icon

OGTT výsledek v těhotenství. Jak postupovat při nejasnostech?

lucie1991
13. říj 2022

Ahoj všem.
Dnes jsem byla na OGTT a vyšla mi hodnota 5,06. Sestra, která tam byla a brala mi krev, nebyla zrovna milá, ale řekla mi, že nebude pokračovat, že se to u těhotných toleruje do 5,0. Volala jsem teda na gyndu a tam mi řekla, že nahlásila 5,2. Asi si to vycucala z prstu. A mám si dojít pro žádanku a následně na diabetologii. A mě se tam vůbec nechce. Nechci být někde vedená. Poradíte? Co byste dělaly vy?

Strana
z2
jako_mala_holka
14. říj 2022

@lucie1991 díky, ale to nevadí 🙂 to nějak už s malým ty dva měsíce zvládnem 🙂 a tobě držím palce 🍀

haskre
14. říj 2022

@lucie1991 ve Zlíně je více laboratori kde dělají rozbory já byla nad poliklinikou synlab,já měla tedy 6 a chodím do dia ambulance ale nic to není jen si hlidam cukr…klidně napis sz

jana_zofie
14. říj 2022

@87pavlina "...koho jste potkali? Co vam to nalhali?..." To doporuceni, podle ktereho je 5,0 uz spatne bych teda rada videla. Normalne jste me ted natolik vykolejila, ze jsem si rikala "radsi si to over, od ledna jsi na materske, odborne clanky stihas cist jen sporadicky, co kdyz te to minulo..." Takze jsem si pripadala.trochu jako blbec a sla to pro jistotu hledat na stranky ceske diabetologicke spolecnosti. Je to stale 5,1. Kdysi davno bylo 5,6, ale 5,1 je uz peknoi radku let a zmenu jsem tedy nenasla. Pokud jste si jista, chci zdroj, protoze jak.rikam, pokud jsem se neprehlidla, plati toto a tam je 5,1...
https://www.diab.cz/dokumenty/standard_labor_20...

jana_zofie
14. říj 2022

@klpoiu zaokrouhlovani tady plati. Protoze dle doporuceni zase pro laborky stran mereni glukozy je vydavani vysledku na jedno desetinne misto. Tedy ze stroje to vyhodi 5,06 a do tisku uz to jde jako 5,1 a jako 5,1 by se to melo dostat i k lekari (a i k pacientovi). Technicky pri dodrzeni postupu by tu hodnotu 5,06 asi nemela ani obdrzet. Ale to je jen technicky detail.

lenerka1
14. říj 2022

Ještě je možnost koupit si glukometr s hlídat si hladiny doma...to je v podstatě to, co s člověkem udělají v diaporadne - poučili mě o dietě, dali glukometr s instrukcemi a páčko, pokec zase za měsíc.

87pavlina
14. říj 2022

@jana_zofie No mně řekli na gyndě, kde mi brali krev, že se to změnilo. Poprvé jsem byla těhotná před 3 lety a to prý bylo 5,1 a teď je 5,0. Nikde jsem to nehledala, nezkoumala, prostě věřila doktorce. No, takže když jsem měla dvakrát za sebou 5,1, tak mě rovnou dali na dia bez pití té sladké vody. Kdybych měla 5,0, tak je to v pořádku. Takže jestli je to jinak, tak jsem z toho teda taky jelen a vypadá to, že to asi každá doktorka posuzuje jinak nebo co 😀

jana_zofie
14. říj 2022

@87pavlina ne, to je stejne. Je to do 5,1. Resp. od 5,1 vcetne je brano do dia poradny. Asi jsme se jen nepochopily. Mela jsem pocit, ze naznacujes, ze by bylo spatne uz 5,0, coz neni. Ale nemenilo se to, 5,1 bylo blbe uz pred tremi lety, mozna si to tehdy spatne vylozila?

87pavlina
14. říj 2022

@jana_zofie Ne ne, 5,0 je dobrý. Tak je spíš možné, že jsem to špatně pochopila před těmi třemi lety. Ale teda stejně jsem měla při druhém těhotenství pech 😀 Při prvním to bylo aspoň 5,2 a pak 5,4 😀

jijulka
15. říj 2022

@jana_zofie dle jakých doporuceni? Mi chodi vysledky glykemie ve dvě desetinný mista

jijulka
15. říj 2022

@lucie1991 nikam nemusis. Nemusis na oGTT ani do dia. To neni povinne. Za sebe a své dite jsi zodpovědná jen ty sama. pro me sice neni moc pochopitelne ohrožovat nenarozené dite a následně i sebe (moznou) cukrovkou, nicmene je to vse jen o tvém rozhodnuti a tvé volbě.

nina004
15. říj 2022

@lucie1991 Štandardne sa robia vždy dvakrát odbery pokiaľ vyjde lačná zle. Ale u tehotných je hodnota zo žily do 5,1 ok

eithelwing
15. říj 2022

@lucie1991 Špatně provedeno. Pokud je hodnota 5,1 a výš, test se opakuje jiny den. Mně se to stalo, dobirala jsem posledni atb a hloupě hned sla na oggt. Taky to sestry popletly, test mi cely provedly, já měla 5,1 na zacatku, pak hodnoty dobré. Ale hned jsem dostala diagnozu cukrovka. Na diabetologii sice řekli, že mam vse v normě, ale musela jsem tu diagnozu mit.

Takže trvala bych na zopakovani testu, pokud je možné, tak i jinde klidně.

jana_zofie
15. říj 2022

@jijulka beru zpet. Myslela jsem si, ze je to v metodice diagnostiky DM. Ale neni. Takze jsem to bud nekde jenom zahlidla a nevim kde nebo je to proste uzus. Coz neni doporuceni a protoze to opravdu nemohu dohledat, omlouvam se a beru zoet jako mou chybu a mystifikaci.

marioneta246
15. říj 2022

Tak u mě to asi souviselo s věkem. Z krve na lačno 5,4, žádný další test a rovnou na dia. Nedali mi ani glukometr a jen píchátka s ampulkama na krev a moč, a to jsem celý den sbírala. Druhý den do laborky a všechny testy OK a krevní všechny kolem 4,2. Tak asi tak. Jo a vzhledem k mé závislosti na cukru jsem tu přísnou dietu dodržela do puntíku asi jen týden před testy. Jsem holt sladká závislačka 🥺.

lucie1991
autor
16. říj 2022

@jako_mala_holka díky. Musíme, nic jiného nezbývá

lucie1991
autor
16. říj 2022

@haskre napíšu Vám sz

lucie1991
autor
16. říj 2022

@nina004 ok díky za odpověď. 🙂

lucie1991
autor
16. říj 2022

@jijulka na gyndu si zajdu a uvidím, co mi řeknou

lucie1991
autor
16. říj 2022

@eithelwing díky za odpověď. Uvidím, co mi řeknou

haskre
18. říj 2022

@lucie1991 žádná zprava nedosla 🙈dneska jsme byla po mesici na kontrole v dia ambulanci tak klidně napis

leniiiiik2023
26. bře 2023

@lucie1991 přidávám se sice pozdě, ale i pro ostatní.. já teda nechápu proč nechcete jít na tu diabetologii i při vyšších hodnotách. Pominu to dle mě selhání sestřičky, ale pokud byste opravdu měla vysoký cukr v krvi, tak to dítě ohrožuje, resp. ho to dost zatěžuje a na dia Vám poradí dietu nebo dají léky.

swan42
26. bře 2023

@leniiiiik2023 no vzhledem k tomu ze se porad snizuje hranice, aby si uměle vytvorili pacienty, tak bych to takhle uplne nehrotila. Tech tehotnych s opravdovou cukrovkou, co ohrozuji dite je asi tak procento z tech, co jsou odeslany na diabetologii a rozhodne to nejsou ty, kterym vyslo 5.06 🤷

Strana
z2