Růstova retardace 1. screening. Jak to mám chápat?

viky3293
7. srp 2020

Ahojte
Dneska jsem byla na 1 screeningu a vyšla my hodnota růstové retardace 1:65. Paní doktorka mi dala prášky které musím brát až do 36 týdne.
Mate s tím nějaké zkušenosti? Myslíte ze je to vážné?
Něco sem si o tom četla, ale nechápu to. Píšou že dítě zaostává o 3-4 tydny, ale dneska jsem podle dni 12+6 ale podle ultrazvuku 13+3. Jak to mám chápat tedy?
Děkuji za odpovědi

hezz17
7. srp 2020

Jedna se o riziko 1:65 ze ve 3.trimestru bude o 3-4 týdny mensi, nez by mělo byt

zelenaesmolda
7. srp 2020

@hezz17
a dozene to pak?

pavlajc
7. srp 2020

Mně vycházela u druhého chlapečka taky velké riziko růstové retardace a naštěstí je vše v pořádku. Dokonce možná i menší hodnota 1:45

hezz17
7. srp 2020

@zelenaesmolda po porodu většinou jo 😁

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
katherinka33
7. srp 2020

@viky3293 Ja mela hodnotu podobnou jako Ty, ale nevim z ceho se to pocitalo, protoze miry a vahu melo miminko vzdycky uplne normalni. Mala se narodila 52cm, 3610g... Ptala jsem se na to gynekolozky, co to znamená, uz behem tehu a rikala neco takoveho jako, ze se na sebe mam podivat, ze nejsem zadnej obr. Moc jsem nechapala, jak to s tim rizikem souvisi, ale kdyz se nevzrusovala ona, tak jsem to brala v klidu.

finist
7. srp 2020

Je to riziko růstové restrikce ne redardace

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
hezz17
7. srp 2020

@finist
@kelerub
Rustova retardace je celkove mensi vzrust, nez odpovida stari tehotenstvi. Rustova restrikce je nepomer rustu. To znamena zmtreba ze obvod hlavy a delka femuru odpovida stari tehotenstvi a obvod bříška je treba o 3tydny mensi.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
viky3293
autor
7. srp 2020

Děkuji všem 🙂 trochu mě to uklidnilo

zelenaesmolda
7. srp 2020

@hezz17
to je zvlastni,tak kdyz to dozene tak to neni nic vazneho ne?

hezz17
7. srp 2020

@zelenaesmolda casto je na vine spatna vyziva pres placentu. Musi se vice kontrolovat prutoky cev, kdyz ma nekdo anorexii (priklad), ma spatny prijem zivin, tak taky nereknes, ze je to v poho, protoze se pak muze dojíst. Muze byt spatne vyziven mozek, ostatní orgány... ale to uz je fakt extrem-proto se takovehle deti (plody) mnohem vic hlidaji, aby k tonuhle nedoslo. Taky behem porodu jsou nachylnejsi na nedostatek kysliku, ktery byva za kontrakce. A casto se pak provadi oxytocibicy zatezovy test, aby se videlo, jak mimco reaguje.

zelenaesmolda
7. srp 2020

@hezz17
diky za vysvetleni,ja o tomhle slysim poprve 🙂

jaja2888
8. srp 2020

@viky3293 v stejnem vysetreni jsem byla nyni ve treti tehotenstvi a vysla mi hodnota 1:40.Lekarka nas dost vydesila,ze miminko ma malou hlavicku a hrozi postizeni. Jsem uz starsi (38 let) dost mi to vydesilo.Ale na dalsich kontrolach miminko vse dohnalo a nyni mam par dni do porodu a vse se jevi jako normalni stav. Nervy za to vse ovsem nestaly. Na zacatku doporucivali odber plodove vody nebo nejake krevni testy,ktere stoji 12tis...to jsme odmitli a absolvovali proste dalsi velky screening a vse uz bylo OK.Drzim palecky,aby i u vas to bylo vse v poradku,miminko vse pekne dohnalo a nenechte se vystresovat timto odhadem🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru