icon

Rodina mě nutí jít na potrat

sijane
19. lis 2016

Ahoj,

mám menší nebo spíše větší problém se svou rodinou. Moje rodina je proti tomu, abych měla dítě a nutí mě na potrat. Podle nich ve svých 27 letech nemám právo mít dítě a myslí si, že se o to dítě budou muset oni starat. Podle sestry chudáky rodiče hrozně tím obtěžuji. V minulosti jsem měla problém se vztahy, takže se automaticky u nás doma počítá rovnou s tím, že mi přítel zdrhne a já budu matka samoživitelka. Všichni mi vyjmenovávají tu dlouhý seznam toho, jak je strašně moc špatné chtít mít dítě. No prostě, jenom ty nejhorší možné varianty.

Přítelem momentálně nebydlíme spolu, což rodinu nesmírně vytáčí. Podle nich jsem se k němu měla nastěhovat hned, co jsem na testu měla dvě čárky. Chtějí všechno řešit hrozně moc naráz a rychle. Vůbec nám s přítelem nedávají prostor. Takže se prý do týdne máme rozhodnout, jestli na ten potrat půjdu nebo ne. Přítel dítě chce, ale rodina si myslí, že ne. Když jim tu nedělá opičky a nežádá mě tu o ruku.

Jsem z toho všeho strašně ve stresu a každou chvíli brečím. Myslí si, že jsem malá holka, a že jako jediná z rodiny, já prostě dítě mít nemůžu. Co se týče samotného potratu, tak si připadám, že jsem spíše ve stavu, kdy bych ho psychicky neunesla. Celá situace mě hrozně moc deptá.

Strana
z5
sijane
autor
20. lis 2016

@biedronka10 Sestra se cítí jako hrdinka, že v osmnácti odešla z doma. Samozřejmě, že nezapomene dodat, že to bylo kvůli mě. Pořád mi dává najevo, že odešla, protože naši měli mě a nezvládali by pak živit všechny. To, že si mě rodiče tak nějak vymodlili, je už jiná pohádka. Pak si vzala pana podnikatele a rodičům podstrojují. Takže sestřička je ta nej, když tatínkovi dala nové auto...
První sestra se s rodiči přestala tak nějak bavit a já se ji ani svým způsobem nedivím. Jsem od sester 10 a 13 let.

@veg Když oni mi lezou do pokoje a dělají mi ty přednášky u mě v pokoji ;) Jop, mají svoje strachy. Bojí se třeba toho, že partnerovo maminka nám bude kecat do vztahu a donutí ho, aby mě nechal. On je jedináček a je z rozvedené rodiny. Podstatě vidí ty nejhorší scénáře. Jako, že budu brát jenom 3000,- nemocenskou, žádnou mateřskou, že mi chlap po narození zdrhne kvůli neustále brečícímu miminu.

sijane
autor
20. lis 2016

@anelamates Přítel mi asi těžko zítra přijede pomoc se stěhováním, když je momentálně celý týden stovky kilometrů daleko na školení. A nemá auto. A Na moji rodinu, to co platí na normální lidi neplatí. A ráda bych slyšela, chtěla bych vysvětlit myšlenkové pochody moji rodiny. Proč mi v jednu chvíli třeba máma vypraví o tom, jak sama měla dítě jako hodně mladá holka a muže na vojně a měla holou řiť a zvládla to. A v druhou začne dělat scény, že se o to nebude starat, ať jdu na potrat.

@kvakuska To opravdu není jistota, že nám ten vztah vydrží. Ale asi je to podstatě lepší než tohle...

veg
20. lis 2016

@sijane normalne je z toho pokoje vyprovod, delej, ze je ti spatne, ze te boli hlava atak.. a neboj, obleceni pro mimi se da v bazaru poridit docela levne a stat ti da rodicovsky prispevek prvnich 9mesicu pres 8tisic a existujou davky na bydleni a tak.. rozhodne to zvladnes, neboj, nenechej se zvyklat, ty jejich negativni sceare jenom ukazujou jak jsou tragicti..
Az ti do toho pokoje vlezou a zacnou prudit, tak se proste zeptej, jestli te nechaj v klidu, nebo se zacni oblekat a rekni ze musus na vzuch, ze je ti z tech reci blivno atak. At uz to neresi, ze to neni jejich zivot..atak bran se, postav se a zarvi si, tak uz dost! Treba to pochopi, zkusit to muzes. Ale neposlouchej je, nepremyslej nad tim co rikaj, akorat ti motaj hlavu, takle se pritel nechova. Si myslí, ze kdyz u nich bydlis, ze muzou cokoli.. misto place si pak povidej s malinkym a hlad si brisko, bud s nim stastna, ostatni svet, co neprichazi s mirem, at jde mimo vas. Bud silna😘

veg
20. lis 2016

@sijane myslenkovy pochody tvoji rodiny? Rozpolceny a zmateny, egocentricky, nikdo jim prece nerika, ze se o to budou muset starat sami. Moji rodice to samy. Si mysli, ze jsou pupkove sveta. Boji se. Strach. Jenze kde je strach, neni laska. Boji se o svy pohodly o svy prachy a tak.tot vse. Mysli si, ze jsou duleziti. Proste vse, jen ne laska, protoze milovat znamena pratelsky si sednout, treba vzit za ruku a mluvit klidne, vecne, od srdci k srdci a hlavne chapat a byt oporou, ne diktovat!!!

kvakuska
20. lis 2016

@sijane víš těch důvodů proč ti kecají do života může být hodně ... píšeš že bylas poslední a vymodlené dítě, tak se třeba na tebe víc upnuli ... bojí se že odejdeš a oni zůstanou doma sami ... pokud jsou ségry o tolik starší, měli tě skoro jako jedináčka ... píšeš že mělas nádor, takže si asi prožili velký strach o tvůj život ... možná se i bojí, že by těhotenství mohlo ve tvém těle znovu "probudit" nějaký problém ... píšeš že máš "koníčka"?!, kvůli kterému tě někdo týral, to sice moc nechápu, ale i z toho můžou mít strach ... vědí že máš panický strach z lidí, i tohle je může zneklidňovat ... nebo se třeba bojí, že budeš s dítětem potřebovat jejich pomoc a nechtějí narovinu říct, že už se na pomoc s malým dítětem necítí ... a třeba ještě další věci, které jsi tu neuvedla ... tím nechci říct, že tohle všechno by mělo omlouvat jejich chování, to ne, ale může to trochu vysvětlit jejich postoj ... navíc spolu neumíte komunikovat a oni tě pořád ještě berou jako dítě, ne jako rovnocenného dospělého partnera (třeba i to, že ti lezou do pokoje) ... měla bys to utnout, jako to utnula tvoje starší sestra, žije si svůj život a má klid ... mimochodem jaký vztah máš s tou starší sestrou, jste spolu v kontaktu? Možná právě v ní bys mohla najít oporu.

kassandra1
20. lis 2016

@sijane Taky jsou důležité otázky, jak dlouho s přítelem chodíte? Rodiče ho ještě neviděli? Máš něco naspořeno?

veg
20. lis 2016

@kassandra1 myslim, ze si to mimi muze nechat, i kdyz bude mit nasporeno minimum, rodice ho nevideli a chodili spolu tyden. Dulezite podle me je, nenechat si od rodicu diktovat zivot a umet jit zivotem sama. Ja ani pritele nemela..

anelamates
20. lis 2016

Mně se prostě zdá, že ty ani moc tu situaci dospěle řešit nechceš, protože se tu pořád na něco vymlouváš - starší sestry odešly, ty jsi byla vymodlená, ty tohle a támhleto - ale skutek utek. Co ti v tvé situaci bude platné, že pochopíš, proč rodiče reagují tak jako reagují? Mně přijdeš podle tvých řečí taky trošku jako malé dítě - hledáš důvody, proč to nejde, než si říci - musí to jít a udělám to. Asi tak. At reagují tvoji rodiče z jakýchkoliv důvodů, můžeš se přece klidně bránit slovy - o tom mluvit nebudu, na potrat nepůjdu, je to moje starost. A když je to tak strašně k nevydržení, tak si sežen pár kamarádů a oni ti se stěhováním pomůžou, ne? Ale jestli nejsi schopna zvládnout ani tohle - nakonec co potřebuješ tak složitého stěhovat na pár dní než se přítel vrátí krom oblečení a něco málo krámů do kabele? To bych zvládla já i ted, vlak a dvě obrtašky z ikei to jistí. Prostě k tobě rodiče nemají respekt jako k dospělé ženě, protože ty se jako dospělá žena nechováš.

astyna
20. lis 2016

před 2 lety bych ti řekla, že ti hodně kecají do něčeho, po čem jim putna. Po zkušenosti, když jsem já v 27 letech otěhotněla jako SVOBODNÁ s klukem, kterého znám KRÁTCE, ti poradím, ať se rozhodneš podle sebe a přítele. Prostě sedněte na to a rozmyslete se, jak si to přejete. Mě do toho tenkrát kecala pomalu i sousedka, nynější tchán mi řekl takové věci, že jsem mu syna ukázala až skoro v jeho roce, a to nepočítám babičky, staré školy. Ale s přítelem jsme měli jasno, takže to stejné bude i na vás....ty se o to dítě budeš starat a pokud máš příjem (já ho měla), zázemí (bydlíme v pronájmu) a vizi s partnerem, tak není co řešit 🙂 aspon pro mě.

kassandra1
20. lis 2016

@ veg Nemyslela jsem to tak jestli si má mimi nechat/nenechat, spíš mě zajímalo, co ovlivňuje názory rodiny...

sijane
autor
22. lis 2016

Holky, aby toho nebylo málo, tak teď má s mám těhotenstvím problém zase pro změnu můj šéf a hrozí mi výpovědí.

sijane
autor
22. lis 2016

@anelamates Já ale nemám kamarády, kteří by mi pomohli se stěhováním ani, ke kterým bych šla. A nevím, jestli je zrovna vhodné být teď v tomhle počasí na ulici a přespávat pod mostem. Zřejmě v místě, kde pracuji. Jo, ono se to povídá, když má člověk, tamhle za rohem kámošku, co si ho ubytuje. Pro mě vždycky odejít jen tak, znamenalo žít na ulici. A to je něco, co nechci...

Rodiče jsou stará škola a klidně ti dají pár facek. Obvykle když jsem se nějak bránila, třeba jen zvýšila hlas, tak hned, že jsem hysterka, ať se uklidním. Nemůžeš uplatňovat svoje postupy na normální lidi.

A teď se k tomu přidal stres z možného ztráty zaměstnání. Jsem z toho v depresi. Alespoň, že až se vrátí přítel se to zlepší.

karlajasmine
22. lis 2016

@sijane proč oznamujes těhotenství v práci v desatem tt? Vlastně ani nechápu, proč jsi to oznámila rodině, když nemáte ještě k tomu vyřešené praktické záležitosti jako bydlení. Až se vrátí přítel tak ze k němu odstěhuj a začni žít vlastní život.

makronka222
22. lis 2016

Me prijde, ze mas ve svych letech mysleni 16 lety holky, misto vymluv si spocitej prachy a jdi vyresit podnajem, obecni byt, porad tady neres rodice, kteri jsou k prdu. Zacni myslet na sebe, mela jsi to udelat uz davno a ne ve 27 letech. Nechces prijmout zodpovednost kdyz tu porad mluvis o nicha co ti delaji nebo nedelaji

katgatoo
22. lis 2016

@sijane Zaměstnavatel tě nemůže vyhodit, když jsi těhotná. Na to je zákon.

veg
22. lis 2016

Je jedno komu vsemu si to rekla a jak nekdo soudi tvuj mentalni vek. Ocividne nekterym nedochazi, ze radami co vsechno si mela nebo nemela udelat a kolik let je tvymu mozku, nic dobreho nevznikne.. leda se tak prohloubi deprese, a to tu nikdo nechce, ze.. proste to tech par tydnu, nez se pritel vrati, budes muset vydrzet tam kde jsi,a co nejvic pak bud mimo domov. Je to slozity, vid, ale zvladnes to neboj. Drz se sveho. Nejlepsi lek je byt v prirode, tak jestli muzes, tam najdes utociste. Taky vsechno co citis, hod treba na papir, maluj, pis ( nemusi to byt nekomu a poslano), proste se nak zamestnej a najdi v necem radost, at nemusis myslet. Odpoved na vsechno je v tobe a nemusis ji najit zrovna " premyslenim" , casto staci se proste "vnimat". Kdybys potrebovala o necem mluvit, napis mi sz. Hlavne si neber k srdci zadny ty negativisticky postoje, at odsad nebo doma, uplne je vypust, neprichazi ze zdraveho zdroje.. takze jim nic nevysvetluj, jim je to jedno, maji tu svou a nechtej ji menit, a empatii maj casto na nule.. kdo chce psa byt, hul vzdycky najde.. drz se

