icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

marcicek84
4. led 2016

@slunicqqo - tak to budu já a všechny mé kamarádky v okolí asi vyjímkou, když jsme si do 30 let užívaly a otěhotněly jsme vždy co 3 měsíců co jsme se snažily, tenhle názor mě taky pobavil, fakt... 😀 😀 😀

spíš jde o to, že ten kdo má problém, obvykle by ho měl i dřív, takže jenom o věku to nebude, ale pravda, že když už problémy jsou, tak pak ten čas letí o dost rychleji a pak i to riziko vrozených vývojových vad je vyšší...jinak mám kolem sebe i hodně žen, které otěhotněly kolem 36-37 let přirozeně (a to zas nebylo o užívání, ale o tom, že neměly správného partnera), sice ty už čekaly na ten moment dýl, ale miminka se narodila zdravá a v pořádku a mám kolem sebe i hodně holek co jim je už přes 30, některé i kolem 35 a děti zatím z různých (ne zdravotních) důvodu nemají i když je do budoucna plánují...

holubice.petra
4. led 2016

Jinak ja jsem nenapsala primo ze by mela jit na preruseni...jen ze by to z meho pohledu bylo lepsi...to jak se rozhodne mi je vlastne uplne jedno...to ze si zkazi zivot je mozna taky az moc velky ortel...ale to ze preskoci mladi a jedno nejvice vzpominane obdobi zivota snad neni pochyb..a nemuse se ani jednat o chlastacky ale i o pratelstvi kamarady a zazitky s nimi...protoze priznejme si vsechny ze o pratele prijde urcite...zadne jine kamaradky s ni nebudou chtit prozivat jeji materstvi a povinnosti s nim spojene...nebudou mit na to cas budou mit jine zajmy a to ty uzivat si mladi...max.ji nekdy navstivi ponuchaji miminko budou se nad nim rozplyvat ale poradne spolecnou rec k sobe budou tezko hledat kazda z nich bude mit uplne jine priority...ja bych svou dceru do potratu taky nehnala, ale v koutku duse bych doufala ze na nej v 16letech pujde...bylo by to lepsi pro vsechny strany...a pokud by nesla tak bych se ji samozrejmne snazila ze vsech sil pomoci...

svobodpetika
4. led 2016

samozřejmě že to zvládnou protože jim prostě nic jiného nezbude než to zvládnout, trochu začínám být alergická na názor že co kdyby to pak nešlo, mám pocit že to je oblíbené strašení mladých žen a to samé že po potratu nemusí mýt pak děti, kolik žen bylo na potratu a kolik z nich pak nemůžou mít následkem toho děti? je to jen strašení a vydírání

shine2015
4. led 2016

@holubice.petra no vidis..kazdy pomahame tam kde si myslime ze je treba 😉 a ja i spousta zen kolem me pomaha prave zenam,ktere maji male deti. Navic ji pomuze maminka....a pozor na to,kdyz si clovek moc mysli,ze ma vse ve sve rezii a ze jemu by se toto stat nemohlo...castokrat se prave naopak stane to o cem si myslime,ze nas to tutove nepotka....a je jasne ze 16 ti nebude ale mas deti...a to ti nepreji,jen si myslim,ze je dobre nebyt tak nekompromisni a kriticka....
Vse dobre a hodne stesti v novem roce.

cheynee
4. led 2016

@marcicek84 Jak může někdo ve 30, nebo nedej bože v 35 plánovat dítě do budoucna? 😀 to mi přijde vážně směšný, chudáci děti ☹

shine2015
4. led 2016

@holubice.petra souhlasim s tim,ze se osidi o spoustu let bezstarostneho zivota....relativne tedy ...ale na to mela myslet driv. Jak pisu ja bych ji nespudila a uprimne jsem rada ze to nemusim resit....a svoje deti bych do potratu nehnala ani nedoufala ze na neho pujdou,ale doma bych tajne bulela a litovala je,ze to tezke proste bude.

Mimo to,mamka me mela v 16ti taky 😃

kacca11
4. led 2016

@svobodpetika presne tak. Riziko neplodnosti po potratu je opravdu minimalni, navic miniinterrupce se provadi obdobne jako cela rada beznych gynekologickych zakroku vcetne napr. revize po zamlklem tehotenstvi apod. Rizikove to bylo driv, kdyz to bylo zakazane a provadelo se to na cerno, kdyz dojde k samovolnemu potratu apod. A mimochodem, kdo radi jako reseni adopci, tak porod je nekolikanasobne rizikovejsi nez UPT a riziko neplodnosti po porodu je mnohonasobne vyssi. Straseni neplodnosti je demagogie.

karlajasmine
4. led 2016

Nevim, ja znam holku ktera mela dite v 15ti a o pratele rozhodne neprisla a nelituje toho ze ma dite... jeji dite uz chodi na druhy stupen zakladni skoly a ted je strasne rada ze si ji nechala.. Je jednoduchy nekomu napsaat ''bez na potrat'' kdyz se nejedna o vas. Nemyslim si ze je mozne si ditetem zkazit zivot.. dite je dar.. akorat ten zivot bude mit jiny a v necem bohatsi.

slunicqqo
4. led 2016

marcicek- to jestli měl problém dřív nebo ne, nebo by otěhotněl normálně, no jak všichni víme po třicítce dost klesá šance na přirozené početí, to že se to vám povedlo je super, bohužel je dost takových ,kteří pak lítají po všem možném vyšetření a diví se ,přitom by stačilo mít dítě třeba dřív, za mě ten věk dělá hodně. Já čekám ted třetí dítě je mi 31 , a abych pravdu řekla, netvrdím ,že se cítím stará, ale myslím, že mám teda už vážně nejvyšší čas. Později bych do toho teda nešla, pokud by se nestal omyl, že bych otěhotněla neplánovaně. A čtyřicetileté matky , nechci teda nikoho urazit, ale to fakt nechápu, jak myslíte, že se to dítě bude cítit ve dvaceti? dožijete se vubec vnoučat , tak abyste si je užili?
a nemyslím si ,že užívání musí skončit pokud se dítě narodí, to není pravda, samozřejmě je to o hodně organizačně složitější , ale všechno se dá
Já za sebe můžu říct, že bych první dítě měla klidně i dřív než v 25, ale to bylo jen proto, že jsme ještě neměli dodělané bydlení, kdyby to bylo , jdeme do toho rozhodně dřív

svobodpetika - to si nemyslím , nechtěla jsem nikoho strašit, bohužel tam riziko je a nechápu proč by měl někdo jít na potrat jen proto , že je nezodpovědný. V dnešní době kdy se dá chránit, když dítě nechci

ilonne
4. led 2016

@cheynee Úplně normálně - má totiž hlavu nejen aby mu pršelo do krku, ale umí i používat mozek k tomu, k čemu byl určen. A tudíž se nevrha slepě do těhotenství s výkřikem rodiče pomuzou a stát se postará. A nehledá na jaké všechny příspěvky ma od státu nárok. Prostě a jednoduše přemýšlí 😝

kacca11
4. led 2016

@slunicqqo no, ono je potom potreba myslet i na to, jestli je fer, aby dite meli dva nezodpovedni lide.

Jinak samozrejme i pres veskerou ochranu se muze stat nehoda, to je doufam zrejme...

cheynee
4. led 2016

@ilonne Nesmysl, pokud si člověk není schopen v nějakém "normálním" věku pořídit zázemí, našetřit peníze a pořídit dítě, tak nevidím důvod proč by ho měl plánovat v době, kdy už je dost velká pravděpodobnost, že se ani nedožije jeho dospělosti. S tou třicítkou jsem to asi přehnala, ale od 35 výš se mi to zdá dost sobecké - hlavně pokud jde o první dítě. Kdo se o něj postará až rodiče před důchodem vyhodí ze zaměstnání a dítě bude třeba ještě studovat?

slunicqqo
4. led 2016

kacca jediné co není fér, je to, že se nechránili, když dítě neplánovali a nechtěli. Ale fér je se k tomu postavit čelem, a ted se prostě postarat, zvlášt když má podporu rodiny
samozřejmě je to možné to nepopírám, nehoda se stát může i přes antikoncepci třeba, ale ve většině případů to bývá tím, že člověk má něco co sníží učinky antikoncepce, třeba i průjem a pak je na to potřeba myslet, a chránit se ještě jinak a ne spolíhat na to, že mě se nic stát nemůže a pak se divit

xpila
4. led 2016

@cheynee Proč by to mělo být směšný? Proč by děti měly být chudáci? Opravdu předpotopní názor.

ilonne
4. led 2016

@cheynee Tak pokud vezmeme v potaz, ze důchodový věk se neustále zvyšuje, tak dost pochybuji o tom, ze před 60 přijdu o práci. A svou dceru, ktterou jsem porodila v 32 a syna, kterého jsem porodila v 36 do 30 opravdu na studiích finančně podporovat nehodlám. Ani jim nehodlám dělat "mama hotel". Pokud budou chtít studovat do 25 magisterske studium v denní formě mohou krásně dokončit. Jinak můžou studovat dálkově při práci jako třeba ja a můj manžel a dalších "x" lidi v republice. Další věc je, ze uz teď se "zajišťujeme " do budoucna.

slunicqqo
4. led 2016

cheynee v tomto souhlasím, bohužel to má každý jinak. A v dnešní době je bohužel dost mladých lidí, kteří mají peněž plno, bydlení zařízené, ale dítě pořád odkládají, protože chtějí to, tamto, ohánějí se tím jak se budou muset omezovat atd. Ale omezovat se budou muset i za deset let, jen to bude pro mě horší, čím jsou starší už můžou přijít i různé zdravotní problémy a co pak?A pokud máte podporu rodiny a hlídání tak se to dá vždycky udělat, my máme naštěstí obě babičky dost hlídací, takže si každý večer v pátek nebo sobotu můžeme vyrazit sami jen s kamarády, můžeme jet na víkend sami když chceme, když jsme měli první dítě malé byli jsme i na 4 dny sami v chorvatsku a hlídala babička, samozřejmě pak nastává různé omezení, kdy máme naplánovanou dovolenou a dítě den předem dostane angínu a nejede se nikam. S tím ale člověk musí počítat, to se nedá nic dělat

kacca11
4. led 2016

@slunicqqo jenze postavit se situaci celem neznamena ho automaticky porodit a vychovat. Postavit se k tomu zodpovedne znamena zvazit sve podminky ted a do budoucna a podle toho se rozhodnout - bud pro to dite mit nebo proto ho nemit. Porodit na svet dite neni znamkou zodpovednosti.

slunicqqo
4. led 2016

ilonne v tom s tebou nesouhlasím, chceš mě tvrdit, že budeš třeba v 70-ti natolik vitální , abys mohla na víkend třeba hlídat roční dítě? to asi těžko, takže pak se musíš omezit na to, že ti je tvoje děti přivezou ukázat třeba na 2 hodiny odpoledne a tím to pro tebe končí. To mě osobně by teda bylo líto.V předešlých generacích bylo normální , že se prarodičemi stali třeba v 50-ti i dříve a mohli těm vnoučatům ještě něco předat, užít si je

cheynee
4. led 2016

@xpila Asi nemá smysl se o tom dohadovat, každý na to hold kouká jinak. Já bych se ráda dětem věnovala naplno a ještě radši bych se dočkala i vnoučat 😉. Čtyřicetileté matky hold myslely jen na sebe, kariéru a zábavu a pak se najednou snaží dohánět ujíždějící vlak... Ale to je každého věc, mně to jen přijde zábavné.

Maminy, kterým se dlouho nedařilo otěhotnět samozřejmě chápu 🙂 to je věc jiná...

slunicqqo
4. led 2016

kacca ja jsem teda dost odpůrce potratů a zakázala bych je. Lidi to berou všechno automaticky , ujede mi to , no tak mi to vyndaj a jede se dál , zodpovědnost žádná. Nad podmínkama měli přemýšlet, když se nechránili třeba

xpila
4. led 2016

@slunicqqo Mně máma měla ve 35, přítele ve 42. Nyní je jeho rodičům 73 a ano, jsou vitální i na to, aby hlídali roční dítě. Na tom není nic neobvyklého.

ilonne
4. led 2016

@slunicqqo Ano, budu. Moji rodiče ještě v 63 aktivně lyzuji, jezdí na kole a vůbec zijou aktivním životem. Moji prarodiče s námi ještě v 70 bez problémů jezdili na výlety, chodili plavat a děda s námi chodil na běžky. Ono to zdaleka není jen o věku, ale o tom jak se o sebe daný člověk stará a k životu přistupuje. A jaký si nese vzor z rodiny.

xpila
4. led 2016

@cheynee Jenže ty to vidíš hrozně jednostraně. Co když naopak myslely na to, aby dítě co nejvíce zabezpečily? Aby mu mohly dát vše, co bude potřebovat? Pro mě je teda čtyřicetiletá matka v tomto ohledu mnohem zodpovědnější než dvacítka, která si udělá dítě a nepřemýšlí, jak zaplatí bydlení, jídlo apod. A to že tady takových případů je sakra hodně.

somalicats
4. led 2016

@cheynee No, tak to jsem teda těžce nezodpovědná, když jsem si druhou dceru pořídila v 35 a třetí čekám ve 37... První dvě děti mám, pravda, neplánovaně, ale to třetí už v plánu bylo...

K diskusi: nemá smysl zakladatelce radit to ani ono, to si musí probrat ona sama se svou rodinou, jestli budou ochotní ji podpořit. Navíc řada příspěvků zde vyznívá ve stylu "nechoď na potrat", ale žádná z diskutujících není v kůži zakladatelky. Sama bych teď na potrat taky nešla, otěhotnět v 16, tak ze zpětného pohledu bych potrat spíš absolvovala než ne - rozhodně jsem nebyla v situaci, kdy bych byla schopná se sama o dítě postarat a tím spíš by se ve finále starali rodiče...

slunicqqo
4. led 2016

xpila vyjímka potvrzuje pravidlo to ano. ale kolik takových je a nemůžeš popírat , že s narůstajícím věkem to tak je, že už na to prostě nemají a také chtějí mít svůj klid. Někdo je vitální i v 80-ti ale jsou to spíše vyjímky. Já osobně bych teda roční dítě 73 leté babičcen nedala třeba na týden, aby se postarala uvařila, chodila s ním ven běhala za ním. To už bych se teda bála

somalicats
4. led 2016

@slunicqqo Mojí mámě je skoro 69, když se u ní sejdou všechna vnoučata - 13, 5, 2 a 1 rok, tak zvládne s přehledem všechny 😉

kacca11
4. led 2016

@slunicqqo takovy pristup k potratum ma mizive procento zen, co ho absolvuji. A jak rikam, porodit dite nema se zodpovednosti nic spolecneho.

cheynee
4. led 2016

@xpila Chápu Tvůj pohled na věc, ale já jsem na lidi vždycky měla vysoké nároky. Nechápu proč si lidé třeba do 25 - 27 nejsou schopni najít stabilní zaměstnání, vytvořit si finanční rezervy atd. Ale to není tématem této diskuze 🙂.

alen_ka
4. led 2016

@cheynee já myslím, že u nás jsou čtyřicetileté maminy spíš jenom ty, které buď dlouho nemohly otěhotnět nebo neměly toho správného chlapa, žádnou, která by kvůli kariéře čekala do věku 35+ neznám, to je spíš fenomén západních zemí (hlavně USA), kde frčí slova jako "carieer", "challenge", "team work" a jiné podobné pindy
skoro všechny ženy nad třicet, které osobně znám a které jsou zatím bez chlapa a bez dětí, nejsou ze svého stavu moc nadšené a rády by to nějak změnily, akorát se jim zatím nedaří, a těch pár, kterým to nevadí, ani rodinu zakládat neplánují

zuzkaim
4. led 2016

@lolina16 ahoj, můžu ti popsat svojí vlastní zkušenost.. 🙂 stalo se mi to v tom samém věku, byla jsem hrozné tele, o životě jsem samozřejmě neměla ani páru.. byla jsem šíleně zamilovaná a dělala jsem všechno tak co mi můj kluk řekl a chtěl (podotýkám že byl o šest let starší) takže když mi začal vyprávět, jak má známého doktora a že všechno zařídí a hlavně ať nic neříkám doma, poslechla jsem.. samozřejmě neudělal nic až bylo už pozdě.. no a pak mi jednoho dne řekl, že ho prostě nezajímá co budu dělat a čau (dodnes se s dcerou nikdy neviděl) .. no ve zkratce, byl to neskutečný boj s rodiči, ale nakonec mi pomohli.. moje mamka zůstala na mateřské a já dokončila střední školu (ale mamka stále pracovala, takže když já přišla ze školy domů, dala mi malou do náruče a odešla do práce) učila jsem se po nocích.. nakonec vše dobře dopadlo, odmaturovala jsem se samýma jednička a dnes mám skvělou práci a doma úžasnou 13 letou dceru. Ale je to neskutečný záhul a na mládí můžeš zapomenout. Pokud jsi silná osobnost a máš zázemí - tedy rodiče, který jsou ochotni ti pomoci, tak jen tak se to dá zvládnout.. Já teď s odstupem času mohu říct, že mi to dalo do života neskutečně hodně.. ale to až s odstupem opravdu hooodně let...

Strana