Holky, které máte za sebou prvotrimestrální screening... měly jste nějaké omezení jídla před odběry krve? Mě sestřička říkala, že můžu max. suchý rohlíky a neslazené nápoje, ale na webu jiných nemocnic jsem se dočetla, že vůbec není třeba být na lačno, tzn. předpokládám, že se může jíst bez omezení sladkého. Jde mi o to, že jsem objednaná až na 11,30 a neumím si moc dobře představit fungovat jen na rohlíkách (vstávám před 5. hodinou a pracuji od 6 hodin). Zatím moje snídaně bývá deci koly, banán a piškoty (na uklidnění žaludku). No a po cca hoďce v práci další jídlo a pak ještě malá sváča před obědem.
A ještě kdybyste měly zkušenost s odběry a UTZ v jeden den - kdy můžu čekat výsledky?
Děkuju za odpovědi 🙂.
...přesně tak...navíc je to jen matematický model, který zohlední výsledky krve a dle věku dá pravděpodobnost poškození plodu, ne zdraví plodu, ale poškození. Tenkrát mě vyšlo 1:250 a to jen kvůli věku (27), jinak jsem měla z krve 1:25000. A i tak jsem byla prý v rizikové skupině, na genetice mi řekla, ať už příště na to nejdu, že jí pořád chodí holky se špatnými tripply, přitom oni tam mají své výpočty a tam mě to vyšlo přes milion.
pro mě bylo nejhorších prvích 6 odběrů na všechno možné, taky mě doktorka neřekla, že to bude na tripply a pak pohřebním hlasem volali...Já jsem měla ale pocit, že je vše OK,dokonce mě v 8.tt posílal i gynekolog na přerušení, že dítě neprosperuje. Kdyby ted viděl mého syna 😀
@astyna 6 odběrů - tolik jsem jich neměla za celé těhotenství 😀 když to tak počítám, tak jsem měla celé 3, plus tedy dejme tomu 4. na cukrovku, kdybych na ni šla. A v 8tt mi nikdo nemohl nic říkat, protože to mě snad ještě nikdo neviděl, i když vlastně jo, to jsem byla poprvé na UTZ, abych se stihla objednat na NT screening.
@astyna Jo, takhle, to já neberu jako 6 odběrů, ale jako 1 😀 i když tedy myslím, že ampulí brali míň... A potvrzení těhotenství a tripl test dohromady určitě ne, krev na něj se musí odebírat dost přesně v tom 15-16tt, jinak z něj vychází úplný nesmysl, protože ty hodnoty, ze kterých se pravděpodobnost určuje se v průběhu těhotenství mění.
Triple testy idealne 16-18tt, krajne do 22tt.
@pet359 tak jsme na tom podobně 😀. Jako on je rozdíl, jestli vstáváš v 9 hodin nebo před 5. + jízda autem + práce + jízda autem zpět. Taky mě napadlo, že tam zavolám 🙂.
@dandaa Nemusí se nutně dělat dřív, ale asi je to lepší. Mě řekli, že pokud je to zvláštˇ, musela bych odběry stihnout myslím do 8. nebo 9. týdnu, jinak se to dělá najednou. To bude určo u každého pracoviště jinak. Navíc u nás v kraji těch lékařů bohužel není moc, takže často to dělají najednou i z časového důvodu.
@j.a.n.i Taky mi to přišlo nelogický... Glykemie tam není. Jinak jsem na tom stejně jako ty, taky chci všechno vědět, co dělají, proč to dělají a tak. Je to přece naše tělo, naše krev, naše miminko, náš život. Chce to vzít tu zodpovědnost trošku do vlastních rukou a ne se slepě svěřit cizímu člověku - lékaři.
@astyna Můj lékař razí tu stejnou teorii jako já, tj. buď prvotrimestrál NEBO triple test. Myslím, že většina lidí se rozhodne pro variantu A.
@luj89 😀 .....snídám až v práci, ráno je každá minuta v posteli dobrá 😀 a tak když už přicházím do práce, tak mám hlad....přijde mi, že pořád jen "žeru a žeru" a pořád mám hlad 😀 tak jsem se na to hned ptala....proto vím, že se můžu jíst normálně, ale přišlo mi to trochu zvláštní, když mi berou i krev...výhoda je, že jdu na screening do nemocnice, kde tu krev hned dají do laborky....že nemusím ráno na odběr a pak znovu v těch 11:15 na screening....
@luj89 mě trvá cesta do práce tak 10 minut, než dojdu do kanclu přes celou fabriku a vybalím ntb, tak mi to taky trvá tak 10 minu...no a doma než vyjedu...dá se říct, že jsem hodinku vzhůru a už snídám....neměla jsem nechutenství, ale žravou mám pořád....o tom screeningu jsme dlouho přemýšleli...ale po tom co tu holky psaly, že je to ten nejhezčí UTZ v těhotenství, tak jsme se rozhodli, že půjde se mnou.. ještě mimi neviděl "na živo", jen z fotek...já už minule viděla, jak se hýbe... 🙂 děkuju, věřím, že to bude všechno dobré 🙂
tak určitě by to byla škoda...jak píšeš, je to o něčem jiném, když vidí, jak se to malé hýbe, jak mu bije srdíčko a slyšet to...zatím to byl ten nejhezčí zvuk, který jsem slyšela 🙂 taky jsme řešili, jestli ho pustí....i jsem se radila u nás s personální a při nejhorším řekne, že jde k doktorovi jako doprovod a nechá si dát razítko...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Triple test je prave ten udajne povinny odber krve v 16tt - zastaraly, nepresny test...