icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

mirus114
22. bře 2016

Čaute holky,tady se ale rozjíždí diskuze.Já jsem před patnácti lety přišla domů a oznámila rodičům že jsem těhotná(bylo mi čerstvě 16let).A tak odstupem času chápu náctileté studující maminky i nastávající mladé babičky.Jen bych chtěla říct,že jednoduché to v této situaci nemá nikdo.Ale mnohdy bývají holčiny v šestnácti zodpovědnější než ve třiceti.Já za sebe můžu říct,že bych neměnila.A když jsem se po dostudování a roku v práci s dcerkou od našich odstěhovala a postavila na vlastní nohy,dlouho jim bylo smutno(nepřiznali to hned,ale až po čase).Tyto mladé babičky(mojí mamce bylo tehdy 34let),dědečky velice obdivuju,protože svým dětem a vnoučatům moc pomohli.Ale i náctileté maminky si zaslouží "obdiv"protože rozhodnutí si dítě nechat a správně se o něj starat není vůbec jednoduché.

slecnajohanna
22. bře 2016

@odula úplně s tebou souhlasím. z návrhu "povinných" interrupcí se mi dělá špatně. nechápu, co je tak těžkého nežít sexuálním životem v 15ti nebo v 16ti (nic proti zakladatelce diskuse), když jsem ještě dítě. naopak i z vlastní zkušenosti bych řekla, že čím pozdější nástup sexuálního života, tím pro člověka líp. přijde mi dost směšný, že naše legislativa umožňuje spolu spát od 15ti, ale vstoupit do manželství je možné až od 18ti. je to jako říkat - spát spolu můžete, ale na dlouhodobej vztah ještě nemáte rozum - ale když s někým spím, tak prostě vždycky otěhotnět můžu. je nutný nést za svoje jednání odpovědnost se vším všudy. a interrupci opravdu neberu jako nástroj odpovědného chování.

blecha94
22. bře 2016

@hvezdnenebe Nevymrelo, jen by nebylo tak drasticky premnozene. 😀

akankeo
22. bře 2016

@slecnajohanna zapomínáte na možnost povolení uzavřít manželství podle § 194 Občanského soudního řádu .. To udělala známá, když jí rodiče posílali na potrat v 15ti hned jak jí těch 16 bylo. S manželem sou spolu mimochodem dodnes, maj 3 děti, s rodiči se začíná stýkat až teď, pořád má problém jim odpustit, ale v jejím případě od rodičů nešla ni koruna, ani jejich čas.

slecnajohanna
22. bře 2016

@akankeo na to nezapomínám, vím, že stát může člověka k manželství zplnoletnit, ale v tom je přece právě ta absurdita. spát spolu je legální, ale ke vstupu do manželství je třeba extra papír a posudek psychologa. stát tady sám přiznává, že člověk v tomhle věku ještě nemusí bejt dostatečně zralej na vstup do dlouhodobýho vztahu, do manželství. ale odpovědnost k rodičovství v tomhle věku nikdo neřeší i přesto, že sex je v tomhle věku legální.

mirus114
22. bře 2016

V dnešní době stejně není manželství moderní. 😀

slecnajohanna
22. bře 2016

@mirus114 to sice ne, ale jde přece o ten princip

mirus114
22. bře 2016

@slecnajohanna Já jsem špatý příklad(porod v šestnácti) 🙂

slecnajohanna
22. bře 2016

@mirus114 máte můj obdiv. stejně jako všichni, kdo se v téhle situaci rozhodnou si miminko nechat 🙂

mirus114
22. bře 2016

@slecnajohanna Jé,děkuju. 🙂 Ale obdiv by měly mít i děvčata která si sou plně vědomé,že péči nezvládnou a jdou na potrat.Jo,jo,v šestnácti je to prekérní situace. 😒

akankeo
22. bře 2016

@slecnajohanna Děti pohlavně vyzrávají dřív než naše generace, tohle těžko posunou, to by byly polepšovny a vězení za chvíli plné. Možná bychom spíš my jako rodiče měli vychovávat z dětí zodpovědné lidi. A ano, kdo děti přehnaně chrání a prodlužuje jim dětství asi jako léčbu svých vlastních mindráků, ten se nemůže divit, že má doma nevyzrále jedince. Soudit zakladatelku diskuse můžeme, například fakt, že chybu uznává a nesvaluje ji třeba na nefunkční antikoncepci chce docela charakter. A jaký bude mít život zakladelka diskuse, její rodiče a její dítě ukáže tak akorát čas, to žádná z nás neví.

slecnajohanna
22. bře 2016

@mirus114 no tak s tím už nesouhlasím. když nemám na to mít dítě, používám antikoncepci. nepřijde mi to tak těžký.

mirus114
22. bře 2016

@slecnajohanna Souhlasím s tím,že by si to mohly uvědomit a používat antikoncepci,ale když se "prostě" stane je lepší potrat,než týrané dítě.

blecha94
22. bře 2016

@slecnajohanna Antikoncepce neni 100%, o tom by Vam mohlo.povypravet urcite mnoho zen. ;)

eviicka
22. bře 2016

@slecnajohanna ono to s tím právním systémem je těžký - sexuálně sice člověk může žít už od 15ti - ale jsou tam docela omezení (např. každý dospělý člověk, který spí s mladistvým, mladistvou se pohybuje hodně na hraně - stačí koupit dotyčné osobě dárek a už může být popotahován za zneužívání). Intimní styk se taky neomezuje jen na pohlavní styk, ale i třeba na líbání - což už třeba v 16 letech je něco, co bych mladým neupírala. A pak taky povolení sexuálního styku přímo souvisí s trestní odpovědností (což třeba dost dobře nechápu já, proč je to nutné spojovat).

Jinak si ale nemyslím, že by mladí začínali nějak brzy, pořád se drží průměrný věk prvního pohlavního styku kolem 17. roku u dívek, u chlapců ještě později.

blecha94
22. bře 2016

@eviicka Verim tomu u chlapcu, ale jinak ja osobne jsem za svuj zivot potkala jen 3 sedmnactilete panny. 😀 Sexualni zdrzenlivost se dneska absolutne nenosi a je zazrak, kdyz z devitky vyjde holka sexem netknuta.

marcicek84
22. bře 2016

@martaska78 - jj, asi tak nějak to prostě je...

slecnajohanna
22. bře 2016

osobně si myslím, že by děti měly být v tomhle ohledu vychovávané především k odpovědnosti - mít sex je nejenom právo člověka, ale nese s sebou i odpovědnost. holt je to tak v přírodě zařízené, že sex slouží primárně k rozmnožování. a odpovědnost v tomhle případě je to, nést důsledky svého chování. tzn. pokud chci s někým spát, musím být určitým způsobem připravený na to, že dítě může přijít.
vím, že tady se svým názorem nebudu populární a že tenhle přístup vyžaduje opravdu určitou lidskou zralost, která zní skoro jako ideál, ke kterýmu se realita moc nedokáže přiblížit. přesto si ale myslím, že by lidi na tenhle ideál neměli rezignovat.
já jsem obdobným stylem žila, takže z vlastní zkušenosti vím, že to jde. první sex jsem měla až hluboko po dvaceti a nemyslím si, že bych o něco přišla ;) to, že sem se nevyspala s nějakým blbečkem v šestnácti na diskotéce mě opravdu netrápí, spíš jsem ráda, že mě podobný pubertální traumata minuly. ale chápu, že takový nároky asi nemůžou platit paušálně.
kždp chovám opravdu velkej obdiv k lidem, který se v mladým věku do takovýhle situace dostanou a dokážou se k ní postavit čelem, přijmout tu odpovědnost a dítě si nechat.

lekra
22. bře 2016

@renny13 myslím, že strašné zlé a zahořklé jsou tu jiné, a já že na někoho plivu? a urážím? Omlouvá tě za tato slova jen tvé těhotenství, jinak nemám slov k tvé zprávě.

odula
22. bře 2016

@blecha94 nevim jakej tohle je vzorek ale tady uz se ozvalo dost holek co byly dlouho panny vc. jejich známých (spoluzacek). Takže zřejmě opravdu záleží na tom kde se člověk pohybuje

luciferkaklaris
22. bře 2016

Přidávám se k těm, co měly první sex hluboko po 20. roku věku 🙂 A nelituju toho.

barusak1
22. bře 2016

@orchidis jak jí vychovala? ( Lekra ) Tohle se mohlo stát i lépe vychovanému dítěti ... docela dost drsná urážka. Nevím kolik máte dětí, a vlastně je mi to fuk. A myslím, že jí vychovala docela dobře, když se stará o dítě i když jí každý pomáha, tak studuje a snaží se. Znám matky, které měly děti později a nestarají se. Schválně otěhotněly v 19 aby si udržely chlapa a potom se kur*** a na děti kašlaly. Takže hloupá v 16 ale hloupá může být žena i ve 25,30

nonnni
22. bře 2016

Ja bych velmi doporucila tem teoretickam na tema, jak super SE TO vsechno nejak udela, kdyz se nekdo necha zbouchnout v sestnacti, aby se zamyslely nad tim, co pise @lekra .

Je strasne prima si planovat, jak odrodim a mlada proskotacim materstvim a u toho dodelam skolu, pak nejlepe jeste vyskou, nasledne vpluji do pracovniho procesu, ktery na me bude cekat s otevrenou naruci a v petatriceti budu mit cely zivot pred sebou s odrostlymi detmi.

Tak hlavne, ONO SE TO samo nijak neudela. Pokud tam nefiguruje podstatne starsi otec, ktery se postara, tak se museji postarat rodice. Dite se o dite samo totiz nepostrata. Ani emocne, ani financne, mozna tak jeste fyzicky.

Dalsi, dodelavat skolu pri detech se pekne tezke, zejmena bez nejakeho podpurneho systemu. Takze jsme opet u toho...jiste, jde to, ale za pomoci, ne bez ni.

No a celkem zajimavy prvek, ktery tu zustava opomijen, je ten, co opakuje @lekra .... v dobe, kdy by si s manzelem mohli dat pianko a oddych, tak se staraji o dite svoho ditete. A je statisticky predvidatelne, ze nezletile matky jsou casteji nez ne, babickami ve veku, kdy nektere teprve rodi sve deti a ocekava se od nich plny servis. Toliko k tomu volnemu casu na uzivani si.

Jiste, ze jsou cestne vyjimky a ten se klanim. Ovsem statisticky je daleko vice tech, ktere spadnou do kategorie ditete bez otce, uhnanych prarodicu, prace ala z nouze cnost, protoze se to s ditetem blbe kloubi atd atd...

Glamorizovat takovyto krok je totalne mimo. Mit deti a vychovat je a postarat se o ne je uplne neco jineho, nez je porodit a pak prebalovat a vozit. To je jeste tak to nejmensi.

lekra
22. bře 2016

@barusak1 děkuji za podporu, ale už se mi tady nějak nechce reagovat . My jsme slušná rodina, děti jsme plánovali, vychováváme jak nejlépe umíme, manžel je úžasný chlap, co se postará, děti choval, koupal, hrál si snimi atd...já byla doma do čtyřech let, zpívala si s nimi, chodili jsme na písek, povídali si, chodili do divadla, učila se s nimi, jezdili do zoo, nevím, co jsem kde zanedbala, nevím...urážek jsem tu už četla dost, a nejsou na místě. dcera studuje střední školu, studovat chce, aby z ní něco bylo, budu ráda, když půjde na vysokou a s manželem jí pomůžeme, Danečka beru jako svého syna, mladší dcerka jako svého bráchu. Moje mamka i tchýně zaslouží obrovský dík . Jsme rodina, co drží při sobě. Stalo se, stalo, jdeme dál. Ale prostě to není ten nejlepší způsob začátku nového života.

lekra
22. bře 2016

@nonnni ještě připomínka, dcera se zřejmě domnívala, že porodí panenku. ano, do roku se to tak nějak dařilo, ale potom začal malý chodit a zajímat se o kdecos. už tu nebylo to ležící miminko, musí za ním chodit, aby nespadl atd. do těď pořádně v noci nespí, do toho dcera studuje, takže ve škole extra odpočnutá není, po večerech se učí, v noci ji Daneček budí. Nechávám ji aspoň vyspat o víkendu, jenže zase na úkor mě, kdy hlídám malého , do toho vařím, uklízím,, manžel pracuje přes týden v zahraničí, o víkendu si velmi rád odpočně, proto je všechno na mě...nechci si tu stěžovat, jen líčím ten život, kdy SE TO ZVLÁDNE ZA POMOCI maminky (babičky).

nonnni
22. bře 2016

@lekra nemusis se ospravdlnovat. Kazdy, kdo vychoval dite az do dospelosti vi, ze jeho puberta je tak maximalne o modleni a ne o tom, jak moc sis s nim v rannem detstvi vystrihovala.

Co se stalo u vas se muze stat kdekoliv a kdykoliv, imunni tomu neni nikdo. Predstava, ze sexualne aktivni jsou pubertaci jen z asocialnich rodin, nebo citove zanedbane jedinci je proste velmi zjednodusena.

akankeo
22. bře 2016

@lekra mas pravdu jako spousta ostatnich. V tvem pripade obrovsky respekt za to, jak ses k situaci postavila a o to taky jde. Vim, zem luvi o potratu, ale urcite vk outku duse si za maleho rada. ALE ie skoda, ze dcera neni schopna dokazat vic, ale tezko rict, jake jsou okolnosti, jak byla vedena a kde bydlite. Pokud uz se neco takoveho stane, opravdu hodne zalezi na tom jak se k tomu budouci maminka, otec, a jejich rodice postavi. Od toho se pak odviji, zda je lepsi potrat nebo si ditko nechat atd atd, co clovek to jiny pribeh i ve stejne situaci. Me dost rozciluje to generalizovani, po bitve je kazdy general. Ty mas alespon primou zkusenost, ja sem zas to dite, co se mlade mamine radsi nemelo narodit, ale vis co, ja sem rada na svete. Sice to u me skoncilo jako u tebe, vychovala me babicka, ALE to je hodne o osobnim rozhodnuti dane maminky, jde to i jinak...

lekra
22. bře 2016

@akankeo všechny příběhy jsou strašně individuální. rodina od rodiny, člověk od člověka. vendulka si to asi taky představovala všechno jinak, myslela si, že zůstane s otcem Danečka, v tu dobu nikam nechodila, jak by taky, bylo jí čerstvých 16, teď je plnoletá, jak ráda je, když malého pohlídám a jde večer na nějakou akci...

lucinkaxxx
22. bře 2016

Ahoj,pridávám svůj příběh. Otěhotnět jsem neplánovaně v 16 letech,v prvaku na střední, syn se narodil když mi bylo cerstve 17. Hned po porodu jsem byla na prijimackach na dálkové studium, které jsem zvládla a 5 let dojizdela každé pondělí do školy. Hlídala moje mamka s ex mámou na střídačku, takže nic hrozného, 1 za 14 dní jako každá jiná babička hlídá vnouce. Že začátku jsem bydlela u našich,ale přispívala jsem jim na domácnost a veškeré náklady na syna si hradila sama. V 19 letech jsem si pronajala byt a po ukončení mateřské našla práci jako prodavačka u nás na vesnici, protože jsem neměla ještě střední hotovou. Tam mi.i umožnili jezdit pondelky do školy, nadělala jsem si to vždy. Po 5 letech jsem odmaturovala a našla si dobre placenou práci v bance. Takže tak k názorům,jak zustaneš viset rodičům na krku atd. Pokud budeš opravdu hodně chtít, tak nezustanes. Dál k názoru ze pro dítě bude matkou spíš tvoje mamka. Pro mého syna rozhodně není matkou moje máti,ale já. Ja jsem ho vychovávala a myslím,ze velice dobre. Je ve 4.třídě, nosí samé jedničky, velice nadaný na jazyky. Zvládne sám dojet autobusem na kroužky do města cca 10 km. A když vidím kolikrát děti z neúplných rodin,jak se chovají, myslím,ze se můžu pochválit,jak jsem ho vychovala ve slušného a hodného kluka. Moje sestra mi vzdycky říká,že v životě neviděla vztah matka-dítě,jako mám já s Alexem. Že z nás čiší to.jak se máme moc rádi. Asi je to tím,ze jsme byli dlouho sami a žili jsme si jen pro sebe. Jsem pyšná jak na něj,jaký je z něj kluk,tak taky na sebe,ze jsem to všechno zvládla. Sice máme ještě před sebou pubertu, ale základy má doufám pevné daně.
Tím jsem tě chtěla povzbudit, ze všechno jde,když se chce. Jen to nesmís vzdát.
Já nelituji a nikdy jsem ani myšlenkou nezalitovala. A nemám.pocit,ze bych o něco přišla.
Držím ti palce, nebude to snadné. Ale bude to krásné 😉

lucinkaxxx
22. bře 2016

Čímž tedy nechci říct,ze to nemůže skončit tak jak píše babička nade mnou. Je to fakt asi rodina od rodiny. Záleží jak se k tomu mamka mimca postaví.

Strana