Rh negativní - injekce - máte zkušenosti?

babuna
15. dub 2016

Dobrý den, zakládám novou diskuzi na tohle téma neb ty ostatní jsou již postarší. Prosím ty z Vás které máte RH - (A-) krevní skupinu a museli jste dostat injekci imunoglobulinu jestli jste měli nějaké následky - reakce (či jestli prostě bodanec a nic).

Já mám krevní skupinu A- (RH negativní), manžel i jeho rodiče také, čekáme holčičku. Přesto všechno gynekolog trvá na injekci v 28 týdnu - důvod mě trochu dá se říct urazil - prý proto, že otec není nikdy jistý (upřímně teda trochu síla). Měsíc na to mi jiná lékařka řekla, že to není třeba - podepíše li manžel že má také RH- či si nechá nabrat krev a vyšetřit se ... nějak se mi ho do toho nechce cpát neb vím jaký má strach z doktorů (a hlavně jaké má dodací lhůty na vše) 😀 ale zase si říkám jestli to očkování není zbytečné, ale mám strach abych neublížila malé (v obou případech skrz očkování/neočkování).

Díky 🙂

evulina77
15. dub 2016

@babuna dostala jsem ji při posledním těhotenství a neměla jsem žádné negativní účinky, nic. Neboj se.
Manžel má RH+ a všechny holky mají RH+

pe_ma
15. dub 2016

přítel je RH+ injekci sem dostala v 28tt a nic sem nepozorovala, prostě bodnutí do zadku a konec

vilibalda
15. dub 2016

Já Ti můžu popsat opačnou situaci. Jsem RH negativní, první dcera je RH pozitivní, proto manžel musí být taky RH pozitivní. Tenkrát jsem o injekci v 28 týdnu nic nevěděla a injekci dostala až po porodu. U druhého těhotenství jsem narazila na to, že bych měla nějakou injekci dostat. Náhodou jsem se ve 20 tt dostala na genetickou konzultaci, kde by mohli zjistit RH faktor miminka ještě než se narodí a podle toho tu injekci v 28tt dát nebo ne. Jenže to by museli začít zkoumat už ve 12tt. Takto už bylo pozdě. Takže na genetice v Olomouci tvrdili, že se té injekci nevyhnu. Moje gynekoložka mi však injekci odmítala dát, že je to nějaká novota a že to neproplácí pojišťovna. Obvolala jsem několik doktorů v Brně a ti mi tvrdili, že to pojišťovna nehradí (není to pravda) a každý si řekla za injekci jinou cenu (od 400 do 1600 Kč). Psala jsem dotaz na pojišťovnu, ale neodpověděli mi. Tak jsem to nechala být a doufala, že bude vše ok. Naštěstí bylo, syn se narodil RH negativní, tak by ta injekce byla zbytečná (což mi několikrát Dr. zopakovala, jak je dobře, že nepodlehla novinkám a injekci nedala!). Doktoři nejsou bozi a neví všechno, mnohdy je těžké říct, co je správné. Takže pokud injekci nechceš, odmítni ji. Pravděpodobně bude vše v pořádku a dítě bude taky negativní. A i kdyby náhodou bylo pozitivní (jako moje dcera), dostaneš injekci po porodu a stačí to 😉 Je to absurdní, že já injekci nedostala, i když jsem zájem měla a ty máš zase problémy, když ji nechceš... 😠

evulina77
15. dub 2016

@babuna pokud je to tvé první těhotenství, injekci bych nechtěla, pokud máš protilátky v pořádku. U mě se to řešilo protože se jednalo už o třetí těhotenství. Jinak po porodu berou dítěti krev z patičky a zjistí jeho krevní skupinu a pokud bude RH+, tak dávají injekci po porodu. Jen pro informaci, i po případném potratu by se u RH- žen měla injekce taky dát pro jistotu.

eficenka
15. dub 2016

@babuna
pokud má otec dítěte rh - , injekce se nedává.
navíc, pokud je to prvn ítěhotenství, dává se injekce až po porodu - pokud zjistí, že je dítě rh +, pokud je dítě rh - , nedává se a ni po porodu

marhulinka
15. dub 2016

Já mám RH negativní,manžel RH pozitivní...u prvního dítěte jsem dostala injekci po porodu,kdy zjistili,že má opačný faktor... u dalšího dr.mi dělali častější odběry na protilátky a bylo vše v pořádku,proto žádná injekce v těhotenství /dr.ani nebyl pro to dávat jí,jemu věřím/ a po porodu zjišťují krev dítěte,dcera měla RH negativní po mě,takže se nic nemuselo řešit injekcí.

maky05
15. dub 2016

Mám také Rh pozitivní, to jsem zjistila až při prvním těhotenství, manžel tenkrát musel u mého gynek. na krevní testy je O pozitivní. Syn se narodil také pozit., injekci mi dali druhý den po porodu. Loni se nám narodil druhý syn a v těhotenství jsem byla sledována na protilátky o žádné injekci v těhotenství gynekolog nemluvil. Pokud jsem byla očkována už jednou je to doživotní. Druhý syn má krev. skupinu po mně.

domca89
15. dub 2016

Já mám A- a přítel A+. Injekci jsem dostala až těsně po porodu. Žádnou reakci jsem neměla. Prostě jen bodanec a konec. Jinak doktorka se mě neptala. U prvního těhu mi dala doktorka žádanku pro přítele na krev. Žádná debata, prostě máte A- a potřebujeme vědět jeho skupinu, takže půjde a konec. 😀

tofife
15. dub 2016

Na téhle injekci jsem byla v těhu a nic mi (ani malému) z toho nebylo. Bodanec do zadku a hotovo. Po porodu se zjistilo, že malý má B- jako já. Tatínek má B+.

pajush
15. dub 2016

Mám rh mínus. V prvním těhotenství jsem dostala injekci až po porodu, protože malej má rh plus. Teď v druhém těhotenství mi jen kontrolují protilátky, mám je negativní. Nikdo mi žádnou injekci nenabízel

andelka
15. dub 2016

To očkování není povinné. Pokud si jsi jistá otcem a jeho RH byl by to úplně zbytečný zákrok. Otec mých dětí má RH+, tehdy se ještě preventivně nic nepichalo, sledovaly se jen protilátky. Já bych si ani nic píchnout nedala. Nakonec obě děti mají rh-.
Ale ano,oni musí ke každé přistupovat,ze otec je neznámý,nejistý,protože víš jak to někdy je..je to jistota, radši predpokladat jen to co je jisté a to je matka.

eficenka
15. dub 2016

@maky05
očkování žádné není doživotní, ani injekce "protilátek" , to je naprostá lež či nezlanost.
pokud máš rh pozitivní - to znamená + , tak se žádná injekce nedává 🙂

domca89
15. dub 2016

@andelka Na druhou stranu já bych si to třeba píchnout dala. Jak už jsem psala já Rh - přítel Rh+. Syna máme jednoho, ale má Rh po otci, takže také plus. Už jen proto, abych s dalším dítětem neměla během těhotenství problémy kvůli protilátkám jsem si injekci píchnout nechala.

babuna
autor
15. dub 2016

Mno díky za odpovědi. Ano je to mé první těhotenství 🙂 Víte mě spíš zarazilo to jednání doktora, opravdu nejsem žádná poběhlice a otcem dítěte jsem si jistá na 100% chápu že je v poslední době asi moderní nebýt si jistá otcem (asi je to tu v Ostravě sport), ale chtělo by to trochu taktu od lékaře. Manžel ví že má A- já mám taktéž A- (jeho rodiče mají také oba A-) a i doktorka potvrdila že není důvod k obavám... injekci bych měla dostat těsně před státnicemi a mám obavu i s nějaké vedlejší reakce po očkování (opravdu nechci sedět na zkoušce s horečkou nebo něčím podobným) a upřímně nechce se mi platit pojišťovně za něco co je (nebo může být) zbytečné.

Paradoxně s takovým ..milým,, chováním jsem se zatím setkala jen u chlapů(kdy mi na prvním vyšetření doktor řekl, jako jestli to s tou cukrovkou a těhotenstvím fakt myslím vážně - že to je průser jestli to nechci ukončit 😠 ), ženské na gyndě byly v pohodě dokonce mi řekly že není třeba abych to podstupovala - jsem diabetička (DM 1, pumpař) na rizikovém, zatím je vše v pořádku od genetiky až po UZ včetně cukru ap. a popravdě mám těch jehel akorát tak dost. Trochu mám strach že je to lobbing pojišťoven a farmaceutických firem ikdyž riziko nesourodých RH faktorů - matka/dítě chápu.

andelka
15. dub 2016

@domca89 injekci by ti pichli každopádně po porodu, až by se zjistilo RH mimca. Nepřišla bys o to a druhé tehu by bylo ochráněno. Protilátky se taky sledují při odběrech pořád.

babuna
autor
15. dub 2016

@andelka . och děkuji pokud to jde takto - tak to nechám na porod 🙂 🙂

andelka
15. dub 2016

@babuna tady nejde o takt nebo o náš kraj,je to pragmatický přístup. Nic osobního nebo netaktního v tom nehledej.
Před 4 lety to nebylo a co..nic. Jestli se ti do toho nechce,můžeš to odmítnout,zcela legitimně.

plea
15. dub 2016

@babuna V pondelok som to riešila so svojiim doktorom, mám Rh - , partner Rh + (ale o to sa nikto nezaujímal). Pýtala som sa ho na tú injekciu v 28. týždni a on ju označil za zbytočnú s tým, že u negatívnych matiek je nutné akurát častejšie kontrolovať protilátky (čo znamená že v 26. tt mi ich budú kontrolovať druhýkrát 🙂). Poznámku lekára by som si nebrala nijak osobne, nepochybujem že existujú aj budúce matky, ktoré sú ochotné odprisahať že sú si otcom isté aj napriek tomu, že to nie je pravda a doktori chcú byť krytí. Ale pichnúť by som si to nenechala, pretože 1. Ty vieš že hovoríš pravdu 2. očividne jednotná prax nie je ani v prípadoch keď otec Rh + má...

andelka
15. dub 2016

@babuna jasně že jo. Takhle to fungovalo desítky let předtím. Tohle je záležitost posledních sotva 4 let kdy to začali nabízet a propagovat. V případě že je 50% a u někoho 100% šance že to bude úplně zbytečné, bych si z odmítnutí hlavu nedělala.

stumfova
15. dub 2016

Tak já se na to přímo ptala dr. a ten mi řekl, že mi budou sledovat protilátky a po porodu se píchne injekce, kvůli dalšímu těhotenství, po prvním porodu mi nic nepíchli, takže holka je po mě -

kristyn86
15. dub 2016

Já mám taky Rh negativní a mám si zjistit, jaký Rh má manžel. Ale pokud je tvůj muž taky Rh negativní, tak se prý injekce nedává. Protože pak bude i mimčo Rh negativní 🙂 Takže je injekce zbytečná. To mi řekla předevčírem sestřička na gyndě.

babuna
autor
15. dub 2016

Mno koukám, že doktoři z nás dělají pěkné pokusné králíky ... jak pravil můj diabetolog - těhotenství je obchod se strachem .... díky za odpovědi 🙂

stumfova
15. dub 2016

Jinak to, že se považuje vždy otec neznámý píší i na netu 🙂. U mě ani na gyndě vědět, jakou krev má manžel, říkal, že si to pohlídají ty protilátky a řeší se to po porodu podle dítěte

challidona
15. dub 2016

holky jsem prvorodička a na tu injekci jdu taky, ale vim, protože oba dva darujeme krev - já jsem AB minus a manžel 0+, takže se tomu zase nevyhnu.

brindik
15. dub 2016

Já jsem 4 roky zpět dostala injekci po porodu (0-, manžel 0+). O možnosti očkovat během těhu mě nikdo neinformoval a po porodu to byl fakt ďobanec a upřímně mi to asi bylo dost jedno 😎 O reakci na to jsem ani nikdy neslyšela

stumfova
15. dub 2016

@challidona mě prostě přijde, že si to každý doktor dělá jak chce on, mě řekl, že po porodu, jiný jsou v 28. týdnu

andelka
15. dub 2016

Je to novinka asi 4 roky zpátky,spíše tři. Záleží zda se k tomu dr přidá nebo ne. Povinné to není.

alboo
15. dub 2016

@eficenka dava se i u prvního tehotenstvi, vlastni zkusenost

alboo
15. dub 2016

@babuna pokud si ses opravdu jista ze manzel je take negativni a je opravdu otcem Igamad bych si pichnout nenechala... ja sem negativni ale manzel pozitivni, Igamad sem dostala v tehu i po porodu, dcera je pozitivni. Jinak vec se ma asi tak, ze by se to melo davat vsem negativnim matkam, otec se bere i kdyt se to nekomu nelibi jako nejistej. Pojistivna to hradi, ale trochu zpětné, tak prozo si to nekdo nechava platit. Jinak po porodu postup dle faktoru ditete. Me po tom asi 2 dny bylo trochu divne, unavenejsi, jako by na me lezls chripka, ale jinak nic.

pavluska82
15. dub 2016

Přijde mi, že každý doktor tvrdí něco jiného. Já jsem negativní, na otce dítěte se mě doktorka ani nezeptala a automaticky počítá s tím, že mi příští týden injekci píchne a hotovo. Doporučuje to Asociace gynekologů (nebo něco podobného), tak se ani neptá, jestli je to zbytečné nebo ne. Ale pokud po tom nejsou vedlejší účinky, tak nějak nevidím důvod, proč bych se s ní měla hádat. Nejsem doktor, nerozumím tomu, tak mi asi nezbyde než jí důvěřovat, že ví, co dělá.
Vy co ji tak razantně odmítáte, z jakého důvodu? Co si mi nebo miminku může stát?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru