže malá Jiřinka šla do ústavu, tam vydržela pár měsíců a babička do Bohnic na zotavení.
Těžké dilema, to chápu...Nicméně myslete pozitivně 🙂
@cell neprijde Ti uz trochu mimo misu Tvuj dotaz na @lucykal jak podstoupit spontanni potrat? Psala ze se ho vic bala, nic o podstoupeni. A pokud chces blize vedet, jak podstoupit SP prirozeny, ja si jim prosla v 11tt, takze v pripade zajmu Ti muzu velmi zive popsat co se vse delo.
Jinak ano, screenig muze poresit/poukazat na napr predcasny porod, sklon k preklampsii a dalsi, vcetne jiz tak brzo rozpoznatelnych vyvojovych vaznych vad. Rozhodne screening neslouzi k tomu, aby se pouze zvysovalo % potratu. Apropo klasicky UPT s kyretou se dela standardne do 12tt., nasledne preruseni mozne pouze na zaklade genetickych duvodu, tj od genetika a to az do 24tt.
@puutalo ahoj, bohuzel v teto otazce by jste se meli rozhodnout s partnerem a to zda by jste si nechali velmi postizene dite, ci nikoliv. Co se da lecit, operovat a vylecit podle me je ok. My vloni na podzim meli pouze par moznosti reseni, mj. pouze moznost paliativni pece po porodu a cekani na smrt kdy by jsme nevedeli kdy prijde 😔 takze, je to na vas. Na diskusi se dozvis mnoho i protichudnych nazoru, Ty vsak rozhodnes. Samozrejme jak uz i zaznelo, veskera vysetreni v tehotenstvi jsou dobrovolna/doporucovana, ne povinna.
@vercik83 omyl, jsou i napr organove i fyziologicke vady, ktere lze zjistit prave uz pri 1.trim. screeningu. Ze to nelze neni pravda. @alboo tak tak.
@gepe : to jsi nepochopila. To byla jen narážka na to, že spontánní potrat nelze podstoupit, spontánní je prostě spontánní sám od sebe ... jinak si myslím, že zakladatelce rozumím. Chápu její obavy před screeningem a naopak nechápu zdejší výkřiky o nezodpovědnosti, protože je to hlavně její a partnera rozhodnutí.
@cell cilene jako zakrok samozrejme podstoupit nelze, lze ho podstoupit kdyz sam prijde. 🙂 avsak nebudeme snad slovickarit.
Spravne, je to ciste jen na rozhodnuti zakladatelky, obavy vsak bude mit dle vseho I kdyz ho nepodstoupi. To je co jsem mj i psala, ujasnit si to. Vykriky chapu, plno lidi sli do ponechani plodu i pres postizeni ci nepodstoupeni testu ze so nechaji jakekoliv site a pritom ve vysledku jsou ustavy preplnene a dlouhe cekaci poradniky na prijeti.
Ahoj,
pracuji v denním stacionáři pro lidi s mentálním postižením, popřípadě v kombinaci s tělesným či smyslovým postižením. Má klientela je od 19-67 let. Svou práci i klienty mám velice ráda.
Prvotrimestrální screening jsem absolvovala dnes. Stres to před vyšetřením pro mě byl, protože vím, co které postižení obnáší.
Miminko mám zdravé, na 60 % čekám kluka.
Byla jsem ale rozhodnutá (nedej bože) , že pokud screening a následné vyšetření dopadnou špatně, dám dítě pryč....a také jsem se potýkala s gyn. problémy a stále se potýkám.
Dle mě, je velmi nezodpovědné v dnešní době přivést na svět postižené dítě, pokud o jeho životě mohu rozhodnout. Trápí se především to dítě, jeho rodiče a okolí. Mnoho žen opustí muž, nezvládnout to, chybí finance na léky, pomůcky, zařízení atd.
Je něco jiného, pokud se něco nemilého přihodí u porodu...
Vyšetření miminku rozhodně neublíží. Chápu, že by sis nechala i postižené děťátko, ale pokud by se mělo zjistit nějaký problém, který je nutné řešit třeba hned po narození operací, je lepší o tom vědět včas a případně zvolit vhodnou nemocnici, kde si budou umět poradit.
Ahoj Puutalo,
já jsem teď ve 38. týdnu a během těhotenství jsem měla jenom dvakrát ultrazvuk a běžné vyšetření krve a moči. Jinak jsme všechno odmítali. Pokud dítě přijímáte takové jaké bude a nechcete se v žádném případě rozhodnout pro potrat, pak můžeš odmítat všechna vyšetření, která vedou jedině k tomuto kroku. Je jasné, že se necháš vyšetřit pokud budeš mít nějaké komplikace nebo se nebudeš cítit dobře prostě proto, aby se nic nestalo dítěti ani tobě. A ještě jedna malá rada:https://chriskresser.com/natural-childbirth-iib-ultrasound-not-as-safe-as-commonly-thought/
Je zvláštní, jak jsme ochotní věřit všemu, co se nám nabízí a často jenom pro svoje potěšení a nedočkavost ohrožujeme život, který je v nás 😉
Moje zkušenost ze screeningu je skvělá. Bylo to ve velmi příjemné atmosféře na fakultce v Ostravě. Na screeningu bylo zjišteno zvýšené riziko IUGR (tedy, že by náš prďola rost pomaleji). Riziko se zmenšuje pravidelným užíváním acylpirinu až do 36tt. Teď už právě s užíváním končím, vše je v pořádku. Chodila jsem akorát na častější kontroly, kde prďolu měřili a vážili a případně by se upravila dávka tabletek. Věřím, že hodně rodičů to může screening zneklidnit, ale já jseem moc ráda, že jsem ho absolvovala a mohla snížit riziko iugr.
Určitě jít, je to krásný, nijak neublíží a dítě by muselo být opravdu hodně postižené aby dovolili potrat. Neznám nikoho komu by řekli špatné výsledky. Řeknou ti pohlaví, váhu. A jak píšou pokud by sis dítě nechala za každých podmínek nevím co řešíš. O prvním screeningu jsem vůbec neváhala a abych viděla svoji malinkou bych zaplatila i víc...
@puutalo pořád říkáš zabít. V tuto chvíli je to plod,je v břiše a já nevím jestli bych chtěla mít postižené dítě, co by to byl za život, pro něj? i pro nás? jsem rozhodně PRO screening, jednak je to i zážitek a jednak mě přijde, že v dnešní době, při těch možnostech co jsou, je nezodpovědnost přivést na svět dítě s postižením,když se tomu dalo zabránit, jen proto že já prostě chci za každou cenu. Toť můj názor.....
Já bych teda pak naopak byla nervózní z toho, že nemam žádné info z testů. V žádným případě bYch si to netroufla. Co kdyby se díky tomu přišlo na nejaky problém, který by se dal odstranit.
Ne,neodmitla jsem
Chápu, že si chcete nechat i postižené dítě, ale jsou i vady, které jsou neslučitelné se životem.. Rodila jsem ve 23.tt chlapečka neměl ledviny.. A řeknu vám, že tohle bych nepřála nikomu.. Dala bych nevím co za to kdyby mi to zjistili už kolem 12.tt,kdy bych si šla jen na pár hodin lehnout do nemocnice.. I po té psychické stránce je to míň bolestivé
@puutalo nečetla jsem celou konverzaci,takze odpovídám na základní příspěvek... odmítnout muzes kde co. Vyšetření jako takové miminku neublíží,pokud jsi takový stresar,ubliziw mu akorát ty a nemysli si,ze pokud odmitnes nebudes mít žádný stres,zda je Mimi ok. Toto vyšetření odhalí i vady,ktere jsou neslučitelné se životem,cili je lepší,vedet hned zezacatku,kdy se to dá celkem ,,snadno,, řešit. Než čekat a nevědět a najednou bum a bude konec... takoe riziko by snad žádná rozumná žena nepostoupila. Doufám,ze jsi se rozhodla správně a přeji ti klidně bezproblémové těhotenství a zdravé miminko🙂
Na první test asi jo, víte že dítě chcete a jen se ukáže s čím máte počítat. Ten test je nenáročný, ale tsky jsě nepila sladkou vodu protože prostě ndvím proč ani další zbytečnosti jsem nrpodstoupila. Známá taky věděla, že dítě chce jskékoli( čekali třetí) chlapečkovi zjistili ve 22 tt něco s ledvinama takže vše u porodu bylo na toto připraveno. Tím se dítěti zacránil život. 🙂 je tp celé v hlavě, víte že dítě chcete tak se na něj podíváte jak se hezky hýbe v bříšku🙂, není to stres, je to krása.

@puutalo Ja myslim, ze to zbytecne resite!! 🙂 Byt tebou normalne jdu na screening a neresim dopredu pripadne postizene dite... takhle se stresujes mnohem vic nez kdybys sla na vysetreni a verila, ze vsechno proste dobre dopadne (protoze pravdepodobnost, ze vse dobre dopadne, je daleko vetsi, nez alternativa).