Strach oznámit rodičům těhotenství. Prošel si tím někdo?

9. čer 2023

Ahoj holky, prosím anonymně.
Zjistila jsem, že jsem těhotná ( neplánovaně i přes antikoncepci ). Vzhledem k tomu, že jsem proti interupcím bychom si s přítelem miminko chtěli nechat. Mám už dceru z předešlého vztahu (5 let) a přítel s ní vychází báječně. Jen jsme spolu teprve půl roku, známe se ale už ze školy, takže to není nikdo cizí.
Jen mám strach z reakce rodiny. Znám moje rodiče a už teď vím, že když jim řeknu, že si miminko chceme nechat, tak si vyslechnu plno řečí o tom, že jsme nezodpovědní, že jsem se zbláznila že si to chci nechat apod. Je pravda, že co od nás tehdy odešel tatínek malé tak mi dost finančně pomáhali a tak nejspíše mají pocit, že mi můžou řídit život.
Prošla jste si něčím podobným také? Jaká byla reakce rodiny, případně poradíte mi, jak se vůči takovým proslovům obrnit?

misa_pise
9. čer 2023

Pokud si jste jísti tím, že si miminko chcete nechat, podejte to rodičům jako šťastnou událost, vůbec jim nedejte znát, že to bylo neplánované, že vás to zaskočilo. Podala bych to jako hotovou věc, ze které máte všichni radost, ať z vás necítí žádnou nejistotu
nebo obavy. Pokud začnou mít řeči, tak je utněte s tím, že se na miminko těšíte a ať vám nekazí radost.
Já jsem s manželem otěhotněla plánovaně po půl roce, všichni měli radost a nikdo si nedovolil to nahlas zpochybnit, i když si taky někteří mysleli, že jsme se úplně zbláznili. Pokud se máte rádi, nejsou tam problémy, chcete spolu být, tak to berte pozitivně. Problémy můžou přijít vždy i po několikaletém vztahu, v manželství, pokud se tak stane, tak to budete řešit pak, teď se radujte a užívejte si to, my jsme spolu teď osm let, máme děti dvě a jsme spokojení a rozhodně nelituju.

autor
9. čer 2023

@misa_pise děkuji za povzbuzení. Sama už vím, že délka vztahu nezaručí, že spolu zůstaneme "navěky" . S tatínkem malé jsme spolu byli 10 let a stejně to šlo do kytek a ex se ukázal jako totální pitomec. Stejně tak jsem si vědoma, že to musíme podat tak, ať z nás necítí nejistotu, je mi jasné, že by se toho hned chytli..

krisstina93
9. čer 2023

Jo mě mamka vymlouvala všechna 3 těhotenství. Nejdřív ze sem mlada, u druhého (s jiným partnerem) ze dopadnu jak s prvním, u třetího, ze tři děti jsou šílenství a nemůžu to zvládnout a bla bla bla, ani v jednom případě neměla pravdu. Proste sem to oznámila a všechny řeči šly jedním uchem dovnitř a druhým ven. Mamka se pak na vnoučata zacla těšit, ale jak to ani v jednom případě nečekala, tak ten šok zpracovávala po svém :D

sarkoc
9. čer 2023

Já věděla, že naši nebudou nadšení z třetího těhu, několikrát se předem vyjádřili, že to je blbost atd (když jsme se zmínili, že dvě děti nejspíš nebudou konec u nás)...takže jsem s nimi tu štastnou novinu prostě nesdílela, dvacet týdnů jsme si užili v klídku a radostném očekávání, pak to poznali sami, mamka prohodila, že jestli dobře vidí, tak jsem fakt zas těhotná, že teda hodně štěstí v téhle době, tatka že to čekal a vlastně se na mrnouse těší a bylo. Ted malou samozřejmě maximálně milují a jsou rádi, že jí máme .) Ale uznávám, je to jiná situace než u vás, já mám všechny tři s jedním manželem, který je u našich navíc ve velké oblibě (větší než já řekla bych :D)

ninive211
9. čer 2023

Já bych řekla, že rodiče do toho nemají co mluvit, pokud vy dva to miminko chcete, podejte to jako radostnou zprávu, ne stylem "stala se nám nehoda, tak teda bude mimčo"...jak píšeš, délka vztahu nezaručí, že bude vztah šťastný, pokud máte kde bydlet, máte oba práci a peníze a přítel si rozumí se starší dcerou, tak je všechno v pořádku a nechala bych to přirozeně plynout.
Rodiče samozřejmě můžou mít "kecy", můžou na to říct svůj názor, ale nenechala bych se tím odradit, hezky rázně bych je hnedka usadila, že to není jejich věc, oni mimčo vychováva nebudou a že na miminko se oba těšíte.

cherie24
9. čer 2023

Taky mam dceru z předchozího vztahu, otěhotněla jsem přes kondom i prášek po. Tenkrát jeho děda tomu nasadil korunu, když koukal na fotku ultrazvuku a zeptal se, jestli je už pozdě s tím něco udělat.🤦🏼‍♀️Pak nám promlouvali jeho rodiče do duše, jak jsme si zničili život. A s druhou dcerou jsme byli spolu sotva rok. V lednu jsem se nastěhovala a v dubnu už jsem byla těhotná plánovaně. 😆 A nikdo nám k tomu vůbec nic neřekl, akorát nám nikdo nevěří, že to bylo plánovaně, všichni si prostě myslí, že nám to ulejo a co no. Ale ono v našich rodinách je taky takových neplánovaných dětí víc, tak proto se nad tím nikdo nepozastavil ani. 😁 Moje rodina z toho asi taky měla obavy, abych nezůstala se 2 dětma sama... Ale třeba partnerovi rodiče z toho měli velkou radost, ještě se ptají, kdy bude další. 🙂

bara88
9. čer 2023

Já si nemyslím že by si mysleli že ti mohou řídit život ale spíš pokud ti finančně pomáhali tak nechcou aby ses do té situace dostala znova a to musíš vědět ty ,jestli užívíš, užívíte, dvě děti

sinicka
9. čer 2023

Mít dítě po půl roce vztahu a tvrdit, jak nový partner báječně vychází s první holčičkou je fakt bláhové. Tvoje rodiče chápu. To spolu snad ještě ani nebydlíte, ne?
Tvým rodičům bych to sdělila jakože s radostí. Kdyby to začali rozebírat, měla bych nachystaný plán, co bude, když skončím se dvěma děckama sama. A oznamila bych jim to bez pritomnosti novyho partnera.
Btw.. jak muze v dnesni dobe selhat antiooncepce?
Takze kdyz jste se chránili, dite je nechtene.. no, to se nedivim po pul roce..
ahjo..

autor
9. čer 2023

@sinicka blahové ti to připadat může. A ano, bydlíme spolu. A oznámení určitě bez partnera dělat nebudu, týká se to i jeho, proto nevidím důvod ho z toho vynechávat🙂

ninive211
9. čer 2023

@sinicka Představ si to, že žádná antikoncepce není 100%. sice je to velmi malá pravděpodobnost, ale stát se může, takových dětí, které se narodiny přes kondom nebo přes HA chodí po světě... Snad jen sex. abstinence. Z "ducha svatého" otěhotněla korát panna Marie.

cherie24
9. čer 2023

@sinicka jak může selhat antikoncepce? Úplně normálně, představ si, že nám selhal kondom, hned jsem si ráno běžela pro prášek po a mám stejně skoro 4 letou dceru. Antikoncepci brát nemůžu. Některé děti ani svěcená voda nezastaví. Není to vždycky nezodpovědnost nebo hloupost rodičů. 😉 Jediné, co je 100% je abstinence.

sinicka
9. čer 2023

Vsak si to udelej jak chces, ptala ses tu na nazory v takrka anonymni diskuzi, to byl jen muj nazor :D
Podle me jsi nezodpovedna, to je cely.

sinicka
9. čer 2023

@cherie24 tak tvoje děťátko je asi fakt vyjimecne, ale jinak je “selhání” antikoncepce nejcasteji uživatelskou chybou. Doporucuji vygooglit presna cisla. 🙂)

autor
9. čer 2023

@sinicka a prosím proč nezodpovědná? Proto, že nechci jít na potrat a jen jsem se tady ptala na to, jak se obrnit proti reakci rodičů? Nevím, co je na tom nezodpovědného

rebe
9. čer 2023

Myslím, že odmítavá reakce nebude ani tak pramenit z pocitu, že ti mohou řídit život, ale hlavně z lásky a obav o tebe. Takže bych se připravila na to, jak zareagovat pozitivně a s pochopením. Představ si, že se totéž stane tvojí dceři, až bude velká. Jasně že budeš šťastná, že je šťastná, a miminko je krásná věc. Ale vždycky je blíž dcera a obavy o ni.

rebe
9. čer 2023

@sinicka Neptala se na názor, prosila o radu a podporu. To, co jsi jí napsala ty, je odporné. Chováš se hnusně. (Taky píšeš do anonymního fóra, tak mají i ostatní právo ti to napsat, viď 🙂)

andelka
9. čer 2023

Rodiče mají vždycky obavy. Nic nebývá úplně podle jejich představ. Moje mamka mi vymlouvala jak svatbu, tak potom rozvod. Děti naštěstí ne.
S manželem jsem otěhotněla sice po asi 3 letech vztahu, ale ještě jsme spolu ani nebydleli. A brali jsme se po půl roce společného soužití. Ale taky tam byla ta zkušenost z dřívějška, známe se léta letoucí, nebyl to nikdo nově poznaný, i moje rodina ho znala, a hlavně jsme se brali v 35, dohromady 3 děti a 4 na cestě. To už úplně rodiče nemají chuť a sílu něco hrotit. Už jsme měli ledacos za sebou a byli si jistí.
Přesně jak se píše, řekněte jim to jako danou věc, těhotenství sice neplánované, ale přijaté a chtěné, jednoznačně pozitivní přístup, žádné nejasnosti, nejistoty nedat znát.

bara88
9. čer 2023

Já myslím že tohle zase pochopíš až tva dcera bude starší. Představ si že otěhotni a chlap ji nechá a ty ji budeš dotovat penezma. Po půl roce vztahu přijde zase těhotná.budes jásat?Nebo budeš mít strach že zase bude sama s dvouma dětma?

andelka
9. čer 2023

@bara88 my už jednu takřka dospělou dceru máme..jo, hlavně manžel je na nervy ze všeho, co se mu úplně nezdá být vhodné. Každý rodič chce pro dítě, co si myslí, že je nejlepší. Chce, aby se mu dařilo, aby nemělo problémy. A nedostalo se do dalších hned co se z jednoho dostane. Na druhou stranu, zkušenosti jsou nepřenosné, a mnohdy mu připomínám..Vzpomeň si na sebe. Taky jsi na rodiče nedal. Ani na intuici. Život nám klade do cesty všelicos. A padat musí asi každý. Dítě je dospělé a dělá vlastní lepší či horší rozhodnutí. A jaké byly, se ukáže většinou až posléze.

autor
9. čer 2023

@bara88 samozřejmě že bych strach asi měla, ale na druhou stranu jak už zde bylo psáno, toto se může stát i po několikaletém vztahu, nikdo mi nikdy nedá žádnou jistotu a je strach a strach. Kdybych věděla, že reakce rodičů bude sice se strachem, ale v rámci mezí tak beru, ale já je moc dobře znám a tam to někdy zachází až k ponižování a schazování mé osoby.

bara88
9. čer 2023

K ponižování? Popravdě s prvním dítětem si psala že ti hodně finančně pomohli,kde by si v té chvíli bez nich byla .kdyby neměli strach a nemeli tě rádi, tak by ti nepomohli

autor
9. čer 2023

@bara88
Vždyť tady nikdo nepíše o tom že nemají rádi. Jen asi nevíš co to znamená mít manipulativní rodiče🙂 to je celé

andelka
9. čer 2023

@bara88 ne každý rodič pomáhá nezištně a bez toho, aby si nemyslel, že vděčnost ho opravňuje k dalšímu ovlivňování života.

andelka
9. čer 2023

Jak dlouho jsi těhotná? Já bych asi s oznámením vyčkávala. Jednak nevíš co se může stát, jednak asi čím později, tím líp.

autor
9. čer 2023

@andelka ano, přesně toto je ten případ🤷‍♀️

andelka
9. čer 2023

Myslela jsem si to. Držím palce.

autor
9. čer 2023

@andelka v 7 tt, samozřejmě že chci ještě počkat alespoň do prvního screeningu

andelka
9. čer 2023

Bych počkala i dýl. Pokud to půjde utajit. Klidně až do cca 20tt, třeba až než budete znát pohlaví a hlavně, až s tím očividně nepůjde nic jiného dělat, než se těšit.

laxesis
9. čer 2023

Když se člověk do situace vcítí z jejich pohledu, tak asi chápu, že budou mít pochopitelné obavy - taky bych měla, zvlášť pokud už tam je nějaká historie. Ať už tedy obavy o tebe, nebo obavy o sebe a své pohodlí, pokud by to nedopadlo dobře a museli by pomáhat. Samozřejmě jsou rodiče a rodiče, každý může reagovat více či méně přehnaně, někdo třeba začne lomit rukama ale nakonec, až to vstřebá, bude podporující. No a někdo bude nadávat a nadávat, nedejbože si něco na sílu nutit či urážet a ponižovat. To tady těžko odhadneme, každopádně ti není 15, aby si z toho byla ve stresu.. jsi dospělá a zakázat ti nic nemůžou, maximálně budete mít chvilku napnuté vztahy, ale není tvá povinnost je vídat příliš často, pokud ti s nimi není příjemně. Už ti jednou pomohli, takže rádi tě určitě mají.. Spíš bych to brala tak, že úplně hezká reakce to nebude, ale na druhou stranu to není důvod ke stresu, protože reálně - co s tím zmůžou? Vy máte jasno🙂 Uklidnila bych je tím, že o miminko se postaráte a oni se můžou těšit na vnouče bez obav o to, že to nezvládnete. A rozhodně bych to oznamovala naprosto nejdřív po prvním screeningu. Třeba překvapí=)

sinicka
9. čer 2023

Proč jsi nezodpovědná? Protože ses nedokázala sama postarat o starší, ale dotovali tě rodiče a ani ne po půl roce vztahu k sobě a svému 5 letému díteti nastěhuješ cizího chlapa a jako bonus s ním otěhotníš. Doufejme, ze tak báječně se bude dál chovat k té starší..
Ano, píšu to hnusně, ale tady těch diskuzí jsem tady a na jiném webu viděla tolik, ze uz citim, kam se ženeš. otěhotnet, kdyz ma clovek dite z predesleho vztahu a aktualne ma ruzove bryle je proste risk.. poznavani trva kolem 2 let, nez se clovek ukaze.
Já jsem taky po stredni zacala chodit s klukem, ktereho jsem znala od mala, rodice se znali, proste jako z pohadky..
Po tom pul roce se z neho ale stal pedanrt, blazen, furt mi neco podsouval, hruza.. nikdy k tomu nic nesmerovalo, byl to pohodar a byl do me zamilovany fakt asi od 12 let.
ja to s tebou taky myslim dobre, bohuzel zivotni zkusenosti jsou neprenosne. Ver mi, ze si fakt preju at tvoje deti vyrustaji v lasce s nemusis jim odpirat. Ja jsem si s prvnim synem prosla taky sra*kama a musela jsem se z nich vylizat takrka sama.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru