icon

Průběh vyšetření v těhotenství, je to tak hrozný?

jitavm
25. led 2015

Ahoj holky, od nového roku se "snažíme" o mimčo. Nebo spíš ke konci roku 2014 jsem přestala brát prášky, a nyní to necháváme náhodě.
Mimčo bych si přála, přece jen mi bylo teď v lednu 31. Ale asi ten největší strach co mám, jsou různá vyšetření, hlavně co se týče braní krve atd a strach z porodu...
Když mě berou krev, tak u toho musím ležet, dělá se mi z toho zle... každý mi říká, no holka ty teda zkusíš... ☹
Je to tak hrozný? Berou se v průběhu těhotěntství často vzorky krve? Omlouvám se, jeslti je ten dotaz "nevhodnej a stupidní" ale ráda bych se o to s někým podělila a získala trochu nadhled, že to není tak hrozný... 🙂 Díky za případné odezvy 🙂

elib
25. led 2015

@jitavm ahoj, já mám s braním krve taky problém, ani tak že by se mi dělalo špatně, do prvního, druhého napíchnutí je to o.k, pak už pro jistotu lehám, ale mám hodně blbé žíl,y a tak málokdy se podaří nabrat krev hned, většinou až tři a více napichování. Mně brali krev kolem 10tt na prvotrimestriální screening, s gynekologem jsem domluvená, že nemusím podstoupit ten cukrovkový test, kde se taky krev odebírá (u nás celkem 3x, na lačno, po hodině, po dvou hodinách). Teď by měli brát krev kolem 20tt, ale to už mám domluvené přímo na transfůzní stanici v nemocnici, tam jsou šikovnější a většinou víc jak 2 napichování nebyly třeba.
Kamarádka mi říkala, že se po 20tt do porodu bere krev ještě jednou, tak snad to zvládnu, respektive mé žíly 😀
A co se strachu z porodu týče - ten já ani snad nemám, snažím se myslet pozitivně a nic špatného si nepřipouštím, domluvila jsem si porod v porodnici mimo mé bydliště, sice budu muset dojet přes 200km, ale vzhledem k mému komplikovanému zdrav. stavu chci rodit na specializovaném pracovišti 🙂
Tak přeji mnoho štěstí a co nejméně obav ;)

jitavm
autor
25. led 2015

@elib ahojky, moc děkuji za pozitivní názor. Já mám taky pidi žíly, které nejsou pořídně viděta je vždy problém tu krev nabrat. tedy už jsem zažila sestřičku která mi vzala krev snad to několika vteřin a přežila jsem to úplně v pohodě, asi j to hlavně o zkušenostech zdravotníků že. No tak doufám,že tohle taky zvládnu.
Tobě přeji hlavně aby ti všechno dobře dopadlo!! 🙂 a díky 🙂

elib
25. led 2015

@jitavm tak jasné, že je to i o zkušenosti a hlavně šikovnosti zdravotníka. mám zdravotníka v rodině a dotyčná, než nabere krev, pořádně si prohlídne všechny žíly na rukou, vyzkouší pohmatem a prý píchne a nabere napoprvé. Nesnáším některé sestry, které k tobě přijdou, zběžně mrknou a :"Tak to zkusíme tady... hm, nejde... tak co druhá ruka?" A nejhorší je, jak začnou v žíle jehlou rejdit, to už mi pak jde na omdlení... Takže ano, hlavně musí být šikovná sestra a někdy se to aji na poprvé vyvede 😀
Ty to vše určitě také zvládneš, důležitý je mluvit o všem. Říct o problémech s nabíráním krve gynekologovi, sestře v poradně, informuj se před každým vyšetřením, co tě čeká a jak to bude probíhat, atd. 😉

alboo
25. led 2015

@jitavm hele já si myslím, že já ač zdravotník sem dost dobrej exot... braní krve je moje noční můra do dnes, u zubaře, jakýkoliv zákrok s opichem, no blázen
oběrů krve v těhotenství není zas tolik, zvládla jsem i 3xodběr na OGGT, ale v laborce ze mě byli trochu hotový, brali mě vždy jako poslední a brali jen černou jehličkou a ne vakuovkou, ale bohužel se mi v těhotenství objevily problémy se štítnou žlázou, tak sem těch odběrů měla více, ale dalo se to... všude hlásím, že mám na prd žíly (což fakt mám, sama bych se nabírat nechtěla a že kolabuju - pak si dávaj víc záležet)
a porod sem taky dala, sice mi do zprávy nakonec napsali do kolonky komplikace - vysoce algická (bolestivá) pacientka, ale jako co 😎 na to že sem horozná a bolí mě každý píchnutí, tak si myslím, že byl celkem úspěch, že sem až do 6 cm to zvldála bez jakýkoliv medikace a přišlo mi to celkem v pohodě, ale pak sem teda využila dolsin a entonox (entonox pro hysterky jako hysterka doporučuju) 😀
takže bych se předem zbytečne nestresovala

jitavm
autor
26. led 2015

ahojky, moc děkuji za příspěvek a upřímně mě "těší" že jakoby na to nejsem sama... že i někomu jinýmu je z braní krve a já nevím z čeho ještě blbě. 🙂 teď postupem času jak si představuju, že by to s mimčem mohlo vyjít tak si říkám, no hele stejně ti nic nezbyde, pokud chceš mimčo, musíš to nějak zvládnout 🙂 a když člověk dopředu řekne, je mi z toho blbě, musím si lehnout tak snad ti zdravotníci jsou hnedka pečlivější nebo se aspoň víc snaží 🙂
včera jsem se dozvěděla, že moje kamarádka, je na začátku 6. týdne. Tak já to strašně moc přeju a už si taky přeju abych byla v tom hihi. Tak snad se brzy zadaří. 🙂

janinek
26. led 2015

@jitavm neboj se, ja take musim na krev lezet. Obe tehu jsem mela problemy, takze milion odberu. Ale porod je neco jineho. A nenech se od ostatnich strasit nebo takhle 'urazet', strach z brani krve je normalni. Ma to hodne lidi. I ti, co krev berou, mi kolikrat rekli, ze to sami neradi. Ze brat jinym jo, ale nechat sobe si zrovna neuzivaji.

evaamy
26. led 2015

Bere se snad dvakrát, ale nejsem si 100% jistá, blby to je na ogtt- test na cukrovku, to se bere krev nekolikrat za sebou, je to pichnuti do prstu plus klasika odběr ze žíly, třikrát za sebou s rozestupEm hodiny. Mne třeba daleko víc vadí neustále ultazvuky a monitory, bojím se, že to vecne ozařování může škodit zdraví

janinek
26. led 2015

@jitavm hlavne vzdy dopredu rekni, ze potrebujes lezet, ze jinak omdlis. Kdtz te budou premlouvat k sezeni, trvej si na svem. U nas meli vzdy zakramivane lehatko, ale js se nedala. A ty se takr nedej. Kdyztak jim vyhrozuj, ze omdlis. A ze se nehidlas zranit pritom.

jitavm
autor
26. led 2015

@janinek je fakt že tím absolutně nic nepokazím když to řeknu, a je fakt že to teda vždycky předem říkám upozorňuji když mi krev někdy berou.
z prstu si myslím že by mi to vadit nemuselo, ale z žíly jo, to su strašnej strašpytel :(

jitavm
autor
26. led 2015

@evaamy ahojky, děkuji za informace. a koukám, že tobě se už zanedloho miminko narodí viď. to je krásný, přeju ti hlavně zdravíčko a aby bylo všechno v pořádku.
Já mám teďka 2 kamarádky co bydlíme ve stejné vesniče u zdaru nad sazavou. a jedna kočka čeká dvojčátky a druhá je na samém začátku. tak budu zpovídat i je 🙂

svetlanap
26. led 2015

Ahoj. Krev se bere v těhu jen dvakrát (mě 3x vzhledem k rh faktoru mínus, kvůli protilátkám) pokud je v normě cukrovka. No a jestli se bojíš porodu, pak mám radu. Když jsem byla těhotná, poradila mi to kamarádka porodní asistentka: "Hele neřeš to, na předporodní kurz nechoď a užívej si, že je ti dobře. Tím, že budeš číst internet to neulehčíš asi sobě ani nám. Sama se vystresuješ tím, že tam ta měla u porodu to a to a tahle zas dítě s malou porodní váhou a bla bla, neřeš, protože 1000 porodů 1000 žen a 1000 jiných situací. Stejně to musíš zvládnout tak co. Pokud máš problém nebo dotaz, ptej se rovnou doktorky, neutrhne ti hlavu, když tam zavoláš nebo přijdeš třeba i zbytečně" Je to asi na uvážení každého, jak moc se bude starat, co bude až... až praskne plodovka, až bude rodit, až budou brát krev´... tyto myšlenky jsou samozřejmé a nevyhne se jim žádná, mě se ale vyplatilo jít na porodní sál "nepřipravená" Myslím že je to předčasné řešit zvlášť, když se někdo teprve snaží. Užívejte si chvíli s partnerem, to že každým měsícem už může být na testu druhá čárka a neřešte. Až budete čekat miminko, pak to všechno půjde nějak samo, doktor poradí, vysvětlí, postupem času jsem si nějak zvykla na myšlenku, že když" šlo tam, musí ven", ale dávkovala jsem to po troškách, jak to přicházelo a jak bylo nutné to řešit. Je třeba si užívat těhotenství a že jsou s tím spojené problémy, s tím je třeba počítat. Přeji mnoho štěstí, aby byl již brzy pozitivní těhotenský test a aby jste porod i těhotenství zvládla bez problémů.

jitavm
autor
26. led 2015

ahojky, moc děkuji za odpověď. máš naprostou pravdu, vůbec nic neřešit a zbytečně se nestresovat. Jak si víc připouštím možnost, že nám to třeba brzo vyjde s mimčem snažím se to brát tak jak to je.. a že s tím stejně nic neudělám, nějak to dopadne. Je pravda že každá ženská to má jinak.
ale co se týše těch odběrů hihi, jsem ráda že jich tolik není... já je vždycky přežiju, ale spíš ten prvotní strach a já ztuhnu a jsem jak smrtka ledová, takže se spíš musím naučit se u toho uvolnit aby vůbec nějaká krev tekla 😕

ppetrac
26. led 2015

Ahoj, taky mám problémy s braním krve. Hned omdlívám, takže to hlásím dopředu a doktoři-sestry jsou na to pak připraveni. Každopádně po tom, co mám za sebou, je braní krve NIC. Strach z porodu mám také, ale už se na něj těším. 🙂

janinek
28. led 2015

@ppetrac onmdlis i kdyz lezis?

jitavm
autor
28. led 2015

ahojky, jsem " ráda" že v tom nejsem sama, komu ty odběry nedělají dobře... ale samozřejmě to nikomu nepřeji. snažím se na to nemyslet a brát to prostě jak to je. Pokud chci mimčo, musím to zvládnout 🙂

ppetrac
28. led 2015

@janinek To asi ne, spíš si musím hned lehnout, když cítím, že se mi dělá špatně.

zuzalinkak
28. led 2015

@jitavm Několikrát jsem se při braní krve složila, dělá mi zle i běžná gynekologická prohlídka, kde mi zpravidla tečou slzy strachem a raději bych si nechala křivě srůst zlomeninu než abych šla do nemocnice. Jsem posera! :D
Ale můžu ti říct, že od té doby co jsem těhotná se k doktorovi těším!
Braní krve.. ráno mi bylo tak strašně špatně...z nervozity i z toho, že jsem nemohla nic jíst a když jsem tam přišla.. hrozně milá sestřička mi během braní krve (5 ampulí trvalo všehovšudy tak 10 vteřin) vykládala co uvidím na screeningu, co všechno se měří, jak uslyším bít srdíčko, že jsem ani nestihla omdlít natož tak stihnout mít závratě :D
Je to úplně jiný pocit a i když víš, že ti to má být nepříjemné, tak je to najednou prostě příjemné. 🙂) Žádný strach ;) Místo strachu z odběru se těšíš na výsledky...

zuzalinkak
28. led 2015

@alboo Co je to dolsin a entonox? :O

jitavm
autor
28. led 2015

@zuzalinkak no teda, tak to se krásně četlo,co jsi právě napsala 😉 Pokud by to tak bylo i u mě to doufám, že jo, tak se nemusím bát!!! Díky za podporu!! 🙂 Co se týče mého dr a sestřiček, tak si je nemůžu vynachválit. Dřív jsem se taky bála gyn. prohlídek, ale od tý doby co mám dr Janíčka z Třebíče, tak jsem maximálně spokojená a hlavně bych neměnila. 🙂

alboo
29. led 2015

@zuzalinkak 🙂 Dolsin je opiát a asi nejčastější metoda analgezie v porodnictví, někdo z matek je strikně proti, ale já tenhle názor nemám. Mám pocit, že čím klidnější matka, tím líp pro dítě. Má samozřejmě i trochu účinek na dítě, ale není zas tak horzný, jinak by se to fakt nemohlo používat. Dává se to do svalu, působí to celkem rychle a hodně, trochu se motá hlava. A Entonox je inhalační anestezii, která má tu výhodu, že si jí pacient aplikuje sám, a účinek má do pár vteřin od nadýchání. Pak jak pac. "vytuhne" a odpadne od toho inhalačního náústku, tak se probere. Při porodu jsem začínala dýchat plyn, když začínala kontrakce a tu její špičku jsem jaksi zaspala, ale pak se hned pobrala. Mě to hodně pomohlo. Ale porod byl rychlej, v 8 mi to přišlo ještě OK, v 9 už ne, tak jsem dostala Dolsin, kterej mi nestačil 🙂 apak asi od 10 sem měla k dispozici Entonox a 11 byla venku 😎

zuzalinkak
29. led 2015

@alboo Tyyyyyjo, tak to slyším prvně. 🙂 A na to se můžu nějak poptat v porodnici, nebo si to nějak objednat?

alboo
30. led 2015

@zuzalinkak některý nemocnice to normálně nabízejí a je to většinou zpoplateněný. Ono je to totiž celkem drahý. Já rodila v Praze v Krči, ani jsem nevěděla, že ho tam maj, měla sem to z indikace lékaře a neplatila sem nic. Ale asi bych se na to poptala.

teenyel
31. led 2015

Ahoj, nemyslim si, ze by bylo vysetreni v tehu nejak strasne. Jo, odbery krve nejake jsou, ale to se da vydrzet, navic pokud jsou tam rozumni, nechaji te pak napit, chvili sedet nebo lehnout, aby se ti udelalo dobre 🙂 jinak porodu se take bojim, ale me zase naopak pomaha procitani netu. Jasne, ctu jen to, co chci. Nikdy nectu desive pribehy o kompplikacich, to je pro me tabu. Ctu jen ty, kde si maminky pochvaluji, jak to nakonec nebylo tak zle, jak se obavaly a jak na to maji hezke vzpominky. A to me uklidnuje. Navic jsem presvedcena, ze si chci poridit aniball nebo epi-no a trosku se doma seznamit v soukromi s nejakym cvicenim, polohami a tak 🙂 zvladly to jine, tak my taky 🙂 kdyby to bylo tak strasne, nemely by zenske 2 a vice deti 😉