icon

Těhotná a nezaměstnaná

Dobrý den všem , je mi to trapné a asi celá situace nemá řešení ale ja furt doufám ,že mi někdo radou či zkušeností pomůže či poradí .Zjistila jsem ,že jsem 9 týdnu těhotenství a nejsem zaměstnaná ,tudíž nemám nárok na mateřskou.Opravdu mě nemůže nikdo zamestnat? a pokud opravdu ne , zůstanu uplně bez peněz ? Partnera mám a ten vydělává ale má nějaké závazky tak nevím jak to budem zvládat ale miminko si chceme nechat.Budu ráda za každou radu ,která mi snad pomůže.Snad něco existuje.Jsem na pracovním úřadě a v dubnu mi bude končit podpora , měla jsem nastoupit to zaměstnání ale ,když se dozvěděli o mém těhotenství pracovní poměr samozřejmě nebyl navázán😔

Strana
z2
maruska1992novotna
autor
2. dub 2017

@masajka87 To mi bylo také doporučeno ale záhy jsem zjistila ,že bych musela mít vypis od doktorky a pokladní opravdu neděla jen pokladní dnes aspoň ve většině supermarketů ...takže si myslím ,že to říct musím. Bylo mi doporučeno ted až budu mit tehotenskou prukazku jit na sociálku

masajka87
2. dub 2017

@maruska1992novotna a co na sociálce? No, v Kauflandu dělají jen pokladní činnost pokladní. V Lidlu je to jinak a tam bych tě ani neposlala. Zase v tom Kauflandu je to pakárna a za pár korun ale aspoň něco než nic.

maruska1992novotna
autor
2. dub 2017

@masajka87 dneska toho bylo až až omlouvám se volalo mi asi 10 známých a každý mi říkal něco jineho takže si ted přesně nevzpomenu ale kvuli ¨RP ? to je pravda což je škoda v Lidlu berou pěkny penize což se pry o kauflandu říct neda

xpila
2. dub 2017

@masajka87 Způsob čerpání RP, kdy by to mělo být více uvolněné.

j.a.n.i
2. dub 2017

@maruska1992novotna Jasně, hned tě někdo zaměstná a proto jsi už 5 měsíců na UP v době, kdy je minimální nezaměstnanost.

masajka87
2. dub 2017

@j.a.n.i no nemusíš sejckovat. Ona může být v kraji kde je zaměstnanost horší, nebo vyžadují praxi a nebo si vybírají ... Stále si myslím že není snadné najít práci i když je zrovna teď nízká nezaměstnanost.

j.a.n.i
2. dub 2017

@masajka87 A tím, že otěhotněla tak máš pocit, že si tu šanci zvýšila? Já netvrdím, že to musí být pro všechny jednoduché, já pouze tvrdím, že když ji nenašla jako netěhotná, tak bych neviděla velkou šanci, že se ji to najednou hned povede jako těhotné...

masajka87
2. dub 2017

@j.a.n.i no nikdy Nevis. Třeba by jim někde stacila smlouva na dobu určitou. Určitě neotěhotněla schválně. Nebudeme ji soudit. Když práci nesežene, bude bez peněz a třeba ji to donutí..

absintka19
2. dub 2017

@maruska1992novotna jen pro upresneni, nesmi od tebe zadat vypis od lekare, ale uvadi se jen -schopna/neschopna vykonu prace, nic o diagnoze nebo tehotenstvi.

majaaa82
2. dub 2017

@maruska1992novotna Doporucuju ti, sby sis na rodicovske doplnila nejake vzdelani. Muzes studovat dalkove, pripadne si udelat alespon rekvalifikaci ci nejake kurzy. Pak nebudes vecne viset na UP.

masajka87
2. dub 2017

@majaaa82 možná dobrá rada ... Ale kde veme praxi kterou všude chtějí? Rekvalifikaci má kde kdo a navíc pokud tě tam nepošle Up tak si to platis. A s dítětem studium a případná praxe půjde těžko. Stejně tak pak směny..

j.a.n.i
2. dub 2017

@masajka87 No, když bude jen sedět doma s dítětem, tak tu praxi nebude mít taky... a nebude mít ani to vzdělání bez praxe... a to, že byl člověk schopen při péči o dítě studovat je v očích zaměstnavatele plus.

majaaa82
2. dub 2017

@j.a.n.i Presne tak...

somalicats
2. dub 2017

@masajka87 Nevím, proč by s dítětem nemohla studovat. Je to jen o vůli a umění zorganizovat si čas.

masajka87
2. dub 2017

@j.a.n.i to mas pravdu. Bude se s tím muset nějak poprat když už to nezvládla za dob studijních. Asi by ji to časem stejně donutilo.

soda365
2. dub 2017

já nastupovala do práce na začátku 5.měsíce těhotenství - na ÚP to věděli, ale řekli mi, že budoucímu zaměstnavateli to říkat nemám - řekla jsem to až za měsíc - naštěstí jsem měla úspěšně po škole a ta se započítává do nároku na mateřskou takže jsem pracovala jen cca 3,5měsíce než jsem nastoupila na mateřskou (na mateřskou jsem normálně nárok měla) - oběhej si sociálku a pořádně se vyptej jestli přece jen nárok nemáš - jinak nastup do práce co nejdřív to půjde ať vyděláš co nejvíc kaček...

koordinatorka_odboje
2. dub 2017

@somalicats to je dost naivni predpklad. Take je to o tom, koli hoidn tydne pracuje manzel, jestli je nekdo ochotny ji dite pohlidat, jak daleko ma na nejblizsi VS a mnoha dalsich okolnostech. Kdyz nema hlidaci babicky, manzel maka denne 12h i o vikendu a nejblizsi VS ma dve hodiny vlakem, tak asi tezko pujde studovat. Nemela by ani kdy udelat seminarky.

somalicats
2. dub 2017

@koordinatorka_odboje Já neměla pořádně hlídání, lepila jsem to, jak to šlo, a zvládla jsem dostudovat medicínu i rozvedená s dcerou a následně s dalším miminem na krku.

koordinatorka_odboje
2. dub 2017

@soda365 nebylo to na tobe videt? Ja jsem slysela o zrudnych pripadech, kdy se ptali primo na pohovoru a vyhrozovali, ze kdyz bude uchazecka lhat, tak ji budou zalovat (samozrejme hloupost, ale dovolili si zastrasovat).

koordinatorka_odboje
2. dub 2017

@somalicats tak to jsi bojovnice. A kdo ti hlidal?

koordinatorka_odboje
2. dub 2017

@somalicats myslim si, vlastni zkuseňost nastesti nemam, ze kdyz clovek bydli primo ve meste, kde studuje, tak se to da. Ale jakmile mas dojizdet tam a zpatky, tak to nejde. Nez dojdes k vlaku, nez tam dojedes, presednes MHD, pak jsi ve skole, pak zase zpatky, cekat, nez pojede vlak, nez dojede domu - to je tak na cely den.

ayenkas
2. dub 2017

@somalicats Teda tys toho stihla při tom studiu, dítě, rozvod, další dítě...😀 To jen na odlehčení, nemyslím to nijak blbě, jen mě to pobavilo🙂

kassandra1
2. dub 2017

@masajka87 Tak práci měla několikrát, ale vydrží měsíc, dva, půl roku maximálně...takže problém bude asi někde jinde...

soda365
2. dub 2017

@koordinatorka_odboje naštěstí to vidět nebylo 🙂 začalo to být vidět v polovině šestého měsíce - já měla štěstí našla jsem na ÚP program pro čerstvé absolventy, zaměstnával mě v podstatě státní úřad a dostala jsem smlouvu - sice jen na dobu určitou, ale to mi nevadilo - teď napodruhé už mateřskou nedostanu, ale manžel pracuje jako osvč a platí si nemocenskou abych si pak mohla zvolit druhou rodičovskou na něj... Byla jsem šťastná, že můžu chodit do práce, přispět do rodinného rozpočtu a vydělat si nějakou korunu pro sebe..

koordinatorka_odboje
2. dub 2017

@soda365 jj, i u nas byli pracovnici pres UP a dostaval se na ne prispevek, ktery skoro cely nebo dokonce cely pomryl jejich mzdu. To je pak zamestnavateli jedno, jestli prijme tehotnou.

soda365
2. dub 2017

@koordinatorka_odboje nepopírám, že jsem měla štěstí, ale přesto jsem chtěla zakladatelce diskuse dodat odvahu, že nemusí sedět doma na zadku a nechodit do práce jen protože je těhotná..

vineta
3. dub 2017

No a taky je to o studijních předpokladech a postoji okolí, startovní čáře atd. Ne každej má dostatek sebeuvědomění a ne každej musí mít bůhví jaký vzdělání.
A jsou i tak nekvalifikovaná zaměstnání, kde i praxe je víceméně jedno.

Asi tolik k těm radám.. Jaký si to zakladatelka udělá, takový zaměstnání bude jednou mít, teď už to asi holt neklapne, když je těhotná.

pomoztekacence
20. kvě 2022

@xpila ahoj, mohla bych se zeptat odkud jsi? A neprijimas teď prosím, potřebovala bych si odpracovat aspoň tři měsíce, klidně mě můžeš pak na konci zkusebky vyhodit. Jsem nešťastná a nevím jak dál, tehulka.Děkuji

Strana
z2