Rodina mě nutí jít na potrat
Ahoj,
mám menší nebo spíše větší problém se svou rodinou. Moje rodina je proti tomu, abych měla dítě a nutí mě na potrat. Podle nich ve svých 27 letech nemám právo mít dítě a myslí si, že se o to dítě budou muset oni starat. Podle sestry chudáky rodiče hrozně tím obtěžuji. V minulosti jsem měla problém se vztahy, takže se automaticky u nás doma počítá rovnou s tím, že mi přítel zdrhne a já budu matka samoživitelka. Všichni mi vyjmenovávají tu dlouhý seznam toho, jak je strašně moc špatné chtít mít dítě. No prostě, jenom ty nejhorší možné varianty.
Přítelem momentálně nebydlíme spolu, což rodinu nesmírně vytáčí. Podle nich jsem se k němu měla nastěhovat hned, co jsem na testu měla dvě čárky. Chtějí všechno řešit hrozně moc naráz a rychle. Vůbec nám s přítelem nedávají prostor. Takže se prý do týdne máme rozhodnout, jestli na ten potrat půjdu nebo ne. Přítel dítě chce, ale rodina si myslí, že ne. Když jim tu nedělá opičky a nežádá mě tu o ruku.
Jsem z toho všeho strašně ve stresu a každou chvíli brečím. Myslí si, že jsem malá holka, a že jako jediná z rodiny, já prostě dítě mít nemůžu. Co se týče samotného potratu, tak si připadám, že jsem spíše ve stavu, kdy bych ho psychicky neunesla. Celá situace mě hrozně moc deptá.
Mě teda přijde při nejmenším zvláštní jen to, že vůbec uvažuješ o tom, že půjdeš na potrat proto, že to rodina chce - ve 27 letech..! Kdyby ti bylo 17, neřeknu...
Napsala jsi o sobě, jak jsi v jejich očích strašně špatná, vlastně ve všech očích - má to nějaký reálný důvod (problémy nebo dluhy, které jsi v minulosti nadělala, špatné chování, rodiče tě doteď živí apod.)? Protože pokud ano, tak se opravdu nedivím tomu, že rodiče nesouhlasí s tím, abys měla dítě.. Mají v podstatě strach, že jim pouze přibude další starost..
Jak píše @anelamates , hledáš stále jen důvody jak a proč něco nejde.. Pokud je ti opravdu tak hrozně špatně tam, kde aktuálně bydlíš (domov to nazývat nebudu, protože z tvých příspěvků se tam asi tak necítíš), tak si prostě sbal igelitku a jdi k přítelovi. Pokud k němu jít nemůžeš, tak se prostě začni balit, začni něco dělat, a ukaž rodině že to myslíš vážně - že dítě chceš, že se o něj postaráš, že pro to uděláš vše.. A jakmile to možné bude, tak se prostě odstěhuj, žijte s přítelem spolu, společně se o vše starejte, financujte, a tím dokaž rodině, že na nich nemusíš být závislá, že něco zvládneš i sama - a časem se i jejich přístup k tobě změní..
Tím, že budeš sedět doma, brečet, upadat do depresí a řešit to tady, si ničím nepomůžeš, ba naopak.. Pokud něco chceš změnit, musíš začít u sebe..
@veg Jenže ono jí to politování v jaké je situaci bohužel moc nepomůže... litovat jí tu můžeme všechny a posílat ubrečené smajlíky, ale co z toho? Neříkám, že se tu musí pranýřovat, ale tak nějak se asi věc má tak, že se bude muset postavit na vlastní nohy, na což má teď spíš tisíc výmluv než nějaký plán jak to udělat (aspoň to tak vyznívá). Takže je otázka, co vůbec chce ona sama. Ani jedninkrát jsem tu nečetla nic o tom, co plánuje ona s partnerem, jakou mají vůbec představu své rodinné situace. Nic, jen nářky na rodinu, ale praktické řešení své situace defakto žádné 🤐
no já nevím, mně se vůbec nezdá adekvátní nutit svou dceru k potratu a říkat jí, že něco nezvládne. Spíš choré. Přemýšlím jenom, jak bych se ke své dceři zachovala já.
a zakladatelku chápu, že se "ani v 27 letech" (v tomto věku bydlí u rodičů ještě poměrně dost lidí) nemůže od takovýchto lidí odpoutat. Kdoví jaké sebevědomí bych měla já, kdyby mě vychovával někdo takovýto.
