icon

Pečovatelka v těhotenství: Můžu pokračovat v práci?

micicicicinka
7. pro 2022

Zdravím dělám pečovatelku raní hygieny koupele atd u starších lidí, dotaz je ten můžu to dělat i kdyžjsem 1timestru těhotenství? Nebo jít radši na neschopenku? Nikdy jsem to neřešila tak se ptam na pár názoru dekuji

Strana
z2
merope
7. pro 2022

Určitě nelze jít na neschopenku. Co lze a nelze, to je o tom, jak je to přesně fyzicky náročné - zaměstnavatel je pak povinnen najít alternativní práci vhodnou pro těhotné.

nita1984
7. pro 2022

DPN určuje lékař podle zdravotního stavu těhotné. Pokud práce splňuje podmínky jako nevhodná pro těhotné, je zaměstnavatel povinen těhotnou přiřadit na vhodnou práci.

j.a.n.i
7. pro 2022

@micicicicinka Nevhodnou praci řeší zamestnavatel, nikoliv pn. A jinak samozřejmě záleží v jakem sta vu ty lidi mas, na myti a lehke dopomoci neni nic těhotné zakazaneho.

hasara33
7. pro 2022

@micicicicinka rozhodně to neřeš pomocí neschopenky, budeš na tím bita hlavně ty 😉 pokud tě nemůže zaměstnavatel přeřadit na lehčí práci vhodnou pro těhotné, tak tě musí nechat doma za 100% mzdu, ale samozřejmě tě bude tlačit do neschopenky, protože pro něj je to výhodnější 🤷‍♀️ nenech se natlačit do neschopenky, protože budeš doma 💩 peníze a ještě na vycházkách

micicicicinka
autor
15. pro 2022

@hasara33 jde o to ze je to hodně náročný , a ja už jednou prodělala samovolny potrat tak bych se tomu chtěla vyhnout jiná pozice není volna pax mne napadla brigáda při neschopence kde bych byla v klidu a seděla bych nebo obsluhovala v hrackarne na par hodin

kamino
15. pro 2022

@micicicicinka No při neschopence by asi brigáda fakt nešla 🙂 Ano, správně dle zákona by ti měl zaměstnavatel najít lehčí práci, ale nevím, jak kdo z přítomných, ale neznám případ, kdy by to zaměstnavatel udělal.. vždy jsem zažila, že se situace řešila neschopenkou.

zelenaesmolda
15. pro 2022

@kamino
to uz je ale hloupost zamestnancu,ze se takhle sami nechaji obirat o penize

journals
15. pro 2022

Neschopenka se dává na zdravotní stav tvůj, ne cizích lidí. Pokud jsi tuhle práci jako těhotná dělat nechtěla, nechápu, proč jsi nehledala něco jiného. Přeci nejsi překvapená že je to fyzicky náročné. Nebo to začalo být náročné teď? Před týdnem, 14 dny?
Jako ano, tady se velmi často doporučuje neschopenka protože - jsem už pracovala dost/nechci být ve stresu/chci si užít Vánoce/jsem unavená atd. Ale normálně se takhle situace neřeší. A jak tu už zaznělo, bitá na tom budeš jen a jen ty - méně peněz, omezené vycházky, kontroly...

drep
15. pro 2022

@micicicicinka mě zaměstnavatel převelel od lůžka intenzivní péče/anesteziologického sálu na ambulanci. Moc nechtěl, hodně mem přemoouval, neměl za mě náhradu, ale věděl, že tahá za kratší konec provazu.

kamino
15. pro 2022

@zelenaesmolda A jak toho chceš dosáhnout? Soudně? Kamarádce v pečovateláku bylo řešeno "Tak budeš 8 hodin uklízet chodby a jestli tě tam neuvidím, bude to mít následky" Jak dlouho myslíš, že by to vydržela?

zelenaesmolda
15. pro 2022

@kamino
je uklid podle zakoniku prace nevhodny pro tehotne?

bervidka
15. pro 2022

Většina holek u nás jde na neschopenku hned - to, že nevědí, že mají nárok to řešit jinak, to vynechám, to je jejich věc. POkud se jedná o domov důchodců, pak si neumím moc představit, na jakou jinou práci by třeba u nás bylo možné přesunout. Ani ten úklid nepovažuji za úplně vhodný a jednoduchý.

j.a.n.i
15. pro 2022

@bervidka Na běžném úklidu bez lezení po výškách není nic zakázaného.

bervidka
15. pro 2022

@j.a.n.i netvrdím, že je to zakázané

zelenaesmolda
15. pro 2022

@bervidka
tak v cem je pak problem pokud to zakonik prace nezakazuje?

axel85
16. pro 2022

@micicicicinka to jsem teď řešila..jsem ošetřovatelka a pracovala jsem do 14 týdne.pak mi Mudr napsala neschopenku.ale nebuď hloupá jako ja a trvej na přeložení .pokud práci mít nebudou,budeš doma s náhradou mzdy a nemusíš řešit vychazky

axel85
16. pro 2022

@merope na neschopenku lze jít úplně v klidu

nita1984
16. pro 2022

@kamino při neschopence samozřejmě brigáda jde. Jen musíš dodržovat vycházky a léčebny režim.

axel85
16. pro 2022

@kamino taky nevím o nikom.ja šla dobrovolně.chci se tam po mateřské vrátit na poloviční úvazek,tak jsem radši problémy nedelala

uzivatelkapetra
16. pro 2022

@kamino já v automotive na tři směny před skoro pěti lety řekla šéfovi s předstihem ať mi najde nějaký job, že budu za týden oznamovat že jsem těhotná... úplně v klidu mi řekl, že jasně, že klidně hned druhý den pokud mu to říkám oficiálně (já mu to řekla neofiko jen kvůli dobrým vztahům a protože vím, že mi tu práci musí najít).
Šla jsem do kanclu pomáhat, nakonec jsem se naučila spoustu nových věcí a hodně mě to bavilo(i ta změna po letech) a odcházela jsem na MD 6 týdnů před porodem. Navíc jsem si tam nechala tímto i očko, že nejsem jen hloupý operátor, ale umím lecco a o to byl můj návrat lehčí.

j.a.n.i
16. pro 2022

@uzivatelkapetra Každý takový příspěvek potěší 👍

kamino
16. pro 2022

@nita1984 vychazky jsou tusim max 4 hodiny denne, je otazka, jaka prace by se na tech par hodin dala delat, ale co si budme, tohle je uz fakt slusny magnet na kontroly ( prakticky vsechny stejne chodi na udani ).

kamino
16. pro 2022

@uzivatelkapetra To jsi mela velke stesti.

merope
16. pro 2022

@kamino Tak ale převelet těhotnou na papírování je taková běžná věc - zvláště v místech, kde se papíruje o 106 a nikoho to nebaví. Taky mám v okolí holku, co přesně musela oznámit těhotenství v podstatě ihned (práce s chemikáliemi) a tak šup na papírování.

kamino
16. pro 2022

@merope Pokud to jde, jedině dobře, že se to tak začíná dít - ono také záleží na vzdělání - sanitárka v domově pro seniory asi moc šancí na administrativu nemá..

nita1984
16. pro 2022

@kamino tak třeba pokud je někdo IT a má zlomenou nohu, tak klidně u PC dělat muze. Pokud má druhy úvazek jako automechanik, klidně muze být jako automechanik DPN a jako IT normálně pracovat. Jinak vycházky má manžel aktuálně 13-19h. Takže 6h denne

kamino
16. pro 2022

@nita1984 Hm, tak to díky za osvětu, to jsem netušila - já jsem měla rizikovku před 10 lety se dvěma hodinami dopoledne a dvěma odpoledne - víc ani prd.. ale asi záleží na lékaři.

merope
16. pro 2022

@kamino Tak jasně. Ono hlavně je potřeba, aby holky víc věděly, na co mají nárok. Neschopenka v těhotenství, to mi přijde horší jak domácí vězení. Já se jí teda vyhnula těsně. Učím a přišly Vánoce a zkouškové, jinak bych už musela na PN. Ale ten poslední týden klika, že pár věcí už pak pomizelo, jinak bych to nedala, i gynekoložka mi ji nabízela. Ale tím spíše vím, že ty podmínky jsou fakt šílené.

kamino
16. pro 2022

@merope Já měla a byla jsem ráda .. bylo to nejlepší mé období, pohoda, spousta přečtených knih, na které pořád nebyl čas, po hodně stresující práci (vymahač pohledávek) skvělý detox. Měla jsem našetřeno, peníze neřešila, soustředila jsem se jen na sebe a bylo to fajn 🙂

micicicicinka
autor
16. pro 2022

@axel85 🙂 prave ze mne tam nechtějí už kvůli bacilum a virům infekcím a tak ani třeba jako delat programi klientům nebo jít zehlit a prát prádlo nebo podávat jídlo prevlikat postele to mne vůbec nechtěj

Strana
z2