kvakuska
22. lis 2016

@sijane neboj, z práce tě šéf vyhodit nemůže (předpokládám že nemáš smlouvu na dobu určitou nebo nejsi ve zkušební době) ... pokud děláš u pásu a ta práce není vhodná pro těhotnou ženu, tak šéf ví, že ti musí nabídnout náhradní práci za stejný plat a pokud takovou práci pro tebe mít nebude, máš nárok být doma za plný plat ... tak se nenech zastrašit 😉
S rodiči bych na tvém místě už nic neřešila, nic bych s nimi neprobírala, počkala bych pokud možno v klidu až se vrátí přítel, domluvila bych se s ním co dál a rodiče bych potom postavila před hotovou věc.
Radila bych ti ale ještě jednu věc: domluvit si co nejdřív sezení u psychologa. Vztah mezi tebou a tvými rodiči je nezdravý a tvé sebevědomí je na nule, pokud si tohle nesrovnáš, bude to ovlivňovat tvůj život do budoucna, i když se od rodičů odstěhuješ. Budeš mít problém nastavit si správně vztah s přítelem, vztah s dítětem, udržet si kamarádské a přátelské vztahy.
Co ta tvoje starší ségra, jste v kontaktu? Nepodržela by tě alespoň na dálku?

journals
22. lis 2016

Co dělat.... jednoduše. S přítelem si udělejte plán toho, co chcete a co od sebe vůbec očekáváte. Rodinu bych z toho zcela vynechala. Nejsi s ní spokojená? Fajn, zařiď se sama podle sebe, rodina to snad pochopí a když ne, tak se holt nedá nic dělat.
Jakou máte s partnerem vizi do budoucna? Pořád se tu řeší rodina - co chce, co nechce, jaká je, co neuznává, ale asi by teď bylo víc než fajn uvědomit si, že rodina jsi teď ty s partnerem, takže podle toho taky jednejte.
Super je, že partner má byt - předpokládám, že nebude proti, aby ses k němu nastěhovala? Nebo na co čekáte? Pořád čtu jen o tom, co bylo a co je teď, ale co plánujete dál? To je to důležité na co se zaměřit a co teď musíte oba vědět. Pokud na tuhle otázku neumíte ani jeden odpovědět, pak jsou starosti rodiny na místě. Ač popis tvé rodiny zní zvláštně, v něčem se jim asi nedivím...
Co nejdřív si s partnerem sedněte a ujasněte si co bude dál. Bez toho se nikam neposunete a rodinu v obavách jen utvrdíte (asi právem)...

anelamates
22. lis 2016

No nevím, ale opět je to reakce hodně nedospělá, at se to komu líbí nebo ne. Aby děvče ve 27 letech řešilo, že nemá kamarády, kteří by jí pomohli se stěhováním, nemá kamarádky, ke kterým by se mohla na týden uchýlit, nemá vlastně nic ( protože kdyby měla, asi by tu neřešila ten týden, ale šla by bydlet třeba na ubytovnu, nežvanila o mostu), je skutečně nedospělé. Pracuje, tudíž si myslím, že si měla už dávno hledat něco malého a svého, a ne viset doma. A když už doma, tak přesto jako dospělá nezávislá - platím nájem, platím energie a za to mám nárok na chování jako k dospělému. Ale to se tu raději polituje, že by musela leda pod most a že by jí rodiče nafackovali. nezlob se, ale opravdu máš mentalitu šestnáctky. prostě se nechceš a ani neumíš chovat dospěle, a myslíš si, že ti někdo tady dá kouzelnou radu a pink! stanese zázrak. nestane. je to jenom na tobě, jak se k tobě tvoji blízcí chovají a budou chovat v budoucnu.

veg
22. lis 2016

@anelamates vis, jde videt, ze jsi se nikdy neocitla v podobne situaci.asi jsi vzdycky resila vsechno " dospele", to jses teda dobra. Ja vim o lidech, kteri bloudi jeste ve triceti i vic, a nikdy by me nenapadlo komentovat jejich uz tak drsnou situaci tak, ze bych jim oznamovala, ze maji mentalitu sestnactky..radej pohladim, po dusi, a vidim, ze to funguje.. zajimalo by me, co si slibujes od sveho prispevku.. ze vsem ukazes, jak to mas dospely a srovnany? Jako vetsina tady.. myslite si, ze nekomu pomuze, kdyz se do nej lidi navazi? Nebo pomuze, kdyz citlive promluvis od srdce k srdci tj. ukazes jak je spravne jednat.. tady si skoro nikdo nevidi pod nohy a chteli by radit. A prizpusobovat se tyhle zkazeny spolecnosti, rozhodne neni znamka inteligence, opravdovych pratel aby clovek pohledal.. kazete tu moudra o dospelosti a nedavate spetku lasky, to je fakt smutny...

veg
22. lis 2016

Moc dekuju za srdicka❤❤❤

koordinatorka_odboje
22. lis 2016

@sijane panejo, to jsou ale hnusní manipulátoři a celkem ukázkoví. Myslím, že pochopit myšlenkové pochody manipulátora, je zbytečné, nemožné a hlavně ubíjející a deprimující, takže pro těhotnou silně škodlivé.
http://www.databazeknih.cz/knihy/manipulativni-...

Vsadila bych všech deset prstů, že až se narodí, budou dělat, že jsou nejlepší prarodiče na světě.

Možná ti prostě osud naznačuje, že je čas jít. Když je teda přítel daleko a kamarády nemáš, nevzala by tě k sobě budoucí tchyně? Někdy nám pomocná ruka přijde odkud bychom ji nečekali 🙂

kvakuska
22. lis 2016

@anelamates týraná žena má také často problém odpoutat se od svého trýznitele, přesto že jí ubližuje, a rozhodně takové ženě nepomůže, když jí budeš říkat že je blbá, nedospělá apod. ... takže tvůj příspěvek je úplně mimo 😝

koordinatorka_odboje
22. lis 2016

@anelamates chceš jako naznačit, že rodiče zničehonic získají ke své dceři respekt, když se odstěhuje?

la_amanita
22. lis 2016

Zakladatelka možná ani nikdy neměla příležitost mentálně dospět (tvl, to je zase co za výraz?), když s ní rodiče jednají jako s nesvéprávnou, neřku-li že ji psychicky týrají. Victim blaming je tady nemístný ještě více, než kdy jindy.

shine2015
22. lis 2016

@anelamates na me pusobi zakladatelka jako nevyzrala zena...defacto se nebi schopna postarat o sebe,dulezite veci zaridit a rodice maji obavy protoze jesre ted se o ni staraji jako o male decko a k tomu jim pribyde brzy starost o dalsi....
Urcite neni spravne aby ji rodice posilali na potrat...ale ze maji realnou obavu je pochopitelne....moc nechapu proc treba s partnerem neprisli a nerekli jim jak to maji - kdyz vidi ze jsou na nervy...neci v tom smyslu nebojte se nechceme se vam povesit na krk. Ze nejsme vzati - rad bych Vas uklidil ze to myslim s Vasi dcerou vazne....chapu Vase obavy,nebojte. My to zvladneme.

shine2015
22. lis 2016

@koordinatorka_odboje ne ale kdyz ukaze ze se chova jako zrala zena a neceka co udelaji rodice....vzdyt uz davno nemusela s nimi v tomto veku bydlet

koordinatorka_odboje
22. lis 2016

@shine2015 asi stejný efekt by mělo, kdyby na rodiče zakřičela "abrakadabra!"

veg
22. lis 2016

@shine2015 tady nejde o to co a jak mohlo byt, ale o to, aby zazivala se svym rostoucim briskem podporu a lasku, doma ji ted nema, a vy ji taky nepridavate. Jak by ti bylo, kdyby ses dostala do pruseru a vsichni kolem ti misto vlidneho slova jen rikali, ze si za to muzes sama, pomahalo by ti to dostat seze dna nahoru?.. v odpovedi vaz slova, nikdo nerika, ze to se ti neco "nedospelyho" nemuze stat..

mellisek
22. lis 2016

Přestaňte na sebe utočit kdo má jak volit slova. Slečně je 27.let pokud partner dítko chce, mají si hledat pronájem jít do svého a ihned to řešit. Pokud se slečně doma dostává takové "podpory" má se domluvit s partnerem a jít na čas k němu. Hrotit jak se k ní chovají doma jí situaci nevyřeší. Musí jí vyřešit sama.

Strana
z5