Těhotná v 16
Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..
@morgan ono se to těžko plánuje, realita je pak třeba úplně jiná. Zvládáme to, musíme, ale je to náročné. Bez pomoci prababiček, mé mamky a tchýně, by to taky bylo téžké. Navíc můj manžel je absolutně skvělý chlap, který pomáhá taky. Prostě můj názor je. dítě má přijít do připravené rodiny, kde je maminka a tatínek, kteří ho chtějí. jasně, že se to někdy pokazí, to je život. ale v 16 je na dítě strašně moc brzy, není připravený ani organizmus, ani mozek matky. postupem času pak zjistí, že ten život je přece jen jiný,. myslím, ale , že by nebylo od věcí, kdyby se autorka přímo obrátila na mou dceru, určitě by jí řekla svůj postoj. já jsem přece jen babička.
@nikolkaamarianek Vy jste zjevne zacala sexualne zit az v dobe, kdy jste sex brala jako cestunk poceti, takze je pro vas asi nepredstavitelne, ze ho mnozi berou i jako prostou zabavu. Sestnactilety clovek dela chyby, je to dite, nezodpovedne dite. V sestnacti clovek zkratka nedokaze domyslet dusledky. I mnohem starsi jedinec mnohdy chybuje.
Co je statecneho na tom, prehodit povinnosti na vlastni rodice a vsem tim zkomplikovat zivot? Co je na tom zodpovedneho? Mnohdy je to nejzodpovednejsi nenechat to dite narodit se do spatnych podminek. Ja nerikam, ze ma jit slecna na potrat, protoze s pomoci rodiny MOHOU dite vychovat, ale ona sama by to rozhodne nedokazala a zpusobila by sobe i tomu diteti nemale problemy.
Chyby se deji. Smirte se s tim. Mne selhala antikoncepce. Snedla jsem i pilulku po. A stejne byla v tom, i kdyz jsem nechtela. Dite jsem si nechala, protoze finance byly dobre, partner po diteti touzil a ja mela cerstve po maturite, takze nebyl objektivni duvod podstoupit UPT a asi bych si to vycitala. Ale v 16 bych si nevycitala nic. V sestnacti by interrupce byla to nejrozumnejsi, co bych mohla udelat.
a ještě co se týká biologického otce..když dcera otěhotněla, bylo mu 19, tvářil se zodpovědně, že to spolu zvládnou, přistěhoval se k nám, s manželem jsme jim uvolnili dvě místnosti a naivně si mysleli, že budou spolu žít tak, jako my dva. Omyl. Ani nebyl u porodu, prostě spal, a dceru jsme podporovali my dva. Ještě v šestinedělí ji opustil, malý ho vůbec nezajímal. Zkusili to ještě jednou po pár měsících, být spolu, ale pak se definitivně rozešli. Nyní platí tedy pravidelně, to ano, ale svého syna vidí dvakrát do roka, a to, když má narozeniny, nebo na vánoce mu přinesl dárek. I když mu dcera říká, ať si malého klidně vezme ven, nebo ho ukázat svým rodičům, řekne - jo, někdy. A to někdy není nikdy. Toho mi je strašně líto, toho, že Daneček vlastně nemá táty. Takového, které mají mé holky, co je vozil v kočárku, nosil na ramenou, dělal s nimi blbiny...já vím, že se takově věci stávají i lidem ve třiceti, ale je mi to prostě líto...
@lolina16 ahoj, já jsem měla taky první miminko v šestnácti, ve mě se teda mateřský pud vzbudil okamžitě. Bydlela sem u své babičky a o malou se starala, školu sem přerušila, byla sem v polovině druháku a když šla malá ve čtyřech letech do školky, já si šla školu dodělat rekvalifikací (3měsíce). Pak jsem ihned nastoupila do zaměstnání. Moje holčička je pro mě moje všechno. Takže za mě, pokud cítíš, že si chceš miminko nechat, budu ti držet palečky 🙂
@lolina16 Ahoj, nepročítala jsem celou diskuzi, ale ráda bych napsala svůj názor. Osobně bych na potrat také nikdy nešla, věděla jsem to od chvíle, kdy jsem začala se sexuálním životem, ale věděla jsem taky, že bych se o dítě postarat dokázala 🙂. Pokud to víš taky a máš podporu v rodině, tak nevidím důvod proč jít na potrat. Školu a kariéru si můžeš dodělat vždycky, peníze rodičům taky jednou vrátíš a budeš na sebe moct být hrdá, že seš k tomu "problému" postavila čelem.
Mimochodem, na Facebooku sleduji dvě americké maminy, jedna otěhotněla asi v 15 a druhá v 17 a ani jedna z nich nikdy nelitovala rozhodnutí si dítě nechat. Ta starší má už po svatbě s tatínkem dcerky a nedávno se jim narodilo plánované druhé dítě (je jim teď cca 19 - 20).
Tohle není o věku, v 16 už je tělo na dítě připravené a miminko v něm má rozhodně lepší podmínky než u maminky, které je 40 😉.
Kdo nechape nikdy nepochopi... Ja to zvladla, s rodinou i bez... Je to vec kazdeho. Ale stalo se a ja malehoho chtela. Sem za nej stastna i pres to ze to obcas bylo tezke. Ale kdyby se stalo znova, nemenila bych!
@cheynee souhlasim...
Já tě nesoudím je mi fuk jak se rozhodneš ,jen abys měla představu toto jsou moje výdaje za miminko ,,,, Vybavička=drogerie do začátku jako vanička ,hřebinky ,flaštičky, dudličky ,pliny ,vlhčené ubrousky odsavačky, teploměr ,kremičky atd 5000kč Kočárek 5000kč vytamíny pro těhotné okolo 400kč + vydaje za speciální vyšetření Postýlka 3500kč Různé pomůcky jako sedátko, hrací deka 1500kč Malej měl zdravotní problém různé specialní mastičky kapičky proti prdikum mě stáli na 2 měsíce 1000kč Oblečení plenky latkové vybavička do nemocnice zavinovačky 3000kč Nekojím kupuju sunar na týden 200kč + kupuju ins kašičky+ čajíček+plenky každý měsíc za malého davám 1500kč až 2000kč dle potřeby pro jeho zdraví a spokojené bříško se šetrřit nedá. Začala zima to máš fusák zimní kombinezky ,čepičky, rukavice ,dárky na Vánoce 5000kč A ted realně porodné je 13000 Tisíc které mužeš dostat až po 2 měsicích až bohužel modli se až dítě je zdravé a hlavně až kojíš dlouho a to neříkám že některé věci už musíš mít koupené předem i když ti peníze nepřidou 7600kč budeš mít měsičně pak se to snižuje na 3800kč Já musela pracovat v těhotenství abych malému dopřala!!!!!!!
@makuulinka rozhodně! zase na druhou stranu někdo je skromnější, někdo náročnější. Ale samotná holka bez vzdělání a partnera to v šestnácti absolutně zvládnout nemůže. Pak zůstane rodičům, když to řeknu, blbě, ¨na krku¨a ti mají rázem o dítě víc. Tak to prostě vidím já, ač, jak už jsem zmiňovala, mám je ráda hrozně moc a proto jim pomáháme, jelikož chceme, aby z obou něco bylo.
@lolina16 osobně bych na tvém místě šla na potrat, ale chápu, že každý to vnímá jinak, já jsem nikdy nebyla moc mateřský typ, chtěla jsem na vysokou, cestovat co nejvíc a užívat si co to jenom půjde až do třiceti (povedlo se, teď je mi třicet a čekám první dítě), ale jestli se na potrat necítíš a tvoje rodina je ochotná ti pomoct (to je podmínka, bez nich bys to zvládala opravdu jenom hodně těžko), tak si to dítě nech, jsou horší věci na světě a snad si všechny mladistvé radovánky vynahradíš po třicítce, maximálně se na tebe budou dívat v baru divně, až k tobě přijde puberťák a řekne ti "mami" 🙂
ale záleží, jaké máš představy o svojí budoucnosti, kvůli dítěti se budeš muset ledasčeho vzdát
@markyzka84 to jsme na tom stejně, taky jsem státu neodvedla zrovna málo, na druhou stranu ekonomika nestojí jen na těch, co mají "manažerský plat", ale i na "dělnické třídě" a zatímco my jsme na trhu práce neaktivní ve 30ti, tedy v jakoby nejproduktivnějším věku, tak tato slečna v oněch třiceti bude třeba naopak pracovat a státu taky odvede své.
A pokud se tu někdo pouští do tohoto typu diskuse, tak pak se dá začít diskutovat naopak i o tom, kolik stát vynakládá za zdravotní péči na komplikace spojené s vysokým věkem rodiček a na léčbu neplodnosti a taky můžeme začít řešit demografický vývoj, který není zrovna pozitivní a je ovlivněn také oným "napřed je důležité zázemí, potom dítě". Ono pak na to dítě už může být někdy pozdě.
Myslím, že zakladatelka chtěla jen podporu v tom, že i v tomto věku se to zvládnout dá a může být dobrou mámou. Případně zkušenosti maminek, které otěhotněly stejně mladé.
@blecha94 dokud to je zabava, tak existuje takova mala gumova vec a nebo antikoncepce 🙂 a ano presne tak to bylo 🙂 vedela jsem totiz, ze se takhle delaji deti, tak jsme se hold chranili :-O
a dost prestava me to bavit takove argumenty 😀... ja sem vam taky nepsala tak mi taky nepiste jo? 🙂 neprisla sem se sem hadat, ci nazor je lepsi 😀 😀 nechte si ho 😀 ten clanek je na me moc dlouhy nebudu ho ani cist ... mam svych starosti dost
@lolina16 Já bych byla proti interrupci.Může se totiž stát, že už nikdy nebudeš mít moc děti a to je horší, než dítko porodit a dát ho k adopci. Kolem nás je plno rodin v očekávání, že se dočkají tolik vytouženého miminka,které biologičtí rodiče nemohou mít v péči..A jestli bude miminko zdravé,nic vzácnějšího mu nemůžeš darovat, než je jeho život a hodní rodiče.Takže zatím udělej šťastnými rodiči někoho jiného, ty si zařiď pořádné vzdělání, své rodiče nech ještě chvíli volně žít.A třeba za 10 let přijdeš znovu s touto potěšující zprávou,ale bude o to radostnější, než je teď.Ale opravdu, ten potrat nedělej.Pak už by mohlo být pozdě,něčeho litovat.Udělali jste chybu,ale chybami se člověk učí 😉 A navíc,už tak jsi teď dospěla v moudrou ženu,když už dokážeš přemýšlet co bude dál, rozebíráš to s maminkou a nemyslíš jen na sebe.Klobouk dolu.Takhle by se měly zamyslet ty svině, co to dítko porodí,a pak to pohazují všude možně, jen ne do babyboxů. Ale stejně,radit ti tady může kdokoliv a jakkoliv.Musíš sama nejlíp uvnitř sebe cítit, co ti radí srdce a rozum a co máš vlastně dělat.
@lolina16 Porodila jsem sice "až" v 17ti a přítel je s náma ale dáva ze svojí výplaty jen 3000 na nájem,zbytek malému kupuji já.Taky jsem si nedokázala představit ,že bych se měla starat o dítě když jsem předtím každý pátek běhala po diskotekach ale na potrat bych nešla už jen z toho důvodu co kdybych potom dítě mít nemohla.Občas se na netu někdo najde kdo daruje oblečení a nebo je prodá za pár kaček.Jsou secondhandy kde najdeš i značkové věci za super cemy. Zvládnout se to určitě dá s pomocí rodiny.Naši mi nepřispívají na nic jen občas malého pohlídají a já každy měsíc vyžiju z 4600 a občas něco málo ušetřím.Člověk nepotřebuje vše nové,hodně známych mi věci pujčilo a na látkových plenách taky hodně ušetřím.Snad se dobře rozhodneš 🙂
@matysofi2015 ono je to taky ale ne uplne pravda,protoze to ze manzelsky par nemuze mit deti jeste vubec neznamena,ze tam se dite bude mit lip,ze ti manzele spolu vydrzi,ze jeden z nich neodejde z toho vztahu za nekkym,kdo mu dite da vlastni...a ze ten druhy s tim miminkem nezustane sam..jako myslet si ze diteti dam nadhernou budoucnost....ano sance na hodne rodice tam je,ale bebrala bych to za jistotu....
@nikolkaamarianek Kdybyste cetla, docetla byste se o situaci, co se kuprikladu prihodila mne. Gumovy kamarad ani Postinor mi nebyli nic platni. ;)
Nehadam se, chtela jsem vam rozsirit obzory. Netusila jsem, ze se bavim s ignorantem. 🙂 Hezky den a at se od vas nechtene poceti i nadale drzi co nejdal. ;)
@shine2015 Jenže co si budeme povídat, dnes existuje nejistota v jakémkoliv páru.Nikdo přeci do budoucnosti nevidí a může se rozejít i ten nejdokonalejší pár, který je teď plný cukrování a slovíček lásky.Kdyby to takhle viděli i sociální pracovníci, že se může stát, že ti adoptivní rodiče od sebe odejdou, tak tu práci nemusí vykonávat,protože je to vlastně předem zbytečná "ztráta času".
@bledulka84 jo to je mozna pravda spoustu mych vrstevnic maji problem s pocetim 🙂 u nas je to tak jak se rikalo kdysi,, hodi po ni trencle a je v tom,, 🙂))) faktem je ze je fajn aby vzdelani a financne zajisteni meli deti vic... a ne obracene... nedavno predemnou v tescu nakupovala pani u kasy se dala do reci s pokladni bylo ji 40 mela 7 dětí , byla bez penez , bez spousty zubu a s hroznym slovnikem ... no co si z toho clovek vydedukuje ... bohuzel tito lide produkuji jim podobne. Tak jsem odvetila ze jsem si prvni dala pomalu ke tricetinam ona odpovedela ze zacala v 17ti. Tak jsem se pousmala rekla, ze v kvantite nevidim kvalitu a zbytek jsem si hledela svého ... 😅 to je to co se mi prici :o/
@matysofi2015 přesne tak ... nikdo nikdy nevi proto zena musi myslet vzdy na zadni vratka . tzn. predmazelske smlouvy dobre osetrene a vlastnit neco co je vyjmuto ze spolecneho jmeni manzelu . 😀
@mika251 - nevím jak to máte na Slovensku, ale tady nárok na dávky má už tím, ž emá taky a má dítě ve vlastní péči po rodičáku dosáhne plnoletosti ale ani poté nebude mít dodělané školy, takže o ty dávky žádat půjde, ať chce nebo ne...nevím jestli to bereš jako moralizování, já to beru jako fakt...a rozhodnutí je vždycky na zakladatelce jak si dále svůj život představuje, ono to totiž není jen bříško a porodit dítě, ale mít ho celý celičký život...
@darona23 jde ot o ze dnes neni mozna jen klasicka mechanicka interupce ale pilulka zvana RU a nejake čísilko. Funguje jako silnejsi postinor a dava se v nemocnici aby to bylo pod dohledem. Velice sikovna vec. V zapadnih zemich davno schvalená u nas zatim jen rok
@markyzka84 Velice šikovná věc? Chirurgický potrat je pro tělo téměr neškodný zákrok, kdežto tou pilulkou do sebe člověk nacpe tolik hnusu, že se to snad ani nedá srovnávat 😉. Šikovná věc to rozhodně není.
@matysofi2015 ano existuje....prave proto si nemyslim ze kdyz nekdo da dite k adopci ze mu jiste tim zajisti slunickovy zivot.....ale samozrejme muze.
@markyzka84 neházela bych ale všechny mladé maminky do jednoho pytle. když jsem byla v 9vítce na základce, v ročníku taky otěhotněla holčena, dítě si nechala, dostudovala SŠ, teď pracuje někde na úřadě. Kolegyňka měla první v 18ti, (má 2 děti, starší už je 17), dělá THP pozici a v porovnání s vrstevnicemi to má v hlavě velmi srovnané.
@shine2015 Tak já to beru podle lidí,které znám z vlastního okolí. Mají v adopci 2 děti a mají se u nich jako prasátka v žitě. Rozhodně je nerozmazlují, chovají se k nim jako k vlastním,ale děti mají opravdu vše.A tím jsou hlavně milující rodiče. A ať už spolu budou nebo ne.Který rodič po rozvodu přestane milovat své dítě? Jenom debil a ignorant, který zjevně žil pod přetvářkou.
no tak nevím, už se tady mlátí prázdná sláma, asi se řeklo vše a je na zakladatelce jak se rozhodne.... 😉
@marcicek84 přesně tak, taky jsem jí to psala 😉
rozhodně nechat nečetla jsem celou diskuzi, ale předpokládám, že jste si nedávali pozor, což v dnešní době antikoncepce opravdu nechápu. A když jste byli už tak nezodpovědní, tak musíte nést následky , oba, i když pokud on nejeví zájem, bude to hlavně na tobě a tvé rodině. Rozhodně být ale tebou bych po něm, nebo spíš jeho rodině chtěla peníze, pokud na to budeš sama. Nemůže to nechat jen na tobě. Bude to náročný , ale určitě to společně s mamkou zvládnete a školu si můžeš dodělat až půjde dítě do školky třeba nebo podle toho jak budeš mít hlídání. A neboj pokud ti mamka pohlídá tak můžeš i někdy vyrazit večer, to je snad jedno jestli v 15- ti nebo ve 30-ti. A takový ty řeči ostatních , že si nic neužiješ neber v potaz a bud rozumná. Takové mám nejradši co si do třiceti užívají a pak nadávají, že jim nejde otěhotnět. Jednoduše proto, že jsou staří, ale to si nikdo nechce v dnešní době připustit. Pro tělo je dobré mít první dítě do 25 let , dříve se rodili děti mnohem dríve.Potrat je velký zásah do těla a třeba bys už nikdy nemohla mít děti takže na to je potřeba myslet hlavně. A to dítě nemůže za to, že jste byli nezodpovědní
@shine2015 ja zase nevim kde beres jistotu ze nepomaham ja...ale ano mas vlastne pravdu...takhle socialne slabym matkam nepomaham...vetsinou posilam nejake kacky nebo formou DMS penize lidem kteri se dostali do krize ne vlastni vinou ale napr.kvuli ztrate partnera nebo nemoci

čas* co clovek obetuje...