Odmítla jste některá metformit u těhot. cukrovky?

lastovenka
12. bře 2019

Hezké ráno
Mám dotaz. Odmítla jste některá metformim při léčbě těhotenské cukrovky? Jde mi o to, že se bojím tento lék brát. Je sice už v těhotenství doporučený, nicméně súklem ještě neschvaleny. Navíc mám 95% měření po jídlech a na lačno v pořádku, dlouhodobý cukr také, tak si myslim, že není nutné tuto medikaci vůbec nasazovat. Ještě si jdu dneska pro názor k jiné doktorce, jen by mě zajímalo jestli jste některá léčbu odmítla. Navíc z krve mi minule lačná vyšla 3.8 takže se bojím že když nasadíme léky tak bych se občas mohla dostat i do hypoglykemie. Nicméně samozřejmě nechci dítěti ublížit a pokud mi řekne další diabetolog že prášky brát mám tak budu. Díky

makronka222
12. bře 2019

Ja nevim, proc si tu kazda hraje na doktora a odmita leky, ktery maji pomoct... co to je zas za modu?

lastovenka
autor
12. bře 2019

@makronka222 uklidni se. Je to jen otázka. Lepší je se zajímat o to co doktor napíšenež tupě brát všechny léky. Navíc jsem ve pharma byznysu dlouho pracovala, takže částečně vím jak to s léky chodí. Proto jsem vynesla tento dotaz. A také, když je v letáku, že se nemá brát v těhotenství, tak člověk by se tuplem měl ujistit, jestli nedělá doktor chybu.

miba10
12. bře 2019

@lastovenka ale vždyť si psala, že je v tehu doporučený... Každopádně bych nic nevysazovala. Je fajn, že se zajimas a že si jdeš pro další názor jinému lékaři, ale tak jako má každý člověk jiný názor, tak může mít každý doktor jiný názor. Pak už je to stejně na tobě. Osobně bych to nedělala. Je to risk tak či tak

lastovenka
autor
12. bře 2019

@miba10 já ho ještě neberu. Mám začít za dva dny. Podle diabetologu se užívat může nicméně na suklu v spc je opak,tak proto mám obavy a potřebuju sehnat nějaké informace. Vím že je risk to nebrat, ale i brát. Studií na metformim v těhotenství moc není a nesahají moc do minulosti. To mi přijde už lepší inzulín který se k miminku přes placentu nedostane.......

hezz17
12. bře 2019

@lastovenka na každém léku je psáno buď že není vhodný pro těhotné nebo že se máš poradit s lékařem. A to z důvodu, že není povoleno testovat léky na těhotných ženách, tudíž to není "laboratorne vyzkousene" a výrobce léčiva se případně brání žalobě kvůli poškození plodu a podobně.

ange_de_la_morte
12. bře 2019

Nezkoušíš si měřit cukr glukoměrem v průběhu dne ? nebo požádat o nový oGTT? Asi bych ani tolik nepolemizovala o bezpečnosti ono léku jako o otázce zda je vůbec třeba ?

@makronka222 : mimochodem - tvoje představa že co řekne lékař je svaté je dosti naivní ( vzhledem k tomu že jsem se ve zdravotnictví pohybovala tak už tuto představu opravdu nemám)

