Těhotná a nezaměstnaná
Dobrý den všem , je mi to trapné a asi celá situace nemá řešení ale ja furt doufám ,že mi někdo radou či zkušeností pomůže či poradí .Zjistila jsem ,že jsem 9 týdnu těhotenství a nejsem zaměstnaná ,tudíž nemám nárok na mateřskou.Opravdu mě nemůže nikdo zamestnat? a pokud opravdu ne , zůstanu uplně bez peněz ? Partnera mám a ten vydělává ale má nějaké závazky tak nevím jak to budem zvládat ale miminko si chceme nechat.Budu ráda za každou radu ,která mi snad pomůže.Snad něco existuje.Jsem na pracovním úřadě a v dubnu mi bude končit podpora , měla jsem nastoupit to zaměstnání ale ,když se dozvěděli o mém těhotenství pracovní poměr samozřejmě nebyl navázán😔
@maruska1992novotna a co na sociálce? No, v Kauflandu dělají jen pokladní činnost pokladní. V Lidlu je to jinak a tam bych tě ani neposlala. Zase v tom Kauflandu je to pakárna a za pár korun ale aspoň něco než nic.
@masajka87 dneska toho bylo až až omlouvám se volalo mi asi 10 známých a každý mi říkal něco jineho takže si ted přesně nevzpomenu ale kvuli ¨RP ? to je pravda což je škoda v Lidlu berou pěkny penize což se pry o kauflandu říct neda
@maruska1992novotna Jasně, hned tě někdo zaměstná a proto jsi už 5 měsíců na UP v době, kdy je minimální nezaměstnanost.
@maruska1992novotna jen pro upresneni, nesmi od tebe zadat vypis od lekare, ale uvadi se jen -schopna/neschopna vykonu prace, nic o diagnoze nebo tehotenstvi.
@maruska1992novotna Doporucuju ti, sby sis na rodicovske doplnila nejake vzdelani. Muzes studovat dalkove, pripadne si udelat alespon rekvalifikaci ci nejake kurzy. Pak nebudes vecne viset na UP.
@masajka87 Nevím, proč by s dítětem nemohla studovat. Je to jen o vůli a umění zorganizovat si čas.
já nastupovala do práce na začátku 5.měsíce těhotenství - na ÚP to věděli, ale řekli mi, že budoucímu zaměstnavateli to říkat nemám - řekla jsem to až za měsíc - naštěstí jsem měla úspěšně po škole a ta se započítává do nároku na mateřskou takže jsem pracovala jen cca 3,5měsíce než jsem nastoupila na mateřskou (na mateřskou jsem normálně nárok měla) - oběhej si sociálku a pořádně se vyptej jestli přece jen nárok nemáš - jinak nastup do práce co nejdřív to půjde ať vyděláš co nejvíc kaček...
@somalicats to je dost naivni predpklad. Take je to o tom, koli hoidn tydne pracuje manzel, jestli je nekdo ochotny ji dite pohlidat, jak daleko ma na nejblizsi VS a mnoha dalsich okolnostech. Kdyz nema hlidaci babicky, manzel maka denne 12h i o vikendu a nejblizsi VS ma dve hodiny vlakem, tak asi tezko pujde studovat. Nemela by ani kdy udelat seminarky.
@koordinatorka_odboje Já neměla pořádně hlídání, lepila jsem to, jak to šlo, a zvládla jsem dostudovat medicínu i rozvedená s dcerou a následně s dalším miminem na krku.
@soda365 nebylo to na tobe videt? Ja jsem slysela o zrudnych pripadech, kdy se ptali primo na pohovoru a vyhrozovali, ze kdyz bude uchazecka lhat, tak ji budou zalovat (samozrejme hloupost, ale dovolili si zastrasovat).
@somalicats tak to jsi bojovnice. A kdo ti hlidal?
@somalicats myslim si, vlastni zkuseňost nastesti nemam, ze kdyz clovek bydli primo ve meste, kde studuje, tak se to da. Ale jakmile mas dojizdet tam a zpatky, tak to nejde. Nez dojdes k vlaku, nez tam dojedes, presednes MHD, pak jsi ve skole, pak zase zpatky, cekat, nez pojede vlak, nez dojede domu - to je tak na cely den.
@somalicats Teda tys toho stihla při tom studiu, dítě, rozvod, další dítě...😀 To jen na odlehčení, nemyslím to nijak blbě, jen mě to pobavilo🙂
@masajka87 Tak práci měla několikrát, ale vydrží měsíc, dva, půl roku maximálně...takže problém bude asi někde jinde...
@koordinatorka_odboje naštěstí to vidět nebylo 🙂 začalo to být vidět v polovině šestého měsíce - já měla štěstí našla jsem na ÚP program pro čerstvé absolventy, zaměstnával mě v podstatě státní úřad a dostala jsem smlouvu - sice jen na dobu určitou, ale to mi nevadilo - teď napodruhé už mateřskou nedostanu, ale manžel pracuje jako osvč a platí si nemocenskou abych si pak mohla zvolit druhou rodičovskou na něj... Byla jsem šťastná, že můžu chodit do práce, přispět do rodinného rozpočtu a vydělat si nějakou korunu pro sebe..
@soda365 jj, i u nas byli pracovnici pres UP a dostaval se na ne prispevek, ktery skoro cely nebo dokonce cely pomryl jejich mzdu. To je pak zamestnavateli jedno, jestli prijme tehotnou.
@koordinatorka_odboje nepopírám, že jsem měla štěstí, ale přesto jsem chtěla zakladatelce diskuse dodat odvahu, že nemusí sedět doma na zadku a nechodit do práce jen protože je těhotná..
No a taky je to o studijních předpokladech a postoji okolí, startovní čáře atd. Ne každej má dostatek sebeuvědomění a ne každej musí mít bůhví jaký vzdělání.
A jsou i tak nekvalifikovaná zaměstnání, kde i praxe je víceméně jedno.
Asi tolik k těm radám.. Jaký si to zakladatelka udělá, takový zaměstnání bude jednou mít, teď už to asi holt neklapne, když je těhotná.
@xpila ahoj, mohla bych se zeptat odkud jsi? A neprijimas teď prosím, potřebovala bych si odpracovat aspoň tři měsíce, klidně mě můžeš pak na konci zkusebky vyhodit. Jsem nešťastná a nevím jak dál, tehulka.Děkuji

@masajka87 To mi bylo také doporučeno ale záhy jsem zjistila ,že bych musela mít vypis od doktorky a pokladní opravdu neděla jen pokladní dnes aspoň ve většině supermarketů ...takže si myslím ,že to říct musím. Bylo mi doporučeno ted až budu mit tehotenskou prukazku jit na sociálku