Těhotná v 16
Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..
somalicats ale ja nenapsala nic takového , že nemáš chodit do práce , samozřejmě když děti budou soběstačné proč ne, ja bych třeba např chtěla pokud to bude možné min .do té doby než děti odchodí první třídu být doma , dělat nějakou brigádu jen na dopol abych se jim mohla odpoledne věnovat. Nechci aby vyrůstali u tabletů a seděli doma, chci aby si užívali takové dětství jako jsem měla já , lítali po venku, vymýšleli různé hry. Což těžko můžu dítěti dopřát když přijdu z práce třeba v 5 večer, ale jak píšu je to jen můj názor a chápu, že se s tím asi plno lidí nemusí ztotožnit. Stejně jak s tím hledáním partnera, ja jasné, že pokud začnu teprve v 25 přemýšlet nad tím koho kde najdu tak to asi jen tak nebude už také tím ,že pokud chci partnera třeba o 3 roky staršího a trochu zajištěného abysme mohli mít děti, je jich už plno přebraných a moc výběr není
Co se týká uklidu, starání se o domácnost, vaření, mám na to svůj názor, nepopírám že to nekdo umí, bohužel dneska co znám holky je to s domáctností a vařením na štíru , ale tak za to zase můžou jejich rodiče, že je k tomu nevedly, v tom je základ. a jak říká můj manžel , chlap nepotřebuje k životu nic jinýho než mít plnej žaludek a prázdnej pytlík🙂 pak to funguje, bohužel znám i takové, kde je to přesně naopak
*my
Moje máma mě měla v 16letech. Celá její rodina jí se mnou pomáhala, měla zázemí. Stejně mi nikdy neopustila, že jsem jí "zkazila" život. Ačkoli já se nerozhodla, že se těm dvoum lidem narodím. Věci, které mi udělala, řekla...ji nikdy neodpustím. Vzhledem k nízkému věkovému rozdílu bychom mohly být skvělé kamarádky, nikoli.
Prosím, nikdy tomu dítěti nevyčítej a neubližuj mu za to, že Ti třeba vzalo/zkazilo mládí. A třeba takové pocity ani mít nebudeš a to bude jedině dobře! Znám i dobré mladé matky, které své děti milují a jsou za ně rády a necítí se uchozeny oproti svým vrstevníkům, které děti nemají!
Ať se rozhodneš jakkoli, doufám, že budeš šťastná a Tvého rozhodnutí nebudeš litovat.
bessetlady ale o tom já právě celou dobu píšu, já to mám nastavené prostě tak, že jsem děti chtěla pokud možno co nejdřív, proto jsem ani studovat nešla a o tom to celé je
nechtěla jsem honit žádnou kariéru , a chtěla jsem najít takového chlapa, který dokáže zabezpečit rodinu . Nejsme žádní milionáři, máme průměrný příjem, to jen tak aby si někdo nemyslel
a podle mě to tak být má. Samozřejmě neodsuzuju ty , kteří si vysokou školu udělají nic proti nim, ale pokud půjdu na vysokou tak už bych počítala s tím, že mám fungující zajištěný vztah a dítě bych měla hned po škole právě proto aby nenastala ta situace o které píšeeš ty, ale k tomu aby to tak bylo musím mít taky někoho kdo mi zajistí tu materiální stránku, je jasné , že když si najdu stejně starého partnera a oba skončíme školu zároven nebo mladšího tak od toho asi moc čekat nemůžu
@slunicqqo Tak tím ale popíráš ten svůj model ženy v domácnosti. Navíc dnešní doba je taková, že ne vždy stačí jeden příjem na to, aby rodina zvládla vše poplatit, takže řada žen se musí chtě nechtě do práce vrátit už ve chvíli, kdy jdou děti do školky. Navíc ne všude školky končí později než řekněme v 16 hodin, takže to chození domů v pět kolikrát fakt nehrozí, pokud nemáš hlídací babičku. A jsme u toho zase zpátky - malé dítě bys staršímu prarodiči nesvěřila, ale do práce bys chodit musela a ne každý zaměstnavatel má pro matky s malými dětmi takové pochopení, že Ti bez mrknutí oka upraví pracovní dobu a nedává Ti to sežrat. A to píšu z pozice zaměstnavatele 🙂.
Spousta žen se vrátí k práci třeba půl roku po porodu, napadlo Tě, že třeba pracují z domu? Sama dělám pro svou firmu z domu prakticky nepřetržitě bez ohledu na těhotenství či porod - jsou věci, které můj muž nezvládá, hlavně ta úředničina, kterou z hloubi duše nesnášíme oba, ale on se v tom navíc vůbec neorientuje, takže ji musím dělat já. A to nepočká, až si odchovám děti, prostě jsem si musela uzpůsobit práci tak, abych ji mohla dělat z domu, finančáku, sociálce a dalším státním ouřadům jaksi nevysvětlím, že jim firma bude opět k dispozici, až budu mít děti v první třídě 😀
@slunicqqo A chlap nemá ručičky nebo není na takové mentální úrovni, aby dokázal uklidit a uvařit? Acha, tak možná proto jsem nenašla "super" chlapa už ve 20, protože jsem odmítala dělat služku někomu, koho si tak vychovala maminka, která tatínkovi plnila žaludek a vyprazdňovala pytlík. Jen proto, že byl geroj a donesl výplatu. Proboha nejsme v padesátých letech 20. století.
xpila mě to prostě normální nepřijde promin ,ale je to jen můj názor, pokud chceš jít na plný úvazek do práce a celý den být pryč a dítě někde v jeslích vážně nechápu na co ty děti máš?
holubice.petra beru to jen ze svého pohledu, my jsme třeba takový , že roční dítě bych k moři nevzala ani dvouleté a jsem ráda, že ho babička pohlídá a sama nám to nabídla, to dítě z té dovolené stejně nic nemá akorát je otrávené z cesty atd. a jsem moc ráda, že máme tuto možnost, pokud bychom ji neměli raději bych zůstala doma, než někam tahat tak malé dítě. Loni jsme jeli s dcerou do chorvatska, syn byl doma. A to jí bylo 5 let, v noci naštěstí spala , a dovolenou jsme si užili všichni, oproti tomu když jsme s ní letěli do řecka bylo jí 3.5 let už nikdy více, letělo se v noci , chtěla spat, protivná, manžel ji nesl spící sotva ji držel protože už vážila přews 20 kilo, o tom ,že se přehřála asi nebo co to bylo nevím ,prostě měla hned druhej den horečky, pak rýmu asi z té klimy v letadle, o tom už ani nemluvím, byli jsme otrávení všichni 40 tisíc pryč a měli jsme po dovolené.
Psala jsem to v souvislosti s tím, že když si někdo pořídí dítě skoro ve 40 - ti a to dítě se k tomu bude stavět stejně ,tak se asi těžko dožije a užije si vnoučat tot vše
@slunicqqo hmm tak kalkulačku ve vztahu jsem nikdy nezapínala. to, že chlap "zajistí " rodinu beru jako fajn bonus, že díky tomu můžeme mít větší byt, hezčí kuchyň. Ale nikdy bych si nedovolila spoléhat na příjem toho druhého a navíc ho ještě podle kádrovat při seznamování. Neříkám, že bych si vzala domů nemakačenka a vyžírku, ale ti se tak nějak z principu nevyskytují v mých sociálních vazbách.
@slunicqqo tvuj nazor je strasne zjednoduseny a bohuzel plny predsudku. Ne kazda zena, ktera se venuje i kariere je takova, jaka pises.
Mne je 26, s manzelem jsme spolu od 16ti, klape nam to, jsme v ocich mnoha dobre zajisteni, mame stalou praci. Svete div se, oba umime varit i zvladnout domacnost a oba chceme od zivota daleko vic, nez jen prazdny pytlik a plny zaludek, to mi prijde fakt zalostne malo. Myslim si, ze je fajn mit rozhled a moznosti, mit detem co nabodnout a nemit deti jako jediny zivotni cil. Ono to, kdyz se rodice venuji nejen detem, ale i praci a konickum, tak to ty deti obohati, neznamena to, ze skonci u tabletu zavrenk doma, to muzou i s vyhorelou matkou, co nepracuje, o tom to totiz az tolik neni. Ja nikomu neberu, ze jeho zivotnim cilem je mit deti a to mu staci, ale to neznamena, ze ostatni modely jsou v necem horsi.
Nevim, jaky je tvuj standard s domacnosti a jidlem, ale kdyz se rozhlednes po receptech z mimibazaru, tak to tvori prevazne zeny, co jsou doma a jsou to blafy, takze byt s detmi doma samo o sobe o nicem nevypovida stejne tak jakochodit pri detech do prace.
@slunicqqo Ty ale popisuješ mimo jiné zcela ideální situaci. Co kdybyste se třeba s partnerem po 5, 10 letech rozešli? Taky bys neměla dítě "včas". Co kdybys nepotkala nikoho vhodného? Co kdybys potkala někoho, kdo by vydělával minimum a neuživil by rodinu? Aha, pardon, ty sis vlastně hledala chlapa na zabezpečení rodu a ne svého partnera.
@slunicqqo ohledne deti u more...my leteli s rok a pul a dva a pul k mori do recka na 14 dni do hotelu a bajecne jsme si to uzili,holky stastne,rekli jsme ze poletime k mori a v noci je vzbudime a nekecam,prenesli jsme je do auta a ony tleskaly,tesily se,zvlady 3apul hodky na letiste a 4hodky letadlem. Rano se letelo v 7.20....a tam byl program,bazeny....bajecna dovolena.
bassetlady, je to jen můj názor, já si jako služka nepřipadám, manžel doma vysává, vynáší odpadky, dělá vše co je potřeba kolem domu a zahrady, stará se o různé papíry , doklady aby to bylo v pořádku založené a chodí do práce, já zajištuju ten zbytek. Já osobně bych teda chlapa co umí vařit nechtěla jednoho takového jsem měla a nestálo to za nic . Nevidím jedinej důvod otočených rolí , proč by měl chlap vařit a starat se o děti a být na mateřské a já chodit do práce a vrtat poličky? Přijde mi to prostě na hlavu , ale to je jen můj názor
a napadlo tě někdy taky ,že třeba to z tohoto důvodu jak ty píšeš, se mnoho manželství rozvádí nebo jim to prostě nefunguje? Přitom chlapy jsou tak jednodušší , stačí jim fakt jen jídlo a pravidelnej sex, to ženský jsou o hodně složitější. A nedivím se jim, pokud se jim toto nedostává, pak hledají jinde, nebo časem hledat budou
somalicats pokud máš svoji firmu a věnuješ se práci třeba z domu a děti tím netrpí, tak ok ,i když to není nic na mě
@slunicqqo promiň ale to že chlapi jsou jednodušší a stačí jim jídlo a pravidelnej sex? 😀 v našem vztahu vaří manžel zatímco jsem u televize s pivem a koukám na sport
..a sex chci častěji já než on. Naopak žehlení je moje starost, na materske jsem já.... Kazdej člověk je jinej a není možné říct "chlapi jsou takový a ženy takový "..to nebude vždycky platit...
xpila já měla to štěstí, že našla obojí v jednom skvělého manžela i člověka, který mě umí zabezpečit a jsem za to ráda, a to , že bychom se po 5 nebo 10 letech rozešli tak neberu, věděla jsem prostě co chci , první věci co jsme řešili byli názory na bydlení, na víru , na děti. A to jestli si s tím člověkem sednu nebo ne, poznám většinou během prvních pár měsíců kdy spolu jsme
@ilonne Bohužel vůbec ne. Napřed se prsili, jak budou babička a dědeček, jak budou hlídat, aby mohla Vendulka studovat atd..sama tomu nemůžu uvěřit, že ho ani vidět nechtějí. Pouze mu pošlou dárek na vánoce a narozeniny a tím to končí. Teď na Vánoce jsme psala paní, že za Danečka děkujeme za dárky a pokud ho budou chtít vidět, že stačí říct. Ani neodepsala na sms... ☹
@slunicqqo A proč by měl chlap, který umí vařit, automaticky být na mateřské a starat se o děti? Můj vařit umí, je to bonus - už se mi v současném těhotenství stalo, že jsem zůstala týden v nemocnici - kdo jako měl zaopatřit zbylé děti? Měli tu mít všichni hlad, zatímco maminka leží v nemocnici? Měli tu žít s neumytým nádobím, v neuklizeném bytě, než se maminka vrátí z nemocnice? Když má navíc nařízen klidový režim, tak by pak měla dávat do kupy celý byt? Koukám, že sis ještě ústy v hlíně moc neporyla, ono kdyby ses dostala do složité situace třeba co se zdravotního stavu týče, tak by se vidělo, jestli máš muže, který za něco stojí, a nejen že Tě podrží, ale taky udělá i domácí práce, když je potřeba...
@slunicqqo já nemluvím o úplně otočených rolích, ale o plné zastupitelnosti. A dovolím si zachovat svůj názor, že i chlap očekává v partnerství s ženou trochu víc než kuchyň a postel.
kacca recepty z mmb nemá cenu komentovat, já se naučila od mé maminky vařit všechny normální jídla a víceménně od 12-ti let jsem byla schopná samostatně fungovat
nikde jsem nepsala, že by člověk neměl mít jiné zájmy než děti , to překrucuješ.
karlajasmine jasně když vám to tak vyhovuje ,tak proč ne , já to sice nechápu, ale tak každej jsme jinej
a to že jsem doma, neznamená, že jsem jen doma na mateřské a nic nedělám, pokud jsou děcka zdraví a ne nemocní jak ted tak nejsme doma skoro vubec. Ráno zavedeme starší do školky, s mladším chodím po a st do mateřského centra , v úterý na cvičení, čtvrtky jezdíváme občas do solné jeskyně .Do toho pak má starší odpol kroužky, každý den něco , výtvarku , hudebku , flétnu, angličtinu , přírodovědecký kroužek. Mezitím samozřejmě chodíme také ven. A ty vzácné chvilky co jsem doma věnuju tomu abych navařila a uklidila a prostě mě to tak vyhovuje
@bassetlady souhlasim, jak tu @slunicqqo narazela na ty rozvody, tak tohle je podle me duvod k rozvodu ve spouste rodin. Chlap po letech zjisti, ze z jeho zeny se stala jen matka se zajmem o plinky a jako jeho jedinou potrebu vidi jidlo a sex.
@slunicqqo Nevim, asi by bylo lepsi tvrdit, ze tvuj muz je jednoduchy a vyhovuje vam to. Vdichni muzi tak jednodusi nejsou a dokazou ve vztahu nabidnout vic nez jen penize a sex a stejne pozadavky maji i na partnerky. Pokud vam to staci tak, jak to mate a jse spokojeni, shodnete se, je to ok. Ale zkus pochopit, ze ne vsichni touzime po plneni pouze zakladnich potreb a potrebujeme plnit i ty vyssi.
ilone, není to samozřejmě jen o tom to bylo trochu s nadsázkou , jen jsem tím chtěla poukázat na to, že je to z větší časti úspěch
somalicats - myslím ,že jsem si zažila také dost, těhotenství jsem měla rizikové obě a poležela si celkem dost. S druhým těhotenstvím jsem byla od 31.t na kapačkách a pak brala magnezium a ležela. Doma všechno fungovalo jak mělo, babička teda dost pomohla co se týká jídla a brala si ven malou , protože manžel bývá dost v práci, pokud bychom babičku neměli , zas by to bylo jinak. A co se týká ostatních věcí, tak se manžel přizpůsobil, uklidil co bylo třeba , vypral a kdyby babička neměla tak věřím, že by i něco zvládl uvařit, když bych mu řekla, co a jak , nebo by skočil pro meníčko do hospody. Když jsem byla pak v porodnici , byl s dcerou doma sám celý týden a nikdo nestrádal
@kacca11 Asi tak. Souhlas.

@slunicqqo je usmevne ze odsuzujes matky ktere se chteji vratit brzo do prace ale sama se tady porad ptas jestli by babicky nebo mi ve vyssim veku zvladly hlidat rocni dite cely tyden 😀 ano me tchyni je 64let tchanovi 69 jsou vcelku vytalni a jeste s tchanem podnikaji a tvrde pracuji (delaji podlahy vetsinou ve velkych halach) v noucata mi pohlidaji v pohode ale myslim ze by to zvladli i cely tyden (maji praxi celkem meli tri deti a ted maji 5vnuku) ale nevidim jediny duvod jim strkat rocni dite na tyden?!