Stravování v době těhotenství

pokyska
10. bře 2016

Ahoj všem, jak je to s tím co se v těhotenství smí nebo nesmí? Koukala jsem na internetu, ale je něco co by těhotná striktně neměla a mohlo by jí to ublížit a teď nemyslím alkohol, drogy... to je všem jasné ale myslím co se týče jídla. četla jsem že vadí plísňové sýry... jinde zase psali že to až tak nevadí když je člověk nebude jíst příliš často. ano syrové maso, syrová vajíčka to je problém to také vím. ale ještě něco? jaké bylinky? ráda se stravuju zdravě, jím chia semínka, konopná semínka, kustovnici... vadí něco z toho?

jaaanaluk
10. bře 2016

Ahoj, ja nejim jen syrový vejce a maso. Sýry se snažím hlavně aby byly pasterizovany a hermelin si spíš rozpecu v troubě, když mám na něj chuť. Jinak si myslím, ze bylinky v běžném množství neuškodí. To bych musela sníst celej záhon.

zuzineckah
10. bře 2016

@pokyska já jim vše kromě syrových vajec a masa. Neměla by se šalvěji. Jinak bylinky nevím, moc je nemusím, jen ty běžné k vaření - bazalka, tymián, rozmarýn atd. Chia si dávám také. Jo a skleničku vína si taky dám 🙂 Ale jede mi jen červené, které už několik let nepiju 😉 Všeho s mírou, myslím, že pokud těhotenství prosperuje není důvod k nějakým výrazným omezením, ani doktoři to nedoporučují. Spíš si hledět, aby strava byla pestrá a vyvážená

pokyska
autor
10. bře 2016

a nevíte jak je to se zázvorem? myslím že doktorka mi říkala že by měl být ok jen to s ním nepřehnat.

zuzineckah
10. bře 2016

@pokyska když mě teď chytí rýma nebo kašel, tak jedu zázvor ve velkém. Piju čaj se zázvorem, citronem a medem.

mika251
10. bře 2016

@pokyska u všetkého platí - rozumne a s mierou. zázvor nevadí, pokiaľ ho neješ na kilá, rovnako to platí aj u byliniek - i spomínaná šalvej sa v rozumnom (dochucovacom) množstve može.

Inak je to u zrejúcich syrov, surového masa a vajec, tie možu potenciálne sposobiť listeriózu a to i v prípade, že ich len olízneš - tam množstvo vobec nehrá rolu. Je to viac menej o šťastí, pokiaľ potravina baktérie neobsahuje, tak sa nič nestane, ani keď toho zješ na kilá, ale pokiaľ obsahuje, tak holt vadí i malý vzoreček.
Takže to už je na odvahe a svedomí každého - ja osobne plesňové syry typu hermelín jem, na syrové maso a vajíčka si netrúfam. Rozpečený hermelín, resp. akýkoľvek zrejúci syr je úplne v poriadku. Rovnako ako kupované majonézy a tatarky, tam sú vajíčka pasterované.

martiniquest
10. bře 2016

Nejim jen syrove maso a vajíčka. Nivu a hermelin jsem si odpirala do minulého týdne,pak jsem na to dostala chuť a dam si. Jim to,na co mam chuť. Věřím tomu,ze tělo ví,co potřebuje.

pokyska
autor
10. bře 2016

taky si myslím že všeho s mírou, vzdávat se úplně všeho je nesmysl kor když na to mám chuť. ale to syrové maso a vajíčka rozhodně vynechám. nekouřím takže o starost mín. alkohol to je jasné, občas sklenička nebo jedno pivko neuškodí. a o těch sýrech jsem četla že pokud jsou tepelně upravené tak by to mělo být ok. nedokážu si asi odepřít nakládaný hermelín, pro ten mám prostě slabost. jinak jsem četla že i majonéza nebo tatarka kor podávaná jinde než doma je taky riziko..

martiniquest
10. bře 2016

@pokyska Přítel teď někde četl studii,ze to s tou neskodlivosti skleničky vina/piva není pravda :-/

pokyska
autor
10. bře 2016

@martiniquest no tak jasný když si jí dáš každý den tak to není dobrý... ale jednou za čas.. nesmí těch skleniček být víc. a máš nějaký odkaz na tu studii? docela by mě to také zajímalo.

zuzineckah
10. bře 2016

@martiniquest ...taky psali, že kolem lítají ufoni 🙂 přítel to nejspíš myslí dobře, ale když chce nějakou věrohodnou informaci, neměl by ji hledat na internetu, ale zeptat se odborníka. Bavíme se o skleničce, ne o flašce.

zuzineckah
10. bře 2016

@pokyska ono je taky dobré koukat, kdo podobné studie vydává, či financuje. Jestli náhodou ne výrobci potravinových doplňků pro těhotné 😉 Stačí používat selský rozum a trochu přemýšlet nad tím, co děláme, jíme, pijeme. A to nejen v době těhotenství.

martiniquest
10. bře 2016

@pokyska Prave ze ani jednou za čas. Az bude doma,zeptam se ho,kde na tom byl. Sama jsem to nečetla.

mika251
10. bře 2016

@zuzineckah súhlasím. Ja si občas doprajem hlt piva, keď si manžel otvorí flašku po večeri, alebo trochu vína na návšteve - no za tých 5 mesiacov čo som tehotná som ho vypila možno dohromady tak 3 deci 🙂
A tiež už som sa dozvedela, že som hrozná, že nemyslím na to chudák bábätko, ktoré si teraz priškrcuje pupočnú šnúru, aby sa do jeho tela tie jedy nedostali... No, som zvedava, či si tú šnúru škrtí aj keď si dám kúsok čokolády, alebo údeného 🙂
Netreba sa z toho zblázniť 🙂

martiniquest
10. bře 2016

@zuzineckah Mam trochu podezření,ze kecal,ale tvrdí,ze ne :D Faktem je,ze když jsem si cucla alkoholu,nechutnalo mi to. Ale nealko sampicko,to muzu :P

zuzineckah
10. bře 2016

@martiniquest já jsem přesvědčena, že tělo si řekne. Já třeba nemůžu ani cítit bíle víno, přitom normálně ho mám moc ráda a s manželem patří sklenička k takovému našemu večernímu pohodovému rituálu. Teď mi naopak hrozně chutná červené, tak si třeba příležitostně dám deci nebo dva, vyloženě na něj mám chut 😵 Pivo nepiju vůbec, ale to mi nejelo nikdy. Rozebírala jsem to s doktorem už při prvním dítěti, kdysi dávno 😀 A teď zase, protože jsem taky nechtěla zbytečně něco zariskovat, i když jsem si říkala, že logicky to nemůže udělat vůbec nic. A doktor mi to potvrdil. Dokonce mi řekl, že když bych si dala skleničku (=decku) denně třeba k večeři, tak se vůbec nic nestane. Je to docent s 30 letou praxí, nemám důvod mu nevěřit. Ale každý den si víno rozhodně nedávám, takovou chuť zase nemám 🙂

pokyska
autor
10. bře 2016

@martiniquest díky zajímá mě to taky tak to sem pak prosím dej.

martiniquest
10. bře 2016

@zuzineckah Já třeba doktorum příliš nevěřím. Oni resi prusvihy,většina z nich vůbec neřeší prevenci. Alkohol proste pro tělo není zdravý,a to ani mimo tehotenstvi. Viz východní přístupy ke stravování. Ale to je uplne jiná debata. Proste každý nějak hresi,ja třeba bake rollsama a podobne 🙂 Všechno je to o množství.

zuzineckah
10. bře 2016

@martiniquest asi tak, máš pravdu, všeho s mírou (kromě tvrdých drog, samozřejmě 😀 ). Jinak já si doktory vybírám opravdu pečlivě a rozhodně nepadám na prdel z jejich božskosti, několikrát jsem péči odmítla, nebo doktora prostě vyměnila. Proto jsem o kvalitách těch, které si vyberu opravdu přesvědčena, tudíž jejich názor beru za relevantní. Mě spíš děsí ta hromada "rádobyodborníků", kteří po internetu plodí moudra a lidé jim to žerou bez toho, aby vůbec zjistili, kdo ten člověk je. Ale to je otázka volby každého z nás a uznávám, že ta přemíra informací je někdy na škodu.

martiniquest
10. bře 2016

@zuzineckah Ano,premira informaci je na škodu. Lidi přestali poslouchat sami sebe a místo toho začali poslouchat všechny kolem a tím sebou nechávají manipulovat. A nejde jen o jídlo,ale přístup k celému zivotu.

zuzineckah
10. bře 2016

@martiniquest přesně tak, naprosto s tebou souhlasím. Já tedy v tomhle rozhodně nejdu "s dobou" a řídím se především sama sebou a svým instinktem. Někdy mě opravdu zaráží na co vše potřebují lidé najít odpověď na netu... Teď vůbec nemyslím tuhle diskuzi, ale obecně - ať už se to týče těhotenství, dětí nebo výchovy.

nupta
10. bře 2016

Kdybych se měla řídit rady vyčtenými na netu, tak nevím, co jíst. Měla jsem třeba ráda klíčky, potom jsem se dočetla, že by je těhotná neměla jíst, na jiném webu jsem se pak dočetla, že jsou naopak vhodné. Na webu může publikovat kdokoliv - ty nebo já...
Já nejím plísňové sýry, nepiju bylinkové čaje, nejím játra a souhlasím s jaaanaluk. Plísňák by asi neměl vadit, pokud je pasterizovaný, ale já ho raději nejím. Dál nejím kofein a nepiju.

evoleta
10. bře 2016

Já slyšela, že Goji se v těhotenství nesmí. Důvody jsem zatím, přiznám se, nezjišťovala, jelikož se mě to ještě netýká :(

pokyska
autor
10. bře 2016

@evoleta taky jsem to slyšela tady je článek...
http://www.goji-kustovnice-cinska.cz/tehotenstvi/

ivetka7686
10. bře 2016

@pokyska zazvor ve velke mire skodi nebot zahriva,cetla jsem,ze v 1.trimestru muze zpusobit potrat 😐

monikagurthova
10. bře 2016

@pokyska ahoj, četla jsem ze by se nemělo syrové maso, písňový sýr, syrová vejce. I když ja jsem jedla normálně tatarak a vejce na hnilicko si uvarim aspoň na 7 minut a pohoda. Mimi je zdravé. A i doktor mi řekl ať jim co mi chutná

mrshka
10. bře 2016

nechci rýpat, jen informovat, že takovýchto diskuzí už je tady mraky! a pořád se to opakuje 🙂

susmevem
10. bře 2016

@pokyska ... Neměla bys, tedy krom těch normálně věci (syrové maso atd.), třeba tymián, šalvěj, skorici... Dal přesně nevím, ale tohle bys neměla...🙂

iveta93
10. bře 2016

Já se vyhýbala tomu obvyklému. Vajíčka, syrové maso, plesnivé sýry a vnitřnosti (játra apod). Jinak si myslím, že všeho s mírou a rozumem. Kdyby jsi to chtěla dodržovat 100% tak by jsi mohla jíst jen snad 3 věci.

pokyska
autor
11. bře 2016

@mrshka tak nerýpej... hledala jsem a nenašla tak asi nejsem tak dokonalá jako ty.. mimochodem miluju lidi jako ty místo abys sem napsala něco užitečného nebo odkaz na těch mraky diskusí...

ivetka7686
11. bře 2016

@pokyska ja Jim vsechno 😉 Jen ne syrove vejce,syrove maso a sushi a nektere druhy ryb,ale jinak Jim vse na co mam chut,samozrejme jak uz bylo receno v rozumne mire neskodi Nic 😉 preji hlavne zdravicko

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru