icon

Test na cukrovku z krve v době covid...

mia636
15. únor 2021

Ahoj holky, odmítla jste některá v této době test na cukrovku a nechaly jste si udelat pouze test z krve? Jsem podruhé těhotná a mám se teď objednat na test. Nechce se mi tam kvůli těm třem hodinám co tam musím strávit. Bojím se covidu a přece jenom za tak dlouhou dobu x lidí v čekárně potkám.

Strana
z4
jakreb
15. únor 2021

@j.a.n.i A prečo by nebolo, lebo ty si nezazila iné? A ako píšem nie som sama. Ale hádať sa nemienim. Som zdrava a mam dve zdrave deti. To mi stačí. Pekny zvyšok dna ti zelam.

j.a.n.i
15. únor 2021

@jakreb Protoze ten test ma jasne definovano, jak se ma provadet.

michaelarousova
15. únor 2021

@jakreb ja nevim proc se tady tak hadas jako ostatne ve vsech diskuzich ,sle tady to tak je ☺️ Jeste jsem neslysela ,ze by nekdo sel hned domu☺️

jakreb
15. únor 2021

@j.a.n.i Ale neexistuje len jeden test. Ako som už napísala plne verim svojmu gynekológovi-porodnikovi. Nemam prečo pochybovať a uz vôbec nie na zaklade niecoho co napise niekto koho nepoznam. Zvysok som uz napisala a nemam co dodať.

jakreb
15. únor 2021

@michaelarousova Ale ja sa nikde nehadam. Napísala som skusenost. Vy mate inu. A? Prečo sa ty hadas?

jakreb
15. únor 2021

@michaelarousova To ze si ty neslysela neznamená ze to nie je možné ako aj ste vsetky neslyseli. Zazila som 2x inak a uz mam zly test a hádam sa. 😀😀😀 Ake typické pre zeny na MK. Majte krásny večer ci ste uz cakali 3h alebo nie.

michaelarousova
15. únor 2021

@jakreb ja netvrdim ,ze je na tom neco zleho jen tvrdim jak to chodi v čechach☺️

jakreb
15. únor 2021

@michaelarousova Ok. A ja pisem svoje skúsenosti. Neviem prečo mas pocit ze sa hadam, ďalšia tvrdi ze som mala zle testy lebo iné nezazila. Proste testy boli ake som mala, vsetko ok. To je cele.

mia636
autor
15. únor 2021

@keksik002 jj já vím že nemusím. Ani mě do toho doktorka netlačí. Řekla, že to povinné není, že můžu podstoupil krevní test, ale že ten není tak přesný. Chtěla jsem jen znát nazory holek co si nechaly vzít krev.

klokanka31
15. únor 2021

@petulkadodo Ono to že tam budou případně jen těhotné neznamená, že tam nebude covid...

veruuu_kubesovic
15. únor 2021

@mia636 test můžeš odmítnout...

petulkadodo
15. únor 2021

@klokanka31 To je pravda, ale těhule jsou na sebe celkem dost opatrné, tak je neberu jako velké riziko. Navíc nás tam bylo míň, než kolik těhulí jsem pak potkávala před porodem v porodnici v poradně, kde jsem taky vždy čekala 2-3 hoďky. Lékařská péče, ani ta preventivní, by se jen kvůli strachu z Covidu, zanedbávat neměla.

jakreb
15. únor 2021

@petulkadodo Tak ono záleží aj od lekára kam chodis. Ja som napr.nikdy nestretla v cakarni viac nez 2 zeny ci ako tehu ci ako pri preventívnej...

marti89
15. únor 2021

Podepsala jsem před rokem, že odmítám a neřešila. Pokud by se miminko vyvíjelo nějak podezřele, řešili bychom to s dr dodatečně. Měla jsem takové blicí stavy, že bych to v sobě stejně neudržela.

klokanka31
15. únor 2021

@petulkadodo Zrovna já znám z okolí dost těhotných co koronu má. I manžel má kolegy, co mají těhotné manželky, a taky s koronou 😟 v čem nejde o život, tak bych si to odpustila, protože s koronou o život jde.

petulkadodo
15. únor 2021

@jakreb Já jsem před porodem chodila na kontroly už do porodnice a tam nás na monitorech sedělo 7 v jedné místnosti a v čekárně nás bylo klidně 20, jsou tam 4 ambulance a jedna společná chodba jako čekárna. Myslím, že ve všech velkých porodnicích to bude podobné.

petulkadodo
15. únor 2021

@klokanka31 No, nejsem doktor, abych uměla porovnat riziko nekompenzovaného těhotenského diabetu a covidu u těhotné. Ale i ten diabetes může mít pak následky na matku i na dítě.

daasqua
15. únor 2021

My jsme v čekárny byly jen 2, přišli krátce 2 lidi kvůli jiným testům, ti byli hned pryč. Obecně ta laboraloř držela místa jen pro 3 těhu. Co jsem byla v roce 2018, tak nás tam bylo asi 10.

jakreb
15. únor 2021

@petulkadodo Tak čo sa tyka monitorov ano. Btw. u nas v pôrodnici na monitoroch tak max.som stretla 5zien co sme spolu čakali....Pisem o beznych poradniach ci kontrolách. 😉

werumka
15. únor 2021

@jakreb Já bych si tady dovolila pár poznámek k diskuzi:

1. Gynekolog není diabetolog. Diabetolog taky gynekologovi neříká, jak správně posuzovat otevřenost porodních cest. Jedním z největších problémů při diagnostice těhotenské cukrovky jsou gynekologové, kteří mají pocit, že "to jde udělat jinak". Ne, bezpečně v jeho ordinaci opravdu nejde. Je přesně daná metodika provedení testu a má to svoje odůvodnění.
2. Na Slovensku je oproti Čechám v testování velká rezerva co do správného provedení a diagnostice jako takové. Mnoho žen se nepodaří diagnostikovat včas, aby nebylo ohrožené zdraví dítěte a matky.
3. Nechat se ukolébat, že "budeme řešit, až kdyby se něco dělo" je k pláči. Fakt. Víte, co znamená to "když by se něco dělo"? To znamená otoky dítěte. Sklon k obezitě, diabetu 2. typu v mladém věku. Riziko hypoglykémie po porodu, riziko dechové tísně po porodu, riziko ADHD a poruch učení. Riziko vzniku diabetu 2. typu u matky po porodu. Nojo, ale to už jaksi neřeší gynekolog... ptejte se diabetologů. Pediatrů. Dozvíte se mnohé zajímavé informace.
4. Test z jednoho odběru krve neexistuje. Někteří gynekologové mají pocit, že když naberou těhotné krev na dlouhodobý cukr, je to v cajku. Není. Pouze to dokazuje, že o těhotenské cukrovce vědí velké kulové. V době, kdy se standardně ogtt provádí, jsou glykémie po běžném jídle v normě. Proto se dělá test. Glykovaný hemoglobin začíná stoupat po dvou měsících setrvale nadlimitních hodnot. I laikovi dojde, že v těhotenství už by tahle situace byla trochu průšvih. A že v době, kdy se dělá ogtt nemůže takový odběr ukázat vůbec nic.

@mia636 Zakladatelko, doktor zřejmě chce provést test, o kterém píšu výš. Pokud chceš mít přehled, že jsi nic nezanedbala a na test jít nechceš. Kup si glukometr a měř si glykémie - na lačno, hodinu po hlavním jídle. Glykémie u těhotenské cukrovky se mnohdy zvedají až po 30. týdnu, takže nestačí proměřit jen párkrát před 30. týdnem. Je potřeba sledovat trend 🙂 Testu bych se ale nebála, laborky mají tuto situaci kolem covidu dobře vyřešenou. Přečti si ale zde, jak má test správně probíhat. Jakýkoli jiný způsob může vést k neobjektivním výsledkům: https://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-zjistu...

drep
15. únor 2021

@jakreb ogtt je má jasně daný postup, metodiku. Nemůže ho provádět kdekdo, já jako praktik si nemůžu jen tak říct, že ho ode dneška začnu dělat. Tři odběry žilní krve na glykémii, vyšetřeni v certifikované laborce, 75g glukozy a výsledky za 60 a 120 minut, v mezidobí je nutný fyzický klid, jinak výsledky nemusí být validní. Že to někdo zažil jinak neznamená, že to byl správně proveden ogtt

sajul
15. únor 2021

Ano, já ho odmítla. Domluvila jsem se Dr, že se budu měřit glukometrem. Ale ne kvůli covidu, ale kvůli tomu jak strašně mi přitom testu bylo.

jakreb
15. únor 2021

@drep Ako som napísala. Test som mala 2x urobeny ako som napísala a nie som sama. A naozaj druh testu ani jeho názov si nepamätám nakoľko ma to nezaujíma. Ja aj deti sme boli aj sme v poriadku.

jakreb
15. únor 2021

@werumka Takže vlastne co som sa dozvedela? Ze v CR ste lepsi ako na SVK? No prepac ale s niekým podobnym nemám dovod diskutovať.
Btw.riesila som aj s diabetológom nakolko máme v rodine cukrovku. Popredny odbornik nemal žiadne výhrady. Takze som bola pokojná aj som.

jakreb
15. únor 2021

@werumka Btw.ty si kto ze si to dovolis tvrdit?!

werumka
15. únor 2021

@jakreb V pohodě 🙂 Jen říkám, jak to je. Nic víc. Jsem ráda, že jste v pořádku všichni. To je super. Ale tento postup nikomu nedoporučuj 🙂 Už je dávno překonaný. V roce 2014 se na základě mezinárodní studie dělala úprava testování a diagnostiky GDM. Pokud Tě zajímá, kdo jsem, klidně napiš IP. Ale myslím, že to neuděláš, protože já se hádat nepotřebuju 🙂

mamikry
15. únor 2021

@mia636 Nevim, dokud jste, ale u nas je treba Medila odberove centrum, kde cekate tri hodiny sama v pokojiku, kde si muzete i lehnout. Zadne sezeni na studene chobe a plastovych sedatkach. Zkuste se poptat, jak to kde probiha. Ja jsem vzdy byla na poliklinice, takze jsem tentokrat byla rozhodnuta odchazet domu (bydlime za rohem), nakonec mi nabidli tohle centrum a bylo to fajn.

jakreb
15. únor 2021

@werumka Ja nikomu nič nedoporucujem a nerob to ani ty. Pisem vlastne skúsenosti. Tvoje evidentne googlovske osočovania ako sme na SVK pozadu su trošku cez normal. A tiez sa hadat nemienim. Ak chces napis kto si napíš to verejne ak s tým mas problem mne je to jedno. Ako som napísala verim a riesim s odborníkmi nie so samozvanymi na MK.😉

werumka
15. únor 2021

@jakreb V pohodě. Tak já na Slovensko nebudu posílat ty vysílače na kontinuální meření glykémie, protože když jste tam tak v pohodě, tak to dětem může v pohodě dát lékař, ne? Asi takhle. Nebudu se Ti tady zpovídat s tím, co všechno vím a proto mě pěkně prosím neškatulkuj. Doporučuju to, co by se mělo dodržovat úplně všude. Na SVK i v ČR.

michaelarousova
15. únor 2021

Pane jo, co způsobí jeden nevinný dotaz 😂

Strana
z4