icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

keckemet
21. bře 2016

A ještě 6 lajku u komentu o povinných ITP?!? Ženské styďte se! Sama jsem dcerou matky,která mne porodila v 17 letech....vztah máme špatný,ale to ovlivnilo více faktorů....Nyní jsem mámou tři úžasných bytostí a ještě s mateřstvím rozhodně nekončím..... ;)

odula
21. bře 2016

@blecha94 podivejte. Ja uz pravda nejsem nejmladší, ale i na mě byl jaksi mými vrstevnicemi do určité míry vyvíjen "tlak", ackoliv tedy ve vsem poněkud "později" (takže první sex. Styk okolo 15,posměch za panenství okolo 18 atd...). Ja si prostě jenom pamatuju, ze jsme o tom doma často mluvily, a i když mi matka nic striktně nezakazovala, věděla jsem co chci, co nechci a proč. A v té věci mi byl vliv okolí ukradený. Nevím jestli moje máti mela nějakou skrytou "páku", každopádně jsem pochopila ze spát s někým zkrátka vyžaduje zodpovědnost a ze sebe jen tak někomu dávat nehodlám. A fungovalo to. Jestli se to povede me s myma detma netuším, ale mam aspon mustr.
A vam i dceři fandim.

ilonne
21. bře 2016

@odula Ja tedy nevím kolik Vám je, ale me 37 a první sex jsem zažila ve 20ti. A nikdo se mi nesmál, ani na me nevyvíjel tlak. Na gymplu nám jedná spoluzacka otehotnela a rozhodně ji nikdo negratuloval a nefandil. Sice se ji nikdo nesmál, ale každému ji přišlo líto......

rony77
22. bře 2016

Teda dámy, já hledim! To 16tileté "děcko" (@lolina16 tobě se tímto omlouvám a nemyslím to zle!! 🙂) má víc rozumu než některé z vás! Diskuzi jsem četla pozorně..Do asi 5.str. - pak to začala být spíš hádka některých lidí. Asi 10str.zbytečného textu. Fakt na palici. A ženské, která nedokáže držet hubu a otravuje těhotnou holku s potratem, kdy už je děvče ve 20.tt radim jediné (a nepište mi, že o můj názor nestojite... OSTATNI TOTIZ O TEN VAS TAKÉ NE!!!): vyřešte si svoje problémy a mindraky doma a neotravujte!
Do 17 povinná interupce... No mě jebne! To je fakt osvícený názor jak prase!!!
Holčina si miminko nechala a vy co máte jiný názor už ji dejte laskavě pokoj!
Zlato, tobě, tvému miminku a rodině přeji hodně zdraví, lásky!! a co nejmíň starosti :-*! Mimo, už víte co to bude? 🙂
( myslím, že už nemám srdíčko... Kdybych ho měla, tak ti ho pošlu! Že se k tomu stavíš jako dospělá LIDSKA! bytost 💜)

barusak1
22. bře 2016

@makuulinka některé věci vůbec nejsou potřeba popřípadě se dají koupit starší. Mám dvě děti mají všechno co mají mít. A rodičak stačí ....

mika251
22. bře 2016

@odula mne je 29, prvy sex v maturitnom rocniku na gymplu a bola som medzi prvymi v triede! Vacsina mojich spoluziaciek maturovala ako panna 😀 asi iny oddiel 😊

misanka22
22. bře 2016

@lekra Mohu se tedy zeptat, proč jste dceru k potratu nedonutila nebo nedali po porodu vnoučka k adopci??? Nechápu proč tolik negativity ... když už se tak rozhodla ... myslím, že není třeba taková "masáž"

sarivojvodova
22. bře 2016

@lolina16 Tak n a sebe dávej pozor. Já jsem doma taky od začátku těhotenství a je to strašný. Jsi statečná a máš můj obdiv. :-*

odula
22. bře 2016

@ilonne
@mika251
Ono fakt taky záleží na kolektivu jak vidim. 🙂 ono to nakonec ani nebude tak horký jak se tvrdí. Ale povinná interrupce do 17 je tedy super kec... :-O

mika251
22. bře 2016

@odula to rozhodne.
Ja som chodila na výberový gympel, kde mali všetky baby veľké kariérne ambície a málo času na vzťahy, tak to bude asi aj tým 🙂 Verím, že na učňáku bude asi trošku iná atmosféra - ale aj tam veľmi záleží na tom, aká sa zíde partia.

Obecne si myslím, že hodne záleží na rodine, i keď ani tá nie je všehoschopná. U nás doma som mala randenie "zakázané" až do 16tich - proste cez to nešiel vlak - najprv sa dostaň na gympel, maj dobré známky a potom sa možeme baviť o chlapcoch, takže na základke to bolo úplne pasé. Potom na gymplu už na to fakt nebol čas 🙂 Prvé skutočné rande bolo až v 18tich a prvá pusa dtto 🙂 Takže ja sa asi hodne vymykám z bežného priemeru, ale nemám pocit, že by mi niečo ušlo. Potom už mi mamka neustále prízvukovala, že až budem potrebovať prášky, tak jej mám povedať a skočíme k doktorovi - a tak sa stalo.
Ale stačí mať trošku búrlivejšiu pubertu a inú povahu a na nejaký zákaz randenia do 16tich som sa mohla zvysoka vykašlať - a ešte by som im robila natruc.
Sama teraz čakám holku a už sa desím toho, čo to bude, až s ňou budú mlátiť hormóny 🙂

ivetka7686
22. bře 2016

@lolina16 ahoj,pokud si chces miminko nechat,tak nechej,je to zazrak ze to male stvoreni roste uvnitr Tebe,Neboj rodina Ti pomuze a ver tomu,ze jednoho dne si budes dekovat za to,jak SES rozhodla 😊 hodne stesti 😉

lekra
22. bře 2016

ufff, no vy jste mi daly!! Za prvé, nejsem vůbec zlá, ani rozzuřená,ani já nevím co jste tu o mně psaly. Dceru jsem nemohla donutit k potratu, protože mi své tajemství prozradila v 16 tt, měsíc po svých 16 narozeninách. Kde jsem udělal chybu ve výchově absolutně s manželem netušíme. No a když se Danielek narodil, samozřejmě se všdchno změnilo. Bylo tady miminko, krásné, zdravé, k adopci bych ho vživotě nedala!!! Je pro mě vším, a do budoucna bude. Ale!!! Jak může holka v 16, která sotva vylezla základku, bez partnera, vychovávat dítě? Nemá nic, nemá vzdělání, nemá bydlení, nemá podporu partnera. Je závislá na rodičích. A já jako rodič, která má své dvě děti a nyní ještě vnoučka, toho má opravdu nad hlavu. HPP na 8,5 h týdně, dcerku v 4. třídě, která potřebuje také pomoc se školou, nyní 18 dcerou, která studuje SŠ a do toho vnoučka, který vyžaduje opravdu mnoho péče. Takže Daneček je v pondělí s jednou prababičkou, v úterý s druhou, ve středu hlídá paní na hlídání, ve čtvrtek také, v pátek já... ve dvou letech půjde do jesliček, protože maminka bude teprve ve třeťáku. A co bude dál? Pokud by chtěla studovat VŠ, kde vezme zabezpečení? Opět u rodičů. A Danielek taky. Lásku má, to ano, velké množství lásky. Ale , neměl by tam figurovat ještě tatínek? Bohužel nejeví zájem. Zlobte se na mě jak chcete, ale z mého pohledu je nesmysl mít dítě v 16. Dítě má přijít do rodiny, kde jsou rodiče a zázemí. Příjde školka, škola, kroužky, pomůcky atd atd.... Vzpomínám si, že jsem před dvěma lety čekala na každé povzbuzení, slova, jako píšete vy teď lolině, byla jsem za to vděčná, ale realita je jiná. Každý chce od života něco jiného, každý žije jinak.

odula
22. bře 2016

@lekra myslim ze tady nikdo nerozporuje, ze není ideální mit dite v 16. Co bylo dosti ... kontroverzní, byl ten návrh povinných interrupci do 17... :-O samozřejmě ze to rozhodně není ideální situace ale mela by se skutečně řešit ukončením těhotenství? Jednu nezodpovědnost vyřešit něčím ještě horsim - bez ohledu na situaci zkrátka paušálne potrat? To asi ne.

zandi
22. bře 2016

@lekra Já vám fandím. Jedna z mála co neradíte "z patra", ale z vlastní zkušenosti. Rozhodně ve Vás nevidím zapšklou zlou paní, ale milující matku a babičku, která, ale vidí jak je to vše těžký a dle toho radí. Je tu skupinka lidí co zakladatelku podporují a na druhou stranu jiné matky pomlouvají, že se brzy vrací do práce, že nejsou doma nestarají se o dítě - ale jak píšete, Váš vnuk pendluje mezi několika lidmi na hlídání, protože jinak to nejde. Pokud má zakladatelku fajn rodinu co ji se vším pomůže a mámu co se postará, kdyby se chtěla vrátit do školy, tak je to moc fajn, někdo takový štěstí nemá. Já bych nedokázala být tak sobecká a chtít po mámě, aby se starala o mé dítě (ale zakladatelčina máma evidentně tohle bude dělat ráda dle toho co psala), stejně tak bych nedokázala být tak sobecká abych přivedla na svět miminko, které nemůžu zcela zabezpečit a nemám ani do budoucna moc hezký vyhlídky, pokud nedostuduju za pomocí rodiny...Co člověk to názor. Ale nechápu proč tady někdo kritizuje uživatelku lekra, za její názor...no s prominutím tohle je diskuze, ne "urážírna" a lekra to napsala moc hezky, jen připsala svoji zkušenost. Těch co ji tu kamenují bych se nejradši zeptala jestli se oni můžou pochlubit vlastní zkušeností... Předpokládám, že 90% by mi napsala, že "NE, ALE nikdy bych nenapsala tohle...". Na to jediné bych řekla...Nikdy neříkej nikdy, dokud nejsi v dané situaci....A zakladatelce přeji mnoho sil a zdravé miminko. Držím palce 🙂

akankeo
22. bře 2016

@lolina16 Drzim palce at vse dobre dopadne. Nejsi ani prvni ani posledni a pokud si za svym rozhodnutim v zivote budes stat, tak to neni zadna tragedie. Prece jen dite uz je naporad, ale to by vedomi potratu bylo taky. Hlavne vrckovi nikdy nevycitej, ze ses pro nej musela neceho vzdat nebo mela vstup do zivota tezsi nez ostatni. Si mlada, energie mas urcite na rozdavani, skolu si udelat muzes, pokud mas silnou vuli a miminko ti muze byt motivaci. Mas dobre, ze to rodina takhle vzala, ted jeste nemit sklony k sebelitosti a uzivat si to, ono dite je dar, jen si z toho brat ta pozitiva. Jste vekove blizko, mas velkou sanci, ze si budete porad blizko. A je to spravne? Asi neni, ale jednou se stalo a zivot jde dal a ditetem nekonci 🙂, jen hold budes mit jine starosti nez tvoji spoluzaci. Tezko rict, zda tatinek vydrzi, kluci jsou v tomhle veku o dost min vyzrale nez holky, ale nejak to dopadne a popasujete se s tim. Mit deti brzo je fajn v tom, ze az je tvoje vrstevnice zacnou mit, ty uz je budes mit odrostle a budes si moc uzivat zivota plnymi dousky, cestovat atd, zatimco tvoje vrstevnice budou s detma po 30tce teprve zacinat,budou unavene a resit kazdou pitomost...

konekokira
22. bře 2016

@lolina16 Ahoj, nepochybně je brzo mít dítě v tvém věku, já ti ale nemám nijak moc co vyčítat, sama jsem otěhotněla v 19 🙂 což je sice o kus lepší, ale taky žádná hitparáda. Jestli máš máminu podporu, tak se ničeho neboj, na toho kluka se vykašli, protože si můžeš najít časem lepšího tatínka pro dítko. Pokud se hlásíš na střední, tak ti udělají Individuální vzdělávací program, tzn že třeba budeš chodit do školy jen na testy, zvládnout se to dá 🙂 tak přeji hodně sil 🙂
P.S.: Lepší být zdravá mamča v 16, než se stresovat s oplodněním po 30 😉

hvezdnenebe
22. bře 2016

kdyby směli mít děti pouze lidé, kteří jsou zodpovědní, rozumní, v ideálním věku a materiálně zajištění, pak by lidstvo dávno vymřelo.

hi.terry
22. bře 2016

@lolina16 zlato brzy to je na každý pád, ale pokud máš rodinu co stojí při tobě byla by jsem za to šťastná. Budeš mladá maminka, která si se svým dítkem užije více ze života. Je to teď už váš život a to jak to cítíš ty je nejdůležitější. Hlavně aby jste byli v pořádku.
Ohledně mužů - na dlouhé lokty. Nikde není psáno, že spolu musíte či nemůžete být. Jsem si jistá, že někde běhá pan Božský, který si k Tobě jednou najde cestu. Být mladý neznamená být nezodpovědný. Divila by ses kolik "dospělích" mužů se chová hůř než v pubertě bez ohledu na ženu či děti.
Drżím palce a přeji hodně štěstí

orchidis
22. bře 2016

@lekra Já Vás velice obdivuji za to, jak dceři pomáháte a souhlasím s tím, že kdo nezažil, nepochopí, ALE místo výroků o povinných potratech pro holky do 17ti, bych si stoupla před zrcadlo a položila bych sama době otázku: "Jak jsem dcera vychovala?" Co jsem jí řekla o antikoncepci, o sexu, o zodpovědnosti? Jaký spolu máme vztah? Měla ke mě dost důvěry? Zašla jsem s ní včas na gynekologii?

Teprve poté bych plodila tyto výroky. Pamatuji si, jak jste řešila, co řekne na těhotnou holku vaše katolické okolí a podobně. Možná tam je chyba. Možná by to chtělo víc otevřenosti, upřímnosti, ale lépe orientované - ne ve výroky o povinných potratech a blbých holkách, ale sama k sobě.

Ač to zní dost tvrdě, nemyslím to zle. Snad se pochopíme.

marcicek84
22. bře 2016

no hlavně by se tady mělo taky podebatovat nad tím, ž epokud zákon ukládá, že děcka můžou sexovat od 15 let, tak v případě těhotenství, že by mě do 18 let zpravidla ihned kontaktovat rodiče, protože jaksi zákon pak takové nedopatření jako těhotenství hodí automaticky jako problém rodičů a přitom, jak psala @lekra, jim to dcera sdělila pozdě...v podstatě jste do toho byli hozeni celá rodina a nikdo se vás neptal, jestli budete mít finance, jestli tak chcete žít a jestli a jak to bude realizovatelné...ještě je otázkou jestli to taky dcera netajila před doktory...
jinak samozřejmě stát se to mé dceři, tak bych se ji snažila podpořit v jakémkoli rozhodnutí, ale v čerstvých 16 letech je zřejmé, že bude mít zcela zkreslené představy o mateřství...a taky do 18 let o tom, jestli se dítě dítěti narodí rozhodují rodiče, tedy pokud se to doví včas...

marcicek84
22. bře 2016

no a taky jde o to, že potrat tady někteří vnímají jako to nejhorší co jde udělat, hele ale tak si prosím uvědomte, že na potrat zde jezdí z polska, kde jsou tyto věci zakázané, když umře plod chodí se na revizi, tedy taky potrat a nevím o tom, že by už nikdo poté neotěhotněl, no a velké procentu žen ten protra milorádo podstoupíze zdravotních důvodu při postižení plodu i kolem 20 tt, takže co si tady hrajeme na pokrytce...
takže jak jsem tady zaslechla ty výlevy žen, co teď nemohou otěhotnět, tak věřím, že to je mnohy ovlivněno hormony a voláním přírody, věřím, že by s dítětem v 16 letech nebyly šťastnější...prostě tu zátěž by třeba vůbec nezvládly, ale teď tady vykřikují coby kdyby a že by klidně do toho šly...holky já nevím, ale ruku na srdce, opravdu šly, bez školy, bez partnera, bez peněz???

luciferkaklaris
22. bře 2016

@lolina16 Ahoj, moc ti fandím, jestli ses rozhodla si miminko nechat. Ještě jsem nedočetla do konce, ale držím moc pěsti!! Moje mamka má stejný názor jako tvoje a i kdybych tenkrát otěhotněla v 15, miminko bychom si nechaly. I bez chlapa, i když je to hodně těžký, ale určitě se to dá zvládnout, jen se člověk hodně omezí.

martaska78
22. bře 2016

Upřímně já jako už "stará matka" s @lekra souhlasím. Mám 15ti letého syna a kdyby mi řekl, že je jeho přítelkyně (naštěstí žádnou nemá) je těhotná. Samozřejmě bychom se my rodiče chlapce museli přizpůsobit tomu , co budou chtít rodiče budoucí maminky. Uvědomte si, že ty děti ještě nemůžou ani za pokladnu, kde by měli mít hmotnou odpovědnost a odpovědnost za děti už vůbec ne. V případě,kdy je na to slečna sama, nemá staršího zabezpečeného přítele, je to vždy záležitost jen budoucích prarodičů. Kde budou bydlet - u rodičů, kdo je bude živit - rodiče, kdo bude hlídat až si bude chtít doplnit vzdělání - rodiče. Nezlobte se na mě, ale rodiče chodí taky do práce a dětičky, co budou mít dětičky budou muset do školy, kdo to bude řešit? Rodiče. Může se stát nehoda, samozřejmě, ale upřímně dnešní náctiletí jsou mnohem méně připravení na rodičovství, než byli naši rodiče, u kterých bylo normální být v 18 letech vdaní a ženatí. Dnešní děti jsou úplně jiní, dopřáváme jim komfort dlouhého dětství, mají zodpovědnost jen za sebe, za známky, co je nového na fcb. Nechme puberťáky puberťákama a ne rodičema. Vždyť tohohle věku se všichni rodiče obávají a do toho ještě starost o vnoučka? Razím teorii nejdřív dodělej školu a pak si dělej, co uznáš za vhodné, do té doby mám zodpovědnost já , jako matka a samozřejmě manžel 😉

lekra
22. bře 2016

@orchidis já jen k tomu katolickému okolí, to si nevybavuju, ale určitou pravdu máš.

lekra
22. bře 2016

@marcicek84 nene, doktorka jí těhotenství potvrdila a bylo. a ona než se rozmyslela, jestli nám to řekne nebo ne, bylo pozdě. Samozřejmě jsem se kontaktovala i s právníkem, ale od 16 let není lékař povinen upozorňovat rodiče. Prostě v tomto věku nemá dítě vyvinutý mozek, aby chápalo případné následky. Jinak ani tělo šestnáctileté dívky není na mateřství připraveno.

marcicek84
22. bře 2016

@martaska78 - jj, u nás doma to bylo nastaveno stejně, do maturity jsem prostěš byla hlídaná, pak už to víceméně byla moje věc co budu nebo nebduu dělat a samozřejmě, že od 15 do 19 let se báli jak blázen, abych třeba neotěhotněla...no nebudu říkat, jak jsem byla nebo zodpovědná, ale v podstatě do 16 let jsem toho rozumu tedy ještě moc nepochytala, takže přesvědčít 16tku na sex bez kondomu, že to partner (taky děcko) udrží, mám pocit, že bych se možná i nechala, od těch 17 let jsem byla zase jinde, po maturitě už je ten věk když by se čvvoěk byl schopen jakž takž postarat, pokud by měl přítele, který vydělává, bez toho opět ne. No i když jsem proti HA, tak zrovna v období 15-19 let ji schvaluju, protože riskovat to, že mi přijde dcera s dítětem bez školy je šílená, pak už by se to spíš nějak udělalo...

marcicek84
22. bře 2016

@lekra - no tak tím hůř, ono by mělo být zákonem ošetřeno, že do 18 let lékař je povinen toto sdělit rodičům, jinak mi to přijde na hlavu postavené, tak od 15 sexuálně děcky žít můžou, ale pak šup díra v zákoně a následky nesou rodiče...
no a pro zajímavost, kdyby to dcera řekla včas, dopadlo by to u vás třeba jinak? Nebo vám to oznámila s tím, že si to dítě rozhodně chce nechat???

akankeo
22. bře 2016

@martaska78 ale tohle je hooodne dane stylem vychovy, i dneska sou rodice, co vychovavaji deti k zodpovednosti za sebe a nechaj je vyzrat si nasledky svych rozhodnuti od mala, uci je hodnote penez a casu. Takovi lide si troufam tvrdit zvladnou dite klidne v tech 16ti, protoze jsou mentalne nekde jinde nez kdektery dospely, ktery k zodpovendosti vychovan nebyl a bud se lituje nebo ze vseho obvinuje okoli...

lekra
22. bře 2016

@marcicek84 ona mi to řekla v 16tt, s tím už nešlo nic dělat...upřímně.. na interupci bych ji určitě nutila, ale jak by to dopadlo..nevím, byla zamilovaná, možná by to dopadlo úplně špatně a odešla by, já nevím, někdy mám chvilku slabší, někdy naopak. jsem šťastná, že je všechny mám,...

martaska78
22. bře 2016

@marcicek84 souhlasím s tebou, nicméně to neřeší to, že se o dítě nemůže postarat finančně a celé zázemí musí obstarat její rodiče. A ohledně výchovy, myslím, že takovou maminku jako je @lekra , by si přála každá. Postarala se o své dítě, pomáhá jí jak jen může, jen si myslím, že starost přešla z rozhodnutí mladé maminky na budoucí babičku.Prostě jí dcera přivedla na svět další dítě, o které má zodpovědnost. Opravdu si nemyslím, že 16ti letá holka si umí představit tu zodpovědnost a vše, co se kolem miminka děje. Upřímně neznám žádnou s vrstevnic syna, která by byla připravená mít miminko, zvládat školu, dítě a to nemůže chodit do práce, aby vydělala peníze. Pokud je na to sama a otec dítěte není zabezpečený, tak to s prominutím "odprdne" mamka s taťkou.

Strana