lastovenka
autor
12. bře 2019

@ange_de_la_morte Já jsem glykémie měřila poslední dva týdny, 4x denně. Po hlavních jídlech super, 5-6 max, ranní mám mezi 4,7-5,7, takže to není úplně nejlepší, ale ani bych řekla nejhorší. Každopádně víc u mě převažovaly lačné s horšími hodnotami, tak proto mi doktorka chce nasadit metformin. Jenže mi v mezidobí nechala ještě dělat testy přímo z žíly a lačná mi vyšla dokonce 3,8 (nechápu že tak nízko) a glyk. hemoglobin jsem měla 38, což je stále v normě a dokazuje to, že ta moje cukrovka díte nemohla ještě ani ovlivnit, protože jsem jí předtím neměla. Každopádně mě hodně rozhodila ta glykémie z žíly, jak může být velký rozdíl mezi glukometrem a odběry z žíly a prostě jsem se začala i bát, že kdybych začala brát léky, tak že bych se mohla dostat i do hypoglykémie a z toho mam teda taky velký strach....... Tak jsem se rozhodla tu najít nějaké informace o tom, že někdo metformin odmítl a co dělal dál. Taky mám naštěstí ve zdravotnictví známé, takže muj případ posoudí i další diabetolog a ještě půjdu sama od sebe na odběry z žíly, alespoň 2x a porovnám to s glukometrem. Prostě já jen nechci brát nic zbytečně a hlavně né něco, na co není ještě moc studií. A co mě nejvíc pobavilo, tak prý metformin dělá miminka "bystřejšími". To mi řekla sama doktorka. No jako to jsem čuměla jak blázen. Asi si musí myslet že jsem debilní. Samozřejmě že chci bystré díte, ale rozhodně nechci, aby za to mohl nějaký lék....... takže jsem prostě začala pochybovat...... Navíc, pokud metformin dělá děti bystřejšími, jak mi trvdí, tak vliv má teda na miminko hodně velký!

miba10
12. bře 2019

@lastovenka to máš pravdu, ale jak říkám. Informace se budou vždycky víceméně rozchazet. Ale neměli bychom zapomínat na to, že ne vždy se se musí se projevit hned. To že teď máš diabeticke hodnoty z 95% v pořádku neznamená, že s pokračujícím těhotenstvím se ti to nezhorsi.
Já měla taťku diabetika právě na metforminu a mamka ta je na inzulínu. Táta také nijak extra vysoké hodnoty neměl a u doktorky měl vždy vše ukázkové že se člověk divil, že ty léky má brát. Máma si píchá 4x denně a kolikrát má hypoglykemii také. Ale to přece neznamená že to nebude užívat. Tohle je hrozně sporné. Je to každopádně na tobě. Neříkám ani tak ani tak. I doktor se může mýlit. Je to taky jen člověk, ale u těhotných si myslím dávají sakra pozor. Jde nejen o život tvůj ale i miminka. Uvidíš co ti řekne jiný lékař.
Já měla hodnoty hraniční a už mě hnaly znovu na krav, ta byla v pořádku, pak další ogtt a že jinak na diabetologii. Kamarádka měla taky hraniční hodnoty a její lékař to neřešil. Prostě co doktor to názor

lastovenka
autor
12. bře 2019

@miba10 Souhlasím, je to sporné a hrozně těžké se rozhodnout....... kéž bychom věděly, co je nejlepší, to by bylo super......

miba10
12. bře 2019

@lastovenka hypoglykemie bych se tolik nebála. Myslím že máš malou pravděpodobnost, že bys ji kuli zrovna tomuto leku měla. Navíc ty prášky nemáš napořád ale jen do konce tehu 😉 ale jak říkám. Uvidíš

lastovenka
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lastovenka
autor
12. bře 2019

@miba10 Mě ta hypoglykémie ani nanapadla, ale moje šéfová, lékařka (ne-diabetoložka teda) mě na to právě upozornila, když viděla, že z žíly jsem měla 3,8..... a když viděla ostatní měření po hlavních jídlech, tak řikala, že bych do toho mohla klidně spadnout, i když prý metformin hypoglykémie nezpůsobuje, to spíš zase inzulin..... Taky jsem se dočetla z více zdroj, že metformin zabírá asi jen u cca 60% žen a že se k tomu pak přidává inzulin...... Takže já jsem v tomhle spíše pesimista a už ted vidim, že budu brát měsíc něco, co mi nebude ani fungovat a že do sebe zbytečně něco budu cpát, když je to na nic no 😞 A taky počítám s tím, že se hodnoty můžou s přibývajícím těhotenstvím zhoršovat - to bych se pak nerozmýšlela a léky brala, ale prostě ted mi to přijde ještě zbytečné.....

rajani
12. bře 2019

Ještě před 3 lety se PA a lékaři křižovali dávat metformin těhotným :/ Určitě je fajn si jít pro druhý názor, lačná glymča 3,8 je nádherná + jestli mám i glymči po jídle fajn, o to víc bych byla ostražitá. Vždy a nejen v těhotenství má být (farmakologická) péče nasazována v moment, kdy to fajn nejde jinak. Ne, že díky prevenci jsou všichni vlastně medikovaní. protože, co kdyby. Každý lék má také NÚ.

kvietorka
12. bře 2019

Ja jsem brala Glucophage (metformin) v 3.trimestu u tehu cukrovky. Dochazela jsem na diabetologii do Ustav pro peci o matku a dite v Podoli, kde s nim maji u tehotnych nekolik let dobre zkusenosti. Problem je, ze maloktera tehotna jde dobrovolne do testovanii leku, proto skoro na kazdem leku pisou, ze neni vhodny pro tehotne, protoze nemaji vysledky z vyskumu. Vydrzela jsem az do porodu bez inzulinu, akorat posleni 3 tydny mi zvysili davku. Bojovala jsem s lacnou hodnotou, porad byla mezi 5,1 az 5,8, hodnoty po jidle byli vzdy v poradku. Maly se narodil v terminu a zdravy. Kazdopadne z jedne nizsi hodnoty, pises 3,8 bych zaver jeste nedelala. To se stalo jednou i v mem pripade (3,5 nalacno). Kazdopadne vyssim cukrem zatezujes svuj i miminkuv organizmus.

markyxx
12. bře 2019

No když máš většinou glykémii v normě nestačila by diabetická dieta? Moje kamarádka před týdnem porodila a od OGTT držela diabetickou dietu, bez léků, a miminko je naprosto v pořádku.

fandysek_1
12. bře 2019

@lastovenka jaký si týden? Je to složité s těmi léky v těhotenství. U prvního těhotenství jsem skončila na inzulinu u druhého na dietě a také jsem měla špatnou ranní gylykemii a také mi chtěli dát prášky. Poradila bych se s dalším lékařem. S tou nízkou gykemii se mi to také stalo ve 36 týdnu.

amaliekvidova
12. bře 2019

@lastovenka Pokud máš ranní glykemku vyšší a nejsi schopná to ovlivnit večeří. Myšleno, že někomu to zvedají tuky atd. Tak já bych do léků šla. Sama víš, že ji máš po ránu vyšší a můžeš ji mít takhle vysokou celou noc, což je dlouhá doba. Hypoglykemii se dá vyhnout. Je to jen o zvyku.

mona91
12. bře 2019

Nečtu předešlé komentáře. Sama tehu cukrovku mám a mám ji na metformin teď už na 2000mg. Začala jsem na 500mg pak se postupně dle situace přidávalo. Maximální dávka jsou ty 2000mg. Taky jsem zvažovala zjistovala. Jsem sama zdravotnik a zjistovala jsem v praci zkusenosti a rady lékařů, kterým důvěřují a jsou to esa ve svém oboru. Mám v pracovním okoli i tři lékařky, které mají děti starší 10let a měli všechny GDM a na vlastní riziko tehdy to i podepisovali u diabetologa místo inzulinu zvolily PAD - metformin. Žádná oficiální studie není protože se na těhotných nesmí testovat stejně jako na dětech. Nicméně za posledních cca 12let se nezjistili ze by PADy dítěti ublizily prave na základě toho ze některé matky nechtěli některé nemohli některé měli jiné důvody proč ne inzulin. Je rozhodne větší riziko když léčba nebude dostatečná než brát PADy. Medicína pokračuje každým rokem dopredu a to co se dělalo nebo nedělalo před 10 lety už teď kolikrát i neplatí. Co se hypoglykemie tyče tak větší riziko hypoglykemie je u inzulinu než u PADu. Já měla od začátku vyšší jen ranní lacnou, přes den úplně směšné hodnoty jako po jídle klidně kolem 5 když jsem měla víc sacharidů tak třeba 6,5 což je furt nic. Zkusila jsem všechny možné druhé večeře i bez druhé večeře a z ranní 6,5 na 5,5 ale i tak je to nad normu. V průběhu tehu mi najednou vyskočila glykemie po jídle tu jsem srovnala a teď ke konci zase ta ranní na tu jsme zvedli dávku PADu takže doufám ze teď těch par posledních dni (týdnu) doklepu už bez inzulinu. Každá děláme vše co uznané za nejlepší pro nase děti, chápu obavy taky jsem zjistivala a ptala jsem se internistu, imunologa ( vyhlášena lékařka jedna z těch co ty PADy brala sama u všech třech těhotenství a děti jsou zdrave) a i přímo diabetologu a všichni mi nezávisle na sobě řekli ať si ten metformin vezmu.

miba10
12. bře 2019

@lastovenka jenže to je to co říkám. Pak se to může zhoršovat, ale to už se pak dozvědět nemusíš. Třeba až do chvíle kdy se něco po.....

werumka
12. bře 2019

@lastovenka Ahoj!
1. Jaký máš glukometr? Byl nový nebo už použitý? Značka?
2. Jaké jsi měla výsledky ogtt?
3. Byl mezi měřením na glukometru a odběrem ze žíly nějaký čas? Pohyb? Lačná glykémie je nejobjektivnější hned po probuzení, pak už je ovlivněná pohybem (u někoho glykémie stoupá, u někoho klesá).
4. Metformin hypoglykémii nezpůsobí 🙂

lastovenka
autor
12. bře 2019

@werumka ahoj Verumko,
zde moje odpovědi:
1. wellion calla, dostala jsem ho v ordinaci a vypadal nově......
2. výsledky byly 5.0, 9.5 a 8.9 /tudíž jen ta poslední hodnota přesahovala limit
3. rozdíl byl tak hodinu (cesta z domova do laborky)
4. to je dobře, aspon nějaký pozitiva!

lastovenka
autor
12. bře 2019

@kvietorka Gratuluji k zdravému miminku! Můžu se jen zeptat, jaké jsi měla přibližně hodnoty lačné glykémie před tím, než jsi léky začala brát? děkuju

lastovenka
autor
12. bře 2019

@fandysek_1 jsem ve 32tt

lastovenka
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
werumka
12. bře 2019

@lastovenka tenhle glukometr casto měří víc, než je realita. A po jídle meříš za hodinu nebo za dvě? Mereno od začátku jídla nebo po dojedeni?

lastovenka
autor
12. bře 2019

@werumka Měřím přesně po hodině od začátku jídla. Jinak jsem ráda, že říkáš, že často měří víc. Protože jsem si právě řekla, že pokud mi lačná vyjde třeba 3x zase výš, tak ten den pujdu co nejdřív do laborky na testy. A prostě to porovnám...... by mě to prostě zajímalo. Nejem že si jí samozřejmě změřim ráno doma, ale až přijdu do laborky, tak si ji tam tím mým glukometrem změřim sama znova a co nejdřív po tom si necham odebrat krev....... schválně jaký budou výsledky!!!! Jinak ted po večeři jsem měla 4,9, až mě to vyděsilo, že to mam docela nízký.... kéž by to bylo i na lačno tohle číslo!

werumka
12. bře 2019

@lastovenka Na ty časy jsem se ptala proto, že u žen, kterým vyjde při ogtt zvýšená glykémie až po dvou hodinách, často i po normálních jídlech dochází ke glykemickému vrcholu až k té druhé hodině. Zkus se ještě případně raději změřit po dvou hodinách od začátku jídla, jestli Ti to nestoupá až tehdy, abys to měla podchycené. U většiny těhotných se opravdu měří po hodině, ale jsou pak ženy, které potřebují měření po dvou hodinách. Jinak ten glukometr určitě porovnej s laborkou, jak jsi psala, může to také napovědět. Každopádně metformin je asi první volbou v případě, že glykémie stoupají jen občas. V takovou chvíli je inzulín zatím zbytečný, protože by mohl působit hypoglykémie,ale metformin pomůže "učesat" ta problematická rána. Bát se ho nemusíš, v zahraničí už se používá v těhotenství dlouhé roky. U nás to tak dlouho není a proto se může zdát, že to není bezpečné.

lastovenka
autor
12. bře 2019

@werumka ok, děkuju moc za rady!

lastovenka
autor
12. bře 2019

@werumka Ještě jeden dotaz, to měření po 2 hod má vyjít max kolik? 🙂 děkujuuuuuuu

werumka
12. bře 2019

@lastovenka 6,6 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru