Špatně provedený Ogtt. Někdo s podobnou zkušeností?

evendolin
22. únor 2021

Ahoj holky, zkouším jestli ma nekdo podobnou zkušenost. Byla jsem v 25+5 na ogtt, kde mi lacnej cukr vyšel 5.1,ale dle laborky, ještě poslední v normě a nechali mě udělat cely test, kde zbylé dvě hodnoty byly úplně v pořádku. Z gyndy mi nikdo nevolal, tak sem to neresila, ale pak jsem to zacala studovat a nasla jsem, ze s hodnotou 5.1 uz se ma test opakovat.. No jako samoplatce jsem si nechala zmerit po tydnu znovu lacnou glykemii, která vyšla 4.8,takze parada (jedla jsem stale stejne) ... Ale ja mam dilema, kdyz to bylo delane takto nestadardne, abych neco nezanedbala.. Mela jste to nektera takhle blbe podobne? Mam to resit na diabetologii? Dekuji

martt
22. únor 2021

@evendolin Mne delali cely test s hodnotou 5,1. A ostatní 2 jsem mela pak v normě. Stejně z laborky přišlo doporučení do diabetologicke poradny. Kdyz jsem si tam volala nechtěli mne vůbec objednat, ze mam hodnoty v pořádku. Tak co bych tam dělala. Jenže gynekolog na tom trval . Takze mne pak teda objednali dělali novy ogtt test znovu a ten už vysel v pohodě i všechny ostatní krevní testy. Takze ja jsem tam pak přestala chodit. Jinak dřív hranice byli vyšší, ale snižovali je.

malenka3
22. únor 2021

Já bych se tím netrápila. Dřív byla ta hodnota 5,6, takže bys to vůbec neřešila. Teď je sice 5,1, ale měla jsi tu hraniční hodnotu a další měření v pořádku, takže šance, že bys měla těhotenskou cukrovku, moc velká není. Já bych teda byla ráda, že to mám za sebou. Pro klid duše se můžeš mrknout na dietu při diabetu a trochu se šetřit a neprasit, případně si měřit sama glykémii, ale pokud si měla podruhé lačnou glykémii 4,8, vůbec bych to neřešila.
Jinak na diabetologii ti s touhle hodnotou dají jen dietu.

merope
22. únor 2021

Jestli jsem dobře pochopila ten postup, tak je to hlavně proto, že když máš lačnou moc vysokou, tak ti nedají pít ten roztok, protože bys jim tam taky mohla zkolabovat. A pozvou tě znovu, aby zjistili, zda to náhodou nebyla jenom nějaká odchylka třeba kvůli tomu, co jsi den předtím jedla. No a pokud už ti ten test tak jako tak udělali a nezkolabovala jsi jim tam, tak tam už vidí, zda to je ok či nikoli.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru