icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

xpila
4. led 2016

@cheynee Tak ne každá má životní cíl otěhotnět, porodit a starat se o dítě. Fakt to není jen o tom mít stabilní zaměstnání a finanční rezervy, jak ty píšeš.

ilonne
4. led 2016

Jinak uz tady diskutujeme nad rámec založené diskuze a za me asi takto. At si každý porodu dítě, kdy uzná za vhodné, nicméně na těhotenství v 16ti není nic obdivuhodneho ani zodpovědného ani chvalyhodneho.

cheynee
4. led 2016

@alen_ka Asi na tom něco bude... Já jsem si už asi od 18ti říkala, že pokud si do 25 nenajdu pořádnýho chlapa, tak si najdu alespoň dobrý genetický materiál pořídím si miminko sama 😀 😀.

slunicqqo
4. led 2016

ilone to jiste, však jsem psala , že jsou určité vyjímky, ale bohužel většina lidí v tomto věku si myslím není nastavená na aby třeba hlídali roční dítě na víkend nebo týden, alespon já si to nedovedu představit, vím kolik energie to dítě má a někdy toho mám plný zuby ve třiceti a vidím to i u našich a to jsou také aktivní, ale když jim tam děcka dáme na víkend tak toho mají taky dost prostě už nemají tu sílu jak mladí. A to mamce je 56

cheynee
4. led 2016

@xpila Já neřikám, že to má mít žena jako životní cíl, ale pokud děti někdy chce, může je mít i včas.

@ilonne Zodpovědné ani chvályhodné to rozhodně není, obdivovat to člověk může s odstupem několika let, až se uvidí co z děcka vyroste 🙂.

slunicqqo
4. led 2016

somalicats a pohlídá je všechny třeba na týden ? a navíc nemůžeš srovnávat malé děti a velké děti, navíc ty velké třeba mladší i zabaví a pohlídají, představ si , že by jí tam místo toho dovezli děti rok dva a tři leté zvládla by to taky tak?

somalicats
4. led 2016

@cheynee SŠ si do 25-27 let stabilní zaměstnání najít můžou a na tvorbu finanční rezervy mají času dost, takže by to taky měli zvládnout. VŠ - tam leda tak bakaláři. Magistři končí ve 24 letech a za 3 roky tak max to stabilní zaměstnání a částečně tu finanční rezervu. Ovšem stabilní zaměstnání - to je co? Dneska není 100% jistota práce nikde.

alen_ka
4. led 2016

@cheynee mně to naštěstí klaplo přesně na mých plánovaných 30🙂, i s chlapem 🙂 ale švagrová má 33 a je bohužel ten nešťastný případ, děti chce snad už od dvaceti, ale pořád ne a ne najít trvalý vztah, který by k něčemu vedl, a čím je člověk starší, tím blběji se ty vztahy navazují, protože kolem už jsou dávno všichni popárovaní

slunicqqo
4. led 2016

xpila tak podle mě pokud toto není životní cíl ženy, neměla by mít děti vůbec, vždycky to bylo tak , že byla žena doma, starala se a chlap chodil do práce a zajištoval rodinu a vždycky to tak fungovalo a podle mě je to tak správně
Naopak pro to dítě vidím velké minus když se narodí takové , která není schopná se postarat ani uvařit, hlavně jen aby chodila do práce a budovala kariéru, vždyt kariéru může dělat jak děti odrostou to bude mít do důchodu ještě 30 let času, tak nevidím důvod, proč dítě odkládat a budovat kariéru ve 30-ti a pak se ve 40-ti letech divit, že to nejde.

kacca11
4. led 2016

@slunicqqo tak povazovat za hlidani od babick za automaticke, pouzivat to jako argument je pro me docela nedostacujici v jakemkoli veku babicky. To je bonus, vec navic.

somalicats
4. led 2016

@slunicqqo Jistěže zvládne i na týden, většinou zvládá víkend +po + út, ve st, čt a pá chodí do práce. Většinou takhle musí zvládat tu pětiletou a roční, to jsou děti ségry, která je tam pečená vařená. Moje nejstarší pochopitelně pomůže, když tam jsme, ale my tam zas tak často nejsme a nejstarší tam rozhodně není ve všední dny. Roční dítě nelze pětileté svěřit.
Prostě nelze paušalizovat, jsou lidi, co s přehledem zvládají i ve vyšším věku, a pak jsou lidé, kteří nikoli.

zuzkaim
4. led 2016

Holky, jak jsem psala výše v příspěvku, že v tomto mluvím z vlastní zkušenosti. Jde to zvládnout, když máte kvalitní zázemí.. když můžete dodělat školu, abyste jednou měli dobrou práci a zvládli se o své dítě sami postarat.. ale i přesto si myslím, že člověk by měl mít dítě až v momentě kdy je schopný ho zabezpečit a postarat se... tudíž ne v tomto věku..

somalicats
4. led 2016

@slunicqqo Jinak si pamatuj, že správný rodinný model je ten, na kterém se dohodnou všichni zúčastnění, tedy oba manželé/partneři. Jestli zůstane žena doma a muž ji živí, nebo jestli pracují oba, je jen a jen jejich věc a nikdo zvenčí nemá právo jim do toho kecat a tvrdit, že ten jejich model je špatný.

bassetlady
4. led 2016

@cheynee takže podle Tebe, to že jsem úžasného chlapa potkala až ve 33 a dovolila si s ním rok a půl užívat než jsme se začali snažit a teď to bohužel nejde jednoduše kvůli zdravotním problémům, které mám už od 25 let znamená, že jsem sobecký debil, který se neuměl postarat? A co holčiny, které se snaží už mnoho let, měly v 35 hodit flintu do žita, protože už se to prostě nehodí??
A k 70ti letým prarodičům - mojí pratetě bude na podzim 75, bravurně řídí auto a lítá po světě a hraje golf 😀 ne každý je v 70 "seschlotina",která jen vysedává u doktora a řeší akce z letáků.

ilonne
4. led 2016

@slunicqqo Trošku genderove předsudky, ne?

nicol22
4. led 2016

@lolina16 Když moje mamka otěhotněla se mnou, bylo jí 17. Na učňák chodila těhotná. Výuční list získala i s malým mimčem. Také jí pomohli její rodiče. Já jsem nestrádala, měla jsem všechno, krásné dětství. O dva roky později se mi narodila sestra. Takže já bych to zase tak radikálně a tragicky neviděla.

cheynee
4. led 2016

@bassetlady No pokud máš ty problémy už od 25 tak mi to přijde sobecké, obzvlášť pokud jsi věděla, že dítě chceš 😀. Ale jak celou dobu píšu, je to Tvoje věc, klidně ještě 10 let počkej. To, že se to nelíbí mně Tě přece vůbec nemusí zajímat, já taky negativní názory cizích lidí na mojí osobu neřeším 🙂.

slunicqqo
4. led 2016

somalicats tak pokud to zvládá tak je to super a obdivuju jí, bohužel žádné takové osobně neznám jinak bych to možná viděla jinak
ano pokud se teda shodnete na tom, že chlap je na mateřské a žena chodí do práce tak fajn, mě by to tak teda nevyhovovalo , v dnešní době je bohužel dost žen, které porodí, nejradši by děcko ještě z porodnice dali do jeslí a vrátili se do práce, což mi normální nepřijde
bessetlady nekdy se tak stane, že nenatrefíš na toho správného partnera, a pak se tím odsouvají i děti, já spís nechápu ty, kteří partnera mají, zázemí mají toto vše již třeba od 25 let a s dítětem stejně čekají dalších deset let. no každý to má jinak

xpila
4. led 2016

@slunicqqo Jo, takže dle tebe ta, která chodí do práce a buduje kariéru, tak neumí uvařit a postarat se o domácnost? Holka, kde to žiješ. A kariéra se po dětech buduje mnohem obtížněji - už vidím ty nadšené zaměstnavatele s otevřenou náručí, jak někomu, kdo hned po škole měl děti (takže bez praxe nebo jen s minimální) nabízejí lukrativní místa. A teda věta "vždycky to bylo tak , že byla žena doma, starala se a chlap chodil do práce a zajištoval rodinu a vždycky to tak fungovalo a podle mě je to tak správně" mě opravdu dostala, tohle platilo před X lety, ale dnes už ne.
A mým životním cílem fakt není rodit děti, a přesto je chci. A jo, budu chodit skoro hned do práce, to taky dle tebe nemůžu?

kacca11
4. led 2016

@cheynee takze si mela poridit deti ve dvaceti, i kdyz na to nemela zadne podminky a treba nevhodneho chlapa? Nejvetsi sobectvi je na svet privest nechtene dite, ne ho porodit ve 40ti...

bassetlady
4. led 2016

@cheynee takže podle Tebe jsem měla chytit prvního chlapa, který šel kolem, nechat si udělat dítě a nazdar? takže by dítě bylo bez táty, to je podle Tebe méně sobecké? nebo jak jsem si to podle Tebe měla zařídit,abych Tě jako stará matka nepohoršovala?

slunicqqo
4. led 2016

když ono to tak dneska bývá totiž bohužel moderní a nikdo nedomýšlí důsledky. asi málokterá hledá partnera pro život v 18-ti a pak se diví , že ho najde až po 30-ti jestli vůbec. Nechci nikoho házet do jednoho pytle, ale ve většině případů to takto je, já třeba nad tímto v 18-ti dost přemýšlela, to jsem teda měla nefungující vztah, a chtěla jsem to řešit rychle a ne si říkat, tak ted si budu 10 let užívat a pak hledat někoho pro život. S manželem jsme od 21 let a díky bohu , že jsem ho našla tak brzo, on v té době kdy jsme se poznali, měl dodělanou vysokou školu, měl zajištěnou práci, asi po půlroce co jsme spolu byli, jsme pomalu začli řešit bydlení, ve 23 letech jsme se brali. Pak jsme museli řešit bydlení nanovo, což je na dlouhé povídání, tím pádem jsme se nepokoušeli o dítě hned ale až za rok a myslím že by to tak mělo být

evulina77
4. led 2016

holky na jedno ale zapomínáte, to dítě je už na cestě. Nabavíme se se 16-ti letou holkou, která chce mít dítě, ale se 16-ti letou holkou, která je už těhotná. V tom je zásadní rozdíl. Potrat je jednoduše řečeno vražda a eticky je to hnus.Potrat se dá omluvit, dá se pochopit, ale to je tak všechno, ale stále je to to, co to je...

xpila
4. led 2016

@cheynee A co znamená podle tebe včas? A to je mám mít "včas" za každou cenu, i když na to není připravená, nemá zázemí, nemá spolehlivého partnera, kde bydlet atd.?

somalicats
4. led 2016

@cheynee Trochu si protiřečíš. Na jednu stranu mají mít rodiny (píšu schválně rodiny) dle Tebe zabezpečení, finanční rezervu, na druhou stranu tady vytýkáš ženě, která má zdravotní problémy, že potkala toho pravého až po třicítce... Tak se rozmysli, co vlastně chceš. Mají se dle Tebe rodit děti do neúplných rodin, hlavně že to stihou ve Tvém věkovém limitu, nebo je lepší, když se dítě narodí do rodiny úplné?

slunicqqo
4. led 2016

xpila napsala jsem jen svůj názor nemusíš s ním souhlasit
a pokud chceš jít hned do práce po porodu tak mi to normální nepřijde promin, ale je to jen můj názor, když si dítě udělám, tak se o něj starám

somalicats
4. led 2016

@slunicqqo No, vidíš. Já se vdávala ve 23 letech, prakticky hned po skončení VŠ, po půlroce jsem neplánovaně otěhotněla. Udělala jsem si i s dcerou kariéru, vystudovala druhou VŠ, a teď mám děti, kariéru, vařit umím, uklízet taky a světe div se, i nějaké ty peníze vydělám, i když momentálně pochopitelně ne tolik, jako můj muž. A rozhodně počítáme oba s tím, že se vrátím zpátky plnohodnotně do práce, až budou mladší dítka schopná fungovat ve školce.
Moji rodiče pracovali oba, a přesto se nám zvládali oba jako dětem věnovat, měla jsem nádherné dětství.
Zase paušalizuješ.

shine2015
4. led 2016

@evulina77 presne...

xpila
4. led 2016

@slunicqqo Nepíšu hned po porodu, ale i kdyby, tak je to přeci jedno. A to, že jde ženská do práce, tak znamená, že se o dítě nestará?

bassetlady
4. led 2016

@slunicqqo to je přímo pohádkový scénář. ALE teď si představ teoretický příběh, že bys chtěla studovat i Ty - šup je Ti 25/26 . A pak bys chtěla získat nějaké zkušenosti v oboru a rozkoukat se na trhu práce a šup je Ti 28/29. No a teď prcek hned nejde a rup je Ti 32 ani nemrkneš. a teď ejhle Tvýmu chlapovi se honba za miminkem nějak nezamlouvá a zvedne kotvy. A jeje - je Ti 35 a ten prima chlap, se kterým je fajn by asi to mimčo chtěl a než se Vám zadaří je Ti 37, rodíš v 38 a jsi ráda, že jsi ráda.
Hypotetický příklad, ale velmi reálný.
Takže nesuďme nikoho, dokud neujdeme alespoň kilometr v jeho botách.

Strana