icon

Roztahuje se pánev v těhotenství?

d_dee
30. pro 2014

Ahoj, mám úzkou pánev (21/24/30/17). Chci se zeptat, jestli se nějak ještě roztáhne a jestli to jde znát? Je to mé první těhu.

craki
30. pro 2014

Obecne by se mely "roztahovat" vsechny klouby v tele uz od pulky tehotenstvi v ramci pripravy na porod. Netusim jestli to poznas, ale ja to na sobe poznala. Mam problemy s klouby - zvysena pohyblivost - i normalne a ted se mi stava mnohem casteji, ze nejaky kloub se pohne jinak nez ma, protoze tam ma vic mista nez obvykle a pak to boli jako cert nez se to uklidni.
Pokud mas obavy z uzke panve, zeptej se sve dr, tak ti k tomu rekne vic.

jitavrtule
30. pro 2014

Podle mě je trochu zcestný pojem "roztáhne". Neroztáhne, je z kostí, ty mají pořád stejnou velikost. Jediné co se v těhotenství a v rámci přípravy těla na porod děje, je že se rozvolňují kloubní/vazivové struktury.
Zjednodušeně si vem pánevní prstenec jako kostěný oval, který ale drží pohromadě vazy křížokyčelních kloubů (v doktorské hantýrce SI aka "esíčka) a vpředu chrupavčitá spona pánevní.
Před porodem se spona rozestupuje, vazy povolují a SI klouby se rozvolňují. Díky tomu pak může projít miminko ven. A všechno, co povolilo se po porodu zas během několika týdnů stáhne a "ztuhne".

mon_88017
30. pro 2014

@d_dee jsi v polovině, kostra se ti asi eště o kousek "hne", nejen pánev, ale třeba i hrudní koš. A poznáš to podle mě stoprocentně, to je taková bolest, že by se z toho člověk pos*al 😎

d_dee
autor
30. pro 2014

@mon_88017 tak to je hezky napsáno :D děkuju

bunny123
30. pro 2014

@d_dee Já to jako bolest na pos*ání nevnímala. Poznáš to, je to takový tlak v pánvi, na kyčle. Hůř se leží, kolébavě chodí.

d_dee
autor
30. pro 2014

@bunny123 jo tak to asi zrovna prožívám teda. Myslela jsem si, že moc chodím a že mě bolí svaly z toho. Jinak mě i bolí vaječníky a v podbříšku. To jsou asi ty vazy, které se rozpínají ;)

jitavrtule
30. pro 2014

@d_dee si myslím, že ještě ne-e, že to je zatím pořád děloha, která se rozpíná a tlačí kolem sebe. To finální rozvolnění vazů a kloubů je fakt otázka přípravy k porodu v posledním trimestru.
já mezi 17. a 19. týdnem myslela že zdechnu, jak mě tlačilo a píchalo v břiše.

ladyhacek
30. pro 2014

pokud vím tak porodní cesty se roztahují do jaké míry a jak netuším. Jinak nechci tě děsit jen upozorňuji. Určitě se dohodni s gynegologem a klidně pak i v porodnici. Známá i když je silnější má úzkou pánev a malý se jí tam šprajcnul > oba měli namále > nakonec to dopadlo vše dobře ale malý tam snad chvilku vysel > jiný doktor než jí rodil, jí pak řekl, že by bylo lepší rodit císařem. Tak se zeptej aby se pak nic nestalo, ale je hodně žen co mají úzkou pánev a rodí normálně > asi záleží na okolnostech. 🙂

> jinak mělo by se ležet na boku a to mě pak ta pánev tak bolí a chvíli to pak musím rozchodit vždy když vztanu tak se tak nějak klátím je to moc vtipné > tak možná ty klouby

d_dee
autor
30. pro 2014

@ladyhacek No nic se nemá podceňovat.. Na vše se zeptám gynekologa ;) taky se trochu klátím když vstávám :D a bříško mám večer nafouklé jako balonek

gwennie
30. pro 2014

@d_dee 17 jsem měla taky.... není to až tak úzká jako spíš hraniční... a beztak se ještě roztáhne 🙂 Mi se roztáhly i žebra 🙂

ludva
30. pro 2014

Při prvním těhu jsem měla úzkou pánev, před těhu jsem byla opravdu hubená. Nakonec jsem porodila dceru KP, která měla 3,7 kg. Byla přidušená, ale rozhodně v tom nehrála roli moje pánev. Při dalších těhu mi pánev neměřili. Rozhodně se mi pánev roztáhla a žebra taky 🙂