icon

Test na cukrovku z krve v době covid...

mia636
15. únor 2021

Ahoj holky, odmítla jste některá v této době test na cukrovku a nechaly jste si udelat pouze test z krve? Jsem podruhé těhotná a mám se teď objednat na test. Nechce se mi tam kvůli těm třem hodinám co tam musím strávit. Bojím se covidu a přece jenom za tak dlouhou dobu x lidí v čekárně potkám.

Strana
z4
jakreb
15. únor 2021

@werumka Ja ta neskatulkujem. Evidentne nie si lekár a uz vobec nie odborník na danu vec. Cize len studium na Google z teba nerobí co o sebe pises. Pekny vecer.😉

jakreb
15. únor 2021

@werumka A buď pokojná moji lekári dodržali presne to co bolo treba. Ako som uz tiež napisala.

werumka
15. únor 2021

@jakreb To nerobí, bo já tu cukrovku žiju 🙂 Google fakt nepotřebuju, dostala jsem jí ještě v době, kdy jsme byli jeden stát a v mnohém mám velmi dobrý přehled doteď 😀

bezinka22
15. únor 2021

@jakreb ach jo, zbytecne jsi neprijemna a o tehotenske cukrovce toho bohuzel moc nevis. Ja uz ji mam v 2. tehotenstvi, dochazim na diabetologii a pravidelne merim glukometrem a vyzkousela jsem fakt vsechno mozne a ten pohyb na odbouravani glykemii ma fakt obrovsky vliv. Takze hodnoty jsou zkreslene. Je dobre, ze jsi GDM nemela a deti jsou zdrave, ale tenhle pristup prosim nikomu nedoporucuj, protoze u cukrovky to fakt muze byt zavazny problem. Ale na druhou stranu i tady se pred 13 lety dely podobne veci ze strany gynekologu, ale na zaklade vyzkumu a zkusenosti s tim, ze hodne tehuli s cukrovkou tim sitem propadala, se postup upravil a ted je to jinak.

jakreb
15. únor 2021

@werumka Ved v poriadku. To neznamená ze vies všetko a môžeš si dovoliť pisat podobne osocovanie. A ja sa uz opakovať co sa mojich testov tyka nebudem. Tiez som si prežila 20rokov cukrovky s blízkou osobou ked ty si o nej možno ani netusila a ani nevedela co to je. Takže láskavo si reci o "Slovensku je oproti Čechám v testování velká rezerva co do správného provedení a diagnostice jako takové. Mnoho žen se nepodaří diagnostikovat.."
nechaj pre seba. Lebo sa ti ešte možno niekedy aj ti lekári na SVK hodia.😀😉

jakreb
15. únor 2021

@bezinka22 Ja nikde nie som nepríjemna. Slusne som napísala skúsenosti. A uz tu mame ako je na SVK zla diagnostika...
A NIKDE nikomu nic NEDOPORUCUJEM!!!! Napísala som skusenosti s mojim testom na cukrovku v tehotenstve. Kde je problém to pochopiť?!

werumka
15. únor 2021

@jakreb Počkej, takže tobě je skoro 60? Protože jestli jsi žila s diabetikem 20 let a já o cukrovce ještě nevěděla, tak mezi námi musí být dost velký generační rozdíl. Tak to se omlouvám.
Ten problém je, že na SVK nejsou finance na technologie, které pomáhají řešit diabetes. Tady v ČR máš při GDM automaticky nárok na glukometr a proužky. Na SVK nedostaneš nic. Tady, když je dítěti diagnostikovaná cukrovka, dostane automaticky senzor na kontinuální meření glykémií, pumpu. Ne tak na SVK. Z Čech posíláme jako dobrovolníci vysílače dětským diabetikům na repasování, protože na SVK na ně nemají nárok - jsou drahé. Jinak můj ošetřující lékař je ze Slovenska. Proč tam nezůstal Ti psát nemohu, protože bys mi řekla, že si vymýšlím 🙂 Ale už bych tu přestřelku ukončila, protože se obávám, že by nikam nevedla 🙂

werumka
15. únor 2021

@jakreb Psala jsi toto: "Neriesim laboratória. Verím svojim lekárom čo sú odborníci. Ale tak či tak test určite ukazal co bolo treba. To je všetko.😉"
Holky píšou, že neukázal, protože nebyl udělaný správně. To je celé 🙂 Víc v tom hledat nemusíš.

bezinka22
15. únor 2021

@jakreb netvrdim, ze na Slovensku je spatna diagnostika, protoze ta metodika je stejna a jsem presvedcena, ze ted se ten test dela v obou zemich shodne. Ale to je fuk, protoze jsi to ty mela jinak.

bezinka22
15. únor 2021

@mia636 tvoji obavu chapu. Taky by se mi nechtelo tam sedet, ale zrovna u tohoto testu si myslim, ze smysl ma. Ja ted jit nemusela, protoze uz prvni odbery na lacno jsem mela 2x vyssi, takze toto tehotenstvi opet diabetologie. Pokud test chces odmitnout, tak bych sla cestou, ze si sezenes glukometr a budes se obcas merit a nechas si nabrat glykovany hemoglobin. Ta hodnota sama o sobe, ale nestaci, ukazuje totiz co bylo pred 2 mesici, ale uvidis jestli se neblizis hranici. Nejaky alternativni test existuje, myslim "snidanovy" nebo tak nejak. Asi je to lepsi nez nic, ale je to nepresne a na diagnostiku GDM se nepouziva, mohla bys mit test falesne negativni. Zvaz pro a proti a sva individualni rizika a podle toho se rozhodni. Urcite bych zkusila najit laborator, kde by mohly byt tehotne mimo ostatni odbery.

jakreb
15. únor 2021

@bezinka22 Ved yo. No proste som nikde necakala 3h. A tu vznikol u niekoho problém. Asi. 😉

jakreb
15. únor 2021

@werumka Nie, nemám 60. Stary otec a matka mali cukrovku ked som mala 10.😉 Nemusím mat kvoli 20rocnej skúsenosti 60. Ale pobavila si ma.

jakreb
15. únor 2021

@werumka A to ze v CR niečo dostanes automaticky a na SVK si to zaplatis neznamená ze sme na tom horšie s diagnostikou...
Btw teta mala diabetes vsetko preplatene od pera po prouzky hocico, takže kym nezijes na SVK tak nesir kraviny.

jakreb
15. únor 2021

@werumka Ja som riesila s diabetológom. Neriešila som laboratória kvôli názvu testu a spol...ako si ty tu uviedla ze to je smerodajné...
Preto som reagovala. Pokial mi odborník a lekar povie ze je vsetko v poriadku nemám prečo riešiť niečo ine len preto lebo na MK niekto povedal ze musím čakať v cakarni 3h. Pochopila?

werumka
15. únor 2021

@jakreb Tak to jsem si oddechla 🙂 Protože to by Ti muselo být skoro 60, abys v uplynulých 20 letech žila s diabetikem a já ještě cukrovku neměla 😀
Tahle diskuze se týká diagnostiky gestačního diabetu. S diagnostikou GDM je to na SVK horší v tom, že pořád nefungují laborky podle nových norem. Jen tak mmchd Na SVK Modrém koníku je například pořád popsaný špatný postup hodnocení výsledků. Sedm let po změně. Ono u cukrovky, diagnostiky a léčby jede ten vlak strašně rychle. Pár let v tom nežiješ a už je to všechno úplně jinak. Například u těhotenské cukrovky je ohromný rozdíl mezi rokem 2013 a 2020. Mezi tím se stalo hodně změn, které test upravily a zpřesnily. Proto ten postup, který tady popisuješ, už není správný. Byl vyhodnocený jako chybný z hlediska validity a směrnice jsou jiné. I tady v ČR je pořád mnoho laborek a gynekologů, kteří prostě správně test nedělají, nebo naopak pozitivní ženu nepošlou na diabetologii. Je to prostě problém jednotlivých míst a lidí.

jakreb
15. únor 2021

@werumka Tak to som nevedela. Dik za info.👍😉 Proste len som niekde nesedela 3h ale bola som na konzultáciu aj s diabetológom. To neznamená ze mam zle info. Našťastie su deti v poriadku aj ja.

hanculiiinka
15. únor 2021

Ja ho chci odmitnout take. Poprve u dcery jsem mela cukr vysoky ani jsem se nedostala na vypiti roztoku, nahnali me na diabetologii a nikdy vice se zadny vysoky cukr nekonal... dodnes nechapu kde se stala chyba ale pan diabetolog mi nasledne podle dalsich testu rekl ze je mozna zvysena hladina stresem ale ze podle nej je vsechno v poradku a diabetes nemam. Nicmene jsem se stejne az do porodu merila glukometrem 5x denne a vzdy bylo vsechno v poradku 🙂 takze ted se budu merit taky glukometrem ale na test nejdu

werumka
15. únor 2021

@jakreb Oni tehdy diabetologové nemohli mít informace, které už víme teď. Tehdy se udělalo to nejlepší, co se udělat dalo. Teď je ale tenhle obor dál. Což je super, protože i léčba diabetu jde hodně dopředu. Chyba je, když nějaké lékař/laborka udělá test nesprávně - podle starých norem. Nebo úplně jinak. A ženy by to měly vědět. To byl asi důvod, proč se tady strhla tahle mela. I malá fyzická aktivita může způsobit, že test vyjde falešně negativní. A tou drobnou fyzickou aktivitou může být právě ta cesta do auta. Kdy se to překlopí o dvě desetiny, které pak ukážou falešnou negativitu. Je potřeba, aby o tom ženy věděly 🙂

@hanculiiinka Nebrala jsi v té době Utrogestan?

hanculiiinka
15. únor 2021

@werumka brala :-O ale nikdo nic neresil :-O

jakreb
15. únor 2021

@werumka To chápem. Len ja som mala test že som doma vypila tu sladku vodu, sestrička vzala krv a sla som domov. Ja som sa vôbec nevracala...
Mozno to bolo zle pochopene. 😉

werumka
15. únor 2021

@hanculiiinka Ach joj. To je škoda. Jestli jsi ho měla i před odběrem, mohl umělé zvýšit lacnou. Rád to dělá. Z jedné strany je pitomé, že to může takhle jednorázově vyskočit, ale faktem zase je, že tyhle hormony mohou zvyšovat riziko rozvoje diabetu. Takže bych asi taky volila v dalším tehotenstvi měření na glukometru a sledování trendu..

werumka
15. únor 2021

@jakreb To je právě v pohledu současných poznatků ta nejhorší varianta, protože tou cestou k dr vlastně tu glukozu spalis. Dřív se dělal test na lacno a po dvou hodinách. Ale pak se ukázalo, že u těhotných se musí měřit glykemie i po hodině. Navíc je potřeba dělat test v laborce z důvodu, že když se nepouziji speciální zkumavky, musí být glykemie vyhodnocena do dvou hodin od odběru, protože pak působením glykolyzy cukr v odebranem vzorku klesá a může to pak opět vyjít falešně negativní. Je tam hodně proměnných, které hrají roli. Je dobre ze uz je známe 🙂

hanculiiinka
15. únor 2021

@werumka to mi nikdo ani nerekl a celkem by to odpovidalo... nikdy dal mi uz hodnoty nevyskocily a matne si pamatuju ze nejak na to uz jsem ho pak nebrala - ze jsem dobirala posledni krabicku....
Brala jsem ho 2x denne

werumka
15. únor 2021

@hanculiiinka Klidně to z toho být mohlo... Ono je to taky jiné, když si ráno hned po probuzení změříš lačnou a pak vezmeš utrogestan. Ale když si ho vezmeš a až pak jdeš na odběr, tak to mohlo ve výsledku udělat tohle.

j.a.n.i
15. únor 2021

@michaelarousova To nezpůsobil jeden nevinný dotaz, ale jedna uživatelka, která už po xté píše, jak se nechce hádat, ale tvrdošíjně se tu dohaduje.

j.a.n.i
15. únor 2021

@jakreb Ne, ty jen nejsi schopná pochopit, že to prostě byl naprosto blbě provedený test a furt se tu oháníš tím, že určitě byl tak jak bylo potřeba. Prostě nebyl. Jo, možná to tou dobou dotyčný nevěděl, ale to na faktu, že byl k ničemu, nic nemění.

hanculiiinka
15. únor 2021

@werumka super! Dekuju. 3 roky je mi ro zahadou

surikata131
15. únor 2021

@jakreb sorry, ale dotaz nezněl jak jsi to měla ty před X lety na Slovensku, tak v klidu, ať ti nepraskne cévka 😉

lentilkah
15. únor 2021

@michaelarousova To nebude dotazem, ale obycejnou lidskou hlouposti. Vsichni vi, o kom mluvim 😏

mandala
15. únor 2021

@jakreb Bože, ty jsi případ 😆😆😆

Strana
z4