@shine2015 to je naka blba hra, nebo co? Musi byt jeste par tydnu doma a rodice a rypalky na mk ji delaj do hlavy diru, misto aby k ni mluvili jak k cloveku, k citlive dusi, to je pruser, jak si na ni vybijej svy prezrany ega. Vono se vam to mudruje,behem toho co vam kamenej srdce, ale zivot je o necem zcela jinem..na to si ale budete muset prijit samy devcata, to se koupit neda..
@veg ja mam pocit ze sis spatne precetla muj prispevek c.1 a nasledne ve druhem jsem pouzila tvoje slova,,ktera me prekvapila....
Pokud Te tady nekdo vytocil nebo nastval,tak to neni muj problem
Zakladatelce je 27let. Ceka mimi s pritelem a tady popisuje vsechny okolo co ji delaji a nedelaji....atp. Muj nazor je vyjadren na predchozi strane v prispevku c.1
Ja ji nenadavam ale ani neplacam po rameni jaka je chudinka...neni. Je to zdrava zena, ktera ma partnera a s nim ceka dite. Mela by se k cele situaci postavit zodovedne,to je cele.
@shine2015 jen se mi zdalo, ze si delas srandicky. Samozrejme neni pruser tehotenstvi, ale cela ta situace. V takove i v kazde jine je zapotrebi si uvedomit, ze vetsina z nas je podminena vychovou rodicu a nehazet obeti klacky pod nohy vyrokama typu je ti 27 tak bys mela byt dospela. V dnesni dobe je v dospelem veku tak min. 95% lidi na urovni ditete..
@veg srandicky si nedelam a ani to nemyslim zle. Ale je treba si uvedomit ze toto je zslezitost me a meho partnera. Osobne si myslim ze rodice nemaji do toho co mluvit a navic jw sproste rici natoz chtit po diteti aby slo na potrat...ale na strane druhe po nich nemuzu nic vyzadovat....musime se s partnerem sebrat a resit situaci my dva. Rici si co a jak....ono je i rozdil prijit pred rodice spolecne a vysvetlit jim ze se postarame...nez to rici at uz sama nebo s partnerem kdy partner na mesic zmizi....
Podle me meli pockat a rici to s jasnym planem i vizi....
Nevime podrobnosti ani detaily....a ja tu nejsem v roli soudce. Jen si myslim ze je na case aby se spojili oni dva jako partneri a vystupovali a i chovali se zodpivedne...s rozmyslem....a snahou uklidnit ted vztahy v rodine - at uz partnerovou promluvou s rodici tak i tim planovanim a resenim cele situace po prakticke strance - bydleni atd atd
A stezovani jak to ma chudak tezke ji moc nepomuze.....
Ja mam zkusenost zr vzdy je dobre zacit u sebe. Je to lepsi nezli fnukat nebo se hadat. Zmenit svoje chovani i vystupovani bez hadek ale jasne asertivne.....
Na rodinu se v...r, pokud chces dite a pritel taky, tak tim je to rozhodnuto. Co nejdrive si s pritelem najdete bydleni. Takove magory rodice mam i ja. Po skole jsem si nasla praci a za par mesicu jsem se od nich odstehovala, porad mi diktovali zivot, uz temer rok s nimi nekomunikuji a je mi tak fajn. Konecne se muj zivot dal do kupy.
Mozna je to i tim ze si myslim ze fnukani nepomaha a vzdy mame na vyber. Brecet ukazovat a stezovat si na okoli a nebo se na situaci pofivat jinak....a zacit delat veci jinak
tak znova. 27 letá žena se nemá co doma dotazovat na téma těhotenství, pokud má zaměstnání a sama se živí, protože to, zda si dítě nechá nebo ne, je pouze její věc. A 27 letá žena asi nebude bydlet doma s rodiči, a pokud ano, a ona bude dospělá, tak ve chvíli, kdy začnou rodiče mluvit o potratu, musí být schopná říci - moje dítě, můj život, mé rozhodnutí si je nechat. Vy je živit nebudete. A pokud by byla dospělá a tak se i chovala, museli by zkrátka rodiče uznat, že má pravdu. A pokud by ji i třeba chtěli vyhodit z domu ( a ona už měla být dávno pryč si myslím), tak klidně taková dospělá řekne fajn, do zítřka se sbalím a jdu bydlet sama, než se přítel vrátí. A klidně to ten týden překlepe v útulku. Ale protože ona evidentně dospěle nejedná, tak neřeší, na veškeré návrhy na řešení odpovídá - ale když, ale já, ale ale ale - a nedělá nic. Takže rodiče prostě vidí, že není dospělá a mají hrůzu z toho, že budou vychovávat její dítě.
A za mne - já přiznávám naprosto otevřeně, že myšlením jsem chlap - je problém, tak hledám řešení, a nenimrám se v citečkách. Asi tak. Kdyby řekla mám problém, potřebuji si jen postěžovat ale jinak nic, tak se nezapojím a nechám vás, abyste ji pohladily po dušičce a dávaly pusinky a srdíčka. Ale ona hledá řešení a srdíčko to tedy není.
@veg No a o čem je život, to si myslím ve své šedesátce docela vím - a doufám, že vy to hned tak nezjistíte, co všechno na vás tahle potvora může mít nachystáno. Takže znovu - zakladatelko zvedni zadek, přestan fnukat a začni řešit. Vždycky se dá něco najít, když nejde o život, jde o houby, jo? A to je pravda.
@aklin No vidíš, a ona visí doma - takže k tomu asi má nějaký důvod, ne? proč ty jsi odešla a ona to odmítá? Obě máte práci a obě máte šílené rodiče. Ty jsi vzala svůj život do hrsti a řešila to, ona to řeší nářky na netu. je to snad dospělé?
@sijane I kdybys měla být sama s dítětem, což se fakt může stát každému, ale i kdyby už teď partner neexistoval, tak nemají právo tě nutit jít na potrat. A nechápu drzost vašich, že si vůbec dovolí ve tvém věku ti určovat, co máš a nemáš dělat. Sama mám dost bláznivou matku, takže ti tvé problémy věřím. Tím, že s rodinou žiješ to máš těžší. Zauvažovala bych nad odchodem. Vím, že je to strašně těžké, ale kdyby to jen trochu šlo, hledala bych cestu. I kdybys měla jít zatím sama bez přítele. Neznám tebe a tvou rodinu, ale nutit někoho jít na potrat je nehorázné.
A stydím se za určité přechytřelé a odsuzovačné názory tady. Holka se má zle, napíše sem a hned si na ní někdo musí honit triko.
@anelamates tak zivot je bud o lasce cili o soucitu, anebo o nabubrelem egu tj. vlastni dulezitosti. Neni jine cesty. Bud mas srdce nebo jen hlavu plnou teorii.. nemam co vic zjistovat.
Kdyz je clovek v situaci, ze nema moc penez, nema na koho se obratit s prosbou o azyl a musi v zajmu sebe i sveho ditete jeste mesic vydrzet pod strechou s lidmi kteri k ni nemaji respekt, ani k zivotu v jejim brisku, to posledni co potrebuje jsou hlasky typu zvedni zadek a zacni makat. To je fakt uchylny. To nemuze napadnout cloveka, ktery vi o cem je zivot. Potrebuje vlidne slovo a vecne prispevky, treba cloveka se kterym by si mohla popovidat o zivote, aniz by chytracil o tom co ma delat.. Tady prece JDE o zivot, o ten v jejim brisku minimalne. Co ma delat, ma jit fakt pod most? To je fakt tak tezky pochopit ze hleda utechu? Fakt si myslite ze vase tvrdy kecy pomuzou k necemu dobremu? Nema jich snad od rodicu dost? A ma se tem rodicum postavit, kdyz je v jejich dome, to jako ze rekne "co" a oni k ni najednou ziskaji respekt? No nevim, o co vam jde. Zivot je o nicem pokud postrada vuni lasky, a tu ja ve vasich pripevcich postradam..
@sijane Miminko si nech 🙂 Já jsem měla první v 21 a teď druhé ve 28. Je to krásné, sice náročné na spánek, ale ten malý uzlíček stojí za to.
Nejvíc mě dostává, když se sotva plížím k postýlce, mrknu do ní a to malé stvoření se tak krásně usměje, je to nádhera 🙂
Při svém prvním těhotenstvím jsem samovolně potratila, nesla jsem to těžce. Na potrat nechoď, litovala bys.
Jestli máš kam jít, tak buďte s přítelem sami a kašli na ostatní co si myslí. Já si taky občas vyslechnu, že jsem první měla moc brzo a bla bla. No a jakou mám krásnou 7 letou holku 🙂 Neměnila bych, dítě je to nejkrásnější
@veg nechápu, proč bych měla milovat cizího člověka jenom proto, že je v tísni řekněme. Ano, mohu litovat člověka, který se dostal ne svou vinou do potíží, ale to neznamená, že ho musím milovat. Jenže, tady jde o něco jiného. Jde o 27 letou ženu, která, jak se zdá, je dost dospělá na to, aby si pořídila dítě, ovšem ne dost dospělá na to, aby byla schopna se o ně postarat. nezlob se, ale tohle litovat nemohu. Protože dospělý člověk má umět přemýšlet, a jako základní znak dospělosti považuji schopnost postarat se o sebe.
Tvoje řeči o tom, že život je bud o soucitu anebo o nabubřelém egu svědčí právě o tom, že vlastně ještě vůbec netušíš, o čem ten život je. Protože život tě postaví do situací, kde skutečně není podstatné ani jedno a také ti ani jedno nepomůže. Jsou to situace, kde ti pomůže jenom tvoje síla a tvoje schopnost bojovat za sebe a za svůj život. Asi tak.
A že bych měla nabubřelé ego jenom proto, že nepocituji soucit s nezodpovědnou ženou? Proč? Kdybych sem napsala třeba - mám problém, jsem zasekaná v dluzích, protože jsem si nakoupila nějaké ty drobnůstky od zlata, ted nemám na splátky a rodiče mi nadávají - myslíš, že by k ní někdo soucit měl? neměl, neb je to nezodpovědné. Pořídit si dítě a nemít vyřešené věci s partnerem, nemít bydlení, nemít zřejmě ani peníze je nezodpovědnost ještě větší. A toho dítěte, toho mi líto je. protože kam se narodí? Do čeho? bude mít tátu nebo jen nezodpovědnou mámu a prarodiče, kteří se budou chtě nechtě starat? To je totiž zatím ten neštastný tvor v tomhle příběhu.
Ona se prostě jenom vymlouvá a chce skutečně to, co jí dáváš ty - politovat ji. To sice k ničemu není, ale ji to utvrzuje v tom, jaká je chudina a jaké má rodiče. To je všechno. Já nabízím řešení. Bez litování, a dle tebe bez srdce. Co je líp - hladit po hlavičce a litovat, nebo nakopnout a poradit dítěti vybudovat domov?
@veg Mozna ze ma zakladatelka fakt hrozne rodice, ale nepomuze ji, kdyz se ted zameri na rodice.. ted se musi hlavne zamerit na sebe, na dite, na pritele, na svoje bydleni... zkratka resit vsechny prakticke veci a rodice dat stranou... vztah s rodici je ted mnohem mene podstatny a hlavne jedina sance, jak ten vztah zlepsit, je dat si vlastni zivot do kupy.
Upřímně moc nechápu, co řešíš. Je tu 27 let, jsi dospělá a rozhoduješ sama za sebe. Jediný problém vidím v tom, že žiješ u svých rodičů - tak bych radila se co nejrychleji odstěhovat. Jinak ale je pouze na tobě a na příteli, zda si dítě necháte nebo ne. Ničí svolení nepotřebuješ.
Miminko je ten nejvetsi dar.. Pokud ho chce pritel a chces ho i Ty. Tak bych se na tak skvelou rodinu vys... Je Ti 27.. Pujdes na potrat a treba uz mit miminko nikdy nebudes. Ja bych si miminko nechala. Zijes svuj zivot a nejsi nici loutka. Ses dospela a zodpovedna za sve ciny. Miminko budes milovat a ono bude milovat Tebe. A i kdyz budes nedejboze "matka samozivitelka" i to se da zvladnout. Kasli na ne a bud v klidu.. Cekas ho Ty.. Ne oni.. Hodne stesti ❤
@anelamates vubec netusite, do jakych situaci me zivot uz postavil a tvrdite ze nemam paru o cem zivot je... ja si myslim, ze v zivote je dulezita vasen, vasen vuci vsemu, nejen vuci tomu svemu, vite pojem "cizi lidi" mi nic nerika, jsme vsichni z jednoho testa. vsichni nekdy trpime, a to je si zapotrebi uvedomovat, ze tnem do ziveho, ta slecna neni obrazek, ktery si o ni muzete udelat, ale ziva bytost, ktera treba zrovna trpi. A vy ji nabizite reseni tim, ze reknete zvedni zadek a makej. tohleto vase nakopnouti je s prominutim hloupe a velice neefektivni, to nikomu nepomuze. To je jak zlej sen. A ja ji nelituju, jen davam svou lasku. Soucit neznamena rikat chudinko, ale schopnost sou-citit, chapat situaci ve svem celku, podat pomocnou ruku, pozvat ke konverzaci a spolecne najit dobre reseni. Laskyplne, mirumilovne. Kdezto vy jen tvrdite, ze se ta slecna o sebe a o dite neumi postarat, ze je nezodpovedna, nedospela, ze se jen vymlouva, ze je vam lito toho ditete, a ze ma hejbnout zadkem, vase zavery ji urcite pomohou..
a jeste k tem situacim, do kterych nas ma postavit zivot a ve kterych nepomuze soucit.. (jestli mluvite nemecky, nemam namysli mitleid, ale mitfuehl) tvrdite, ze mi pomuze jen moje sila, ta ma ale koreny v cem, v soucitu ne, takze v cem? Co je to za silu? A muze byt vubec ma nebo vase?? Zajima me co si o tom myslite ☺
@karlajasmine ja si taky nemyslim, ze by se mela zamerovat na rodice. Na miste by asi bylo vnimat sama sebe jako celek a najit to, proc se radovat ze zivota, i v tech tezkych chvilich. Vsimla sis nekdy, jak se chudi v africe nebo v indii usmivaji? To myslim, najit v sobe to, co je vnejsimi okolnostmi nedotknutelne.❤
@veg Vám na to napsat nic jiného, než proč si ji teda nenastehujete k sobě? Případně neposílate tolik peněz, aby z nich mohla platit své náklady na zivot nebo dokonce nekoupite přímo ten byt?
Taky se snažím lidí chápat, soucitit, pomoct a podpořit.. Ale někdy je lepší prostě říct přestaň se litovat a něco se svým životem udělej než tutu nunu to bude dobré...
@brambora28 mam rict hejbni zadkem, abyste byli spokojene? Mit vlidne slovo a pochopeni a zastani se pro nekoho na koho tu plivou je snad spatne?? Proto si mam tu slecnu hned nastehovat k sobe? 😀
@brambora28 prestan se litovat je jedna vec a ta tuna spiny ktera tu padla je vec druha..
@brambora28 a vec treti a ta zadadni je vztah srdce k srdci💕

@mellisek nejde tu o slova, ale o SOUCIT, o LASKU 😊